ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε το λόγο, κύριε Παπαδημούλη. Να είστε σύντομος, παρακαλώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή σήμερα ξεκινάμε με μάρτυρες από τον Ο.Σ.Ε., θα ήθελα να δώσω στη Γραμματεία και να μοιραστεί στους συναδέλφους ένα σημαντικό έγγραφο. Είναι εσωτερική αλληλογραφία μέσα στη “SIEMENS” το Νοέμβριο του 2005, όπου ένα στέλεχος της “SIEMENS ΕΛΛΑΣ”, ο κ. Τερζής, στέλνει e-mail στον κ. Χριστοφοράκο προσωπικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, αυτό είναι από τη δικογραφία;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Εγώ δεν το βρήκα από τη δικογραφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς. Δεν ρωτώ τις πηγές σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορεί να υπάρχει και μέσα στον όγκο. Επειδή είναι χρήσιμο λοιπόν αυτό το έγγραφο, ζητάω από τον κ. Βασιλάκη να βγουν αντίγραφα και να μοιραστούν.
Το έγγραφο αυτό λέει ότι μεθοδεύονται κάποιες αλλαγές μέσα στον Ο.Σ.Ε., στη Διεύθυνση των Έργων, κ.λπ., ότι το θέμα υποκινείται από κάποιες εταιρείες ανταγωνιστικές προς τη “SIEMENS” και ότι «οι φίλοι μας» –λέει ο κ. Τερζής προς τον κ. Χριστοφοράκο- «στη Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Συστημάτων δέχονται πόλεμο εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης και αυτό πιθανόν να επηρεάσει τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Επιτροπής για την αξιολόγηση του Διαγωνισμού GSMR». Αυτός είναι ο διαγωνισμός, για τον οποίον χθες ο κ. Τσενές μας είπε ότι δέχθηκε εντολή από τον κ. Βουλγαράκη να πάει σε μια σύσκεψη στον Ο.Σ.Ε. για να μπει το θέμα στο C4I.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είμαι σίγουρος, εάν επρόκειτο για τον GSMR.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Οι δικές μου πληροφορίες λένε πως είναι γι’ αυτόν. Εν πάση περιπτώσει, επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό, προτείνω να μοιραστεί στους συναδέλφους και να το αξιοποιήσουμε κι αυτό στην εξέταση του Φακέλου Ο.Σ.Ε..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ευχαρίστως.
Παρακαλώ, να φωτοτυπηθεί το έγγραφο, να μου φέρετε ένα αντίγραφο και να διανεμηθεί στους συναδέλφους.
Διαβάζοντας τον Τύπο, κύριοι συνάδελφοι, θα σας πω ότι από χθες προσπαθούμε να διερευνήσουμε το πρόβλημα που έχει το Εφετείο και να δούμε πώς θα τους βρούμε χαρτί. Η Δικαιοσύνη διαρρέει προς τον Τύπο ή λέει ευθέως προς τον Τύπο από τη μια μεριά ότι δεν έχει επαρκές χαρτί, διότι έχει μπει πλαφόν στις πιστώσεις και από την άλλη ότι αυτή η τροφοδότηση της Εξεταστικής Επιτροπής με φωτοαντίγραφα –έχουμε πάρει πενήντα χιλιάδες μέχρι στιγμής, όπως λένε τα δημοσιεύματα, θα τα διαβάσατε και υπολείπονται εβδομήντα χιλιάδες ακόμη- έχει σταματήσει όλη την άλλη διαδικασία. Από χθες πάντως προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα προτού εμφανιστεί στον Τύπο, σε ό, τι αφορά το χαρτί τουλάχιστον.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να πω κάτι διαδικαστικό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε το λόγο. Να τελειώνουμε όμως με τα διαδικαστικά για να εισέλθει ο μάρτυς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Να τελειώνουμε κύριε Πρόεδρε, αλλά χθες βράδυ, διευθύνοντας τη συζήτηση, πιέστηκα πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έμαθα ότι σας φώτισε ο κ. Σουπιώνης επαρκώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε σε όλους τους συναδέλφους ότι δεν μπορεί να ερχόμαστε την τελευταία στιγμή και να απαιτούμε να μιλήσουμε χρόνο τριπλάσιο απ’ όσο έχουν μιλήσει οι άλλοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και να κάνουμε και τις ίδιες ερωτήσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εγώ χθες έφυγα στις 21.50,΄ επειδή δύο συνάδελφοι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δίκιο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο καθένας βέβαια έχει δικαίωμα να μιλάει, αλλά να είναι εδώ από την αρχή για να μπορούμε να κάνουμε σωστή κατανομή του χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε απόλυτο δίκιο και παρακαλώ για το «σφιχτό» της διαδικασίας, διότι δεν θα βγάλουμε άκρη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κι εγώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πριν αρχίσει η κατάθεση του μάρτυρα, θα ήθελα να πω το εξής: Με βάση τις μαρτυρίες που έγιναν χθες στην Επιτροπή μας και ειδικότερα με αφορμή τη μαρτυρία του τελευταίου μάρτυρα, του κ. Σουπιώνη, θεωρώ ότι έχει απομείνει κάτι προς διευκρίνιση ιδιαίτερα σημαντικό. Έχει να κάνει με την παραλαβή του συστήματος. Πιστεύω ότι έχουν δημιουργηθεί σε όλους μας απορίες που μας υποχρεώνουν –τουλάχιστον εμένα με υποχρεώνουν- να σας προτείνω να καλέσουμε τα μέλη της Επιτροπής Οριστικής Παραλαβής των συστημάτων, των υποσυστημάτων ή εν πάση περιπτώσει, όπως θα δούμε ότι θα μας το περιγράψουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Του συστήματος που δεν παρελήφθη, αυτό δεν εννοείτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Του συστήματος που παρελήφθη από την Επιτροπή ή που δεν παρελήφθη από τον Υπουργό. Εγώ δεν κατάλαβα, εν πάση περιπτώσει, όλη αυτή τη διαδικασία.
Θα ήθελα λοιπόν να καλέσουμε στην Επιτροπή μας τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής, τα οποία βρήκα από τη δικογραφία. Ήταν ο κ. Λώλος Ελευθέριος από την ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Βασιλάτος Γεράσιμος από το Λιμενικό Σώμα, ο κ. Αναστόπουλος Παναγιώτης από το Πυροσβεστικό Σώμα, ο κ. Πετρόπουλος Ιωάννης από την ΕΛ.ΑΣ. και ο κ. Μέρτης Παναγιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συμφωνώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ δεν θα είχα καμία αντίρρηση, αλλά εάν είναι εν ενεργεία αξιωματικοί, θα ήθελα να διατυπώσω την επιφύλαξή μου, όσον αφορά την εξέταση αξιωματικών εν ενεργεία. Έχουν δώσει στρατιωτικό όρκο, άρα δεν μπορούν να εξεταστούν από πολιτικό δικαστήριο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κι εγώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε το λόγο, κύριε Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχήν θα συμφωνήσω με όσα είπε ο κ. Ρήγας. Αποτελεί αναμφισβήτητα «εριστό» σημείο της διαδικασίας όχι μόνο το εάν έχει γίνει οριστική, ποιοτική και ποσοτική παραλαβή του συστήματος, αλλά και το εάν αυτό που έχει γίνει, όπως έχει γίνει, επισύρει νομικές συνέπειες. Αυτό που πρέπει να διαστείλουμε είναι η παραλαβή του συστήματος ως υλική πράξη, δηλαδή η ενσωμάτωση αυτού του συστήματος μέσα σ’ ένα σύστημα εγκαταστάσεων και λοιπών εργαλείων της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η παραλαβή ως νομική διαδικασία. Επειδή έχω διαπιστώσει ότι πολλοί εξ ημών που δεν έχουν αυτή την τριβή με νομικές έννοιες και διαδικασίες, συγχέουν τη νομική παραλαβή ως υλική πράξη και τη νομική παραλαβή ως νομική πράξη, θα ήθελα κι εγώ να έρθει η Επιτροπή.
(ΒΑ)
(BM)
Ταυτόχρονα να προκαλέσουμε, αν είναι δυνατόν, και κάποια γνωμοδότηση από αρμόδιο φορέα, είτε αυτός είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και κυρίως ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Προστασίας του Πολίτη, ή κάποια άλλη Αρχή. Παραδείγματος χάρη, πιστεύω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, αν έχει συμμετάσχει στη διαδικασία που απαιτείται για την είσπραξη χρημάτων από τον προμηθευτή, θα πρέπει επ’ αυτού ενδεχομένως να έχει γνωμοδοτήσει. Θα πρέπει αυτά τα θέματα να τα δούμε με τη σοβαρότητα που υπαινίχθηκε ο κ. Ρήγας και συμφωνώ απολύτως μαζί του, πέραν του ότι συμφωνώ και με την κλήση των μαρτύρων. Όμως, επειδή οι μάρτυρες που έρχονται δεν είναι χειριστές και κάτοχοι της ακριβούς εννοίας κάποιων νομικών όρων και μπορούν να δημιουργούν σύγχυση και σε μας περί του τι σημαίνει οριστική, ποσοτική και ποιοτική παραλαβή και ταυτόχρονα με βάση τη σύμβαση και το πδ 284/89 πού ακριβώς εντάσσεται ως διαδικασία νομική η συγκεκριμένη παραλαβή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, γιατί είναι πλούσιο σε συνέπειες κατά πάσα περίπτωση και για τη διερεύνηση των ευθυνών που ζητάμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε να σας πω ότι και προσωπικά έχω προβληματιστεί. Η τοποθέτησή σας με βρίσκει απολύτως σύμφωνο γι’ αυτό και δεν δίστασα να δεχθώ την πρόταση του συναδέλφου. Και βεβαίως θα σας πω ότι την επιστολή που συζητούσαμε χθες, την κράτησα μετά τη συζήτηση να την ξαναδούμε και θα ήθελα και τη δική σας συμβολή. Επειδή δεν μπορούμε να αλληλογραφούμε συνέχεια και επειδή διαπιστώνεται έτσι κάποιου είδους γραφειοκρατική τουλάχιστον αγκύλωση -ζητάμε κάτι, μας έρχεται κάτι άλλο- η σκέψη σας και για το νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά ενδεχομένως και για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και για το Ελεγκτικό Συνέδριο -πρέπει να έχουν εμπλακεί αυτά τα όργανα στις πληρωμές- με βρίσκει σύμφωνο. Και πρέπει ακριβώς να προσδιοριστεί το νομικό περιεχόμενο αυτής της παραλαβής από τη μια μεριά και δεύτερο, το πραγματικό γεγονός. Έχει ενταχθεί αυτό το σύστημα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, εν πάση περιπτώσει του ΕΚΑΒ και τι άλλο προεβλέπετο, ή δεν έχει; Αυτό προσπαθούμε τόσο καιρό και δεν μπορούμε να το διακριβώσουμε.
Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πω για το θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει γνωμοδοτήσει, όταν ζητήθηκε η μεταφορά του «διαγωνισμού» για το C4I από το Υπουργείο Άμυνας προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως τότε, ότι κατά παράβαση του νόμου δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο συγκεκριμένος διαγωνισμός και η συγκεκριμένη σύμβαση και μάλιστα αναγνώρισε συγγνωστή πλάνη. Εδώ λοιπόν θα μπλέξουμε σε μία απίθανη ιστορία. Αν ζητήσουμε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είχε εμπλακεί, γνωμοδότηση, φοβούμαι πολύ ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ χειρότερα. Δηλαδή θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, συνεννοηθείτε με τον κ. Τζαβάρα. Δεν είναι θέμα τι θα πούμε, είναι θέμα πώς θα διαμορφώσουμε κάποιο χαρτί…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το είπα για τον εξής λόγο. Αν πάρουμε ένα χαρτί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα προσπαθήσει να καλύψει τη δική του γνωμοδότηση, φοβούμαι ότι δεν θα φωτίσουμε την υπόθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, έχετε δίκιο. Αυτό το βλέπουμε και στους μάρτυρες. Μάρτυρες που δεν θέλουν να μας ενημερώσουν, μας βγάζουν την ψυχή και δεν μας ενημερώνουν. Είναι προφανές. Άρα και κατ’ αυτό, κύριε Τζαβάρα, να μην προκαλέσουμε την αντίδραση της γραφειοκρατίας στο κομμάτι που αυτή εμπλέκεται, οπότε δεν θα βγάλουμε άκρη. Κράτησα το έγγραφο να το δούμε, για να γίνει…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επειδή άκουσα αυτό που είπε ο κ. Καμμένος, όσες περισσότερες είναι οι πηγές από τις οποίες θα πάρουμε μία γνώμη, ή μια κρίση, ή μία μαρτυρική κατάθεση, τόσο εγγύτερα θα φθάσουμε, με την αξιολόγηση και τη διασταύρωση αυτών, σε ασφαλή συμπεράσματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ό,τι αφορά το νομικό μέρος, συμφωνώ να δούμε πώς θα το κάνουμε. Μαθαίνω ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μαζεύει τεχνικούς συμβούλους, προσλαμβάνει κάποια εταιρεία. Παρόλα αυτά, και εγώ δεν αισθάνομαι ασφαλής με αυτό. Και βεβαίως είναι και το νομικό μέρος, που πρέπει να πάμε και στην ουσία. Αυτό το σύστημα σήμερα στηρίζει το κέντρο επιχειρήσεων; Είναι ένα ερώτημα. Γιατί ξοδέψαμε τόσα λεφτά μετά από τόσα χρόνια, αν σήμερα δεν λειτουργεί αυτό το σύστημα με τις επικοινωνίες, με τον εντοπισμό των οχημάτων, με τη διαλειτουργικότητα, με τη δυνατότητα εικόνας, ήχου, πληροφορίας για το διαχειριστή κρίσεων; Γιατί μιλάμε και μας παιδεύουν; Αν δεν λειτουργεί, δεν λειτουργεί. Και θα δούμε ποια νομικά ζητήματα μπαίνουν.
Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λυπάμαι που θα ταλαιπωρήσω με ένα παρεμπίπτον θέμα. Στη χθεσινή συνεδρίαση, κύριε Πρόεδρε, πέραν της υπομνήσεώς σας να μην καταναλώσω πέραν των δύο λεπτών, μου αφαιρέσατε, ίσως πάνω στην ταχύτητα για τη διεξαγωγή της όλης διαδικασίας, το λόγο, δεν με αφήσατε να ρωτήσω. Απλώς σας λέω δυσκολευόμαστε να δουλεύουμε έτσι. Και επειδή είπατε να μην επικοινωνούμε γραπτώς, σας το λέω προφορικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δίκιο, γιατί μετά επικράτησαν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα παρακαλούσα, αν υπάρχει θέμα, εγώ παρακολουθώ, θα μου δώσετε σηματοδότηση, αλλά μάρτυρες οι οποίοι δεν θα προσφέρουν κάτι, δεν υπάρχει λόγος να τους δίνουμε τη δυνατότητα να μας ….ας μη το χαρακτηρίσω. Θα μου επιτρέψετε να μείνω έτσι με ένα μετέωρο χαρακτηρισμό.
Παρακαλώ να προσέλθει ο μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Μάνος Παναγιώτου)
Κύριε μάρτυς, θα μας πείτε το όνομά σας και την ιδιότητά σας. Νομίζω ότι σας καλούμε ως πρώην διευθυντή του ΟΣΕ, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ ( Μάνος Παναγιώτου): Όχι με το βαθμό, εκτελώ τα χρέη διευθυντή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Το όνομά σας για τα πρακτικά.
(GM)
BA
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Κύριε Πρόεδρε, ζητώ συγνώμη που την περασμένη Πέμπτη δεν μπόρεσα να έλθω, αλλά ήμουν άρρωστος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Περαστικά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, πείτε μας σας παρακαλώ τα στοιχεία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ονομάζομαι Εμμανουήλ Παναγιώτου, του Ιωάννου. Είμαι στον ΟΣΕ τριάντα χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παναγιώτου, θα ορκιστείτε για την κατάθεσή σας στην Επιτροπή μας. Θα επαναλάβετε τον όρκο μετά από εμένα: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε μάρτυς, θα σας δώσω κάποιον χρόνο να μιλήσετε. Είστε ο πρώτος μάρτυς που καλούμε από τον χώρο σας, από τον ΟΣΕ. Έχουμε κάποιες αδυναμίες σε σχέση με τη δικογραφία και την πληροφόρηση γενικότερα, άρα εσείς θα καθορίσετε ενδεχομένως και την πορεία μας. Θα ήθελα να σας δώσω λίγο χρόνο για να μας πείτε με δικά σας λόγια το πρόβλημα όπως εσείς το αντιλαμβάνεστε και τις επικεφαλίδες και το περιεχόμενο.
Κύριε μάρτυς, έχετε το λόγο για είκοσι λεπτά. Να είστε σύντομος.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος και περιεκτικός.
Θα επικεντρωθώ σε δύο συμβάσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ που γνωρίζω ότι έχουν υπογραφεί με τη SIEMENS, η μία σε κοινοπραξία και η άλλη από μόνη της, τη σύμβαση 994/2005 που είχε αντικείμενο τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο για το κομμάτι από Πειραιά, Αθήνα μέχρι τις Τρεις Γέφυρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και το κέντρο, δηλαδή Αχαρνών;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι το κέντρο. Υπήρχαν βέβαια και προσωρινές εγκαταστάσεις που εκτείνονταν πέραν των τριών γεφυρών, οι οποίες προορίζονταν για την προσωρινή λειτουργία του Προαστιακού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι, λοιπόν, ένα ολυμπιακό έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ένα ολυμπιακό έργο. Έτσι ξεκίνησε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκτός περιόδου ολυμπιακής.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Θα σας πω γι’ αυτό, αλλά θα σας πω πρώτα για τι θα σας μιλήσω.
Το δεύτερο είναι για το ψηφιακό σύστημα ραδιοκάλυψης των GSM-R, το οποίο ξεκίνησε από τον ΟΣΕ, υπηρεσιακά εγώ το χειρίστηκα και στην συνέχεια το ανέλαβε η ΕΡΓΟΣΕ, επειδή έχει αναλάβει να εκτελεί βάσει της σύμβασης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χθες κάποιος μάρτυρας από την Αστυνομία μας είπε ότι ο κ. Λιάπης είχε ζητήσει να ενταχθεί στα συστήματα C4I. Είναι αλήθεια αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Άλλο αυτό. Μην μπερδεύεστε. Υπάρχει λοιπόν και το C4I…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπήκατε στο C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Πάρθηκε απόφαση. Θα σας πω αναλυτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είσαστε ένα των συστημάτων C4I λοιπόν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Υποσύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήμασταν. Διότι μας κατήργησαν κάποια στιγμή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ κατήργησαν το C4I ολόκληρο! Εκτός από την πληρωμή του δηλαδή.
Μην σας διακόπτω, όμως, για να σας ακούμε με προσοχή.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όσον αφορά τη σύμβαση 994, που αφορά το τρίτο κομμάτι του Προαστιακού όπως σας είπα Πειραιά-Αθήνα-Τρεις Γέφυρες αυτό ξεκίνησε από το 2002, όταν η ΕΡΓΟΣΕ ανέλαβε να υλοποιήσει τον Προαστιακό σαν χρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε τότε διακηρύξει τρία έργα: Το έργο σύμβαση 264 που αφορούσε τις Τρεις Γέφυρες-ΣΚΑ-Αεροδρόμιο, που ήταν η κατασκευή της υποδομής -έργα πολιτικού μηχανικού δηλαδή- στη συνέχεια η διακήρυξη 265 η οποία αφορούσε την κατασκευή της υποδομής και των συστημάτων ασφαλείας, σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, τηλεπικοινωνίες και το τρίτο κομμάτι ήταν Τρεις Γέφυρες-Αθήνα μέχρι του Ρέντη. Ενώ λοιπόν η 264 και η 265 προχώρησαν χωρίς κανένα πρόβλημα και άρχισε η κατασκευή τους, όσον αφορά στο τρίτο κομμάτι μετά από προσφυγή του Δήμου Αθηναίων το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε απόφαση ότι λόγω έλλειψης περιβαλλοντικών όρων ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Και έρχεται εδώ ο ΟΣΕ -και εκεί είναι ένα σημείο που πρέπει να ερευνήσετε, πως και γιατί έγινε αυτό το πράγμα- και λέει, ότι θα αναλάβω εγώ να υλοποιήσω το έργο αυτό δήθεν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά έγιναν τον Μάιο του 2003.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ).
Έρχεται, λοιπόν, ο ΟΣΕ και απεντάσσει το έργο από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που μόνο αυτό προκάλεσε στην εθνική οικονομία ζημιά 80 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 161 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Μόνο εξ αυτού του λόγου, λόγο χρηματοδότησης 50%, η ελληνική οικονομία έπρεπε να πληρώσει το 50% που θα παίρναμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό γιατί έγινε; Έγινε, διότι οι Ευρωπαίοι και τότε ο Μπαρνιέ παρακολουθούσαν στενά τα δρώμενα και είχε επιστολές με τις οποίες παρενέβαινε και ζητούσε διάφορες εισηγήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθούνταν κι έτσι δεν μπορούσαν να περάσουν κάποιες μεθοδεύσεις που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσουν το έργο από αυτούς που ήθελαν να το προχωρήσουν.
Ερχόμαστε, λοιπόν, με διαδικασίες express, με ανύπαρκτες μελέτες και προχωράει ένα έργο και μάλιστα με το σύστημα συμπλήρωσης τιμολογίου, το οποίο προϋποθέτει την ύπαρξη μελετών από τις οποίες να προκύπτουν επακριβώς οι ποσότητες. Οι μελέτες αυτές όταν έγινε η έγκριση της προκήρυξης του έργου δεν υπήρχαν, ήταν σε ένα στάδιο πολύ πρώιμο και ήταν κι ένας από τους λόγους που η ΕΡΓΟΣΕ δεν αναλάμβανε να το συνεχίσει. Και υπάρχει και συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, το οποίο λέει ότι δεν μπορούμε να το ολοκληρώσουμε στο χρόνο μάλιστα που απομένει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημειωτέον, ότι το αντίστοιχο έργο το οποίο σας είπα ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας που εκτελούσε η διακήρυξη 266 αυτή είχε σαν χρόνο εκτέλεσης -που ήταν και μέχρι τον Ρέντη, δεν ήταν μέχρι τον Πειραιά- 24 μήνες. Κι ερχόμαστε εμείς σαν ΟΣΕ και λέμε ότι αυτό το έργο, για το οποίο η ΕΡΓΟΣΕ ήθελε 24 μήνες για να τελειώσει σε μικρότερο μήκος, θα το τελειώσουμε εμείς σε 8 μήνες, όσο ήταν περίπου ο χρόνος για να φθάσουμε και να είναι έτοιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να λέμε, δηλαδή, ότι στοχεύουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται και να εξασφαλίζουμε την προώθηση του έργου, ενώ η ουσία ήταν άλλη. Αυτοί ήθελαν πάση θυσία να αναθέσουν το έργο, διότι τότε οι πολιτικές εξελίξεις όπως προδιαγράφονταν θα είχαμε αλλαγές και φοβούνταν τι θα γινόταν. Διότι ήδη η Νέα Δημοκρατία σαν αντιπολίτευση είχε σηκώσει πολύ το θέμα. Ο κ. Παπαληγούρας σαν τομεάρχης τότε του τομέα μεταφορών είχε αρθρογραφήσει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και είχε πει εάν θυμάμαι καλά για το «Χρονικό της ντροπής», όπως τιτλοφορείται το άρθρο του και αναφερόταν βέβαια στο σύνολο του Προαστιακού Σιδηρόδρομου. Στη συνέχεια είχε καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή, επερωτήσεις, ήταν δηλαδή μία συνεχής ενασχόληση από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατήγγειλε σαν ένα μεγάλο σκάνδαλο την προώθηση αυτού του έργου.
Ερχόμαστε τώρα στις διαδικασίες. Στην πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού τον Ιούλιο δεν κατατίθεται καμία προσφορά. Επαναλαμβάνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού, δεν τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες που ορίζει ο νόμος περί δημοσίων έργων και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμφανίζεται στον διαγωνισμό μία κοινοπραξία: Η Κοινοπραξία SIEMENS-AΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ. Εκεί έχουμε επιτροπές, στις οποίες ενώ το έργο κατά 50% είναι ηλεκτρομηχανολογικό, δηλαδή σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, τηλεπικοινωνίες, άλλα συστήματα ασφαλείας, πληροφόρησης και όλα αυτά, δεν υπάρχει στις επιτροπές αυτές κανένα μέλος που να είναι μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος.
PM
(1GM)
Αυτό γιατί έγινε; Διότι η διεύθυνση που ήταν αρμόδια γι’ αυτά τα συστήματα, της οποίας εγώ εκτελούσα χρέη διευθυντή, ήταν ανεπιθύμητη επειδή ήταν δεδομένη η θέση της. Δεν μας βάζουν λοιπόν στις Επιτροπές. Οι Επιτροπές αυτές με διαδικασίες εξπρές προχωρούν και κατακυρώνουν το έργο στις 5/9/2003 στη μία κοινοπραξία και ενώ υπήρχε αδυναμία εφαρμογής του μαθηματικού τύπου που ίσχυε τότε. Το θέμα πάει για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκεί μπλοκάρεται το θέμα και υπήρχαν δύο-τρεις αποφάσεις, αν θυμάμαι καλά, ότι δεν είναι σύννομη η υπογραφή της σύμβασης. Στη συνέχεια γίνεται κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και το θέμα είναι κολλημένο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκεί κρατήθηκε δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες, ενώ η νομοθεσία, όπως γνωρίζετε, λέει ότι αν περάσουν τριάντα μέρες και δεν σου απαντήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε ο φορέας που έχει στείλει τη σύμβαση μπορεί να φτάσει στην υπογραφή, αλλά λόγω του θέματος το πέμπτο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι δεν…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι αποφάσισε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το πέμπτο κλιμάκιο αποφάσισε ότι δεν είναι σύννομη η υπογραφή της σύμβασης λόγω παραβίασης των προθεσμιών που απαιτεί η νομοθεσία για προκηρύξεις έργων και λόγω του ότι δεν υπήρχαν οι περιβαλλοντικοί όροι, λόγος για τον οποίο, όπως σας είπα προηγουμένως, είχε ακυρωθεί το αντίστοιχο έργο που είχε προσπαθήσει να προωθήσει η ΕΡΓΟΣΕ. Όμως βρήκαν τον τρόπο. Ενώ η Νέα Δημοκρατία σαν αντιπολίτευση ήταν εναντίον του έργου αυτού και το είχε χαρακτηρίσει ως μεγάλο σκάνδαλο, στη συνέχεια, όπως αποδεικνύεται, αυτοί που διατηρήθηκαν στον ΟΣΕ, δηλαδή ο κύριος Γιαννακός σαν διευθύνων σύμβουλος μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα το γνωστό δικηγόρο Φίλιππο Σπυρόπουλο που είχε διοριστεί μέλος του Δ.Σ., ανέλαβαν παρασκηνιακά -όπως αποδείχθηκε μετά και όπως έχω πληροφορηθεί από διάφορα δημοσιεύματα και από άλλα στοιχεία που διαθέτω- την προώθηση της παράκαμψης της άρνησης του πέμπτου κλιμακίου. Πράγματι πάνε στο τμήμα διακοπών του 2004 αυτό το πράγμα και είναι ενδιαφέρον να ανατρέξετε στα Πρακτικά των συνεδριάσεων και του πέμπτου κλιμακίου και του τετάρτου κλιμακίου για να δείτε πώς παρακάμπτονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχετε αυτές τις αποφάσεις του τετάρτου και του πέμπτου κλιμακίου; Να μας τις καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως.
Έρχεται λοιπόν το Ελεγκτικό Συνέδριο. Κράτησε δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες το φάκελο. Δεν ξέρω αν αυτό έχει γίνει ποτέ ξανά. Αποφασίζει λοιπόν το Νοέμβριο του 2004 ότι είναι σύννομη η υπογραφή της σύμβασης. Μπορεί να αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά μέχρι τότε η κοινοπραξία και οι εταίροι της δεν είχαν λύσει τα προβλήματα του βασικού μετόχου που ήταν τότε σε πλήρη εξέλιξη και δεν μπορούσαν να πάρουν πιστοποιητικό διαφάνειας.
Έρχονται ο ΟΣΕ λοιπόν και ο κύριος Γιαννακός και όλοι αυτοί που προωθούσαν το έργο και δίνουν στον ανάδοχο κάθε προθεσμία, ενώ ο νόμος αναφέρει τις προθεσμίες στις οποίες πρέπει να τον καλέσεις για να υπογράψει τη σύμβαση. Έχει προθεσμίες όπου ισχύουν οι προσφορές. Μπορείτε να τα δείτε όλα αυτά, τα έχω καταθέσει. Παρέλειψα να σας πω ότι «έτρεχε» προανάκριση από δύο μηνυτήριες αναφορές. Κατέθεσα στο δέκατο πέμπτο και στον δέκατο πέμπτο πταισματοδίκη. Κάποια στιγμή αυτές οι δικογραφίες ενσωματώνονται σε μία δικογραφία και ασκείται ποινική δίωξη για κακούργημα με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών Δημοσίου.
Ερχόμαστε λοιπόν στην υπογραφή. Δίνει το δικαίωμα ο ΟΣΕ και όταν οι ανάδοχοι, οι εταίροι της κοινοπραξίας λύνουν τα προβλήματά τους με το βασικό μέτοχο, τότε ως δια μαγείας καλείται ο κύριος Γιαννακός από τη Βουλγαρία στην οποία ήταν ταξίδι, Μεγάλη Τρίτη. Όπως γράφτηκε στις εφημερίδες, έρχεται με περιπολικά από το αεροδρόμιο, συνοδεύεται μέχρι τον ΟΣΕ και υπογράφει τη μία σύμβαση –παρακαλώ αυτό να το σημειώσετε- χρησιμοποιώντας την εξουσιοδότηση –επιμένω σ’ αυτό- που του χορηγήθηκε από το προηγούμενο Δ.Σ. του ΟΣΕ, μιας άλλης κυβέρνησης, το οποίο άλλαξε όλο πλην του κυρίου Γιαννακού και το οποίο ήδη ήταν υπόλογο έναντι της δικαιοσύνης για κακούργημα. Χρησιμοποίησε λοιπόν ο κύριος Γιαννακός μία εξουσιοδότηση ενός άλλου Δ.Σ. μιας άλλης κυβέρνησης για να υπογράψει τη σύμβαση. Γιατί έγινε αυτό;
Όπως σας είπα, η Νέα Δημοκρατία έχει «σηκώσει» πολύ το θέμα. Μεταξύ αυτών που είχαν «σηκώσει» το θέμα ήταν εν ενεργεία Υπουργοί. Οι κυβερνητικές ισορροπίες εκείνη την εποχή ήταν τέτοιες που αποκλείετο να περνούσε το θέμα από το Δ.Σ. του ΟΣΕ, πόσω μάλλον που στο Δ.Σ. του ΟΣΕ ήταν ένας απ’ αυτούς που «σήκωσαν» το θέμα και είχε κάνει μηνυτήρια αναφορά σαν μέλος Δ.Σ., ο κύριος Δημήτρης Καραπάνος, 25 χρόνια μέλος του Δ.Σ. και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει το θέμα από το Δ.Σ.. Το λέω αυτό γιατί γνωρίζω καλά τα εσωτερικά εκείνης της εποχής διότι είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Χρησιμοποιούν λοιπόν μία εξουσιοδότηση που δόθηκε το 2003 από άλλο Συμβούλιο προς τον κύριο Γιαννακό για να υπογράψει μία σύμβαση στις 26 Απριλίου του 2005. Παρακαλώ να ερευνήσετε αν αυτό είναι σύννομο, δηλαδή αν με την εξουσιοδότηση που είχε απ’ αυτό, μπορούσε ο κύριος Γιαννακός να υπογράψει μία τέτοια σύμβαση. Υπογράφεται η σύμβαση και έγινε χαμός με δημοσιεύματα κ.λπ. Ο κύριος Καραπάνος κι εγώ σαν στελέχη του κόμματος συνεπή με όσα διακηρύσσαμε στείλαμε επανειλημμένα ενημερωτικά σημειώματα προς τους αρμοδίους. Αρμόδιος τότε ήταν ο κύριος Νεράντζης, ένας Υφυπουργός με τον οποίο γνωριζόμουν. Εγώ προσωπικά είχα κάνει ενημερωτικά σημειώματα προς τον κύριο Νεράντζη για το θέμα του προαστιακού και για το πώς θα τελειώσουμε κάποια κομμάτια του προαστιακού για να περισώσουμε όσα είχαν τελματώσει, γιατί σας πληροφορώ ότι αν δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι να «βάλουν πλάτη» για να τελειώσει ένα κομμάτι του προαστιακού, θα είχαμε ξεφτιλιστεί και συγχωρήστε μου την έκφραση. Ο κύριος Βερελής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων –έχω τα Πρακτικά- διαβεβαίωνε όλους τους Βουλευτές ότι «κύριοι συνάδελφοι, να έλθετε την άνοιξη του 2004 να ταξιδέψουμε μαζί, να πάμε μέχρι αεροδρόμιο και μέχρι Κόρινθο». Αν δείτε τα Πρακτικά, θα δείτε ότι αυτό έλεγε και διαβεβαίωνε τους πάντες.
(SX)
(1PM)
Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι αν δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων είχα την τύχη να είμαι κι εγώ λόγω ειδικότητος, δεν θα τελείωνε τίποτα.
Εμείς, λοιπόν, όταν βλέπαμε ότι αυτά τα πράγματα, τα οποία καταγγέλλαμε, προχωρούν, ενημερώναμε τους αρμοδίους επανειλημμένα με ενημερωτικά σημειώματα. Προς τον κ. Νεράντζη, προς τον κ. Σταϊκούρα, το Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με τον οποίο συνδεόμουν και ο οποίος από τη μεριά του προσπαθούσε να κάνει ό,τι μπορούσε. Πλην, όμως, ακόμα και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού ορισμένες φορές είναι ανίσχυρος μπροστά στις δυνάμεις της διαπλοκής.
Φτάσαμε, λοιπόν, στην υπογραφή της σύμβασης. Λόγω, όμως, του ότι έστειλα εγώ, έγινα στόχος. Αυτοί με την κατακύρωση ήθελαν να εγκρίνουν τις μελέτες. Σας είπα, δεν υπήρχαν μελέτες. Έπρεπε να συμπράξει μεταξύ των άλλων και η Διεύθυνσή μας, η περίφημη ΔΙΣΘΥΕ. Δεν ήμασταν, όμως, πρόθυμοι να συμπράξουμε σε αυτά τα πράγματα. Και τι έκαναν; Κατήργησαν την πιο ζωτική Διεύθυνση του ΟΣΕ, τη Διεύθυνση που ήταν αρμόδια για τα συστήματα ασφαλείας παρακαλώ!
Όταν έγινε αυτό, πηγαίνω στον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος μου είπε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, να απευθυνθείς στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Συγνώμη, αλλά έχω μία ταραχή γι’ αυτό το θέμα.
Έστειλα, λοιπόν, μία επιστολή στον κύριο Πρωθυπουργό, στον οποίο κατήγγειλα όλα αυτά τα οποία έγιναν και είχα συνημμένα και όλα τα ενημερωτικά σημειώματα τα οποία είχα κάνει κατά καιρούς, όπως σας είπα προηγουμένως. Πίστευα ότι θα υπήρχε μία παρέμβαση, ούτως ώστε ο κ. Λιάπης να μην υπογράψει την υπουργική απόφαση, με την οποία καταργείται η ΔΙΣΘΥΕ. Διότι παίρνει απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΕ για την κατάργηση και αυτό υλοποιείται με μία υπουργική απόφαση.
Έφτασα στο σημείο να στείλω και εξώδικο προς τον κ. Λιάπη.
Και παρά τις παρεμβάσεις και του κ. Σταϊκούρα και του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, του Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και άλλων παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Λιάπης κώφευε.
Και δεν σταματήσαμε εκεί. Ένα ανηλεές κυνήγημα.
Βέβαια, ήξερα –και το λέω στην επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό- πως όταν έπαιρνα αυτή τη θέση απέναντι στο σύστημα –γιατί πρόκειται περί ενός ολόκληρου διακομματικού συστήματος- ήμουν έτοιμος να δεχθώ και όλα αυτά τα οποία υπέστην. Ήξερα πώς είναι το σύστημα. Χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους. Η μέθοδος η πρώτη είναι να σε καθυποτάξει με διάφορους τρόπους. Συναλλαγή. Αν δεν το πετύχει αυτό, πηγαίνει να σου ρίξει λάσπη. Και στο τέλος σε εξοντώνει.
Τα υπέστην όλα αυτά και τα υφίσταμαι, μπορώ να σας πω, ακόμη.
Αυτό, βέβαια, που μας δικαίωσε όλους εμάς οι οποίοι αντισταθήκαμε, ήταν η εξέλιξη του έργου. Εμείς λέγαμε παντού, στη Δικαιοσύνη, στα ενημερωτικά σημειώματα, ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει σε οκτώ μήνες. Δεν υπάρχει περίπτωση. Κατ’ αρχήν όταν υπογράφεις μία σύμβαση γνωρίζοντας –και αυτό το τεκμηριώνω- ότι υπάρχουν προβλήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα. Δηλαδή, υπήρχαν εκτάσεις όπου εκτελείτο το έργο, που δεν ανήκαν στον ΟΣΕ. Ανήκαν στην Εθνική Τράπεζα, ανήκαν αλλού. Κι έχω τις αποφάσεις εδώ όπου μετά τη λήξη της πρώτης προθεσμίας, ο ΟΣΕ πήρε στην κυριότητά του τις εκτάσεις αυτές.
Αν δεν είναι αυτό απάτη, τι είναι;
(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα της Επιτροπής καταλαμβάνει ο Πρόεδρος αυτής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
Πώς μπορούσε να τελειώσει ένα έργο, όταν δεν μπορούσε να δουλέψει σε συγκεκριμένες περιοχές ο ανάδοχος; Είναι φοβερό αυτό το πράγμα.
Οι κύριοι, όμως, αυτοί στην πρώτη παράταση που έδωσαν, τι είπαν σαν αιτιολογία; Έχω όλες τις αποφάσεις. Μπορείτε να ανατρέξετε. Είπαν: Βρήκαμε προβλήματα με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και δεν μπορούμε να εκτελέσουμε το έργο. Για τα δίκτυα κοινής ωφέλειας υπάρχει ειδικό τεύχος που λέει ποια είναι. Κατ’ αρχήν, όσον αφορά τον ΟΣΕ, όποιος θέλει να βάλει κάτι μέσα στη γραμμή του, πρέπει να πάρει άδεια, είτε αγωγός ΕΥΔΑΠ λέγεται, είτε ομβρίων υδάτων. Κι έχει όλα τα σχέδια, τα πάντα. Υπάρχει, λοιπόν, ειδικό τεύχος που περιγράφει αυτά τα πράγματα. Και λέει πώς αυτά τα πράγματα θα τα ξεπεράσουμε και πως δεν αποτελεί λόγο για παράταση προθεσμίας.
Έρχονται, λοιπόν, αυτοί και επικαλούνται –παρακαλώ- τα προβλήματα που έχουμε με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και με τις συνεννοήσεις –λένε- με τους δήμους. Προσέξτε! Και γνωρίζουν ότι ο Δήμος Αθηναίων ακύρωσε το πρώτο έργο και ότι οι κάτοικοι είχαν προσφύγει.
Αυτοί οι κύριοι το έκαναν αυτό για τον εξής λόγο: Προώθησαν το έργο. Ήξεραν ότι θα σκοντάψουν εκεί. Έβαλαν μία προθεσμία. Ήταν, δηλαδή, προμελετημένο το έγκλημα, για να δικαιολογήσουν τις καθυστερήσεις. Ήξεραν ότι θα τους σταματήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ήξεραν ότι θα σκοντάψουν στα δίκτυα, ήξεραν ότι δεν έχουν τους χώρους όλους δικούς τους για να προχωρήσει το έργο και αυτοί προχωρούν στην ανάθεση. Αν αυτό δεν είναι απάτη, τι είναι;
Οι κάτοικοι με την ανάθεση του έργου, προσφεύγουν πάλι –του Δ’ Διαμερίσματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στα όρια του Δήμου Αθηναίων- στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, τέλος του 2005, προσωρινή διαταγή να σταματήσει το έργο και το Νοέμβριο του 2006 ακυρώνει την Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Ακυρώνει το έργο, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά μετά από προσφυγή του Δήμου Αθηναίων.
Ερχόμαστε, λοιπόν, εδώ και αντί να σταματήσουμε το έργο εκεί που είναι, από τη στιγμή που είναι ανεκτέλεστο το μέρος από Ρέντη μέχρι Τρεις Γέφυρες, συνεχίζουμε. Αφήνουμε ανοικτό το έργο. Ο ανάδοχος θεμελιώνει δικαιώματα αποζημίωσης. Έχει υποβάλει σχετικά αιτήματα – όχληση για αποζημίωση. Εμείς τρώμε τα λεφτά, εκτελώντας διαφορετικά πράγματα από τη σύμβαση. Και το ωραίο είναι ότι επειδή δεν υπήρχε τότε τεχνικό συμβούλιο στην εν τω μεταξύ συσταθείσα θυγατρική του ΟΣΕ που ανέλαβε το έργο, τον ΕΔΙΣΥ, τον Εθνικό Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, δεν υπήρχε τεχνικό συμβούλιο. Ερευνήστε για ποιο λόγο δεν υπήρχε. Διότι αν μία εταιρεία, η οποία εκτελεί έργα, δεν έχει τεχνικό συμβούλιο, δεν μπορεί να εκτελέσει τίποτα, να κάνει καμία διαχείριση έργου.
Έδιναν εντολές ακάλυπτες. Βάσει της νομοθεσίας απαιτούσαν γνωμοδότηση του τεχνικού συμβουλίου. Να γίνει Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών.
Όλα αυτά, λοιπόν, σας λέω ακόμα και σήμερα εκκρεμούν. Και με το νόμο –δεν θυμάμαι τον αριθμό- του κ. Χατζηδάκη κάποια στιγμή το 2008, λέει ότι το τεχνικό συμβούλιο του ΟΣΕ θα λειτουργεί και σαν συμβούλιο του ΕΔΙΣΥ, μέχρι να απορροφηθεί ο ΕΔΙΣΥ –εν τω μεταξύ είχε προωθηθεί η νομοθεσία- στον ΟΣΕ.
Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι δεν τόλμησαν να φέρουν τον δεύτερο ΑΠΕ, γιατί ενέκριναν τον πρώτο -θα σας πω τι έκαναν με τον πρώτο- στο τεχνικό συμβούλιο του ΟΣΕ. Και γιατί αυτό; Διότι κατά σύμπτωση στο τεχνικό συμβούλιο του ΟΣΕ ορίστηκε σαν μέλος από το Δ.Σ. ο κ. Καραπάνος. Παρόντος, λοιπόν, του κ. Καραπάνου, δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει τίποτα από αυτά. Δεν το τολμούσαν. Επιχείρησαν να πάρουν μία γνωμοδότηση, σαν ιδιώτη δικηγόρου, νομικού συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, του κ. Λασπονίκου, μήπως παρακάμψουν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Του κυρίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Λασπονίκος.
Την έχω και αυτή τη γνωμοδότηση. Δεν την έχω μαζί μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θα σας παρακαλούσα πολύ εάν έχετε κάποια έγγραφα μαζί σας, να μας τα καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ό,τι δεν έχετε, θα συνεννοηθείτε με τη Γραμματεία για να μας εφοδιάσετε με όσα αναφέρετε στην κατάθεσή σας ή θεωρείτε ότι είναι χρήσιμο για εμάς να το έχουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(TS)
(1 SX )
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν τη χρησιμοποίησαν. Δεν αποτόλμησαν. Παρότι τη χρησιμοποίησαν για άλλα, μικρότερα σε χρηματικό μέγεθος, έργα παράτυπα, γι’ αυτό το έργο δεν τόλμησαν λόγω της παρουσίας του κ. Καραπάνου ως μέλους του Τεχνικού Συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ οι δικογραφίες πάνε και έρχονται. Σας είπα για το πρώτο ΑΠΕ. Στο πρώτο ΑΠΕ –ΑΠΕ είναι Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών- προβλέπονταν κάποιες εγκαταστάσεις, οι οποίες ήταν για το ενδιάμεσο στάδιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιες ήταν αυτές; Τα συστήματα σηματοδότησης, ηλεκτροκίνησης και τηλεπικοινωνιών στην υφιστάμενη γραμμή από το σταθμό Αθηνών και πάνω και η γραμμή προς τους Αγίους Αναργύρους.
Ενώ ήξεραν ότι αυτά, από τη στιγμή που υπογράφεται η σύμβαση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν υπήρχε λόγος να γίνουν, έρχονται οι κύριοι αυτοί, τα αφήνουν μέσα στη σύμβαση και δεν μειώνουν το ποσό της σύμβασης κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις εγκαταστάσεις αυτές.
Γιατί το έκαναν αυτό; Για να έχουν λεφτά, να τα παίρνουν, να λένε: «Μείωση αυτά, αύξηση τα άλλα». Τι αύξηση όμως; Αύξηση επικερδής εργασίας για τον ανάδοχο με 0,964 έκπτωση. Δύο χρόνια σχεδόν μετά αντιλαμβάνεστε τι αναθεώρηση παίρνει αυτός ο ανάδοχος. Στην ουσία, δηλαδή, η έκπτωση ήταν αρνητική. Έκοβαν αυτά τα οποία ήταν προσωρινά, δεν τα έκαναν και υποτίθεται ότι ήταν σε ισοζύγιο και γι’ αυτό το θέμα δεν χρειαζόταν Τεχνικό Συμβούλιο. Αυτό το σκεπτικό ακολούθησαν οι κύριοι αυτοί.
Μάλιστα να σας πω και κάτι άλλο, που δείχνει πόσο παράνομοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι. Στη σύμβαση, ενώ τα τεύχη του διαγωνισμού αναφέρουν ότι η συντήρηση του έργου και η εγγύηση του είναι για είκοσι τέσσερις μήνες –σημειώστε το παρακαλώ αυτό- το αλλοιώνουν και βάζουν δεκαπέντε μήνες, δηλαδή εννέα ολόκληρους μήνες λιγότερο, χωρίς να υπάρξει απομείωση του έργου, δηλαδή του ποσού που αντιστοιχεί στη συντήρηση, διότι αυτό τιμολογείται. Ενώ έλεγαν για είκοσι τέσσερις μήνες και είχε δώσει συγκεκριμένη προσφορά ο ανάδοχος, το κάνουν δεκαπέντε μήνες –άλλη απάτη- και ερχόμαστε όλα αυτά να τα επιλάβει η δικαιοσύνη. Όπως σας είπα προηγουμένως, είχαμε προανακρίσεις και ασκείται και η ποινική δίωξη για κακούργημα.
Ανατίθεται στον κ. Δημήτρη Οικονόμου. Το 2007 αρχίζει και «σκάει» η ιστορία της Siemems.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αναφέρετε στον ανακριτή Οικονόμου και θα ήθελα να σημειωθεί εδώ το θέμα, διότι έχουμε τον ίδιο ανακριτή σε αρκετές υποθέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχω ζητήσει να κλητευθεί ως μάρτυρας ο Δημήτριος Οικονόμου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μαλακά! Αυτό υπάρχει. Έχουμε ένα πρόβλημα. Να δούμε πότε θα καλούμε ποιον, με παντελή έλλειψη δικογραφίας, για να καταλάβετε τι περνάμε.
Άρα, κύριε μάρτυς, γίνεστε και κοινωνός του προβλήματος μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το αντιλαμβάνομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Έχετε καταθέσει εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Και στους δύο πταισματοδίκες που σας είπα, και στον 15ο και στον 28ο και στον κ. Οικονόμου δύο φορές, μία στο τέλος του 2006 με αρχές του 2007…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε λίγο.
Κύριοι συνάδελφοι, προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε τις καταθέσεις, αλλά δεν τις βρήκαμε. Εάν εσείς τις εντοπίσετε κάπου, θα είμαστε πολύ ευτυχείς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εάν έχουν πάει αρχείο, κύριε Πρόεδρε, στην Εισαγγελία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα αναλάβετε, κύριε Αντιπρόεδρε, με την κα Τσόνογλου και τον κ. Τζαβάρα. Κάντε μου ένα task force, για να δούμε τι θα κάνουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Είναι δύο οι υποθέσεις, είναι δύο οι δικογραφίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, το ξέρουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει και η δικογραφία της Αντιεισαγγελέως Εφετών κας Ξένιας Δημητρίου, η οποία, όμως, δεν έχει τελειώσει και υπάρχουν και τέσσερα βουλεύματα. Πρέπει να συζητήσουμε μετά τι θα ζητήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, καταλάβατε. Κύριε Αντιπρόεδρε, καταλάβατε. Κυρία Τσόνογλου, να βγάλουμε άκρη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι σημαίνει «task force», κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν το κατάλαβα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διμοιρία θανάτου. Είναι ομάδα δύναμης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι αντί-C4I
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δύναμη δράσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι ακριβώς δύναμη δράσης, αλλά εν πάση περιπτώσει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δύναμη δράσης για συγκεκριμένο σκοπό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακριβώς.
Κύριε μάρτυς, τελειώσατε; Έχετε και άλλα να μας πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τι να σας πω;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, να τον αφήσουμε να πει για τον κ. Οικονόμου;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Καταθέτω, λοιπόν, τότε στον κ. Οικονόμου γύρω στις πέντε ώρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να δείτε εδώ πόση ώρα θα σας κρατήσουμε. Θα σας κρατήσουμε μία εβδομάδας.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Εγώ έχω την αντοχή. Εφόσον, κύριε Πρόεδρε, άντεξα όλα αυτά τα οποία σας είπα, δεν νομίζω να είναι πιο επώδυνη η εξέτασή σας.
Εν πάση περιπτώσει, είμαι στον κ. Οικονόμου. Στην τέταρτη ώρα που κατέθετα –δεν ξέρω εάν μπορώ να το πω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ποια περίοδο; Εδώ μπορείτε να τα πείτε όλα και έχετε ορκιστεί να τα πείτε όλα, ειδάλλως έχετε πρόβλημα, γιατί υπάρχει η ψευδορκία, που όπως ξέρετε είναι ποινικό και ατιμωτικό αδίκημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ψέματα δεν είναι στη φύση μου να λέω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Δεν μπορούν να πάνε μακριά, για να πάμε και στο λαϊκό.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είναι πράγματα τα οποία έχω καταθέσει, όμως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ξέρω. Ψάχνουμε να βρούμε την κατάθεσή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Θα σας δώσω εγώ αντίγραφο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν έχετε μαζί σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έχω πλήρεις φακέλους
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα να συνεργαστείτε με τον κ. Βασιλάκη. Θεωρώ πως ό,τι μπορείτε να μας προσκομίσετε, θα είναι μεγάλη εξυπηρέτηση για εμάς, διότι πατάμε στα τυφλά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εάν έχετε, να μας δώσετε και τις καταθέσεις των άλλων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ό,τι έχετε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ό,τι έχω, θα σας τα δώσω.
Ερχόμαστε, λοιπόν, στον κ. Οικονόμου. Άρχισα να λέω ότι στην τέταρτη περίπου ώρα που ήμουν εκεί, μου λέει: «Δεν θα γράφει η γραμματέας. Θα σου κάνω μία ερώτηση». «Μάλιστα, κύριε ανακριτά». Μου λέει επί λέξει: «Είναι ο Υπουργός μέσα;».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Χωρίς γραμματέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Χωρίς γραμματέα.
Τον ρώτησα: «Τι εννοείτε, κύριε ανακριτά;». «Είναι ο Υπουργός;», μου λέει με ένα φιλικό τόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποιον Υπουργό μιλάμε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Στις αρχές του 2007.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο κ. Λιάπης.
Του απαντάω: «Όχι μόνο ο τωρινός Υπουργός και ο προηγούμενος Υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος ήταν ο προηγούμενος;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο κ. Βερελής. Ούτε ο κ. Λιάπης ήταν μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι πάει να πει «μέσα»;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν εμφανίζονται με την έννοια ότι υπογράφουν σύμβαση κ.λ.π., αλλά τα όργανά τους, που είναι οι διοικητές των οργανισμών, κάνουν τα πάντα.
Δεν ξέρω εάν διαβάσατε τα επίκαιρα, του Χριστοφοράκου το ημερολόγιο το 2002. Έχουμε επανειλημμένες συναντήσεις με τον κ. Χριστοφοράκο. Ποια είναι τα πρόσωπα τα οποία συναντώνται; Είναι ο κ. Βερελής, ο κ. Ρόβλιας, ο οποίος σας θυμίζω ότι τότε ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, ο κ. Λιάπης, ο οποίος δεν ήταν τίποτε και ο κ. Σπυρόπουλος. Μπορείτε να μου εξηγήσετε ποιος ήταν ο λόγος που αυτοί όλοι συναντιόνταν με τον κ. Χριστοφοράκο την εποχή εκείνη; Αυτά δεν μπορούν να αποδειχθούν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα συνδέετε εσείς με κρίσιμες φάσεις προμηθειών, διαδικασιών, διαγωνισμών, κατακυρώσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σαφέστατα.
(PE)
(1TS)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορείτε να μας βοηθήσετε, λοιπόν, να τα συνδυάσουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί εμείς έχουμε κάποια κομμάτια ενός πάζλ και προσπαθούμε να τα μοντάρουμε, για να βγει μια καθαρή εικόνα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Υπάρχουν και στη δικογραφία της SIEMENS. Έχω αντίγραφα από ορισμένα πράγματα δημοσιευμένα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς δεν έχουμε μέχρι στιγμής πλήρη εικόνα ούτε της δικογραφίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …που αναφέρουν και για την κατάργηση της Διεύθυνσής μας. Εσωτερικό σημείωμα της SIEMENS προς Χριστοφοράκο αναφέρει ότι πάνε να καταργήσουν τη Διεύθυνση. Και, ω του θαύματος, καταργήθηκε!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Συνεχίστε τη συζήτηση με τον Ανακριτή.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έρχεται, λοιπόν, ο κ. Οικονόμου και του λέω «όχι μόνο ο τέτοιος, αλλά και ο τάδε».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ο πρώην.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο πρώην και ο κ. Ρόβλιας, για τον οποίο είχε υπάρξει την εποχή εκείνη δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» -το έχω και αυτό και μπορώ να σας το αφήσω- το οποίο λέει: «Θα κλάψουν ΚΑΡδιές και ΚΑΡδούλες». Λέει και το εξής: «Λίγο πριν από τις εκλογές, Γενικός Γραμματέας τότε και νυν Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σε Διοικητή μεγάλης ΔΕΚΟ και του λέει ότι ο Υπουργός είναι φίλος με τον εργολάβο και θέλει να προωθηθεί το γνωστό έργο». Του λέει: «Μα, ξέρεις, είναι κατ’ ουσίαν διαγωνισμός». Έτσι λέει το δημοσίευμα. Του λέει, λοιπόν: «Το δικό μου γραφείο έχει χειριστεί τέτοιες υποθέσεις και ξέρω καλά, μόνο μη φοβάσαι, προχώρα».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ποιος τα λέει αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το δημοσίευμα λέει ότι αυτό διημείφθη. Για όσους γνωρίζουν τα πράγματα, η συζήτηση είναι μεταξύ του κυρίου Γιαννακού και του κυρίου Ρόβλια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά είναι δημοσίευμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μάλιστα, δημοσίευμα.
Κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε, είχαν αρχίσει, όπως σας είπα, την εποχή εκείνη οι ανακρίσεις για τη SIEMENS. Αυτό το δημοσίευμα ήταν ένα μήνυμα του κυρίου Γιαννακού -αυτός το έδωσε το δημοσίευμα- …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον «κάρφωσε» δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …προς τον κ. Ρόβλια και, μέσω αυτού, ήταν και μία προειδοποίηση προς τον κ. Λιάπη ότι «ξέρεις, όπως μαγνητοφώνησα τον κ. Ρόβλια…», γιατί αναφέρει το δημοσίευμα «ο πονηρός Διοικητής».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Γιαννακός, λοιπόν, τους μαγνητοφωνούσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τους μαγνητοφωνούσε. Έστειλε, λοιπόν, ένα μήνυμα ότι «προσέξτε, αν δεν μπορώ να πάω εγώ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): «Θα σας πάρω μαζί μου».
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): «Θα σας πάρω μαζί μου».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι ήταν ο κ. Γιαννακός;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος που είχε διεκπεραιώσει όλο αυτό το θέμα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Του ΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …και επί ΠΑΣΟΚ και επί Νέας Δημοκρατίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διακομματικός.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Διακομματικός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διακομματικός;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βέβαια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επεβίωνε επί όλων των καταστάσεων ο κ. Γιαννακός, κύριε Πρόεδρε, και επί κυρίου Βερελή και επί κυρίου Λιάπη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι διακομματικός τότε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διαχρονικός και διακομματικός είναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δικομματικός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δικομματικός, κύριε συνάδελφε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ο κ. Λιάπης δεν τον απέπεμψε, δεν τον έδιωξε, όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία. Τον κράτησε για άλλα δύο χρόνια.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφού τον είχε μαγνητοφωνήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τον κ. Ρόβλια είχε μαγνητοφωνήσει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν έχει αποδειχθεί αυτό. Ξέρετε, κύριε μάρτυς, εάν έχει αποδειχθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω.
Ο κ. Γιαννακός παρέμεινε μέχρι το τέλος του 2005, όπως σας είπα, όταν έγινε η ιστορία με τη ΔΕΣΗΕ και είχε φθάσει το πράγμα στο απροχώρητο. Συνδικαλιστές, οι πάντες έπεσαν επάνω του.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συγγνώμη, κύριε μάρτυς.
Στο σημείο αυτό, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας πω ότι πρέπει να ζητήσουμε και τις δικογραφίες των υποκλοπών που έχουν σχηματιστεί, πιθανώς, κατά στελεχών του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Αναφέρομαι στην υπόθεση Τσίτουρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σαφώς, ο οποίος είναι και αυτός μπλεγμένος μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, μην διακόπτουμε τον μάρτυρα.
Προχωρήστε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πέρα από αυτό, στον κ. Οικονόμου είπα και κάτι άλλο. Θα σας δώσω δύο αριθμούς επιταγών, 12.000.000 ευρώ είναι η μία και 4.000.000 η άλλη. Ήταν 16.000.000 ευρώ συνολικά, δηλαδή το 10% του έργου το οποίο δόθηκε ως προκαταβολή. Ήταν οι επιταγές χορήγησης προκαταβολής, που δόθηκαν από τον ΟΣΕ στον ανάδοχο για προκαταβολή. Το έργο, σαν έργο, βάσει της νομοθεσίας, δικαιολογεί προκαταβολή 5%. Λέει ο νόμος ότι μπορεί να φτάσει μέχρι 10% για έργα τα οποία απαιτούν μεγάλες δαπάνες προ της εγκατάστασης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκβραχισμούς, ενδεχομένως.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δαπάνες προ των εγκαταστάσεων, εργοτάξια κλπ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δαπάνες αρχικής εγκατάστασης, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Οι οποίες δεν υπήρχαν στην προκειμένη περίπτωση. Εν πάση περιπτώσει, οι κύριοι αυτοί φρόντισαν να είναι 10% η προκαταβολή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιοι είναι οι κύριοι αυτοί; Επειδή λέτε ονόματα…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όλοι αυτοί που σας λέω. Ο κ. Γιαννακός, Χριστοφοράκη, οι πάντες. Για ευνόητους λόγους, για να υπάρχει ποσό να διατεθεί για τους…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είναι 10%, λοιπόν, και έσπασε σε δύο επιταγές η χορήγηση της προκαταβολής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για να μη φαίνεται ότι είναι το 10%; Γιατί έσπασε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σας είπα ότι είναι μέχρι 10% και έφθασαν το 10%.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί έγιναν δύο επιταγές;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Εκεί είναι ένα σημείο που πρέπει να ερευνήσετε. Αυτό είπα και στον κ. Οικονόμου. Έσπασε για ευνόητους λόγους
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στο σύνολό τους οι δύο επιταγές ήταν το 10%.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήταν το 10%. Όπως σας είπα, ήταν 12.000.000 η μία και 4.000.000 η άλλη. Λέω, λοιπόν, στον κ. Οικονόμου: «Εγώ θα σας πω το εξής, ότι ο νόμος περί δημοσίων έργων λέει ότι τις προκαταβολές δεν μπορεί ο ανάδοχος να τις κάνει ό,τι θέλει, πρέπει να ξοδεύει για το έργο και αποσβένονται όπως λέει ο νόμος. Πρέπει να κατατίθενται σε κάποιο λογαριασμό, να ξέρει ο κύριος του έργου ότι ο λογαριασμός είναι αυτός και κάθε μήνα ο ανάδοχος πρέπει να κάνει αναφορά στη διευθύνουσα το έργο υπηρεσία τι καταβολές έχουν γίνει εις βάρος της προκαταβολής με χαρτιά και να ελέγχει τα τιμολόγια, εάν πράγματι δίνονται σωστά». Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Οι επιταγές ακολούθησαν κάποιους δρόμους. Είπα, λοιπόν, στον κύριο Ανακριτή: «Κύριε Ανακριτά, εγώ μπορεί να έχω πληροφορηθεί διάφορα, αλλά εγώ δεν μπορώ να αποδείξω αυτά τα οποία έχω πληροφορηθεί. Σας παρακαλώ, λοιπόν, αυτά να τα ελέγξετε εσείς ως Ανακριτής».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επαναλαμβάνω την παράκληση να μας δώσετε το υλικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτό το πρώτο, που είχα κάνει εκείνη την εποχή, το κατέθεσα μετά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς δεν έχουμε βρει τίποτα δικό σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Θα ψάξω μήπως βρω οτιδήποτε. Έχω τα υπόλοιπα από την επόμενη φορά που ξαναπήγα σε αυτόν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ήταν συζήτηση of the record με τον Ανακριτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μάλιστα. Τα κατέθεσα την επόμενη φορά. Σας είπα ότι την πρώτη φορά ανέφερα μόνο ότι δόθηκε προκαταβολή, δεν ανέφερα να ψάξει, γιατί ήταν of the record συζήτηση. Τα ανέφερα, όμως, μετά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προχωρήστε, σας παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο κύριος Ανακριτής, όταν ανέφερα πολιτικά πρόσωπα και αυτά περί επιταγών, λέει στη γραμματέα: «Μη γράφεις. Εγώ δεν ασχολούμαι με αυτά, φθάνει μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης το έργο μου».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε υπεγράφη η Σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η Σύμβαση υπογράφτηκε στις 26-4-2005.
Προχωρά το θέμα. Όπως μαθαίνω μετά, ο κύριος Ανακριτής πήγε να ρίξει την υπόθεση στα μαλακά, για πλημμελήματα και τέτοια, ότι δεν θεμελίωνε την απιστία κλπ..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μιλάμε για τον κ. Οικονόμου πάντοτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Για τον κ. Οικονόμου.
Πάει η δικογραφία στους ανωτέρους του. Η Εφέτης τότε κυρία Δημητρίου –τώρα νομίζω έχει ανέβει- του στέλνει πίσω τη δικογραφία και του παραγγέλλει να κάνει και πραγματογνωμοσύνη εκτέλεσης της Σύμβασης, για να αποδειχθούν αυτά τα οποία λέγαμε όλοι μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πώς λέγεται η Εφέτης;
(ML)
(PE)
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η κ. Δημητρίου. Έχει γραφτεί και στον Τύπο. Η κυρία Δημητρίου λοιπόν το γυρνάει πίσω και αρχίζει αυτός πάλι ανάκριση. Εκεί καταθέτω. Εκεί πια τόσο εγώ όσο και ο κ. Καραπάνος είμαστε πιο λάβροι, να το πω έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεύτερη κατάθεση.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μάλιστα. Εκεί λέω με το όνομά τους πια τα πράγματα. Όχι καλυμμένα. Μιλάω για ευθύνες συγκεκριμένων…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρώτα γιατί ήσασταν λίγο συγκρατημένος;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Διότι υπήρχε το ανηλεές υπηρεσιακό κυνηγητό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποια περίοδο μιλάτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Από τις 17/11/2005, ημέρα του Πολυτεχνείου, για το οποίο αγωνιστήκαμε, μας καταργήσανε την διεύθυνση. Ανηλεές κυνηγητό λοιπόν, εκβιασμούς το ένα και το άλλο. Κάποια στιγμή λοιπόν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτοί οι εκβιασμοί και το κυνηγητό μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Από πού ξεκίνησε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έχω κάνει υπηρεσιακές αναφορές κύριε Πρόεδρε, τις οποίες θα σας δώσω και περιγράφω τα πάντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μας τις δώσετε. Διαφωνείτε με τις επιλογές της διοίκησης και της κυβέρνηση προφανώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Οι επιλογές είναι της διοίκησης, αλλά εμμέσως και της κυβέρνησης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή του εποπτεύοντος Υπουργού.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Προφανώς.
Τη δεύτερη φορά λοιπόν που πήγα στον κ. Οικονόμου ήμουν λάβρος, σαφής σ’ αυτά τα οποία έλεγα. Συγκεκριμενοποίησα τις ευθύνες του καθενός στις οποίες αναφερόμουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είχατε δηλαδή πια απηυδήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είδα ότι συνεχίζεται και όποιος και να είναι ο Υπουργός…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήσασταν ακόμη υπάλληλος εν ενεργεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήμουν. Τότε με πήρε υπό την προστασία του, να το πω έτσι, για να μην πέσω στα νύχια του τότε διευθύνοντος σύμβουλου της ΕΔΗΣΥ, που σας είπα ότι δημιουργήθηκε εν τω μεταξύ, ο οποίος πήγε να με βάλει σε ένα «ψυγείο». Ο κ. Διονύσης Χιόνης από την ΕΔΗΣΥ με πήρε στον ΟΣΕ ως σύμβουλό του. Με πήρε ο άνθρωπος για να με περισώσει. Και συγκεκριμένα έλεγε στον κ. Μακαντάση «μα τι σου έχει κάνει ο Παναγιώτης και τον κυνηγάς; Σου έχει σκοτώσει τη μάνα, τον πατέρα; Τι;». Αυτά του είπε επί λέξει. Δεν μπορούσε να το εξηγήσει. Βέβαια η εξήγηση ήταν διότι υπάκουε σε κάποιες εντολές άνωθεν και έξωθεν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εννοείτε δηλαδή τη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Προφανέστατα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε ήταν η δεύτερη φορά; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η δεύτερη φορά ήταν την 1/6/2009 και το συμπληρωματικό κάποιες μέρες μετά. Εκεί λοιπόν εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλους. Προσπαθεί ο κ. Οικονόμου να στήσει μια πραγματογνωμοσύνη και αυτή η πραγματογνωμοσύνη να μην υποστεί το βάσανο του ελέγχου κανενός από εμάς, οι οποίοι καταθέταμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, την πραγματογνωμοσύνη την κάνουν πραγματογνώμονες.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Να σας εξηγήσω. Έρχεται ο κ. Οικονόμου και αν δείτε τις διαδοχικές διατάξεις με τις οποίες δίνει εντολή για πραγματογνωμοσύνη, στην αρχή ορίζει πραγματογνώμονες τρεις συναδέλφους μηχανικούς. Έρχονται οι πραγματογνώμονες και τον πρώτο άνθρωπο που βρήκαν στον ΟΣΕ ήμουν εγώ. Με παίρνουν στο κινητό ένα τηλέφωνο και μου λένε «είμαστε οι τάδε και έχουμε οριστεί από τον ανακριτή». Εγώ τους δέχτηκα και μου έδωσαν τη διάταξη με την οποία τους ορίζει πραγματογνώμονες ο κ. Οικονόμου και ορίζει και το έργο τους. Εκεί λοιπόν ο κ. Οικονόμου αναφέρεται στο σκεπτικό του ορισμού, επειδή δεν υπάρχουν ειδικοί γιατροί για συνταγές και τέτοια, όπως αναφέρει μέσα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή αναφέρει για γιατρούς; Ήταν ιατρικό το θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μάλλον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σοβαρολογείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σοβαρολογώ. Έχω το αντίγραφο. Σας είπα πως όταν ήρθαν οι πραγματογνώμονες τους ζήτησα να μου δώσουν το αντίγραφο της συμβάσεως και έβγαλα φωτοαντίγραφο. Ευτυχώς που το έβγαλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Περιμένω να μας το δώσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έρχονται λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι στο γραφείο μου, βγάζω φωτοαντίγραφο, τους ενημέρωσα σαν συναδέλφους και φεύγοντας μου είπαν «πω πω που πέσαμε!». Τους είπα «προσέξτε, εγώ αυτή τη στιγμή δεν είμαι τίποτα. Δεν είμαι παράγων του έργου για να σας πληροφορήσω για το έργο. Διευθύνουσα υπηρεσία είναι αυτή, προϊσταμένη αρχή είναι αυτή στους οποίους πρέπει να πάτε. Και όταν τελειώσετε από αυτούς ελάτε να σας πω εγώ πού πάσχουν αυτά που θα σας πουν». Αν τους είδατε εσείς τους είδα και εγώ. Δεν ξαναγύρισαν ποτέ πίσω. Εγώ έμαθα ότι μεθοδευόταν. Στο αντίγραφο λοιπόν που μου έδωσαν δεν υπήρχαν οι κοινοποιήσεις. Οι κοινοποιήσεις ήταν στους πραγματογνώμονες και στον κατηγορούμενο, τον Γιαννακό. Εκεί σταματούσε.
Η δεύτερη έκδοση της απόφασης για την πραγματογνωμοσύνη προσθέτει κάτω από τον κ. Γιαννακό τον κ. Καραπάνο σαν πολιτικό ενάγοντα, επειδή είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και ήταν και μέλος του Δ.Σ.. Έχει σημασία να δείτε για ποιο λόγο το έκανε. Τον εμφανίζει πολιτικό ενάγοντα για να ασκήσει ο κατηγορούμενος προσφυγή για το ότι δεν μπορεί να είναι πολιτικός ενάγων ο Καραπάνος και μεθοδεύεται βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο αποβάλλεται, μετά από προσφυγή του κατηγορουμένου, του Γιαννακού, από πολιτικός ενάγων ο κ. Καραπάνος. Δηλαδή τον έβαλε μέσα, ενώ δεν τον είχε στην αρχή για να τον εξαιρέσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και να καθυστερήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έχω αντίγραφο αυτών.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε; Δεν είχε κάνει δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ο κ. Καραπάνος;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σας λέω ότι ήταν μέχρι τότε πολιτικός ενάγων.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και πως τον έβαλε; Μόνος του ο ανακριτής;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Στο έγγραφο σας λέω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είχε κάνει δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ο κ. Καραπάνος;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Καλώς τον έβαλε τότε, αν είχε κάνει δήλωση μόνος του.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω τι έγινε ακριβώς,
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι αλλά ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και ο μάρτυς λέει τον έβαλε ο ανακριτής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ τα θέματα αυτά να τα συζητήσουμε μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Συγγνώμη, τον πρόσθεσε στο έγγραφο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς κύριε μάρτυς. Παρακαλώ συνεχίστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αποβάλλεται λοιπόν ο κ. Καραπάνος, παίρνει στα χέρια του τη διάταξη η οποία έλεγε περί γιατρών, τηλεφωνεί από το ταξί –θα σας το πει και ο ίδιος- στο γραφείο του κ. Οικονόμου και λέει «τι είναι αυτά που γράφετε για γιατρούς» και βγάζει νεότερη έκδοση στην οποία λέει ειδικούς για θέματα δημοσίων έργων κ.λπ.. Αυτό ήταν μια μεθόδευση για να μην πέσει στο βάσανο του ελέγχου ούτε του δικού μου, ούτε του κ. Καραπάνου η πραγματογνωμοσύνη την οποία πήγαν να στήσουν αυτοί οι κύριοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδόθη αυτή η πραγματογνωμοσύνη στο τέλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι ποτέ. Αυτός ήταν ο σκοπός, είπαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξ όσων εσείς γνωρίζετε δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Παρά τις προσπάθειες που έκανα και εγώ και ο κ. Καραπάνος. Εγώ πήρα τηλέφωνο τον κ. Οικονόμου και τη ζήτησα. Μου είπε –προφορικά αυτό- ότι δεν έχω δικαίωμα να λάβω γνώση.
(GK)
(1ML)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα και υπάρχει και τη σχολιάσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τη σχολιάζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν την πήραμε ποτέ επισήμως. Ξέραμε τι περιλαμβάνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εντάξει. Τώρα καταλάβαμε τι μας λέτε, γιατί μας τα είπατε λίγο μπερδεμένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αφού δεν ξέρετε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, ξέρουμε και καταλαβαίνουμε αυτά που μας λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο κ. Καραπάνος το ζήτησε αυτό και εγγράφως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Την πραγματογνωμοσύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μάλιστα. Δεν του την έδωσαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά δεν του την έδωσαν, μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όμως αυτή η απόπειρα έγινε λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής. Εκεί, λοιπόν, ο κ. Οικονόμου –απ’ ό,τι ξέρω- μίλησε και για πολιτικές ευθύνες και ότι δεν πρόλαβε να στείλει το φάκελο στη Βουλή κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί δεν πρόλαβε; Τι έγινε και δεν πρόλαβε; Έγιναν οι εκλογές.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Απ’ ό,τι δημοσιεύθηκε στον Τύπο, ο κ. Οικονόμου φέρεται δηλώσας ότι δεν πρόλαβε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και άλλοι δεν πρόλαβαν. Πότε εσείς και ο κ. Καραπάνος καταθέσατε ότι κατά την άποψή σας υπάρχουν ευθύνες κυβερνητικών προσώπων, Υπουργών και Υφυπουργών;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τον Ιούνιο του 2009.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι! Είπατε ότι είχατε καταθέσει και πιο πριν.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το τελευταίο που πια το είπα συγκεκριμένα, όσον αφορά τις ευθύνες για έναν-έναν, το έκανα το 2009.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά την πρώτη φορά κάνατε μια αναφορά συγκρατημένη.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά αναφορά για ευθύνες πολιτικών προσώπων, κυβερνητικών, δηλαδή Υπουργών και Υφυπουργών.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σας είπα αρχές του 2007.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πριν από τις εκλογές. Τι σας είπαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είπαν στην off the record συζήτηση, όπως σας είπα, να μην γραφτεί τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Α, είπε στο γραμματέα off the record;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι έτσι είπε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δημοσιογράφος ήταν ο γραμματέας; Του είπε «να μη τα γράφεις αυτά»;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι. Όμως, η γραμματέας ήταν κοπέλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είπε, λοιπόν, της κυρίας γραμματέως να μη γράφονται, με το σκεπτικό ότι αυτά δεν αφορούν…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το έργο του και ότι είναι μέχρι την υπογραφή της σύμβασης η δική του δουλειά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι το 2004 ήταν και αυτός.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι, μέχρι την υπογραφή της σύμβασης το 2005.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
Είπε δηλαδή μπροστά σας ο κ. Οικονόμου στη γραμματέα του «μη γράφεις τίποτα, γιατί εγώ ερευνώ μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, τα άλλα δεν είναι έργο δικό μου», ενώ εσείς του είπατε ότι υπάρχουν, του το υποδείξατε και καταθέσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ή θέλατε να καταθέσατε ότι υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων και μάλιστα Υπουργών και Υφυπουργών. Μάλιστα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η δικογραφία, κύριε Πρόεδρε, αρχίζει το 2004 και η δικογραφία από το 2004 εμπλουτίζεται…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ξέρουμε, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή είναι η προηγούμενη δικογραφία που έχει αρχίσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Κατέθεσε, λοιπόν, ότι ήθελε να τα στείλει στη Βουλή και δεν πρόλαβε. Απ’ ό,τι γνωρίζω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πείτε μας λίγο για το 2009, για να μη μας μείνει κενό. Εσείς πηγαίνετε το 2009. Ποιο μήνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τον Ιούνιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Μετά τις ευρωεκλογές ή πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η ημερομηνία ήταν 1η Ιουνίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προ των ευρωεκλογών, λοιπόν. Πήγατε εκεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και το συμπληρωματικό… Πότε έγιναν οι ευρωεκλογές; Δεν θυμάμαι, κύριε Πρόεδρε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στις 7 Ιουνίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, πήγατε πριν, προτού γίνουν οι ευρωεκλογές.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και έδωσα και συμπληρωματικά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τα είπατε και πιο χοντρά, όπως μας είπατε και με ενδιάμεσα στοιχεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι, ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και του λέτε «εδώ έχουμε ευθύνες Υπουργών». Τι σας είπε αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τη δεύτερη φορά;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έγραψε όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Αφού το κατέθεσε όλο σε υπόμνημα και μου το έδωσε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον Ιούνιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θυμάστε πότε έγιναν οι εκλογές το 2009;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έγιναν τον Οκτώβριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον Οκτώβριο. Δεν πρόλαβε και αυτός…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έκλεισε η Βουλή, είπε. Στον Τύπο τα είπε αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βρήκε κλειστή τη Βουλή και δεν μπορούσε να στείλει τη δικογραφία.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς. Αυτά δεν είναι δικά σας, αλλά καταγράφουμε τη μαρτυρία σας, κύριε Παναγιώτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Φτάνει, λοιπόν, αυτό που καταθέταμε εμείς, αλλά έγιναν και άλλα κωμικοτραγικά. Έκανε έφοδο ο κ. Οικονόμου, γιατί ζήτησε επισήμως κάποια στοιχεία –τη σύμβαση, τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες, ποιοι ήταν οι επιβλέποντες- της σύμβασης, επισήμως, με έγγραφο του Ο.Σ.Ε., τα οποία έχω και θα σας τα αφήσω.
Στη διάρκεια, λοιπόν, αυτής της ιστορίας, έκανε έφοδο στα γραφεία του Ο.Σ.Ε. και έλεγξε γραφεία. Υπήρχε ένα γραφείο που ήταν γραφείο του Ο.Σ.Ε. στην Κωνσταντινουπόλεως και στο οποίο υπήρχαν οι υπάλληλοι του εργολάβου, της αναδόχου κοινοπραξίας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποια ήταν η ανάδοχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η SIEMENS, ΑΚΤΩΡ, TERNA.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτοί –που είχαν τον προαστιακό- τηρούσαν το αρχείο του έργου, στο οποίο δεν είχαν πρόσβαση ακόμα και οι επιβλέποντες, πλην ενός, του αρχηγού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος ήταν ο αρχηγός;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο αρχηγός της επίβλεψης ήταν ο κ. Μπιρλιράκης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι ήταν αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτός ήταν ο επιβλέπων, αλλά υπήρχαν και οι βοηθοί του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από τη μεριά του Ο.Σ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Της ΕΔΙΣΥ Α.Ε. πλέον, δηλαδή του Εθνικού Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Οι υπόλοιποι επιβλέποντες δεν είχαν πρόσβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ήθελαν να διαρρέει τίποτα, κανένα έγγραφο της σύμβασης. Έκανε, λοιπόν, έφοδο ο κ. Οικονόμου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ως ασκών την τακτική ανάκριση ή ως…;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σαν ανακριτής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν τακτικός ανακριτής;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πήγε να κάνει έφοδο και να διαπιστώσει αυτά τα οποία –απ’ ό,τι κατάλαβε- του καταγγέλθηκαν τηλεφωνικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έκανε τακτική ανάκριση; Τι βρήκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βρήκε ένα κλειστό γραφείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, τους ειδοποίησε να είναι κλειδωμένο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ειδοποιήθηκαν μεταξύ τους, «έπεσε σύρμα».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και το κλείδωσαν και έφυγαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και έφυγαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έτρεξε κλειδαράς να το ανοίξει;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Στη συνέχεια, έφυγε άπρακτος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Λέτε «μεταξύ τους». Ποιοι συνεννοήθηκαν μεταξύ τους; Να είστε ακριβής.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ποιοι είναι αυτοί που πάνε να ελεγχθούν;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Πείτε το.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είναι οι παράγοντες του έργου, ο Γενικός Διευθυντής Υποδομής ο κ. Τερεζάκης, ο επιβλέπων το έργο κ. Μπιρλιράκης Ευάγγελος και η προϊσταμένη αρχή κ. Λιακόπουλος Κωνσταντίνος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Πού το γνωρίζετε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πού το γνωρίζω; Ήμασταν εκεί.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εξηγήστε μας το πώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ξαφνικά όλος ο Ο.Σ.Ε. πληροφορήθηκε –γράφτηκε και στον Τύπο μετά- ότι έκανε έφοδο. Δεν είναι μικρό πράγμα να κάνει έφοδο ο ανακριτής. Έγινε σούσουρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλά, και αυτός περίμενε να κλείσει η πόρτα για να έρθει να κάνει έφοδο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο άνθρωπος λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο.
Εν πάση περιπτώσει, ήταν κλειστό το γραφείο. Έφοδο πάλι στο ίδιο γραφείο έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Σ.Ε., ο οποίος μόλις είχε αλλάξει, ο κ. Δημήτρης Ρουσόπουλος, παλιός συνάδελφος, ο οποίος είχε πληροφορηθεί και από εμένα και από το Διοικητικό Συμβούλιο, τον κ. Βακιάνη, ότι κάτι ανώμαλο συμβαίνει με αυτό το γραφείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ότι υπάρχουν δυο υπάλληλοι, οι οποίοι είναι ξένοι με τον Ο.Σ.Ε. και τηρούν –αν είναι δυνατόν!- το αρχείο του έργου και δεν αφήνουν πρόσβαση.
Κάνει, λοιπόν, έφοδο ο κ. Ρουσόπουλος, φεύγει από το γραφείο του, συνοδευόμενος από το Σύμβουλο κ. Βακιάνη. Αυτά τα ξέρω γιατί ήμουν μαζί με τον κ. Βακιάνη, πριν πάνε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήταν Σύμβουλος, δηλαδή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Φεύγουν και στη διαδρομή τους ειδοποιεί –από σύμπτωση, όχι από σκοπιμότητα- κάποιος. Κλειδώνουν πάλι το γραφείο. Οι δυο κοπέλες, που ήταν υπάλληλοι του εργολάβου, φυγαδεύονται –γιατί δεν είχαν χρόνο- στο κυλικείο του ημιώροφου και πήγε ο κ. Ρουσόπουλος και είπε επειδή δεν έβρισκαν τα κλειδιά να φωνάξουν κλειδαρά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλά, ο Εισαγγελέας γιατί δεν φώναξε κλειδαρά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω. Αυτά έχουν δημοσιευθεί και τα γνωρίζουν όλοι στον Ο.Σ.Ε..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Φώναξε, λοιπόν, κλειδαρά και μπήκε μέσα. Όπως αντιλαμβάνεστε, τους επιβλέποντες και όλους αυτούς τους επέπληξε πάρα πολύ άσχημα ο κ. Ρουσόπουλος. Άλλαξε την κλειδαριά και τους είπε «το κλειδί το έχω μόνο εγώ» και έδωσε σε έναν από τους βοηθούς επιβλέποντες κλειδί λέγοντάς του «δεν θα ανοίξεις σε κανέναν». Και πήρε και κάποιους φακέλους που βρήκε, ενώ κάποιους άλλους δεν τους βρήκε γιατί τους είχαν πάει αλλού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τους είχαν φυγαδεύσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι.
(XA)
(BM)
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ειχαν και άλλο διαμέρισμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Υπήρχαν τα γραφεία της κοινοπραξίας στο σταθμό Αθηνών. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δημιούργησε μεγάλο σάλο. Ο κ. Ρουσόπουλος είχε την πρόθεση να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου. Δυστυχώς, δεν τον άφησαν. Έπεσαν πάλι οι παρεμβολές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είστε σίγουρος ότι δεν τον άφησαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σιγουρότατος. Κόντεψε να του στοιχίσει τη θέση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά τελικά τη διασφάλισε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν έκανε τιποτατίποτα. Αναγκάστηκε γιατί του μηνύθηκε από πάνω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): ¨Η τα βρίσκεις με τη SIEMENS ή φεύγεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω με τη SIEMENS. Ότι μην ασχολείσαι με αυτό το θέμα, διότι κινδυνεύεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, θα χάσεις τη θέση σου τουλάχιστον.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Θα χάσεις τη θέση σου, αυτό ακριβώς. Αυτό του μηνύθηκε από το Γενικό Γραμματέα Μεταφορών τον κ. Πλατή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η εξουσία του Υπουργείου είναι ο Γενικός Γραμματέας;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτός εμφανιζόταν. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο κ. Πλατής αυτή τη στιγμή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να συμπεράνουμε δηλαδή ότι αυτό δεν ήταν και απλή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πολλά λέγονται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λέγονται δηλαδή αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Λέγονται πλην όμως δεν μπορώ να αποδείξω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, εσείς δεν τα γνωρίζετε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εσείς ακούσατε ο ίδιος τον Γενικό Γραμματέα να δίνει αυτήν την εντολή στον κ. Ρουσόπουλο; Ήσασταν κάπου κοντά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): ¨Όχι, φυσικά αυτό το πληροφορήθηκα παρασκηνιακά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Από κουβέντες που γινόντουσαν μέσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι, και γράφτηκε και στον Τύπο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Πάντως δεν ακούσατε ο ίδιος τον κ. Γενικό Γραμματέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Φυσικά όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το μικρό του όνομα μας λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πλατής Δημήτρης, ο οποίος σημειωτέον τώρα δουλεύει στον κ. Μυτιληναίο. Και ο κ. Μακαντάς που σας είπα προηγουμένως, ο Διευθύνων Σύμβουλος….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν συμμετείχε η εταιρεία του κ. Μυτιληναίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): ¨Όχι, ευθέως. Σε άλλα project.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Τι εννοείτε όχι ευθέως; Να κάνω μια παρέμβαση. Όταν λέτε κάτι, κύριε μάρτυς, θα πρέπει να το αιτιολογείτε και να το τεκμηριώνετε. Εμείς καλούμαστε να αξιολογήσουμε την κατάθεσή σας. Λέτε κάτι για τον κ. Πλατή ο οποίος κάτι είπε σε κάποιον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά δεν το έχετε ακούσει, αλλά συζητείται παρασκηνιακά και το έχει γράψει και ο Τύπος και το αναφέρετε εδώ πέρα σαν ένα γεγονός. Ελεύθερη κατάθεση κάνετε όπως θέλετε. Φεύγει ο κ. Πλατής, μας αναφέρετε, ο οποίος δεν έφυγε παρανόμως, νόμιμα δουλεύει ο άνθρωπος σε μια ιδιωτική εταιρεία η οποία είναι ο κ. Μυτιληναίος. Έχει –σας ρωτάει ο κ. Πρόεδρος- σχέση; «Ε, όχι». Μας κάνετε κάτι κινήσεις με τα χέρια σας δεξιά αριστερά. Έχει εμπλοκή; Είναι μια από τις εταιρείες; Μας είπατε: ΑΚΤΩΡ, SIEMENS, TERNA. Είναι και ο κ. Μυτιληναίος;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Στο συγκεκριμένο project όχι.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εντάξει για να καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και ο κ. Μακαντάς δουλεύει στη Ηochtief.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είχε η Ηochtief εμπλοκή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ποιος είναι μαζί με τη Ηochtief στο αεροδρόμιο; Ο ΑΚΤΩΡΑΣ και οι Γερμανοί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, προχωρήστε και προσπαθείτε να αποφύγετε διαδόσεις, φήμες, εφημερίδες. Εμείς θέλουμε αυτά που εσείς γνωρίζετε με τη δική σας γνώση και έχετε ιδία αντίληψη.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτά τα οποία γνωρίζω κύριε Πρόεδρε, τα έχω καταθέσει στον κ. Οικονόμου και θα σας αφήσω….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και να μας αφήσετε ότι έχετε και να μας προσκομίσετε ό,τι δεν έχετε μαζί σας. Το είπαμε αυτό με τον κ. Βασιλάκη. Θα ανταλλάξετε διευθύνσεις και τηλέφωνα. Ευχαριστώ κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτό είναι το θέμα του προαστιακού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): ¨ΕχουμεΈχουμε και άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σας είπα για τρία θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και είμαστε στο πρώτο; Μπορείτε να προχωρήσετε αλλά θα σας παρακαλέσω πολύ…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Να είμαι πιο σύντομος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι μόνο το σύντομος. Να είστε ακριβής. Οι φήμες, οι διαδόσεις, τι γράφουν οι εφημερίδες. Αν έχετε να μας καταθέσετε κάποιο δημοσίευμα που θα υποστηρίζει αυτό που λέτε, ενδεχομένως, αλλά αυτά αξιολογούνται. Περισσότερο εμείς σας καλούμε για την προσωπική σας αντίληψη που εσείς σχηματίσατε με γνώση δική σας. Πείτε μας το θέμα νούμερο 2.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το νούμερο 2 είναι το περίφημο GSM-R.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι σημαίνουν αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είναι το κινητό τηλέφωνο, η κυψελωτή τεχνολογία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το cellular;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το R σημαίνει railway, σιδηρόδρομος. Είναι η εφαρμογή του GSM για το σιδηρόδρομο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι ένα σύστημα επικοινωνιών ψηφιακό το οποίο τι κάνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Προτυποποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι το χρησιμοποιεί ο σιδηρόδρομος αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Για όλες τις επικοινωνίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή με το συρμό, με τους μηχανοδηγούς, με τους σταθμούς. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών ψηφιακό.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτό το σύστημα προτυποποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επελέγη….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ως σύστημα επίκοινωνιώνεπικοινωνιών των σιδηροδρόμων της Ευρώπης.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια άρχισε η εφαρμογή του. Η προτυποποίησή του έγινε διαδοχικά το 1998, 1999 κ.λπ.. Έρχεται κάποια στιγμή το Υπουργείο Μεταφορών από το 1996 και λέει στον ΟΣΕ ότι πρέπει να φύγεις από τις συχνότητες που χρησιμοποιείς στο αναλογικό σύστημα, γιατί στις συχνότητες αυτές λειτουργούν διάφοροι άλλοι. Λέει στον ΟΣΕ ότι πρέπει να προχωρήσεις στην εφαρμογή του συστήματος αυτού. Εμείς σαν αρμόδια υπηρεσία, εγώ προσωπικά άρχισα να μαζεύω στοιχεία, προδιαγραφές να εκτιμήσω το κόστος κ.λπ. του έργου. Πράγματι δύο εταιρείες ήταν αυτές που παγκόσμια έφτιαχναν αυτό το σύστημα. Η μια ήταν η SIEMENS και η άλλη ήταν η NORTEC. Μάλιστα στη Γερμανία το περισσότερο δίκτυο το έχει εγκαταστήσει η NORTEC,δ παρότι είναι Γερμανία, επειδή είχε προηγηθεί τεχνολογικά στην εφαρμογή αυτού του συστήματος. Μεταξύ άλλων έκανα και τον προϋπολογισμό για να το εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό. Το κόστος που μου δόθηκε με όλα τα συμπαρομαρτούντα μέχρι και την ενέργεια που θα κατανάλωνε, μέχρι τις άδειες που θα πληρώναμε για τη χρήση του φάσματος κ.λπ.-ήταν για 2.020 χιλιόμετρα όλο το δίκτυο του ΟΣΕ- ήταν περίπου 40 εκατομμυύρια ευρώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: 34,8;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης):
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Θα σας πω το 34,8 τι είναι; δ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μη μας μείνετε στα…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι, η εκτίμηση που έχει κάνει και αυτή αποτυπώνεται σε έγγραφα τα οποία θα σας αφήσω. Εν τω μεταξύ δεν βρίσκαμε χρηματοδότηση παρά τις προσπάθειες που γίνονταν. δ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάποια τράπεζα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι, ευρωπαϊκά προγράμματα. Για διαφόρους λόγους δεν βρίσκαμε. Δημιουργείται η ΕΡΓΟΣΕ. Γίνεται λοιπόν μια αλληλογραφία μεταξύ του ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ ….δ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης):
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): δ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης):
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): δ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης):
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): δ
(1XA)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, γιατί εδώ μας μπερδέψατε. Αυτό το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των επικοινωνιών των σιδηροδρόμων δεν ήρθε ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Εσείς γιατί δεν βρίσκατε πρόγραμμα να το εντάξετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Διότι αυτοί που αποφάσιζαν τις εντάξεις στα προγράμματα δεν είχαν λεφτά να δώσουν γι’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιοι ήταν αυτοί δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όλοι οι κύριοι οι διοικούντες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί δεν ήθελαν να το εντάξουν; Αυτό ήταν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή αυτά τα προγράμματα κατ’ εξοχήν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η γνώμη μου, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι επειδή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα έλεγχε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …θα αφαιρούσαν πόρους…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα έλεγχε η Ευρωπαϊκή Ένωση μήπως;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …από έργα, για τα οποία υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον από εκείνους που αποφάσιζαν, για να το πω έτσι, οι οποίοι ήταν πολιτικοί μηχανικοί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι για τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπάρχει μια πρόσθετη…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πολύ σωστά αντιλαμβάνεστε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντιλαμβάνομαι σωστά, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δυστυχώς, όμως…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δυστυχώς, αντιλαμβάνομαι σωστά.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δυστυχώς. Και θα δείτε εκεί στα έγγραφα που θα σας αφήσω την αγωνία τη δικιά μας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά ντε και καλά, να μην χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μην υπάρχει ο ενδεχόμενος έλεγχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω, εάν ήταν αυτό. Εμένα η εντύπωσή μου είναι ότι δεν ήθελαν τους πόρους να τους διαθέσουν αλλού.
Η ΕΡΓΟΣΕ, λοιπόν, δημιουργήθηκε για να εκτελεί τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποιο λόγο μας είπατε ότι δημιουργήθηκε η ΕΡΓΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Για να εκτελεί τα έργα του Ο.Σ.Ε., τα οποία είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία. Άρα, το πάμε στην ΕΡΓΟΣΕ για να βρει εκεί κονδύλια.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η ΕΡΓΟΣΕ –δεν ξέρω αν το γνωρίζετε- δημιουργήθηκε το 1996. Κάποια στιγμή λοιπόν που αποτυγχάναμε εμείς να εντάξουμε σε κάποια χρηματοδότηση αυτό το έργο, είπαμε να το κάνει η ΕΡΓΟΣΕ. Άρχισε λοιπόν εκεί μια ανταλλαγή αλληλογραφίας με στόχο να γίνουν οι προδιαγραφές, διότι όποιες προδιαγραφές φτιάξει η ΕΡΓΟΣΕ, πρέπει να εγκρίνονται από τον Ο.Σ.Ε.. Εκεί πέρα λοιπόν η ΕΡΓΟΣΕ για μικρότερο κομμάτι και όχι για όλο το δίκτυο, για το λεγόμενο ΠΑΘΕΠ –Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Προμαχώνας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το κύριο δίκτυο, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …το έβγαλε, με δελτίο του έργου που μας έστειλε εμάς, 34,4 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί αναφέρεται ο κ. Τζαβάρας. Αυτό με επίσημο έγγραφο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, φουσκωμένο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, μειωμένο.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μειωμένο έναντι της εκτίμησης, αλλά σας λέω για μικρότερο κομμάτι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, είπατε ότι τα βάλατε όλα εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Για μικρότερο. Εμείς τα βάλαμε όλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά για μικρότερο έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Για μικρότερο κομμάτι.
Ενώ, λοιπόν, γινόταν σε αυτή τη βάση του προϋπολογισμού η συζήτηση, κάποια στιγμή το 2005, χωρίς να πάρει κανένας χαμπάρι, με το που δημοσιεύεται η προκήρυξη του έργου –αυτό έγινε στο τέλος του 2005, το δωδέκατο μήνα έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού- βλέπουμε ότι το έργο εκτινάσσεται στα σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μιλάμε για την κύρια γραμμή, όπως μας είπατε. Όχι για το σύνολο.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι και για 730, παρακαλώ, χιλιόμετρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έναντι πόσων χιλιομέτρων μας είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έναντι 2.020 χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου για το 1/3.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για το 1/3, λοιπόν, πάει περίπου διπλό από όσο είχατε υπολογίσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, κύριε Πρόεδρε, το κύριο κομμάτι είναι το κεντρικό σύστημα διαχείρισης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όσον αφορά αυτές τις επεκτάσεις που λέμε, είναι η τοποθέτηση βάσεων…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υποσυστημάτων.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με οπτική ίνα και εκπέμπουν και είναι μονοκατευθυντικά, δηλαδή δεν διαχέονται, αλλά είναι στην κατεύθυνση της γραμμής σε ένα πλάτος 15…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μοίρες.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βγαίνει λοιπόν ο διαγωνισμός από την ΕΡΓΟΣΕ για το 1/3, όπως σας είπα προηγουμένως, 50% πάνω από το κόστος για όλο το δίκτυο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για όλο το δίκτυο. Το επεσήμανα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Εγώ τότε θεσμικά δεν μπορούσα να αντιδράσω. Όπως σας είπα, στις 17.11.2005 διαλύθηκε η ΔΕΣΜΗΕ και δεν υπήρχε φωνή για να αντιδράσει κανένας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θεσμικός τρόπος, δηλαδή. Ιεραρχία.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι, θεσμικός τρόπος εννοώ.
Έκανα, λοιπόν, παρασκηνιακά το εξής: Πήγα και βρήκα τον κ. Νικολετόπουλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι εστί ο κ. Νικολετόπουλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο κ. Νικολετόπουλος ήταν ο τότε Διευθύνον Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το 2005;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι. Εγώ τον γνώριζα. Ήταν ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος και έντιμος. Του είπα λοιπόν: «Αυτό κι αυτό συμβαίνει». Αυτό που έκανε ήταν να ορίσει στην επιτροπή του διαγωνισμού κάποιον της εμπιστοσύνης του, ο οποίος κατά σύμπτωση ήταν και πρώην συνάδελφος στον Ο.Σ.Ε., αξιόλογος όσον αφορά την επαγγελματική του κατάρτιση και ηθικότατο στοιχείο. Αυτός ήταν ο κ. Κατσούλης Ιωάννης, με τον οποίον γνωρίζομαι, διότι όπως σας είπα ήμασταν στην ίδια Διεύθυνση.
Ορίζεται, λοιπόν, μια τριμελής επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Κατσούλη. Εν τω μεταξύ, δημιουργείται θέμα με τον κ. Νικολετόπουλο. Προφανώς η ενέργεια αυτή του κ. Νικολετόπουλου, όπως και η αντίθεσή του στο θέμα του παλινδρόμου, που ήταν την ίδια εποχή –η άλλη «αμαρτωλή» σύμβαση της ΕΡΓΟΣΕ- έγιναν η αιτία καρατόμησής του από τον κ. Λιάπη. Του ζητήθηκε παραίτηση. Βέβαια, εξ υστέρων τα καταλάβαμε. Εγώ ήξερα κάποια πράγματα εκείνη την εποχή. Και εμφανίζονται μετά στη δικογραφία της SIEMENS και από δημοσιεύματα ότι την επίμαχη περίοδο της κατάρτισης του προϋπολογισμού –υπάρχει ομολογία, κατάθεση του κ. Σίκατσεκ- για το έργο αυτό ζητήθηκε 7% με 8% προμήθεια για το έργο GSM-R στην Ελλάδα. Όλα αυτά βέβαια εξ υστέρων. Δεν τα γνωρίζαμε τότε.
Έρχεται, λοιπόν, η επιτροπή υπό τον κ. Κατσούλη σαν πρόεδρο και στην πρώτη αξιολόγηση που έκανε είπε ο κ. Κατσούλης ότι η προσφορά της SIEMENS είναι εκτός προδιαγραφών. Για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στο πρακτικό αξιολόγησης, είναι εκτός προδιαγραφών. Αλλά ήταν μειοψηφία. Οι άλλοι δυο, με δυο προς ένα, πέρασαν την άποψη ότι η SIEMENS είναι εντός. Τι έγινε λοιπόν μετά; Στο επόμενο στάδιο έγινε κάτι πρωτοφανές, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά: Ο πρόεδρος μιας επιτροπής και ένα από τα τρία μέλη εκβιαζόταν, όπως γνωρίζω εγώ –υπέστην πολλούς εκβιασμούς ο άνθρωπος, μέχρι που πήγαινε σε ψυχίατρο- για να μην συμμετάσχει στη βαθμολόγηση. Εμφανίζεται λοιπόν να βαθμολογούνται οι προσφορές χωρίς τον πρόεδρο, αλλά μόνο από τα δυο υπόλοιπα μέλη. Έτσι, βαθμολογείται η SIEMENS φυσικά με την υπέρτατη βαθμολογία που θα μπορούσαν να δώσουν και από πλειοδότης, που ήταν, έγινε μειοδότης, λόγω βαθμολογίας. Εκείνη την εποχή βέβαια δεν μπορούσα να καταλάβω πολλά πράγματα.
Υπάρχει επίσης στη δικογραφία της SIEMENS ένα έγγραφο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε και το οποίο λέει το εξής: «Οι άνθρωποί μας στη Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Συστημάτων βάλλονται από τη Γενική Διεύθυνση», δηλαδή από τον κ. Νικολετόπουλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το είδαμε και στον πρόεδρο.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έλεγε ότι «βάλλονται».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Παπαδημούλης και υπάρχει στη δικογραφία.
(BA)
(BM)
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Εβάλλοντο κατά της SIEMENS. Τότε ο κ. Νικολετόπουλος έβαλε πρόεδρο επιτροπής τον κ. Κατσούλη και κινδύνευε η SIEMENS να έχει πρόβλημα στην επιτροπή διαγωνισμού.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Οι δύο ποιοι ήσαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν το θυμάμαι.
Εγώ γνώριζα τον κ. Κατσούλη και ήξερα τι γινόταν. Κάποια στιγμή, όταν βγήκαν αυτά τα δημοσιεύματα από τη δικογραφία της SIEMENS στην επιφάνεια, τότε αρχίζουν να δίνονται εξηγήσεις σε πολλούς από εμάς που ξέραμε το παρασκήνιο, γιατί γινόταν όλο αυτό και γιατί υπερκοστολογήθηκε το έργο. Την ίδια περίοδο επιχειρήθηκε και το εξής: να βάλουν συμπληρωματικό έργο στο αρχικό έργο. Και γιατί το έκαναν αυτό; Και εδώ είναι άλλο θέμα. Όταν ζήτησε επισήμως η ΕΡΓΟΣΕ τι αριθμό τερματικών θέλουμε -δηλαδή σταθερά τερματικά στους σταθμούς και φορητά για τους ανθρώπους που κινούνται- είπαμε ότι θέλουμε τόσα για τα τραίνα, τόσα για τους σταθμούς, τόσα για τις εγκαταστάσεις μας, τόσα για τον κόσμο μας, για τους εργάτες γραμμής, για, για, συγκεκριμένο αριθμό. Οι κύριοι αυτοί στο αρχικό έργο δεν έβαλαν την ποσότητα που ζήτησε επισήμως ο ΟΣΕ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Της ΕΡΓΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, επειδή εμείς δεν έχουμε τις δικές σας γνώσεις -όπου το επισημαίνω, σας βοηθάω- σας παρακαλώ να μας λέτε ονόματα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακόμα και «οι κύριοι της ΕΡΓΟΣΕ» δεν λέει τίποτα για κάποιον που θα διαβάσει τα Πρακτικά και για μένα ακόμα. Ποιοι είναι οι κύριοι της ΕΡΓΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Οι κύριοι της ΕΡΓΟΣΕ είναι η αρμόδια Διεύθυνση ….
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ονόματα θα μας λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): … Σιδηροδρομικών Συστημάτων, που είπα προηγουμένως, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Πρωτόπαπας Γιάννης, Κομπαρούσος και διάφοροι άλλοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Πού εδρεύει αυτή η Διεύθυνση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Στην ΕΡΓΟΣΕ, στο κτίριο της οδού Καρόλου.
Είπαμε επισήμως σε έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο κ. Γιαννακός, ότι εμείς θέλουμε τόσα τερματικά, τόσα για τα τραίνα, τόσα για τους σταθμούς, τόσα φορητά κλπ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Μιλάμε για το GSM-R.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι, για το GSM-R.
Έβαλαν ενδεικτικά κάποιες ποσότητες. Για ποιο λόγο; Με την αιτιολογία ότι δήθεν δεν ήταν επιλέξιμες δαπάνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, για να μπορούμε να παρακολουθούμε. Άρα, μας λέτε ότι για το ένα μικρό κομμάτι, ένα κομμάτι του έργου …
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και για μικρό αριθμό τερματικών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Ένα μικρό κομμάτι του έργου, διπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι διπλάσιο, 50%. Είπαμε 40% με 60%.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Για μέρος όμως του έργου. Και τώρα μας λέτε και για μέρος του υλικού.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Των τερματικών συσκευών που απαιτούνται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Των τερματικών συσκευών που απαιτούνται. Είναι το αναγκαστικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έρχονται -για αυτό το 2008 «έσκασε» και το θέμα τότε, σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα- από τη Γερμανία ….
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ποιο έρχονται;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έρχεται η Διεύθυνση της ΕΡΓΟΣΕ και βγάζει ένα συμπληρωματικό έργο, το οποίο αφορά την προμήθεια εξοπλισμού, αυτό που δεν είχε βάλει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυς. Βάζεις ένα κεντρικό σύστημα και θέλεις χρήστες. Αν μειώσεις τους χρήστες, τότε είναι καταναγκασμός. Μια που το κεντρικό σύστημα έχει επιλεγεί, οι χρήστες είναι δεδομένοι, ότι θέλεις τερματικές συσκευές. Άρα, μας μιλάτε για σειρά μεθοδεύσεων που αποσκοπούσε στην απομείωση του αντικειμένου και στην αύξηση του τιμήματος.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Για σειρά μεθοδεύσεων.
Όταν επιχειρήθηκε να βγει αυτός ο διαγωνισμός, έγινε μεγάλος σάλος, χαμός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή αντιδράσατε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι, από δημοσιεύματα και από εμένα και από διαφόρους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Με το «εσείς» δεν απευθύνομαι με πληθυντικό ευγενείας, λέω οι συνδικαλιστές στο χώρο σας και άλλοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι, αντιδράσαμε πάρα πολλοί.
Όταν «έσκασε» το θέμα, αμέσως επενέβη ο Υπουργός κ. Χατζιδάκης παρασκηνιακά και σταμάτησε αυτό το διαγωνισμό και δεν έγινε ποτέ αυτός ο διαγωνισμός. Γιατί το έκανε αυτό: ο λόγος που ο πρόεδρος της επιτροπής είχε βγάλει εκτός προδιαγραφών τη SIEMENS είναι ότι προέβλεπε στην προμελέτη ραδιοκάλυψης –εσείς τα γνωρίζετε αυτά, κύριε Πρόεδρε, λόγω ειδικότητας- εκατό σταθμούς βάσης έναντι των εκατό σαράντα, οι οποίοι, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της θεωρίας- πρέπει να υπάρχουν για να ραδιοκαλύψουν ένα μήκος 760 χ.μ. Θα σας εξηγήσω, για να το αντιληφθείτε. Ανάλογα με το είδος του περιβάλλοντος κυμαίνεται και η απόσταση μεταξύ των δύο σταθμών βάσης, από 4 χ.μ. μέχρι 6 χ.μ. για περιβάλλον που είναι ορεινό, ημιαστικό κλπ, και για πεδινό από 6 χ.μ. μέχρι 10 χ.μ, ένας μέσο όρος, δηλαδή, 5 χ.μ. το πολύ 6χ.μ απόσταση. Αν διαιρέσουμε το 760 χ.μ., βγαίνει ότι χρειαζόντουσαν περίπου χονδρικά εκατό σαράντα . Η SIEMENS προσέφερε εκατό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκατό σαράντα σημεία εκπομπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σταθμούς βάσης.
Ο πρόεδρος αναφέρει ότι ένα σημείο που ήταν εκτός προδιαγραφών η SIEMENS ήταν αυτό και το δεύτερο ότι προσέφερε καλώδιο για τον ορεινό κομμάτι Τιθωρέα-Δομοκός που δεν ήταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Όταν παραδίδει το έργο και το παραλαμβάνεις, δεν μπορείς να το παραλάβεις και να έχει κενά. Άρα, πρέπει να βάλει εκατό σαράντα. Αν πληρωνόντουσαν αυτά τα εκατό σαράντα, θα έμπαινε μέσα η SIEMENS, οπότε βρήκαν πρόσχημα τον εξοπλισμό και της έδωσαν άλλα 17.000.000 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας είπατε για τερματικά, τώρα μας λέτε και για κεραίες για βάσεις εκπομπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι. Τα τερματικά χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, για να δώσουν το πρόσθετο χρήμα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Για να βάλουμε και κεραίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ισχυρίζεται η ΕΡΓΟΣΕ ότι έκανε διαγωνισμό. Ξέρετε ποιοι κατέθεσαν προσφορά στο διαγωνισμό; H SIEMENS , η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν η εταιρεία που είχε το κεντρικό σύστημα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι θα έδινε; Τα περιφερειακά θα ήταν SIMENS. Τι θα ήταν;
(GM)
BA
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Εκτός αυτού και ένας τρίτος που θα ήθελε να μπει, είχε δαπάνες τις οποίες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προσαρμογής.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν υπήρχε περίπτωση να είναι μειοδότης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος άλλος, λοιπόν, συμμετείχε εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η κοινοπρακτούσα εταιρεία ΤΕΡΝΑ στον άλλο διαγωνισμό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή δεν συνεργαζόταν έτσι κι αλλιώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτό σας λέω. Προφανώς για να υπάρχει το παιχνίδι με δύο για να μην υπάρχει θέμα μίας προσφοράς. Καταλαβαίνετε, γι’ αυτό έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, εμείς ήμασταν αφελείς που δεν τα παίρναμε χαμπάρι όλα αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι, δεν νομίζω ότι είναι αφέλεια. Είναι εξειδικευμένα, κύριε Πρόεδρε, αυτά τα πράγματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είμαστε εξοικειωμένοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευτυχώς απείχα, κύριε συνάδελφε!
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Κύριε Πρόεδρε, αφενός είναι εξειδικευμένα θέματα. Αφετέρου υπάρχει συσκότιση. Οι εφημερίδες, τα ΜΜΕ, όπως γνωρίζετε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτό σας φωνάξαμε, μπας και ρίξουμε αχτίδα φωτός. Το εύχομαι!
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έρχεται, λοιπόν, ο κ. Χατζηδάκης, ακούγονται αυτά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε ήλθε ο κ. Χατζηδάκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το 2008 γίνεται αυτό. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε τα εξής πράγματα: Έδωσε εντολή να σταματήσει ο διαγωνισμός, όχι το αρχικό, το συμπληρωματικό -και πράγματι δεν προχώρησε έκτοτε- και καρατόμησε και τον διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος διαδέχτηκε τον κ. Νικολετόπουλο, που σας είπα, τον κ. Κούρεντα Νικόλαο. Τον καρατόμησε εξ αυτού του λόγου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ποιόν έβαλε εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μετά έβαλε τον κ. Νέλλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το GSM-R έκτοτε παραμένει ακινητοποιημένο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όσον αφορά το GSM-R, το οποίο έπρεπε να είχε παραδοθεί πολύ πριν, τον Νοέμβριο του 2008 δόθηκε 1,5 χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από ποιόν δόθηκε παράταση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Από τη Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Συστημάτων, που ήταν αρμόδια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από μόνη της;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την καθυστέρηση για την αδειοδότηση, γιατί για να μπουν οι κεραίες στα διάφορα κομμάτια χρειάζονται άδειες μέχρι δασαρχεία κλπ. Και εκεί υπάρχει μία λεπτομέρεια. Όταν εγώ είχα την ευθύνη του έργου, κάναμε συζητήσεις τότε με το Υπουργείο Μεταφορών, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και με τον στρατό, γιατί ένα μέρος του φάσματος του GSM-R είναι 935-975 Mega Hertz και χρησιμοποιούνταν από τον στρατό και γίνονταν συζητήσεις μεταξύ του στρατού του ΟΣΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών. Και μάλιστα είχαμε συζητήσεις για να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα κατά την εγκατάσταση, που καθυστερούν. Και ενώ είπαμε στην τροποποίηση του ν. 2801 περί ηλεπικοινωνιών που θα γινόταν εκείνη την εποχή επί κυρίου Βερελή –και μάλιστα ο κ. Βερελής για να είμαι απόλυτα δίκαιος ένα έγγραφο το οποίο εστάλη μετά σε συνεννόηση με τον κ. Γιαννακό, το προώθησε ο άνθρωπος σε περίοδο του καλοκαιριού και μόλις γύρισε από τις διακοπές αμέσως έγιναν συσκέψεις και προχώρησε το θέμα για να μας διατεθεί το φάσμα κλπ.- ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ούτως ώστε ο ΟΣΕ να εξαιρείται όπως ο στρατός και η πολιτική αεροπορία από την αδειοδότηση αυτή, επειδή εγκαθίσταται σε χώρους του κλπ, -αυτό όταν η ΕΡΓΟΣΕ το εγκατέλειψε- ερχόμαστε στη διαδικασία αδειοδότησης με το Υπουργείο Γεωργίας, τη Δασονομία κλπ, για να πάρουμε άδεια και αυτό το χρησιμοποίησαν αυτοί σαν πρόσχημα για τις καθυστερήσεις. Και βαθμολόγησαν τη SIEMENS με μεγαλύτερο βαθμό, επειδή το χρονοδιάγραμμα που έλεγε ήταν πιο αξιόπιστο και θα το τηρούσε και πήρε βαθμολογία η οποία από πλειοδότη την έκανε μειοδότη. Κι έρχονται μετά αυτό το πράγμα και το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Που βρισκόμαστε τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το έργο σας είπα ότι πήρε παράταση ενός χρόνου, ενάμιση, δεν ξέρω ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, είμαστε στην παράταση τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είχε ξεκινήσει ως Ολυμπιακό έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι. Καμία σχέση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ως έργο ευρωπαϊκό.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αλλά είναι άκρως απαραίτητο, διότι μετά τις μεγάλου μήκους σήραγγες που έγιναν εν τω μεταξύ αντιλαμβάνεστε να έχουμε έξι χιλιόμετρα σήραγγα …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …και να μην έχετε επικοινωνία. Χτύπα ξύλο δηλαδή!
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Χτύπα ξύλο. Και τα έχω γράψει αυτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα θέλουμε τα γραπτά σας, κύριε μάρτυς. Μας τα τάζετε και μας τα ξανά τάζετε και δεν τα βλέπουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όσον αφορά αυτό το θέμα το έχω εξαντλήσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κι εμάς.
Αυτό τελικά ως έργο που πήρε παράταση και είναι σε εκκρεμότητα κατά πάσα πιθανότητα, τουλάχιστον εις όσο εσείς γνωρίζετε, εντάχθηκε σε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βέβαια. Εκεί να δείτε τι προσπάθεια γινόταν να μην ενταχθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τι μανία ήταν αυτή; Αφού στον ΕΡΓΟΣΕ δεν το πήγατε για να ενταχθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τα λεφτά είναι τα έργα πολιτικού μηχανικού, σήραγγες. Χιλιόμετρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κεραίες δηλαδή μέσα στις σήραγγες.
Ολοκληρώσαμε τα θέματα, ή έχουμε και άλλα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι, έχουμε και το τρίτο.
Το τρίτο είναι το περίφημο C4I που πήγαμε να το εφαρμόσουμε και στον ΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επί κ. Λιάπη, εάν θυμάμαι καλά, είναι η κατάθεση κάποιου μάρτυρα χθες.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν γνωρίζω. Θα σας πω αυτό που γνωρίζω.
Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της πίεσης διεθνώς κλπ έπρεπε να εγκατασταθεί στον ΟΣΕ ένα σύστημα ασφάλειας. Ανέθεσε, λοιπόν, ο ΟΣΕ σε μία εταιρεία μετά από διαγωνισμό -Ευρωασφάλεια, Eurosecurity λεγόταν- την σύνταξη προδιαγραφών και τευχών δημοπράτησης τελικά για να προκηρυχθεί ένας τέτοιος διαγωνισμός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο οποίος αφορούσε τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Την εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας στον σιδηρόδρομο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε τι συνίσταται;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Κάμερες, συναγερμοί, δηλαδή συστήματα παρακολούθησης και συναγερμού διαφόρων εγκαταστάσεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγκαταστάσεων ή και συρμών;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ανοιχτών χώρων μέχρι και εγκατάσταση στην καμπίνα του μηχανοδηγού.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιο έτος έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτό άρχισε να εξελίσσεται το 2002 και το 2003. Φτάσαμε να ανιχνεύουμε μέχρι και την κίνηση στις γέφυρες με κάμερες και στις σήραγγες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προχώρησε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το φουσκώσαμε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι που φθάσαμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Καθυστέρησε η εταιρεία αυτή να παραδώσει τις προδιαγραφές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποια εταιρεία ήταν αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήταν η Εurosecurity, η Ευρωασφάλεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι σημαίνει αυτό; Δεν σημαίνει τίποτα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Aπ’ ότι ξέρω μεθόδευε το θέμα να πάει στη SIEMENS.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και αυτή.
Είχαν φθάσει λοιπόν σε έναν προϋπολογισμό 20.000.000 χωρίς ΦΠΑ. Όταν παραδίδει το τεύχος αυτό δημοπράτησης για διαγωνισμό, προμήθεια και εγκατάσταση, τον Οκτώβριο του 2003, όπως αντιλαμβάνεστε υπήρχε στενότητα χρόνου.
PM
(2GM)
Ο κύριος Γιαννακός ήθελε να παρακάμψει τις 52 μέρες. Αν περίμενε λόγω ποσού για 52 μέρες, θα φτάναμε στον Οκτώβριο συν δύο μήνες, περίπου στο Δεκέμβριο. Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός, πότε θα βγει αποτέλεσμα, πότε θα εγκατασταθούν τα συστήματα; Είχε λοιπόν την «ευφυή» ιδέα να σπάσει το έργο στα τέσσερα, να είναι κάτω από πέντε εκατομμύρια ευρώ που είναι το όριο το οποίο επιβάλλει κάποιες προθεσμίες 52 μέρες κ.λπ. και να το κάνει σαν έργο, όχι σαν προμήθεια αλλά σαν έργο. Μάλιστα τότε υπήρξαν διαμαρτυρίες εταιρειών που είπαν ότι αυτό δεν είναι έργο, είναι προμήθεια και εγκατάσταση. Αυτές βέβαια έπεσαν στο κενό.
Εγώ αντιτάχθηκα τότε. Με ποια έννοια; Το έργο καταρχήν είναι σύνολο. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους, δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Επίσης, αν ένας από τους διαγωνισμούς απέβαινε «άγονος» λόγω μαθηματικού τύπου κ.λπ., «τίναζες» όλο το project «στον αέρα». Παρά ταύτα με εντολές προετοιμάσαμε τα τεύχη δημοπράτησης, τέσσερις ανεξάρτητοι διαγωνισμοί προχωρούν, δικαιωνόμαστε ως προς τις προβλέψεις μας και δύο απ’ αυτούς είναι «άγονοι». «Σέρνεται» το θέμα και φτάνουμε στις εκλογές του 2004. Το βρίσκει η καινούργια διοίκηση. Τι κάνουμε; Εν τω μεταξύ είχαν γίνει τα γεγονότα της Μαδρίτης με το σιδηροδρομικό δίκτυο όπου υπήρξαν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκατό νεκροί.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αντιλαμβάνεστε ότι η πίεση στον ΟΣΕ ήταν ασφυκτική. Εγώ τότε είδα ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα. Ακόμα και αν έκανες απευθείας ανάθεση τους τέσσερις διαγωνισμούς, δεν μπορούσε να προχωρήσει γιατί αυτοί μεταξύ τους έπρεπε να δώσουν ο ένας στον άλλο τις μελέτες. Αποκλείεται να γινόταν αυτό. Είχα την ιδέα, για να φύγει η πίεση από τον ΟΣΕ, να ανατεθεί στα πλαίσια του συνολικού C4I που θα έλεγε τι μπορεί να υλοποιηθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να προβλέπεται μία δεύτερη φάση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν το είπα αυτό στον κύριο Γιαννακό σε μία υπηρεσιακή σύσκεψη, ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Με είπε υπονομευτή, με είπε δεν ξέρω τι. «Εγώ δεν φοβήθηκα τον Πασχαλίδη, δεν φοβήθηκα το Χριστοδουλάκη»…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι έκαναν ο Πασχαλίδης και ο Χριστοδουλάκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήταν δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος δεν φοβόταν τους Υπουργούς. Σα να μου έλεγε εμένα, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας: «Μη μου πεις, επειδή το λες εσύ, ότι θα ακούσω το Λιάπη. Εγώ δεν φοβήθηκα τους άλλους, θα ακούσω το Λιάπη;».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): «Θα κάνω δηλαδή τα δικά μου, ό,τι και αν έλεγαν αυτοί».
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σας είπα ότι η ιστορία πήγαινε για τη SIEMENS.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το καταλάβαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτός με τη SIEMENS είχε στενές επαφές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και στο C4I να πήγαινε, πάλι στη SIEMENS θα πήγαινε με άλλο διαμεσολαβητή.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν το ήξερα αυτό τότε. Σας λέω ειλικρινά, κύριε Πρόεδρε, ότι εγώ δεν γνώριζα τότε ότι ήταν. Το έμαθα όταν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντως δεν υπονομεύατε έτσι τη SIEMENS. Μάλλον τον κύριο Γιαννακό.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Εγώ προσπαθούσα για το έργο, για τον ΟΣΕ.
Του έρχεται λοιπόν η εντολή από το Υπουργείο λόγω του γνωστού θέματος. Ήταν και ένας κύριος Γεώργιος Τζοβλάς, σημαντικότατο πρόσωπο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι το μέλος του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε., ο κύριος Τζοβλάς ο οποίος δεν υπέγραψε την άλλη υπόθεση. Ήταν σύμβουλος του Υπουργού κυρίου Λιάπη.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και ο οποίος μετά διορίστηκε σε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και Πρόεδρος στον Εθνικό Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής και ο οποίος ήταν ακόλουθος του κυρίου Λιάπη όπου πήγαινε. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος «κινούσε τα νήματα» παρασκηνιακά σε ό,τι αφορούσε τη SIEMENS. Είναι εκλεκτό άτομο.
Όταν λοιπόν του δίνεται εντολή από πάνω «προχώρα», ο κύριος Γιαννακός, αυτός που δεν φοβάται κανέναν, ως δια μαγείας έδωσε εντολή υπηρεσιακά σε μας να προχωρήσουμε να μεταβιβάσουμε το έργο αυτό όπως ήταν στο Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Μεταφορών να έλθει σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να εκτελεστεί ό,τι έργο μπορεί να εκτελεστεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το υπόλοιπο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έγινε ό,τι έγινε, πήραν απόφαση ΚΥΣΕΑ και προχώρησαν οι συζητήσεις. Εκεί έμαθα ότι είναι και η SIEMENS μέσα σαν υπεργολάβος. Έρχονταν τώρα οι άνθρωποι της SAIC να κάνουν έλεγχο των εγκαταστάσεων για να δουν τι θα κάνουν. Εκεί λοιπόν είδαμε ότι ο κύριος Γιαννακός έβαλε πάλι έμπιστο άνθρωπό του, τον κύριο Φέρτη, ο οποίος θα είχε τις κουβέντες με τη SIEMENS και έβαζε στο περιθώριο εμάς οι οποίοι προφανώς του χαλούσαμε δεν ξέρω τι. Μάλιστα εκεί έγινε το εξής: Ενώ στην αρχή με είχε βάλει σαν εκπρόσωπο του ΟΣΕ στις συζητήσεις που θα γίνονταν, με κατήργησε κι εγώ επ’ αυτού έκανα αναφορά. Την έχω και θα δείτε τι ακριβώς λέω.
Εγώ όταν είδα ότι αυτοί πάνε να εξασφαλίσουν ό,τι είχαν υπόψη τους να εξασφαλίσουν προηγουμένως και με την καινούργια ανάθεση, απευθύνθηκα στον κύριο Νεράντζη ο οποίος ήταν Υφυπουργός. Τον ενημέρωσα και του είπα: «Ξέρεις, μπορεί εσείς σαν Υπουργείο κι εμείς υπηρεσιακά να αναλάβαμε κάποιο ρίσκο μ’ αυτή την υπόθεση, αλλά με τις εμπλοκές που γίνονται εκεί μέσα βλέπω ότι τελικά δεν θα γίνει τίποτα». Φτάνουμε στις 7/8…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Νεράντζης ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Υφυπουργός Μεταφορών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είχε αρμοδιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ήταν αρμόδιος, αλλά ήταν γνωστός μου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ήταν κομματικός υπεύθυνος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Το είπε ο μάρτυς. Δεν ήσασταν εδώ, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτό σας ενημερώνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έχω αυτά τα δύο ενημερωτικά και θα σας τα δώσω. Στις 7/8 πήρα τηλέφωνο τον κύριο Νεράντζη, αλλά ήταν σε μία σύσκεψη. Με πήρε μετά στο κινητό μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιου έτους;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Του 2004, στις 7/8, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν πλέον εγώ βλέπω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τίποτα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς το βλέπατε, αλλά οι άλλοι από τη μεριά της Αστυνομίας δεν το έβλεπαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …ζητάω τον κύριο Νεράντζη ο οποίος ήταν σε μία σύσκεψη και μόλις τελείωσε με πήρε στο κινητό μου και του εξηγώ: «Κύριε Υπουργέ, αυτό και αυτό. Γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα, να περιμένουμε, αφού έτσι κι αλλιώς περάσαμε και δεν κάναμε τίποτα, να φυλάξουμε με προσωπικό κάποιες εγκαταστάσεις και να περιμένουμε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να σχεδιάσουμε από την αρχή το τι πρέπει να γίνει». Μου απάντησε ότι συμφωνεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κι έτσι δεν προχωρήσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτοί προχωρούσαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι άλλοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Υπουργείο. Είπαμε, Τζοβλάς, Γκόλιας, Μεταφορών, όλοι, οι πάντες. Πιέζαμε με διάφορους τρόπους. Ήταν και ο κύριος Πλαγιανάκος εκπρόσωπος του Υπουργείου ο οποίος ήταν ενημερωμένος από άλλο συνάδελφο και έφερνε αντιρρήσεις. Υπήρχε δηλαδή μία αντίδραση στο να προχωρήσει. Εγώ προσωπικά, πέραν της παρέμβασης που έκανα στον κύριο Νεράντζη, ενημέρωσα τον Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κύριο Παυλίδη με τον οποίο συνδέομαι λόγω εντοπιότητας και λόγω του ότι έχει βαφτίσει το γιό μου. Ο κύριος Παυλίδης πήρε από το τριψήφιο τον κύριο Σπηλιωτόπουλο και του είπε: «Σπήλιο, μην το προχωρήσεις αυτό, «βρωμάει» αυτή η υπόθεση, πρόσεχε». Πράγματι ο κύριος Σπηλιωτόπουλος έκανε άμυνα.
(SX)
(2PM)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ως Άμυνας!
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έκανε άμυνα. Δεν υπέγραψε τίποτα. Δεν έγινε τίποτα.
Στη συνέχεια επιχείρησαν, το 2005…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάλι με το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …γιατί τα λεφτά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …ήταν πολλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τα λεφτά ήταν πολλά. Έκοψαν εγκαταστάσεις, το ένα, το άλλο. Το περιόρισαν το αντικείμενο στα 14.500.000 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Από 20.000.000 που είχε εκτιμηθεί με τους τέσσερις διαγωνισμούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αρχικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έκοψαν, όμως, πολλά πράγματα. Δηλαδή, δεν χρειαζόταν να φυλάμε τις γέφυρες με κάμερες –προς Θεού, τι θα έβλεπαν- τις σήραγγες κλπ. Έκοψαν πολύ πράγμα.
Επιχειρήθηκε το 2005, στις 28 Φεβρουαρίου, αν θυμάμαι καλά, να περάσει μία απόφαση ο κ. Γιαννακός, ο οποίος παρέμενε μέχρι τέλος του 2005, για να υλοποιηθεί αυτό, παρότι το C4I δεν παραλαμβανόταν κλπ., να κάνει άλλο. Υπήρξε αντίδραση. Έπεσαν δημοσιεύματα, τα οποία τα έχω. Έχει όλη την υπηρεσιακή εισήγηση η ΑΥΡΙΑΝΗ, η οποία σήκωσε το θέμα τότε. Στις 26 Φεβρουαρίου πέφτει το δημοσίευμα, το οποίο, να μην κρυβόμαστε, εμείς το υποκινήσαμε. Όταν λέω εμείς, εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι από όλες τις παρατάξεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Που πονάγατε το…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το μπλοκάραμε λόγω της δημοσιότητας που πήρε και λόγω των προβλημάτων που είχαν αναδειχθεί τότε για το C4I.
Επιχειρήθηκε δεύτερη φορά, κύριε Πρόεδρε, τον Αύγουστο του 2006 να το περάσουν ξανά, χαρακτηρίζοντάς το σαν έργο υψηλής τεχνολογίας με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και περνώντας το από τη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Μεταφορών. Αύγουστο μήνα μου τηλεφωνούν –ήμουν σε διακοπές στην Κάρπαθο- ότι αυτό κι αυτό κι αν μπορούσα να ανέβω επάνω. Τους είπα, δεν μπορώ, πάρτε το συνάδελφο τάδε, τον κ. Ουγγαρέλο. Και πήγε ο άνθρωπος αυτά που είχαμε σαν προδιαγραφές στη Διακομματική Επιτροπή, η οποία συνήλθε το Δεκαπενταύγουστο, αν θυμάμαι καλά. Και πήραν απόφαση για να υλοποιηθεί σαν υψηλής τεχνολογίας προμήθεια.
Κόλλησε το θέμα, επειδή υπήρχαν αντιρρήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της ΠΟΣ, στο να μπουν κάμερες στην καμπίνα του μηχανοδηγού. Προσωπικά δεδομένα κλπ., Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία κατά σύμπτωση ήταν ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων του ΟΣΕ, ο κ. Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος ήδη.
Εν πάση περιπτώσει, η μεν Επιτροπή Προστασίας δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που της τέθηκαν, η δε Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συνδικαλιστικά αντέδρασε και δεν προχώρησε στην τρίτη απόπειρα που έγινε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, δεν έγινε…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και τα λεφτά τα οποία είχαν μεταφερθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος… Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, ο ΟΣΕ έχασε κάποια λεφτά από αυτή την υπόθεση, τα οποία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν ήταν έντοκα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτή είναι η ιστορία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι έγιναν τα λεφτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Επιστράφηκαν, απ’ ό,τι ξέρω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επεστράφησαν, αλλά δεν ήταν έντοκα ενδεχομένως.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν έγινε τίποτα εν πάση περιπτώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έγινε τίποτα.
Τα τραβήξαμε λίγο, παρόλο που δεν έγινε τίποτα, κύριε μάρτυς…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Απρόσφορη απόπειρα λέγεται αυτό. Ξέρει ο κύριος Αντιπρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάτι ξέρει και ο Αντιπρόεδρος.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τώρα, βέβαια, το ότι δεν έγινε, δικαιολογεί το μένος. Διότι με όλες αυτές οι ενέργειες, τις οποίες εγώ τις έκανα από καθαρά υπηρεσιακά κριτήρια, συν τις άλλες εταιρείες που σας είπα για τα άλλα δύο, έγινα στόχος…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και η εξέλιξη ποια ήταν, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η αντίδρασή μου, δηλαδή, σε όλα αυτά, δικαιολογεί το ψυγείο που μπήκα κλπ. Τα βλέπω, βέβαια, εκ του αποτελέσματος. Τότε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι όλα αυτά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ότι θα σας κυνηγούσαν, ενώ εσείς προσπαθούσατε να προστατεύσετε το συμφέρον…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …του ΟΣΕ και το δημόσιο χρήμα. Σαν πατριώτης και καλός σιδηροδρομικός.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είμαστε από τους παλαιούς σιδηροδρομικούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, εγώ ξέρω και τους ταχυδρομικούς και τους σιδηροδρομικούς. Και ξέρω και την καρδιά τους, γιατί τους έχω ζήσει.
Πείτε μας λίγο πώς κατέληξε αυτή η ιστορία. Μπήκατε στο ψυγείο και μετά; Αποστρατευθήκατε κανονικά; Παραιτηθήκατε; Τι έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι. Πώς να παραιτηθώ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είστε ακόμη εν ενεργεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτή τη στιγμή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στο ψυγείο είστε ακόμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτή τη στιγμή είμαι σύμβουλος του κ. Ρουσόπουλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ο κ. Ρουσόπουλος σήμερα τι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής. Πήγα, δηλαδή, από τον κ. Χιόνη, επειδή δεν άντεξα το έτερο άτομο το οποίο λέγεται…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, είστε ενεργός στην Υπηρεσία ακόμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ενεργότατος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.
Η κα Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για πόσο, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για δέκα λεπτά. Συμφωνείτε, κύριοι συνάδελφοι; Με κάποια ανοχή, διότι είναι μεγάλο το θέμα. Τα θέματα, μια που είναι δύο. Ευτυχώς το τρίτο…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, εγώ θα ξεκινήσω από την ανάκρισή σας στον κ. Οικονόμου, για να επιβεβαιώσουμε κάποια πράγματα, γιατί εδώ πολλά έχουν ειπωθεί και ψάχνουμε να βρούμε για ποιο λόγο…
(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα της Επιτροπής καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
Όταν σας κάλεσε ο κ. Οικονόμου το 2005, αν θυμάμαι καλά, για πρώτη φορά…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι, το 2005. Το 2007.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το 2007. Σας ρώτησε για κάποια συγκεκριμένα γεγονότα; Σας ρώτησε, για παράδειγμα, για την ανάθεση του έργου στην Κοινοπραξία; Για στοιχεία τέτοιου είδους;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μου είπε ό,τι έφτανε μέχρι την υπογραφή της σύμβασης. Τι συνέβη μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, μέχρι το 2003;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μέχρι το 2005. Μέχρι 26/4/2005, που είναι η υπογραφή της σύμβασης. Τι συνέβη μέχρι εκεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σας ρώτησε συγκεκριμένα περιστατικά; Σας ρώτησε γενικώς τι γνωρίζετε; Πώς ακριβώς έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Γενικώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γενικώς σας ρώτησε.
Είπατε ότι όταν σας ρώτησε για πολιτικά πρόσωπα, δεν επέτρεψε στη γραμματέα του να γράφει.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αρχίζοντας, λέει στη γραμματέα του: Μη γράφεις. Θα σε ρωτήσω κάτι που δεν θα γραφεί. Είναι μέσα ο Υπουργός; Και του απάντησα όπως σας είπα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όταν του είπατε ότι είναι μέσα Υπουργοί, κράτησε σημειώσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Απλώς το κουβεντιάσατε σαν μία συζήτηση μεταξύ φίλων;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι. Και δικαιολογήθηκε ότι εγώ φτάνω μέχρι τη σύμβαση και δεν είναι μετά τη σύμβαση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάθατε αν ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του κ. Γιαννακού και τι αποτέλεσμα είχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ε, βέβαια. Αφού καταθέταμε στα πλαίσια αυτής της ανάκρισης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τελικώς τι έγινε; Η δίωξη ποιους φέρει κατηγορούμενους και που εκκρεμεί η υπόθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Κατηγορούμενος ήταν ο κ. Γιαννακός και τα μέλη του τότε Δ.Σ. που αποφάσισαν την κατακύρωση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Την κατακύρωση της συμβάσεως.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Της συμβάσεως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επί ποίας Υπουργίας έγινε η κατακύρωση της συμβάσεως στην Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ – SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Επί Υπουργίας του κ. Λιάπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Του κ. Λιάπη.
Είπατε ότι έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια να απενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την πάρει το Υπουργείο Μεταφορών.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι το Υπουργείο Μεταφορών. Να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από εθνικούς πόρους. Μάλιστα.
Ο έλεγχος της συμβάσεως γίνονταν με προδιαγραφές που είχαν οριστεί από την αρχή ή τροποποιήθηκαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν τροποποιήθηκαν. Όχι. Η σύμβαση έγινε με τις προδιαγραφές που είχαν προκηρυχθεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η ίδια η ΔΑΚΕ του ΟΣΕ κατήγγειλε σαν σκάνδαλο την ανάθεση αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Κι έχω δημοσιεύματα, ανακοινώσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακόμα, δηλαδή, και η ΔΑΚΕ…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σαφέστατα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …που πρόσκειντο στη Νέα Δημοκρατία, το κατήγγειλε σαν σκάνδαλο. Έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σαφέστατα. Και πριν και μετά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
Η Νέα Δημοκρατία, τώρα, επίσημα, στη Βουλή, κατήγγειλε σαν μεθόδευση ότι αυτό το έργο εξυπηρέτησε μεγαλοεργολάβους κλπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Κι έχω και τη σχετική ερώτηση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε έπρεπε να υπογραφεί η σύμβαση αυτή; Κι αν καθυστέρησε, για πόσο καιρό περιμένατε αδρανείς, μέχρις ότου μπορέσει ο μεγαλοεργολάβος, τέλος πάντων, να πάρει κάποια πιστοποιητικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σας είπα ότι το θέμα έμεινε στάσιμο στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες.
(TS)
(SX)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες!
Είχε απώλεια το δημόσιο από αυτή την καθυστέρηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Φυσικά, διότι όσο περνάει ο χρόνος, τόσο η λεγόμενη αναθεώρηση του έργου αυξάνεται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Λόγω αυξήσεως του κοστολογίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δηλαδή μία εργασία η οποία εκτελείται το 2006, έχει διαφορετική τιμή, πόσω μάλλον που έγιναν και τροποποιήσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι μπράβο!
Πόσες τροποποιήσεις έγιναν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Υπάρχει ο πρώτος λεγόμενος ΑΠΕ, ο οποίος εγκρίθηκε το 2005, εάν δεν κάνω λάθος –το έχω εδώ και θα το δείτε- και ο δεύτερος δεν έχει εγκριθεί ακόμη, παρότι έχει γίνει στην ουσία του. Δηλαδή ενώ δόθηκαν εντολές, εκτελέστηκαν και κόπηκαν άλλες προσωρινές κ.λ.π, όπως είπα, παρότι πρώτα έπρεπε να γίνει ο ΑΠΕ και μετά να γίνουν αυτά, αυτός εκκρεμεί ακόμη και θα υπάρξει νομιμοποίηση εκ των υστέρων. Άλλο σκάνδαλο αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Που σημαίνει, κύριε μάρτυρα, ότι θα πολλαπλασιαστεί η ζημιά του δημοσίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σαφέστατα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε ότι το έργο, εφόσον ξέφυγε πλέον από την ευρωπαϊκή επιδότηση και δεσμεύτηκε από τους εθνικούς πόρους, θα έπρεπε το μισό τουλάχιστον να πληρωθεί από το δημόσιο. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ε, βέβαια. Τα 80 εκατομμύρια…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τα 80 εκατομμύρια, λοιπόν.
Αυτά με τη δεύτερη αναθεώρηση πού εσείς υπολογίζετε ότι μπορεί να φθάσουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έχω καταθέσει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα φάνε τα λεφτά της σύμβασης, δεν θα εκτελέσουν το έργο και θα χρειαστούν άλλα τόσα. Έτσι χαρακτηριστικά καταθέτω στη δικαιοσύνη. Σας είπα ότι πρώτη φορά ήταν στον πταισματοδίκη στις αρχές του 2006. Εκεί πέρα προβλέπω ότι αυτό το έργο για να τελειώσει, θα πάμε στο διπλάσιο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
Αυτό το έργο προοριζόταν για χρήση στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Είχε γίνει κάποια προκαταρκτική…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βέβαια. Ένας από του λόγους που κρίθηκε από την επιτροπή του διαγωνισμού ως συμφέρουσα η προσφορά η οποία, όπως σας είπα, ήταν 0,964%, ένας από τους λόγους που επικαλείται η επιτροπή για να κρίνει την προσφορά συμφέρουσα, ήταν ότι ήταν επείγον το έργο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ήταν κατεπείγον.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήταν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, φθάνουμε σε μία επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας με ένα ιλιγγιώδες ποσό, που δεν μπορείτε να το προσδιορίσετε προκαταβολικώς.
Η έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει αναπληρωθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Βγήκε το 2008.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εκ των υστέρων;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βέβαια. Όταν πήρε το Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εκ των υστέρων, λοιπόν…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Εκ των υστέρων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …βγαίνει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αντιδράσεις από τους κατοίκους υπάρχουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Ακόμα και τώρα που βγήκε η καινούρια Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης νέων περιβαλλοντικών όρων, που έγινε τον Ιούνιο του 2008…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αναθεώρηση, λοιπόν, περιβαλλοντικών;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι.
Βγήκε μια καινούρια Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που μιλάει για τη περίφημη υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου, η οποία λέει πρακτικά ότι για το κομμάτι από το Ρέντη και πάνω μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, το 90% αυτού του έργου «υπογειοποιείται», αλλού δηλαδή καταβιβάζεται –θα τα δείτε αναλυτικά αυτά τα πράγματα- και δεν μπορεί να εκτελεστεί.
Και εκεί ακόμα υπήρξαν αντιδράσεις κατοίκων και μηνυτήρια αναφορά, γιατί παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας σταμάτησε το έργο, αυτοί συνέχιζαν να κάνουν εργασίες. Εάν θυμάστε, είχε δημιουργηθεί θέμα με τα δένδρα που έκοβαν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γι’ αυτό και σας ρωτώ. Αυτή θα ήταν η επόμενη ερώτησή μου. Έγιναν αποψιλώσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω αν θυμάστε το θόρυβο που δημιουργήθηκε, όταν έκοψαν δένδρα στην οδό Σιδηροδρόμων και έγινε ολόκληρη ιστορία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μοσχάτο; Ταύρος; Πού ήταν ακριβώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έχει γίνει μήνυση από τους κατοίκους του Δ΄ Διαμερίσματος εις βάρος των παραγόντων του έργου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θέλω να πω, δηλαδή, ότι είναι ένα έργο, για το οποίο και χρεώθηκε υπέρμετρα το ελληνικό δημόσιο και οι κάτοικοι έχουν παράπονα κατά της κατασκευής του. Μέχρι σήμερα είναι επαρκές για τις ανάγκες των πολιτών ή αύριο, μεθαύριο ο Αθηναίος πολίτης θα έχει άλλες ανάγκες και προτεραιότητες; Αυτό το έργο, δηλαδή, εξυπηρετεί την ανάγκη του επιβατικού κοινού, έτσι όπως έχει μέχρι σήμερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όπως τελικά γίνεται με την καινούρια ΚΥΑ, θεραπεύονται τα προβλήματα τα οποία προέκυπταν από τη διχοτόμηση στην ουσία του διαδρόμου, η από κει μεριά και η από δω μεριά, όπου δεν υπήρχε πρόσβαση και θα δημιουργούσε πρόβλημα και για τους πεζούς…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προσπέλασης των πεζών.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ακριβώς.
Όπως τελικά πάει τώρα, παρότι ακόμη υπάρχουν αντιδράσεις, πάει στο σωστό δρόμο, όπως έπρεπε εξ αρχής να πάει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Λύστε μου μία απορία, κύριε μάρτυρα. Είναι ένα έργο, είπατε, στο οποίο υπάρχει μια οσμή διαπλοκής από το 2003, η οποία συνεχίζεται και επί 2005, σαν να υπάρχει μια ομερτά και μια συνέχιση…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και πρόσφατα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πρόσφατα πότε εννοείτε; Το 2008;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τώρα. Το Φεβρουάριο του 2010 δίνεται η δωδέκατη παράταση. Γι’ αυτό είπα ότι όποιος και να είναι ο Υπουργός…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με συγχωρείτε. Πώς εξηγείτε αυτή τη συνεχιζόμενη κατάσταση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πώς να την εξηγήσω; Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται κανείς…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Λιάπης, για παράδειγμα, που μας είπατε προηγούμενα, ο οποίος εμφανίζεται το 2002, γιατί εμφανίζεται; Πού ήξερε ο κ. Λιάπης εάν θα γίνει Υπουργός Μεταφορών στο μέλλον; Υπήρχε σχέση με συγγενικά πρόσωπα ή κάτι άλλο; Γνωρίζετε κάτι για να μας καταθέσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Υπήρχε το εξής: Από ό,τι γνωρίζω, ο κ. Λιάπης είχε ένα πεθερό, ο οποίος είχε συμφέροντα με τον ΟΣΕ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γι’ αυτό ενδιαφερόταν το 2002 λέτε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήταν εταιρεία του κ. Μπογδάνου, εάν έχετε ακούσει, ο οποίος αναλάμβανε συμβάσεις του ΟΣΕ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από τότε, λοιπόν, υπήρχε ενδιαφέρον από τον κ. Λιάπη;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω. Εγώ σας λέω ότι…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υποθέτετε για παράδειγμα.
Επίσης, όταν έγινε αυτή η προκήρυξη για τα τερματικά που μας είπατε κ.λπ., είχε συμπέσει ο κ. Λιάπης να πάει ταξίδι αναψυχής με τον κ. Χριστοφοράκο στη Γερμανία; Γνωρίζετε; Συνέπεσε την ίδια περίοδο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Εγώ αυτά…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιο χρόνο έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτό, κυρία Βουλευτά, το διάβασα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιο χρόνο έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Την περίοδο εκείνη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Την περίοδο εκείνη που ο κ. Λιάπης ταξίδευε με τον κ. Χριστοφοράκο, έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα τερματικά που μας είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν μπορώ να τα συνδέσω εγώ, όμως, αυτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Χρονικά συμπίπτουν, κύριε μάρτυς; Αυτό θέλω να μου πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Χρονικά συμπίπτουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ας συνεχίσει άλλος συνάδελφος. Τελείωσε ο χρόνος μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ξέχασα να πω το εξής, διότι μιλήσατε για το πώς επιβαρύνθηκε ο ΟΣΕ και η εθνική οικονομία με πρόσθετα κόστη.
Ένα άλλο θέμα είναι τα περίφημα μνημόνια με τους Δήμους Αθηναίων και Αγίων Αναργύρων, για τα οποία ανέλαβε δεσμεύσεις ο καταχρεωμένος ΟΣΕ -άσχετα αν θα τα κάνει η ΕΡΓΟΣΕ, που λέει στην απάντησή του ο κ. Χατζηδάκης- 12 εκατομμύρια ευρώ για τους Αγίους Αναργύρους –υπάρχουν αυτά τα έγγραφα και τα κόστη και θα τα δείτε- και για το Δήμο Αθηναίων δεν ξέρω πόσα (παραχωρήσεις εκτάσεων, το ένα, το άλλο). Όλα αυτά έδιναν μία άλλη διάσταση.
Εμφανίζεται ο κ. Χατζηδάκης να λέει ότι δεν γνωρίζει το θέμα, δεν είχε ενημερωθεί ακόμη, όταν ανέλαβε την Υπουργία του και εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν είχε ασχοληθεί ακόμη με τα θέματα του ΟΣΕ. Και οργανώνεται στο Δήμο Αθηναίων συνάντηση του νέου τότε Υπουργού και είναι ενδιαφέρον να δείτε το δελτίο τύπου. Είναι πλήρως ενήμερος για το θέμα. Πλήρως ενήμερος! Έχω το δελτίο τύπου να το δείτε.
Το άλλο θέμα είναι το εξής, που το αναφέρω στην κατάθεσή μου στον κ. Οικονόμου. Ο Δήμος Αθηναίων και συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχός του κ. Ακριτίδης ενδιαφέρεται και ασχολείται ιδιαιτέρως με το θέμα αυτό, όχι με το αζημίωτο, διότι αναλαμβάνει μελέτες του έργου. Συμμετέχει στην εταιρεία ΝΑΜΑ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι πολύ σοβαρό. Σημειώστε το παρακαλώ. Ο Αντιδήμαρχος που λαμβάνει την απόφαση από το Δήμο Αθηναίων, ο κ. Ακριτίδης, φέρεται κατά το μάρτυρα ότι αναλαμβάνει επί πληρωμή μελέτες από την εταιρεία στην οποία ουσιαστικά ανατίθεται το έργο.
(PE)
(2TS)
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Θα σας προσκομίσω αντίγραφα των μελετών. Πρέπει, με λίγα λόγια, να προσμετρήσετε στη ζημιά και τα κόστη, τα οποία συνεπάγονται τα δύο μνημόνια, αν βέβαια υλοποιηθούν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτά τα μνημόνια ήταν για αποκατάσταση…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Για να εξευμενίσουν τους αντιδρώντες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Θα τα δείτε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί όμως; Επειδή οι κάτοικοι δεν εξυπηρετούνταν; Επειδή είχε μεγάλο θόρυβο; Πού ακριβώς ήταν η ζημιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αντιδρούσαν οι κάτοικοι, όπως σας είπα, διότι εμποδιζόταν η οδική προσπέλαση των πεζών. Για να μην αντιδρούν…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατάλαβα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, είπατε πολλά και σημαντικά. Εγώ θέλω να επικεντρωθούμε στις πολιτικές ευθύνες.
Αρχίζω από την εποχή Βερελή. Στη συγκεκριμένη εποχή έχουμε την αρχή της ΕΡΓΟΣΕ με το διαγωνισμό 266 για το τρίτο κομμάτι του Προαστιακού. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πολύ σωστά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί δεν υπήρχαν περιβαλλοντικές μελέτες. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Οι περιβαλλοντικές μελέτες που υπήρχαν, δηλαδή η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το Μάρτιο του 2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): …για το λόγο ότι δεν εξέτασε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν φθάσαμε ακόμη εκεί.
Μέχρι τότε, το 2002, δεν υπήρχαν για την 266. Το 2003, επί Υπουργίας Βερελή, εγκαταλείφθηκε η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και αποφασίστηκε να γίνει από εθνικούς πόρους;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι ζημιά ήταν αυτό για τον κρατικό Προϋπολογισμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τουλάχιστον 80.000.000 ευρώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε, είναι αλήθεια ότι δεν εμφανίστηκε κανείς εργολάβος και στον επαναληπτικό διαγωνισμό εμφανίστηκε κοινοπραξία στην οποία κατοχυρώθηκε το έργο με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΕ, μειοψηφούντος του κυρίου Καραπάνου;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Μετά τη διενέργεια του δεύτερου διαγωνισμού, υπάρχει επιστολή της Κοινοπραξίας J&P ΑΒΑΞ/ΑLSTOM, η οποία εκτελούσε το κομμάτι του 265, που σας είπα προηγουμένως, δηλαδή γειτονική περιοχή, και θα ανέμενε κανείς να δώσει προσφορά, διότι είχε το προβάδισμα, για να το πω έτσι. Δεν έλαβε μέρος και αναφέρει στην επιστολή της για ποιους λόγους, μεταξύ των οποίων και το σύντομο του χρονικού διαστήματος και κάποιες ασάφειες που υπήρχαν στο διαγωνισμό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πάμε σε όλα αυτά.
Θυμάστε, όταν έγινε η απευθείας ανάθεση, για ποιο λόγο το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου –για τα Πρακτικά, λέω ότι είναι το Πρακτικό 392/2003- έκρινε ότι η κατακυρωτική απόφαση είναι μη νόμιμη;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αφενός λόγω μη τήρησης των προθεσμιών που επιτάσσει η νομοθεσία περί δημοσίων έργων, και αφετέρου λόγω της έλλειψης περιβαλλοντικών όρων, δηλαδή της μη εξέτασης της λύσης της υπογειοποίησης, η οποία ήταν ο κύριος λόγος, όπως σας είπα προηγουμένως, που σταμάτησε το έργο που είχε προκηρυχθεί από την ΕΡΓΟΣΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι συνήθειες εκπτώσεις που υπήρχαν από τους εργολάβους σε τι ποσοστά κυμαίνονταν, εκτός αυτής;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τουλάχιστον 15%.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επιβεβαιώνετε ότι η έκπτωση στο συγκεκριμένο ήταν 0,964%;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ήταν 0,964%.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν προκλητική αυτή η έκπτωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Προκλητικότατη!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ΣΤ΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο παραπέμφθηκε εν συνεχεία η απόφαση –για τα Πρακτικά λέω ότι είναι η 123/2003- έλυσε τη διχογνωμία, νομιμοποιώντας την κατακύρωση του έργου, αποδίδοντας για ακόμη μία φορά συγγνωστή πλάνη στα μέλη του Δ.Σ. του ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πολύ σωστά, κύριε Βουλευτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος ήταν νομικός σύμβουλος του ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Στην εκδίκαση της υπόθεσης;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αν θυμάμαι καλά, ο κ. Ζαχόπουλος, αλλά παρασκηνιακά, απ’ ό,τι γνωρίζω, το θέμα το κινούσε ο κ. Φίλιππος Σπυρόπουλος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έχω πρακτικά του Δ.Σ., τα οποία θα σας καταθέσω. Ενώ, όταν δημιουργήθηκε το θέμα, απαντά στην κυρία Μπουγάτσου ότι «εγώ ουδέποτε ασχολήθηκα, ουδέποτε γνωμοδότησα κ.λπ.» -το λέει αυτό και έχω το σχετικό δημοσίευμα με τη συγκεκριμένη επιστολή, που λέει ότι «δεν ασχολήθηκα σαν μέλος του Δ.Σ. ποτέ, ούτε συζήτησα ποτέ στο Δ.Σ. τίποτα γι’ αυτό το θέμα»- έχω πρακτικά του Δ.Σ., στα οποία όλη η συζήτηση είναι μεταξύ του κ. Σπυρόπουλου, του Νομικού Συμβούλου του ΟΣΕ, του κ. Ζαχόπουλου, και του κυρίου Γιαννακού, μία στημένη συζήτηση, που δήθεν, αν δεν υπέγραφε ο ΟΣΕ τη Σύμβαση, θα έπρεπε να αποζημιωθεί η εταιρεία. Γνώριζαν οι πάντες. Ο ένας είναι καθηγητής, ο άλλος ήταν Νομικός Σύμβουλος του ΟΣΕ. Γνώριζαν ότι και η διακήρυξη, όπως είπα προηγουμένως, επέτρεπε να σταματήσει ο ΟΣΕ ανά πάσα στιγμή το έργο και να μην το αναθέσει, αλλά και ο καινούργιος νόμος του κ. Σουφλιά, που τότε είχε ψηφισθεί, το Σεπτέμβριο του 2004, επέτρεπε σε διαγωνισμούς οι οποίοι ήταν σε εξέλιξη και δεν είχαν φθάσει ακόμα στην υπογραφή της Σύμβασης, να ακυρωθεί η Σύμβαση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι ο Υπουργός Μιχάλης Λιάπης, παρότι είχε ενημερωθεί από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που είχε κάνει τότε η Νέα Δημοκρατία και παρότι υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις, τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου του 2005 έδωσε το «πράσινο» φως για την υπογραφή της Συμβάσεως στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, τον κ. Γιαννακό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω εάν την έδωσε απευθείας. Επί Υπουργίας του, ήταν πλήρως ενήμερος για το θέμα και από τον κ. Καραπάνο, που γνωρίζω ότι σας έχει καταθέσει. Και ο κ. Καραπάνος, αλλά και εγώ γνωρίζαμε την εποχή εκείνη. Είχε ενημερώσει, δηλαδή, ο ίδιος ο κ. Καραπάνος τον κ. Λιάπη και επικαλείται μάλιστα τη μαρτυρία της κυρίας Φωτεινής Δεριτζή, εξαδέλφης του κυρίου Λιάπη, η οποία τότε είχε τοποθετηθεί ως ιδιαιτέρα στον κ. Λιάπη και η οποία κατά μυστήριο τρόπο μετά καρατομήθηκε. Έχει σχέση με το θέμα, γι’ αυτό το λέω, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω. Τα παρασκήνια ήταν αυτά. Είχε ενημερωθεί, λοιπόν, από την κυρία Φωτεινή Δεριτζή και από τον κ. Λιάπη, όταν έγινε συζήτηση, ότι σκέφτεται να ακυρώσει τον διαγωνισμό, να τον επαναφέρει και να κάνει καινούργιο διαγωνισμό. Παρά ταύτα, δεν έγινε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πώς βαφτίστηκε «ολυμπιακό» ένα έργο –και αναφέρομαι στην ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής κατασκευής ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, στο τμήμα Πειραιά-Αθήνα-Τρεις Γέφυρες- αν και είχαν παρέλθει οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Πείτε μας, εάν ξέρετε, πότε έπρεπε να παραδοθεί το έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το έργο, σύμφωνα με την προθεσμία που υπήρχε, έπρεπε να παραδοθεί στις 26/12/2005. Η λεγόμενη «τμηματική προθεσμία», αν θυμάμαι καλά, ήταν το δέκατο μήνα του 2005. Υπήρχε μία τμηματική προθεσμία μέσα για το κομμάτι του έργου από την Αθήνα και επάνω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε εάν η μήνυση που κατέθεσε ο κ. Καραπάνος, όχι μόνο για τα προ της κατακύρωσης, αλλά και για τα παρεπόμενα, αν και οι δύο δικογραφίες συνενώθηκαν το Δεκέμβριο του 2006 από τον Ανακριτή Οικονόμου;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι από τον Ανακριτή Οικονόμου, από τη Δικαιοσύνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με Ανακριτή τον κ. Οικονόμου.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ανατέθηκε, μετά την ενοποίηση, στον κ. Οικονόμου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, για το θέμα της ύπαρξης πολιτικών ευθυνών ο Ανακριτής Οικονόμου θα αναφέρετο σε δύο εποχές, στην εποχή Βερελή και στην εποχή Λιάπη.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σαφέστατα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, μιλάμε για πολιτικές ευθύνες δύο Υπουργών, του εν ενεργεία τότε, του κυρίου Λιάπη, και του πρώην Υπουργού, του κυρίου Βερελή. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πολύ σωστά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε εάν για τις παρατάσεις που υπήρχαν έλειπαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας το Δεκέμβριο του 2006 ακύρωσε την υπουργική απόφαση, που ήθελε κατασκευή μόνο επίγειας γραμμής στις επιβαρυμένες περιοχές;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν κατάλαβα καλά την ερώτηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας το Δεκέμβριο του 2006 ακύρωσε την υπουργική απόφαση που ήθελε κατασκευή μόνο επίγειας γραμμής και στις επιβαρυμένες περιοχές;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μέχρι τότε που πήρε την απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούντο διάφορους άλλους λόγους, τους οποίους εγώ τους έχω σχολιάσει αναλυτικά στο υπόμνημα που κατέθεσα στον κ. Οικονόμου. Είναι ενδεικτικό. Εάν το διαβάσετε, θα δείτε ότι εκεί αντικρούω μία προς μία τις αιτίες στις διαδοχικές παρατάσεις και μέχρι τότε που φθάσαμε να επικαλούνται το Συμβούλιο της Επικρατείας.
(ΜL)
(PE)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα αυτά, λοιπόν, πηγαίνουν στον ανακριτή και ασκείται δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του κ. Γιαννακού, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ που είχε υπογράψει τη σύμβαση. Θυμάστε με ποιον δικηγόρο πήγε ο κ. Γιαννακός και ποιος πλήρωσε αυτόν τον δικηγόρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Απ’ ότι ξέρω, χωρίς να έχω κάποιο στοιχείο, ο δικηγόρος που πληρώνει ο ΟΣΕ για να υπερασπιστεί ο κ. Γιαννακός τον εαυτό του έναντι του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται, είναι ο κ. Ηλίας Δημάκης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση, γιατί έχουμε και την περίπτωση του Ο.Τ.Ε., ο ΟΣΕ πληρώνει τον δικηγόρο του κατηγορούμενου για απιστία εις βάρος του ΟΣΕ, κυρίου Γιαννακού. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο οποίος είναι πατέρας του Αλέξανδρου Δημάκη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πάμε σε αυτό. Ο ΟΣΕ παρεστάθη ως πολιτικός ενάγων;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όχι. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του κ. Καραπάνου προς το ΔΣ του ΟΣΕ, όταν μάλιστα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τη γνωστή γνωμοδότηση που έχετε, φαντάζομαι, υπόψη σας, είπε ότι το δημόσιο πρέπει να παρασταθεί σε εκκρεμείς υποθέσεις της Siemens σαν πολιτική αγωγή, ο κ. Καραπάνος με έγγραφά του προς το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε αυτό το πράγμα και με επιστολή του, απ’ ότι γνωρίζω, προς τον κ. Παπαθανασίου, επειδή είδε ότι η αντίδραση των άλλων εκπροσώπων του δημοσίου στο Δ.Σ. δεν ήταν συνεργάσιμη, απευθύνθηκε με επιστολή του ακόμη και στον τότε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για να διατάξει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον μέτοχο δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι, στον μέτοχο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο θέλω να ζητήσω όπως κάναμε για την υπόθεση Βουρλούμη, δηλαδή για το ερώτημα προς τον Εισαγγελέα κατά πόσο συντρέχουν ποινικές ευθύνες για το θέμα του ότι ο κατηγορούμενος για απιστία εις βάρος του Οργανισμού διευθύνων σύμβουλος κ. Γιαννακός έχει νομική στήριξη που πληρώνει ο Οργανισμός. Από την άλλη πλευρά, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και του ιδίου δεν παρίσταται ο Οργανισμός για να προασπίσει τα συμφέροντά του, δηλαδή τον ΟΣΕ. Όπως κάναμε, λοιπόν, την επιστολή στον Εισαγγελέα για το θέμα Βουρλούμη, να γίνει η ίδια επιστολή και για το θέμα Γιαννακού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εννοείται ως πολιτικός ενάγων;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, δηλαδή την ώρα που πληρώνεται.
Ο Δημάκης Ηλίας, διότι εδώ πλέον φαίνεται πώς δένει η όλη υπόθεση, είναι γιος του Δημάκη του δικηγόρου του Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είναι ο πατέρας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο γιος, λοιπόν, είναι στον Ο.Τ.Ε. και ο πατέρας είναι στον ΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ξέρω ότι είναι γιος. Δεν ξέρω ότι είναι στον Ο.Τ.Ε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό το λέω εγώ. Ξέρετε εάν υπήρχε σχέση με το γραφείο Γιαννίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Απ’ ότι γνωρίζω ο κ. Αλέξανδρος Δημάκης είναι στο γραφείο Γιαννίδη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στο σημείο αυτό βλέπουμε ότι και σε αυτή την υπόθεση που έχει σχέση με την Siemens και με τις μίζες, εμπλέκεται πάλι το γραφείο Γιαννίδη, όπου ο γιος του δικηγόρου του ΟΣΕ είναι στο γραφείο Γιαννίδη ως συνεργάτης. Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο επιβάλει άμεσα να κληθεί ως μάρτυρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και την πολιτική σύνδεση πώς ακριβώς την κάνετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την πολιτική σύνδεση την κάνω με την έννοια ότι εδώ βλέπουμε πως υπάρχει ένα δικηγορικό γραφείο το οποίο εμφανίζεται με διαφορετικούς εκπροσώπους σε διάφορες υποθέσεις, σε σχέση με τη Siemens και δημόσιους οργανισμούς και παράλληλα τα πρόσωπα αυτά κατέχουν και κρατικές θέσεις. Για παράδειγμα, στον Ο.Τ.Ε. είχαμε στην Επιτροπή για το απόρρητο και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε δικηγόρους οι οποίοι με συγγενική σχέση δένονται με το ίδιο γραφείο όπου ο Γιαννίδης, ο ένας, ήταν δικηγόρος του Χριστοφοράκου. Έτσι το συνδέω, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, είπατε προηγουμένως για το θέμα των 12.000.000 ευρώ σε σχέση με τις συμφωνίες με τους Δήμους. Θα σας ρωτήσω για τους Αγίους Αναργύρους που γνωρίζω το θέμα. Είναι αλήθεια ότι τα 12.000.000 δόθηκαν για να γκρεμιστεί το έργο που είχαν φτιάξει πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τί να σας πω; Το έχω ακούσει και εγώ αλλά δεν μπορώ να το τεκμηριώσω. Η ανάλυση όμως την οποία θα σας δώσω, έχει πώς φθάνουμε μέχρι εκεί. Μέχρι υπόγειο παρκινγκ θα τους έκαναν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Το μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Μεταφορών του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων και του διευθύνοντος συμβούλου του Ο.Τ.Ε., περιελάμβανε το γκρέμισμα των προσωρινών έργων που είχαν γίνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποια εταιρεία ανέλαβε το γκρέμισμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η ΕΡΓΟΣΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ΕΡΓΟΣΕ σε ποιον το ανέθεσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως ξέρετε εάν τα 12.000.000 δόθηκαν στον ίδιο εργολάβο που το έκτισε για να το γκρεμίσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το έχω ακούσει, κύριε Βουλευτά, αλλά δεν το γνωρίζω για να σας το πω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Να σας ρωτήσω κάτι για τη διενέργεια στο τέλος της έρευνας, εάν η Αντιεισαγγελέας Εφετών κα Ξένια Δημητρίου, που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση του Προαστιακού, παίρνοντας τις καίριες καταθέσεις, διαφώνησε με τον δεύτερο Ανακριτή και επέστρεψε πίσω τη δικογραφία.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ναι, το γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, αυτή τη στιγμή η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης κ.λπ., που αφορούν τη βλάβη του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με την απιστία και τον 1608, ισχύουν; Συνεχίζεται η έρευνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Απ’ ότι ξέρω έληξε η θητεία του κ. Οικονόμου, δεν κατέληξε σε κάποια πρόταση και εκκρεμεί να την πάρει, υποθέτω, αυτός που θα αντικαταστήσει τον κ. Οικονόμου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ζητήσουμε άμεσα όλη τη δικογραφία, διότι σε αυτήν περιλαμβάνεται το σύνολο των καταθέσεων.
Κύριε μάρτυς και κύριοι συνάδελφοι, επικαλούμαι χαρτιά της δικογραφίας που μας εστάλησαν από την Debevoise & Plimpton και που αφορούν τα e-mail, τα οποία ανήχθησαν από τον Γκίνε Μάρτιν προς τον κύριο Πρόδρομο Μαυρίδη με την υπογραφή του εκπροσώπου κ. Αλέξανδρου Λυκουρέζου, στη σελίδα 4, όπου υπάρχει και η μετάφραση, στο λήμμα GSMR, γράφει μέσα ότι πρέπει να γίνει συμφωνία επτά με οκτώ μονάδες. Δηλαδή, να δοθεί μίζα 7% με 8%.
Βάσει αυτού του στοιχείου, λοιπόν, που έχουμε εμείς και όχι εσείς, κύριε μάρτυς, τα περιθώρια να δοθούν μίζες με τη μορφή καπέλου επάνω στον πιθανό προϋπολογισμό του έργου, υπερβαίνουν το 10%;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σαφέστατα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπήρχε καπέλο, ουσιαστικά 7% με 8%, αφού ήταν ο μόνος προμηθευτής και άρα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε πού μοιραζόταν το 2% σε πολιτικούς και το 8% ουσιαστικά σε υπηρεσιακούς παράγοντες.
Κύριε Πρόεδρε, εγώ τελείωσα την εξέτασή μου, ζητώντας όμως να ξανακληθεί, σε περίπτωση που χρειαστεί, ο μάρτυρας προκειμένου να βοηθήσει στην κατανομή των πολιτικών ευθυνών και συγκεκριμένα και για τον κ. Βερελή και για τον κ. Λιάπη και για τον κ. Ρόβλια και για τον κ. Χατζηδάκη, όπως αναφέρθη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πολιτική ευθύνη για τον κ. Ρόβλια; Δεν ήταν στην Κυβέρνηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχει σημασία. Είναι πολιτικό πρόσωπο, κύριε Πρόεδρε και πιστεύω ότι πρέπει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Υπό την νομική έννοια των ευθυνών δεν είναι, αλλά εν πάση περιπτώσει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι πολιτικό πρόσωπο και νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θέλω να πω ότι δεν υπάγεται στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά πρέπει να κληθεί ο κ. Ρόβλιας διότι αναφέρθηκε εδώ το όνομά του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εάν τον προτείνετε, βεβαίως. Νομίζω ότι θα έρθει και ο ίδιος.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Επ’ αυτού κύριε Βουλευτά, εάν μου επιτρέπετε, αναφέρομαι στο συμπληρωματικό υπόμνημα που έδωσα στον κ. Οικονόμου για τον καθένα ξεχωριστά.
(GK)
(ML)
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε καταθέσει στον κ. Οικονόμου για πολιτικά πρόσωπα, για τον καθένα ξεχωριστά, υπόμνημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Στο συμπληρωματικό μου υπόμνημα αναφέρομαι στις –κατά τη γνώμη μου- ευθύνες που έχει έκαστος αυτών που αναφέρατε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα αυτό να διανεμηθεί στους συναδέλφους τώρα, πριν εξετάσουμε τον κ. Καραπάνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Να μας το δώσει πρώτα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, ναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν ξέρω αν θα εξεταστεί τώρα ο κ. Καραπάνος ή κάποιος άλλος κύριος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Καραπάνο έχουμε τώρα απέξω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι και άλλος κύριος απέξω. Θα δούμε ποιος θα έλθει. Τρεις είναι οι σημερινοί μάρτυρες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η σειρά των μαρτύρων πώς καθορίζεται; Έχουμε «face control»;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι, δεν έχουμε. Ο ένας μάρτυρας μπορεί να έφευγε αύριο και είπαμε να τον προτάξουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να μας λέτε τη σειρά, για να προετοιμαζόμαστε ως προς τις ερωτήσεις μας. Μη μας βάζετε «sos», κύριε Πρόεδρε. Έχει ξαναγίνει αυτό και παρακαλώ να συνεννοούμαστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Σέκερης είναι ο τρίτος. Οι μάρτυρες που είχαμε, αυτοί θα εξεταστούν.
Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε πολλές ερωτήσεις έχω καλυφθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πολύ ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Συγνώμη, αν μου επιτρέπετε, υπάρχει κάτι που ξέχασα και το είδα τώρα ανοίγοντας το φάκελο.
Κύριε Καμμένε, μεταξύ των άλλων που συνέβησαν είναι ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτοί είχαν φτιάξει –όπως σας είπα- κάποιες εγκαταστάσεις, τις οποίες μετά άρχισαν να τις γκρεμίζουν. Έσπαγαν αποβάθρες.
Εγώ, με δική μου ευθύνη, πήρα φωτογράφο και βγάλαμε φωτογραφίες και αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν τα κομπρεσέρ και τα κρουστικά να σπάνε αποβάθρες, γιατί έπρεπε η βύθιση αυτών των αποβάθρων –για να γίνει η υπογειοποίηση- να είναι σε μικρότερο μήκος. Έχω φωτογραφίες, τις οποίες θα σας τις δώσω στο φάκελο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς.
Δεν είπαμε και για το θέμα Τσίτουρα. Και γι’ αυτό επιφυλάσσομαι, γιατί εκεί υπάρχουν σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με υποκλοπές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παφίλη, μπορείτε να αρχίσετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι σε πάρα πολλές ερωτήσεις έχω καλυφθεί.
Πρώτα απ’ όλα, κύριε Παναγιώτου, περιγράφοντας όλα αυτά, μας είπατε –και δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω- ότι εσείς προσπαθήσατε όσο μπορούσατε να προασπίσετε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και ιδιαίτερα του Ο.Σ.Ε..
Η γενική ερώτηση που θέλω να σας κάνω είναι η εξής: Απ’ όλη σας την εμπειρία, εσείς βλέπετε μια πολιτική απόφαση –στη βάση βέβαια και της γενικότερης κατάστασης απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων- για μια πορεία ιδιωτικοποίησης του Ο.Σ.Ε.;
Μάλιστα, να το προσδιορίσω κιόλας, που βέβαια δεν έχει την έννοια του πολιτικού σκανδάλου, αλλά του ότι εμείς θα πληρώνουμε –όπως γίνεται συνήθως- την υποδομή και οι άλλοι θα παίρνουν το κέρδος. Και επειδή είστε από τα στελέχη του Ο.Σ.Ε. –όπως είπατε- και είχατε το διάλογο με τον Πρόεδρο που, τέλος πάντων, τον υπερασπίζεστε, θα ήθελα τη γνώμη σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η γνώμη μου είναι κατηγορηματικά όχι, ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Το επιχείρημα ότι ο Ο.Σ.Ε. είναι ζημιογόνος εξαιτίας δήθεν της μισθοδοσίας, η οποία παρουσιάζεται ότι είναι το μεγαλύτερο –το 60%- των ετήσιων ελλειμμάτων κ.λπ., είναι ψευδής.
Η μεγαλύτερη ζημιά στον Ο.Σ.Ε. έγινε από τις υπερτιμολογήσεις των έργων, των προμηθειών, από τη διαφθορά που επικρατεί χρόνια τώρα από ένα διακομματικό σύστημα και το οποίο σπαταλά πόρους για έναν Οργανισμό, τον οποίο καταντήσαμε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της εθνικής οικονομίας.
Έχω μέσα στο φάκελο και ένα υπόμνημά μου, που μου ζητήθηκε –για να μη νομίζετε ότι τα λέω τώρα αυτά- αμέσως μετά τις εκλογές του 2007 από το Γραφείο του Πρωθυπουργού τότε και συγκεκριμένα από τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου τον κ. Καρρά, με τον οποίο συνδέομαι φιλικά.
Εκεί πέρα λέω την άποψή μου –θα το δείτε, το έχω βάλει και αυτό, επειδή σκέφτηκα ότι ίσως θα με ρωτούσατε γι’ αυτό το θέμα- και αποτυπώνω τις σκέψεις μου για το τι πρέπει να γίνει στον Ο.Σ.Ε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ.
Είπατε «διακομματικού» ή «δικομματικού» συστήματος; Ρωτώ, για να καταλάβω καλύτερα. Δεν θέλω να σας αποσπάσω πολιτική θέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Να σας πω. Με την έννοια που με ρωτάτε, αμέσως είναι δικομματικό, εμμέσως όμως –δηλαδή πώς εμμέσως;- συμπράττουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι ανήκουν και σε άλλα κόμματα, πέραν των δύο, τους οποίους εκμαυλίζουν με την παροχή διαφορών δευτερευουσών απολαβών, το ένα, το άλλο.
Δεν ξέρω αν πήρατε είδηση τώρα τελευταία που δημοσιοποιήθηκε κάποιο θέμα σκανδάλου με πλαστές υπερωρίες και σαββατοκύριακα –δηλαδή, δευτερεύουσες απολαβές- που το ανέβαζαν στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ξέρω αν υπέπεσε στην αντίληψή σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σε αυτό, λοιπόν, το θέμα ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής, την οποία όρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ρουσόπουλος να διερευνήσει το θέμα. Εκεί, λοιπόν, συμμετείχαν άνθρωποι από κάθε κόμμα. Βέβαια, ο απλός εργαζόμενος, όταν ο άλλος του υπογράφει πλασματικά σαββατοκύριακα, υπερωρίες και όλα αυτά, τι θα πει, «δεν θέλω», σε τέτοιες στιγμές οικονομικής κρίσης;
Το λέω με την έννοια ότι κάποιοι ανέχονται κάποια πράγματα όσο είναι υπάλληλοι και δεν έχουν μεγάλες αντιστάσεις. Βέβαια, οφείλω να πω ότι ένας συνδικαλιστής, ο οποίος ανήκει –όπως νομίζω- στο Κ.Κ.Ε., ο κ. Στρεβλός, αντιστάθηκε σε αυτό. Όμως, άλλοι δεν αντιστάθηκαν.
Είναι θέμα –πιστεύω- αναγκών του καθενός και θέμα προσωπικότητας του καθενός το πώς θα αντιδράσει, όπως και ο τρόπος που αντέδρασα εγώ. Δεν το έκαναν πολλοί. Πολλοί τρελοί σαν τον Παναγιώτου ή τον Καραπάνο δεν υπήρχαν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Σύμφωνοι. Εγώ δεν το λέω για να πάρω εύσημα, επειδή ξέρω κάπως την κατάσταση.
Να σας πω κάτι και θέλω να το σχολιάσετε. Ασφαλώς υπάρχει. Εδώ έχει σαπίσει ο κόσμος κάτω από αυτή την πολιτική. Όμως κάποιοι παίρνουν τις αποφάσεις. Εκεί θα τις αναζητήσουμε. Δεν μπορούμε να βάλουμε συνένοχο όλο τον κόσμο, όχι ότι δεν έχει ευθύνη να αντιδράσει. Με αυτή την έννοια σας έκανα εγώ την ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Γι’ αυτό σας είπα ότι είναι κατά βάση διακομματικό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι δηλαδή συνολικό το θέμα.
Πιστεύετε ότι όλα αυτά, τα οποία έγιναν, συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση συνολικά και την απαξίωση του Ο.Σ.Ε.; Ή είναι κάτι άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Πιστεύω όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Γιατί μου είπατε τώρα για υπερτιμολογήσεις…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Να σας απαντήσω ευθέως, κύριε Βουλευτά. Λένε πολλοί ότι οι Γάλλοι θέλουν να πάρουν τον προαστιακό. Οι Γάλλοι τον θέλουν όπως είναι τον προαστιακό; Δουλεύει αυτή τη στιγμή;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για να μην κουράζεστε, υπάρχει το χαρακτηριστικό και κραυγαλέο παράδειγμα του Ο.Τ.Ε.. Πλήρωσε ο ελληνικός λαός την ψηφιακοποίηση, πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του –μπορεί να πλήρωσε και τις μίζες ταυτόχρονα- και η Deutsche Telekom πήρε έτοιμο τον Ο.Τ.Ε.! Επομένως, ας μη το συνεχίσουμε. Είναι και πολιτική συζήτηση.
Να πάμε στα συγκεκριμένα θέματα. Μιλήσατε για υπερτιμολογήσεις. Ποιος τις κάνει τόσα χρόνια;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τα υπηρεσιακά στελέχη που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και τα οποία διαπλέκονται με συμφέροντα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η πολιτική ηγεσία δεν παίρνει χαμπάρι;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Φυσικά. Χωρίς την πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει θέμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Ας πάμε τώρα στα πιο συγκεκριμένα θέματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Να σας πω, για να καταλάβετε, το εξής: Με έναν Βουλευτή –δεν μπορώ να πω το όνομά του, γιατί πρέπει να του ζητήσω την άδεια- της Νέας Δημοκρατίας, με τον οποίο βρεθήκαμε στο χορό της ΔΑΚΕ του Ο.Σ.Ε. την περασμένη Παρασκευή, συζητούσαμε αυτό που σας είπα προηγουμένως για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μόλις τελειώσουν τη θητεία τους σε μια θέση, στη συνέχεια ως διά μαγείας προσλαμβάνονται σε διάφορες HOCTIEF, Μυτιληναίος κ.λπ..
Μου ανέφερε, λοιπόν, το εξής: Ξέρεις ο κ. Γκόλιας –ο οποίος Γενικός Γραμματέας Μεταφορών- με ποιον έχει εταιρεία αυτή τη στιγμή;
(XA)
(GK)
Του απάντησα «όχι». Μου λέει «δεν ξέρεις;». Του λέω «από τον τρόπο που με ρωτάτε πιθανολογώ ότι πρέπει να είναι με τον κ. Γιαννακό, κι απ’ αυτά που γνωρίζω». Και μου λέει «ναι».
Αυτοί έχουν μία εταιρεία μελετών έξω η οποία και πριν, όταν ήταν γενικός γραμματέας και ο Γιαννακός τέτοιος μεθόδευαν τις περίφημες μελέτες του δυτικού άξονα που κοστίσανε αέρα κοπανιστό. Ξόδεψε ο ελληνικός λαός πάνω από 160.000.000 ευρώ για μελέτες του λεγόμενου δυτικού άξονα οι οποίες όλες πήγαν με τον προηγούμενο νόμο περί μελετών -που ξέρετε πόσο αυξητικό το πήγαινε- σε εταιρείες στις οποίες έγινε Γιάλτα πριν την κατανομή τους. Και ο κ. Καραπάνος –αν θέλετε ρωτήστε τον- πήγε και κατέθεσε σε συμβολαιογράφο πριν ανατεθούν οι μελέτες, ότι με βάση την πληροφόρηση που έχω θα πάρουν αυτές κι αυτές οι εταιρείες, έτσι θα γίνει το μοίρασμα. Ρωτήστε τον να σας το πει. Και επαληθεύτηκε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Επειδή αναφερθήκατε σε πολιτικό ο οποίος είναι και στο Εθνικό Κοινοβούλιο σήμερα και αντιλαμβάνεστε ότι θα αντιδράσει λογικώς απ’ αυτά που καταθέσατε, είστε υποχρεωμένος να πείτε και το όνομα του Βουλευτή που σας το είπε αυτό το πράγμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σε ποιον αναφέρεστε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είπε ότι ο κ. Γκόλιας είναι στην ίδια εταιρεία με τον κ. Γιαννακό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Α, για τον κ. Γκόλια; Εντάξει, συγγνώμη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι φανερό αυτό που λέτε. Συμβαίνει και το ανάποδο βέβαια, δηλαδή στελέχη εταιρειών κορυφαίων να έρχονται και να διορίζονται στο Δημόσιο. Εδώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ διορίστηκε πρόεδρος του ΣΕΒ και μάλιστα στην επίμαχη περίοδο. Στην ΕΥΔΑΠ σήμερα γράφουν ότι συμβαίνει το ίδιο, πάει διευθύνων σύμβουλος εκπρόσωπος γαλλικής πολυεθνικής. Άρα αυτό είναι ένα γενικό θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Και στο GSM-R συνέβη αυτό. Ένας κ. Μελισσινός ο οποίος ήταν σε εταιρεία η οποία έκανε τη διαχείριση του προγράμματος της ΕΡΓΟΣΕ του κ. Τσίτουρα… Σ’ αυτήν ήταν ο κ. Φωτεινός το αφεντικό. Δούλευε αυτός που διορίστηκε τώρα διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΓΟΣΕ, ο κ. Πετρόπουλος αν δεν κάνω λάθος. Αυτός διορίστηκε τώρα στην ΕΡΓΟΣΕ. Ένα στέλεχος αυτής της εταιρείας όταν τελείωσε το θεάρεστο έργο του με τις προδιαγραφές του GSM-R προσλαμβάνεται από την ΕΡΓΟΣΕ και τοποθετείται επικεφαλής της Διεύθυνσης Μελετών των σιδηροδρομικών συστημάτων η οποία ενέκρινε τις προδιαγραφές που είχε φτιάξει ως σύμβουλος μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πείτε το όνομά του.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Μελισσινός.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι και σήμερα στην ΕΡΓΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Στην ΕΡΓΟΣΕ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να σας ρωτήσω δυο-τρία συγκεκριμένα πράγματα απλά. Το πρώτο είναι ότι είναι εντυπωσιακό ότι σ’ αυτό το διαγωνισμό πήρε μέρος μόνο μία εταιρεία. Γιατί; Τι διαγωνισμός ήταν αυτός; Μας είπατε προηγουμένως ότι ήταν τέτοιοι οι όροι και το χρονικό διάστημα που δεν μπορούσε άλλος να πάρει μέρος. Άρα μιλάμε για φωτογραφικό διαγωνισμό, ουσιαστικά μιλάμε για ανάθεση, μαϊμού διαγωνισμό.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σαφέστατα. Κι αυτό λέει το πέμπτο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω, γιατί μου κάνει εντύπωση γιατί εδώ υπάρχουν φοβερές ομοιότητες και με τον ΟΤΕ. Το πέμπτο κλιμάκιο αποφάσισε ότι δεν είναι σύννομο όπως είχε αποφασίσει –κάνω εγώ την αναγωγή- πάλι η εισηγήτρια του νομοσχεδίου κ. Χονδρέα για την ανάθεση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του συστήματος C4I. Έρχεται, λοιπόν, όπως μας είπατε στο Τμήμα Διακοπών του 2004 και αποφασίζεται ότι είναι σύννομο με το αιτιολογικό της συγγνωστής πλάνης των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Είναι καρμπόν δηλαδή. Όπως έγινε με τον ΟΤΕ…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν ξέρω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μην το αμφισβητείτε γιατί μπορώ να σας φέρω και την απόφαση του δικαστηρίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν το αμφισβητώ. Απλώς δεν το γνωρίζω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μας είπατε για το σύστημα κάποια στιγμή ότι είναι φοβερό, ότι ξεκινά από τη συναλλαγή και προχωρά στην τρομοκρατία, στο ψυγείο και όλα αυτά, χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους. Εσείς προσωπικά δεχθήκατε τέτοιες πιέσεις για συναλλαγή και από ποιους;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Απ’ αυτούς που έχουν συμφέρον.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι αφηρημένο. Εδώ ερευνάμε μία υπόθεση για τη “SIEMENS” η οποία λέει ότι δωροδοκούσε για να προωθήσει…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Θα σας πω για να καταλάβετε τι εννοώ. Συνδεόμουν πολύ φιλικά με το δεξί χέρι του κ. Χατζηδάκη. Είναι ένας αξιολογότατος άνθρωπος και φίλος καλός. Ήθελε λοιπόν, να με βοηθήσει στο να με βγάλει από το ψυγείο και να με χρησιμοποιήσει ο κ. Χατζηδάκης σε κάποια θέση στον ΟΣΕ ή στην ΕΡΓΟΣΕ. Ξέρετε τι μου συνέστησε; «Χαμήλωσε τους τόνους. Σηκώνεις πολύ σκόνη.» Και μάλιστα όταν μου το είπε αυτό τρώγαμε στο σπίτι μου, μαζί με τη γυναίκα μου και είπε στη γυναίκα μου επί λέξει «δεν του βάζεις λίγο μυαλό;».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κατανοητό. Τελευταία ερώτηση. Με βάση τα όσα μας είπατε και θα δω και το υπόμνημα που καταγράφετε τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, έχουμε διαχρονικά με δύο κυβερνήσεις ένα σκάνδαλο που αφορά τον ΟΣΕ. Παράλληλα με βάση και αυτά που λέει η “SIEMENS” –προσωπικά έχω σοβαρές επιφυλάξεις για πολλές πλευρές και το πώς είναι κατασκευασμένα όλα αυτά αλλά το ότι έχουν βάση είναι γεγονός- είναι φανερό κατά τη γνώμη σας ότι προκύπτουν σοβαρές ευθύνες και ενδείξεις και για πολιτικά πρόσωπα, για τους Υπουργούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν μπορεί ένας διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος μάλιστα δεν ανήκει στην κυβέρνησή σου, δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος, να υπογράφει μία σύμβαση τέτοιους μεγέθους που είχε σηκώσει τόσο θόρυβο σαν διευθύνων σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του καινούργιου της κυβέρνησής σου και να μη γνωρίζει το θέμα ο καθ’ ύλην Υπουργός.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα μπορεί να υπήρξε και συμφωνία του πρώην και του επόμενου.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν γνωρίζω. Εγώ περιγράφω γεγονότα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, μήπως σας θυμίζει κάτι το όνομα Γιάννης Τερζής, στέλεχος της “SIEMENS”;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο Γιάννης Τερζής είναι ένα στέλεχος της “SIEMENS” ο οποίος είναι ο άνθρωπος ο οποίος από πλευράς “SIEMENS” είχε τη διαχείριση του GSM-R, του ψηφιακού ραδιοδικτύου όσον αφορά τη “SIEMENS”, δηλαδή σύνταξη προδιαγραφών κ.λπ.. Και όπως είπα προηγουμένως, με βάση τα δημοσιεύματα και τη διαρροή της δικογραφίας, είχε με e-mail του πληροφορήσει τον κ. Χριστοφοράκο όταν ο κ. Νικολιτόπουλος όπως είπα τοποθέτησε πρόεδρο της επιτροπής τον κ. Κατσιούλη Γιάννη, ότι βάλλεται η Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Συστημάτων, οι φίλοι μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στη Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Συστημάτων βάλλονται και θα τεθεί σε κίνδυνο η επιτροπή του διαγωνισμού.
(BM)
(2XA)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέει και κάτι παραπάνω αυτό το e-mail: «Ότι οι κινήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν τους στόχους της εταιρίας μας». Και λέει και ότι: «Οι φίλοι μας στη Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Συστημάτων δέχονται αυτή τη στιγμή πόλεμο». Δηλαδή, ο κ. Τερζής από αυτό το e-mail εμφανίζεται να έχει ένα δίκτυο δικών του ανθρώπων, φιλικών προς τη SIEMENS, μέσα στις κρίσιμες Διευθύνσεις του Ο.Σ.Ε..
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είναι σαφές και το γνωρίζω και εγώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό το δίκτυο είχε δημιουργηθεί, κατά την εκτίμησή σας και επειδή εσείς το ζείτε από τα μέσα, επί τη βάσει απλώς των τεχνικών πλεονεκτημάτων που έχει η SIEMENS; Δηλαδή, ήταν άνθρωποι που ήταν φίλοι της SIEMENS, επειδή θεωρούσαν ότι η SIEMENS έχει καλύτερη τεχνολογία ή ότι επειδή ήταν αγορασμένη από τη SIEMENS με κάποιο τρόπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σίγουρα ήταν άνθρωποι της SIEMENS και σίγουρα όχι για τα πλεονεκτήματα που λέτε. Γιατί σας διαβεβαιώ μετά λόγου γνώσεως ότι οι δύο τεχνολογίες είναι ισάξιες, τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, ήταν φίλοι της SIEMENS, όχι γιατί εκτιμούσαν απλώς τα τεχνικά της πλεονεκτήματα, αλλά είχαν ενδεχομένως και άλλους δεσμούς μαζί της.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έτσι υπονοεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτές οι δύο εταιρείες που εμφανίζονται σε αυτό το έγγραφο να χτυπιούνται εκείνη την περίοδο γίνονται συνεταίροι και μοναδικοί προσφέροντες στο έργο με αυτή την έκδοση, που είναι λιγότερο από 1%. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η εταιρεία, η οποία έχασε το διαγωνισμό, προσέφυγε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποια ήταν αυτή η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Η κοινοπραξία NORTEL-Διεθνής Κατασκευαστική. Απ’ ό, τι γνωρίζω, αρχικά στέλνει έγγραφο η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ΕΡΓΟΣΕ να μην υπογραφεί η σύμβαση, μέχρι να επιληφθούν της καταγγελίας της NORTEL τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια όμως παρασκηνιακά τα βρίσκουν και η Διεθνής Κατασκευαστική, όπως λέτε, αναλαμβάνει μέρος του έργου και αποσύρει την προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, τα βρήκαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Προφανώς τα βρήκαν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για τι μέγεθος του έργου GSM-R μιλάμε, για τι τάξη μεγέθους; Οικονομικό μέγεθος.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σας είπα ότι η εκτίμηση του Ο.Σ.Ε. για όλο το δίκτυο ήταν 40.000.000 ευρώ. Αυτή υπάρχει καταγεγραμμένη στα έγγραφα που θα σας αφήσω. Είναι επίσημα έγγραφα του Ο.Σ.Ε. προς την ΕΡΓΟΣΕ και προς τη Διοίκηση. Η ΕΡΓΟΣΕ για το 1/3 περίπου του έργου από πλευράς μήκους, αλλά με την συναίρεση που σας είπα του κεντρικού συστήματος, αλλά και με μειωμένο τον εξοπλισμό που έβγαλε, έβγαλε κόστος περίπου 60.000.000 ευρώ, χωρίς τον Φ.Π.Α.. Και προσπάθησε να δώσει και συμπληρωματικό 17.000.000.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: «Καπέλο».
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): «Καπέλο».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι ακόμη: Από όσα μας είπατε, είστε ένα πιστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΑΚΕ. Βλέπετε αυτά τα πράγματα, στα οποία εμπλέκεται και ένας άνθρωπος στενά συνδεδεμένος με τον κ. Λιάπη, ο κ. Τζοβλάς. Αυτά μας είπατε μέχρι τώρα. Κάνατε καμία προσπάθεια να ενημερώσετε τον τότε Πρωθυπουργό, το γραφείο του, το περιβάλλον του;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Βεβαίως. Σας είπα ότι έστειλα μέχρι και επιστολή προς τον κύριο Πρωθυπουργό με συνημμένα όλα τα προηγούμενα ενημερωτικά. Τα έστειλα στο Διευθυντή του γραφείου του στη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος είναι και καλός μου φίλος και άνθρωπος, ο οποίος έκανε τα πάντα για να με προστατεύσει. Πλην όμως, σας είπα ότι ήταν αδύναμος και αυτός μπροστά στη δύναμη της διαπλοκής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τον κ. Σταϊκούρα τον είδατε, να του μιλήσετε και να του εξηγήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Επανειλημμένα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και η απάντηση του κ. Σταϊκούρα ποια ήταν, η οποία σας έκανε να νιώσετε ότι και ο ίδιος ήταν αδύναμος μπροστά στη δύναμη της διαπλοκής;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Προσπάθησε με παρεμβάσεις του να επέμβει και παρενέβη και τηλεφωνικά μπροστά μου. Και παρασκηνιακά, απ’ ό, τι ξέρω, μαζί με το φάκελο που του είχα δώσει πριν απευθυνθώ στον κ. Καραμανλή, πήγε και είδε και τον κ. Λιάπη. Και απ’ ό, τι μου είπε, έγινε χαμός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Τσακωθήκανε. Και μου είπε: «Μην μου ξαναπείς κουβέντα γιατί δεν μπορώ να ελέγξω. Είναι από τους ανθρώπους, ο οποίος δεν ακούει τίποτα. Είναι ξάδελφος του Πρωθυπουργού και δεν ακούει κανέναν».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή μας είπατε ότι έχετε στενό δεσμό με τον κ. Σταϊκούρα και μάλιστα προσπάθησε να σας βοηθήσει όσο μπορούσε, κατά την εκτίμησή σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Το καταθέτω και το λέω και στην επιστολή μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το εκτιμώ πάρα πολύ αυτό που μου λέτε.
Κάποια στιγμή δεν τον ρωτήσατε εσείς, ανθρώπινα, φιλικά: «Είσαι, αν όχι το δεξί χέρι, ένα από τα δεξιά χέρια του Πρωθυπουργού. Τι σου λέει ο Πρωθυπουργός για αυτό το θέμα;».
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Όταν έγινε αυτό το πράγμα, εκείνος μου υπέδειξε να απευθυνθώ με επιστολή μου στον κύριο Πρωθυπουργό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, από την εκτίμησή σας και από τις πληροφορίες που έχετε από τις συζητήσεις με τον κ. Σταϊκούρα, που αντιλαμβάνομαι που ήταν περισσότερες της μιας, ο κ. Καραμανλής, ο τότε Πρωθυπουργός, ενημερώθηκε για την επιστολή σας; Τη διάβασε; Έδωσε σε κάποιον εντολή να ασχοληθεί με αυτήν;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Δεν γνωρίζω. Φαντάζομαι ότι θα το ανέθεσε στο Διευθυντή του γραφείου του.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ο οποίος είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Ο κ. Αγγέλου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πάντως εσείς απάντηση δεν πήρατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Έγιναν παρεμβάσεις. Σας είπα ότι είχα φιλική σχέση με τον κ. Παυλίδη. Ο κ. Παυλίδης παρενέβη. Πήγε και είδε και τον κ. Αγγέλου. Η μόνιμη απάντηση που έδιναν όλοι ήταν ότι «δεν μπορούμε να επέμβουμε στον κ. Λιάπη, ο οποίος έχει αυτονομηθεί».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θυμάστε, κύριε μάρτυς, σε μεγάλους Οργανισμούς με τεράστιους τζίρους, όπως ο Ο.Σ.Ε., να υπάρχει αυτό το φαινόμενο που υπήρξε με τον κ. Γιαννακό, δηλαδή ο εκλεκτός των προηγούμενων να είναι εκλεκτός και των επόμενων και να είναι η «γέφυρα» και ο «αρραβώνας» και η συνέχεια;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο κ. Βερελής και ο κ. Λιάπης συνέπεσαν, κάνοντας εξαίρεση σε αυτό που είναι παράδοση στις ελληνικές κυβερνήσεις, δηλαδή να αλλάζει η κυβέρνηση και να αλλάζουν και οι διοικούντες, να κρατάνε τον κ. Γιαννακό και να τον έχουν στα όπα- όπα, παρ’ ό, τι υπήρχαν στοιχεία και από εσάς και από αλλού που έλεγαν ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Εδιώκετο ποινικά. Είχε ασκηθεί δίωξη για κακούργημα, σας λέω. Και τον κρατούσαν. Και «φαγώθηκε» από εμάς, με προσπάθεια της ΔΑΚΕ και όλων ημών των στελεχών. Όπως στη συνέχεια διαδοχικά «φαγώθηκε» ο κ. Γκόλιας. Ο κ. Λιάπης είναι ένας άνθρωπος όχι σχετικός με το όλο αντικείμενο. Ο κ. Γκόλιας όμως ήταν ο άνθρωπος που ήξερε το αντικείμενο. Εμείς τότε νομίζαμε ότι όλα οφείλονταν σε αυτόν. Τελικά όμως είδαμε ότι το πράγμα είναι πιο βαθύ. Στην αρχή «φαγώθηκε» ο κ. Γιαννακός, στη συνέχεια ο κ. Γκόλιας και τελικά «φαγώθηκε» ο κ. Λιάπης γι’ αυτό το λόγο, απομακρύνθηκε γι’ αυτό το λόγο. Η κυβέρνηση έκανε αυτό που έκανε αλλά, ξέρετε, δεν είναι εύκολο να αποδείξεις κάποια πράγματα. Ξέρετε γιατί κατηγορούμασταν όλοι εμείς που αντιδρούσαμε; Έλεγαν: «Αυτοί φωνάζουν γιατί είναι τα παιδιά της Νέας Δημοκρατίας που θέλουν να χρησιμοποιηθούν από εδώ και από εκεί» ή «γιατί έχουν συμφέρον για αλλού».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ή ότι δεν θέλουν τον εκσυγχρονισμό του Ο.Σ.Ε., ενδεχομένως.
Να ρωτήσω κάτι τελευταίο, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, θέλω την αίσθησή σας ως ενεργού πολίτη που έχει το θάρρος της γνώμης του. Με όσα μας έχετε πει εδώ υπάρχει κάτι που μυρίζει άσχημα. Αναλαμβάνει ένας ανακριτής να το ψάξει και το βάζει στο αρχείο. Και χρειάζεται να έρθει κάποια άλλη δικαστικός να του πει να το ξαναψάξει. Εσείς πώς εκτιμάτε τη δικαστική έρευνα που έκανε ο κ. Οικονόμου και τη σπουδή του να το βάλει στο αρχείο και να το ξαναπιάσει μόνο μετά από εντολή ανωτέρου του δικαστικού; Προσπάθεια συγκάλυψης ή προσπάθεια διερεύνησης;
ΜΑΡΤΥΣ (Μάνος Παναγιώτου): Σίγουρα συγκάλυψης. Και ήταν ένας από τους λόγους που έχασα την εμπιστοσύνη μου, κύριε Βουλευτά, προς την ελληνική δικαιοσύνη. Έφτασα σε τέτοιο σημείο που είπα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χυθεί φως σε ένα τέτοιο θέμα, διότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω άλλη ερώτηση.
(BA)
(BM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε κύριε κ. Παναγιώτου για την κατάθεσή σας. Να είστε στη διάθεσή μας οποτεδήποτε σας χρειαστούμε. Τα έγγραφα και ό,τι μας υποσχεθήκαμε, συνεννοηθείτε με τη Γραμματεία να μας τα φέρετε.
Να προσέλθει ο επόμενος μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Ευάγγελος Σέκερης)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, δεν θα κάνουμε διάλειμμα και αύριο θα έχουμε ένα μάρτυρα μόνο, για να απελευθερωθούμε γρήγορα. Είπα να κληθούν οι δύο των εξοπλισμών να μας ενημερώσουν την Πέμπτη, των αντισταθμιστικών, και αν καταφέρουμε να ενημερωθούμε, και τη Δευτέρα θα έχουμε την τελική επιτροπή παραλαβής για το C4I.
Κύριε μάρτυς, θα μας πείτε το όνομά σας και το επώνυμό σας και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Ονομάζομαι Σέκερης Ευάγγελος και είμαι ιδιωτικός υπάλληλος, υπάλληλος της SIEMENS.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ να δώσετε το νενομισμένο όρκο.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Ευάγγελος Σέκερης δίνει τον παρακάτω όρκο:
«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνον την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι»)
Κύριε μάρτυς, η Επιτροπή μας ξεκίνησε –και μας κάνετε ποδαρικό από τη μεριά της SIEMENS, θα επακολουθήσουν και άλλοι- από ομόφωνη βούληση και απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχουμε ομόφωνη απόφαση της Βουλής ως εντολή να διερευνήσουμε αυτή τη σκανδαλώδη υπόθεση που έχει να κάνει με τις σχέσεις της SIEMENS και του ελληνικού δημοσίου σε μία σειρά από συμβάσεις, οι οποίες διερευνούνται ταυτόχρονα και από την τακτική δικαιοσύνη από διάφορους εισαγγελείς και ανακριτές και από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Στους τελευταίους μάρτυρες είχαμε τους γενικούς διευθυντές του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων και τον κ. Βουρλούμη –φαντάζομαι τους γνωρίζετε- τον κ. Χρυσολούρη, τον κ. Μανασή, τον κ. Αντωνακόπουλο. Μας ενδιαφέρουν, στο μέτρο που τα Πρακτικά μας τροφοδοτούν και την Εισαγγελική Αρχή που εποπτεύει την ανάκριση, κατά κύριο λόγο ευθύνες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε πράξεις ή παραλείψεις των μελών της κυβέρνησης, Υπουργών και Υφυπουργών οποιασδήποτε περιόδου. Για αυτό θα θέλαμε ό,τι εσείς γνωρίζετε. Νομίζω ότι έχετε ασχοληθεί με τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, ή κάνω λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Θα σας πω ευθύς αμέσως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μας προσδιορίσετε ποια είναι η γνώση σας σε σχέση με ποιες συμβάσεις της εταιρείας, της οποίας είστε υπάλληλος, με ποια κομμάτια του δημοσίου, ώστε να έχουμε και εμείς μία εικόνα. Και θα μας ενημερώσετε σε αυτά που εσείς με δική σας γνώση γνωρίζετε.
Έχετε το λόγο. Σας φθάνουν δεκαπέντε λεπτά;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Θα κάνω μία σύντομη αναδρομή.
Καταρχήν θα σας πω πώς βρέθηκα στη SIEMENS, γιατί και αυτό έχει τη σημασία του. Εγώ τη δεκαετία του ’80 βρέθηκε στη Γερμανία ως φοιτητής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Πού σπουδάσατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Σπούδασα στο Mains οικονομικά και παράλληλα στη Γερμανία τους, ας πούμε, καλούς φοιτητές τους επέλεγαν οι μεγάλες πολυεθνικές, δίνοντας τη δυνατότητα τα καλοκαίρια να κάνουν practice. Έτσι, μέσω της διαδικασίας, γνωρίστηκα και με τη SIEMENS τότε, δουλεύοντας παράλληλα κάποια semesters στη Γερμανία. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου και στα οικονομικά, έκανα και μία διετή εκπαίδευση στη SIEMENS Γερμανίας με εξετάσεις στο Εμπορικό Επιμελητήριο στο τέλος, το οποίο ήταν το διαβατήριο για να δουλέψω, αν ήθελα, ή στη SIEMENS Γερμανίας -πράγμα που εμένα δεν με ενδιέφερε τότε γιατί ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα- ή σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού.
Με ένα κενό το 1990-1992 που εκπλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις στην Ελλάδα, αναλαμβάνω το καλοκαίρι του 1992 στη SIEMENS ως οικονομικός υπάλληλος στο team του TELECOM κομμάτι του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών, του οποίου τότε προΐστατο ο κ. Γεωργίου και ο κ. Καραβέλας.
Χρονικά η παρουσία μου συμπίπτει με την περίοδο εκείνη που είχε αποφασιστεί να διενεργεί ένας διεθνής διαγωνισμός για τα πρώτα ψηφιακά κέντρα. Ουσιαστικά ήταν η συνέχεια των προμηθειών που είχαν ξεκινήσει από το 1988-1989 μέχρι το 1992 …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Τετρακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ….
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Ψηφιακές παροχές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Και μετά ένα εκατομμύριο.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Ο διαγωνισμός αφορούσε σε ένα εκατομμύριο ψηφιακές παροχές για τις οποίες διενεργήθηκε ο διαγωνισμός με τη συμμετοχή πέντε μεγάλων διεθνών οίκων τότε. Ο ρόλος μου –να σας πω την αλήθεια- ήταν πιο πολύ ρόλος μεταφραστή των προτεχνικών και οικονομικών προδιαγραφών προς τα κεντρικά μας, γιατί ήταν μία διαδικασία που κράτησε περίπου δύο χρόνια με πάρα πολλά ενδιάμεσα, με αλλεπάλληλες παρατάσεις, στις οποίες οι εταιρείες έπρεπε να στέλνουν ότι οι ίδιες τιμές θα ισχύσουν από τη στιγμή που βγήκε η διακήρυξη.
(GM)
BA
Τελικά καταλήγουμε το 1994 στην κατακύρωση στις δύο εταιρείες, SIEMENS και INTRACOM…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το 1995 ποια σύμβαση ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήταν η 7430 για την SIEMENS και η 7440 για την INTRACOM.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πόσες παροχές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ένα εκατομμύριο ψηφιακές παροχές για τον έναν και άλλες τόσες για τον άλλον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δύο εκατομμύρια ψηφιακές παροχές. Αμέσως μετά τις 470 χιλιάδες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αμέσως μετά από μία σειρά μικρών συμβάσεων που είχαν προηγηθεί το 1988 -1992 και γινόταν –απ’ ό,τι είχα πληροφορηθεί κι εγώ και από αυτά που διάβασα στη συνέχεια- ένας εσωτερικός διαγωνισμός μεταξύ δύο εταιρειών, της SIEMENS και της INTRACOM.
Άρα, καταλήγουμε στο 1994, στον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό που καταλήγει στις δύο αυτές εταιρείες, που -αν το θέλετε- ήταν και η αφετηρία στο ότι οι υπόλοιποι ανταγωνιστές πλέον να μην έχουν και τόσο ουσιαστικό ενδιαφέρον τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι των ψηφιακών παροχών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατ’ αυτήν την περίοδο, λοιπόν, είχε δρομολογηθεί καταναγκαστικά. Αλλά γι’ αυτήν την περίοδο μόνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά άρχισε η ευρυζωνικότητα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Λίγο αργότερα. Ξεκινάει πρώτα το ISDN την περίοδο του 1997. Αλλά πριν φθάσω στο 1997 σημασία έχει να σας πω ότι ο ΟΤΕ τότε πάνω στην πίεση των γεγονότων να υπογράψει τη σύμβαση με τους δύο προμηθευτές, το 1994, επειδή οι συμβάσεις που είχαν προηγηθεί -που σας είπα ότι ήταν στο διάστημα 1988-1992- είχαν έναν όρο μέσα που έλεγε ότι αν από τον διαγωνισμό που κάποτε θα γίνει, προκύψει τιμή ευνοϊκότερη για τον ΟΤΕ, τότε αυτός που θα είναι μειοδότης θα υποχρεωθεί να καταβάλει τη διαφορά σε μορφή δωρεάν υλικού. Έγινε τότε μία επιτροπή από τον ΟΤΕ και μία επιτροπή από εμάς εσωτερικά και φαντάζομαι αντίστοιχα και από την INTRACOM, όπου η κάθε πλευρά παρουσίασε τη διαφορά που μπορεί να υπήρχε από τον διαγωνισμό.
Κατά την δική μου άποψη και εκεί, έτσι όπως το έζησα κι εγώ, θεωρώ ότι ο όρος που είχε μπει έτσι όπως είχε μπει ήταν κατ’ αρχήν άστοχος, δεδομένου ότι πρώτα από όλα η τεχνολογία εξελισσόταν και ο καθένας μπορούσε να το δει το ποτήρι μισογεμάτο ή γεμάτο ή εντελώς άδειο. Δηλαδή, η προσέγγιση μπορούσε να έχει μία διαφορά 100 και να έχεις και μία διαφορά 0. Δεν μπορούσες ποτέ να καταλήξεις στο ίδιο αποτέλεσμα, πράγμα που συνέβη, διότι ο ΟΤΕ προσδιόρισε εκείνη την περίοδο μία διαφορά της τάξεως των 5.000.000.000 δραχμών για τον έναν οίκο και άλλα 5.000.000.000 δραχμών για τον άλλον οίκο. Δεν συμφώνησαν, γιατί οι εταιρείες είχαν καταλήξει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μιλάτε για το 1994.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Πάντα για το 1994.
Κατέληξαν, λοιπόν, σε μία κοινή υπό την μορφή non paper τότε κατάθεση εγγράφων, που έλεγαν ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να σας δώσουμε 1,5 εκατομμύριο δωρεάν υλικό και να τελειώνουμε από αυτήν την υποχρέωση. Ο ΟΤΕ δεν το δέχθηκε και ακολούθησαν οι αγωγές. Η υπόθεση αυτή ακολούθησε τη δικαστική οδό, η οποία ακόμα και σήμερα, αν και έχει βγει σε πρώτο βαθμό η απόφαση πριν από κάποιες μέρες απ’ ό,τι πληροφορήθηκα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι λέει η απόφαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν την έχω πάρει εγώ στα χέρια μου, αλλά από τους νομικούς που άκουσα λέει ότι στην ουσία το αποτέλεσμα που ζητάει ο ΟΤΕ δεν τεκμηριώνεται. Έχει πάει στο Εφετείο η υπόθεση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, απερρίφθη η αγωγή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ουσιαστικά αυτό δείχνει.
Έτυχε να είμαι πάλι μάρτυρας γι’ αυτήν την υπόθεση, δηλαδή η εταιρεία τότε εξουσιοδότησε εμένα να εμφανίζομαι σε όλες αυτές τις ακροαματικές διαδικασίες. Κι αυτό συνέβη πιο πολύ γιατί είχαμε συνεχείς διοικητικές αλλαγές εκείνη την χρονική περίοδο. Θα σας πω όμως μετά γι’ αυτό.
Το 1997, λοιπόν, έρχεται άλλο ένα πρόγραμμα παράλληλα με την υλοποίηση αυτής της σύμβασης που μιλάμε, το λεγόμενο fast truck, το οποίο είχε την έννοια του κατ’ επείγοντος δεδομένου ότι είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τον ΟΤΕ για την σύναψη προγραμματικών συμφωνιών κάτω από την πίεση του χρόνου ότι ενδεχομένως εάν πηγαίναμε στο 1998 θα έχανε το δικαίωμα ο ΟΤΕ και θα έπρεπε να πάει πλέον σε διαγωνισμό. Θεωρώντας, λοιπόν, ότι έχει από αυτούς τους δύο οίκους πετύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές ή θα πετύχαινε ακόμα καλύτερες στη διαπραγμάτευση με τις προγραμματικές αναθέτει μία προμήθεια στα πλαίσια του fast truck και παράλληλα φθάνουμε στο 1997 τον Δεκέμβριο, όπου φθάνουμε πλέον στην επίμαχη προγραμματική σύμβαση, την 8002 για τη SIEMENS και την 8004 για την INTRACOM, των οποίων τα τιμήματα αρχικά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε την 8002.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Απλώς σας έκανα την εισαγωγή, για να καταλάβετε λίγο το χρονικό, πως κύλησαν οι συμβάσεις με τον ΟΤΕ.
Από εκεί και πέρα η προγραμματική χωρίστηκε σε 6 εκτελεστές, οι οποίες τελικά ενώ προεβλέπετο να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2002 λόγω της Ολυμπιάδας τράβηξαν για περίπου άλλα δύο χρόνια, δηλαδή κατέληξαν να ολοκληρωθούν οι παραδώσεις. Περίπου λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η τελευταία παράδοση από ό,τι κοίταξα και λίγο πρόχειρα τα χαρτιά.
Στην ουσία από εκεί και πέρα ξεκινάει μία προγραμματική, ένας τεράστιος κουβάς, στον οποίο ο καθένας, η κάθε διεύθυνση είχε τη δυνατότητα να επιλέξει κάποια υλικά που χρειαζόταν. Αυτό βέβαια δημιουργούσε πρόβλημα και εσωτερικά. Αυτό εισέπραττα κι εγώ από τον ΟΤΕ, ότι πολλές φορές και οι διευθύνσεις έρχονταν σε αντιπαράθεση, διότι πολλά υλικά θεωρούντο ότι δεν ήταν χρήσιμα πλέον για τον Οργανισμό. Βασικά στα δύο πρώτα χρόνια η αποκλειστική προμήθεια αφορούσε σε υλικά, αυτά που ίσως έχετε ακούσει από προηγούμενους τα VSD και AXE, ήταν οι δύο τεχνολογίες της SIEMENS και της ERICSSON. Και φθάσαμε μέχρι το 2004 και βέβαια μιλάμε ακόμα και σήμερα ότι οι προγραμματικές δεν έχουν παραληφθεί οριστικά, οι εγγυητικές παραμένουν ανοιχτές και κατά τη γνώμη μου ανεξάρτητα από ό,τι έχει συμβεί με όλο αυτό το θέμα που έχει ξεσπάσει, θεωρώ ότι τη στάση του ΟΤΕ θα την χαρακτήριζα απαράδεκτη με την εξής έννοια, ότι από το 2004 έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία όλο το σύστημα το οποίο παρέδωσε η SIEMENS. Καλώς ή κακώς το παρέδωσε. Λειτουργεί, ο ΟΤΕ το εκμεταλλεύεται εμπορικά και από την άλλη αυτήν τη στιγμή υπάρχουν συσσωρευμένες απαιτήσεις πραγματικές, οι οποίες ξεπερνούν τα 30.000.000 ευρώ από την 8002, όπως και εγγυητικές επιστολές αντίστοιχου ύψους και πάρα πολλά άλλα.
Όσον αφορά τώρα τις ρήτρες, για την ενεργοποίηση ή μη συγκεκριμένων ρήτρων, οι τρεις ρήτρες, ο κοστολογικός, το Benchmarking και λίαν προσφάτως και η εναρμόνιση των τιμών. Για τα δύο πρώτα αυτό που έχω να πω είναι ότι ο ΟΤΕ λίγο πολύ ανταποκρίθηκε και στο θέμα του κοστολογικού και στο θέμα του Benchmarking. Σαν σύμβουλο, έτσι όπως όριζε τουλάχιστον η προγραμματική, είχαν επιλέξει έναν ανεξάρτητο σύμβουλο. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν η PriceWaterhouse. Στην αξιολόγηση για το κοστολογικό και για το Benchmarking για τις χρονιές που έγινε, την έκαναν από κοινού ο ΟΤΕ, οι δύο εταιρείες και ο ανεξάρτητος σύμβουλος, του οποίου τα έξοδα κάλυπτε κατά 50% ο ΟΤΕ και από 25% οι δύο εταιρείες. Γιατί το θεωρώ ότι είναι σημαντικό σαν στοιχείο.
Από εκεί και πέρα σήμερα που έχουν περάσει τόσα χρόνια όλα αυτά τα θέματα παραμένουν ανοιχτά.
PM
(3GM)
O Ο.Τ.Ε. ενεργοποίησε έναν όρο της εναρμόνισης των τιμών το 2008 ο οποίος συμβατικά θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί μέχρι το 2002. Ήταν αυτός της εναρμόνισης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να πάει πίσω δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Πάει πίσω. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω –αυτό μπορείτε να το δείτε και από τη σύμβαση- ότι αυτός ο όρος από το 1998 αφορούσε σε παραδόσεις υλικού του 1998 με το 2000, δηλαδή ο Ο.Τ.Ε. ενεργοποίησε για παραδόσεις 1998-2000 με χρονικό όριο το 2002 τον όρο το 2008 και έρχεται και συγκρίνει δύο τεχνολογίες. Γι’ αυτό προβλέπει ο όρος. Συγκρίνει την τεχνολογία ERICSSON με την τεχνολογία της SIEMENS. Όπως σας είπα και πριν και παρόλο που δεν είμαι τεχνικός, από πολλά που ακούω γύρω μου σας λέω ότι το να συγκρίνεις δύο τεχνολογίες είναι εξαιρετικά δύσκολο και η σύνθεση, το μοντέλο που μπορεί να βγει μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν επιβαρυντικό για τη SIEMENS, δηλαδή βγήκε ότι η SIEMENS αυτή τη στιγμή χρωστάει απ’ αυτή την ιστορία σχεδόν έντεκα εκατομμύρια ευρώ και αυτό το υλικό θα πρέπει να το υλοποιήσει βάσει της σύμβασης. Θα έπρεπε να παραδώσει σήμερα, έστω και έξι χρόνια μετά, υλικό τεχνολογίας 1998-2000, πράγμα που η SIEMENS είπε «σας είναι άχρηστο, τι θα το κάνετε πλέον αυτό κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να σας δώσουμε τα έντεκα εκατομμύρια, αλλά σε σύγχρονο υλικό». Εκεί έχει φτάσει το θέμα της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή στο κομμάτι των ρητρών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λέτε για σήμερα. Ο Ο.Τ.Ε. επιμένει δηλαδή να πάρει υλικά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι. Αν αυτή τη στιγμή η SIEMENS ήθελε να εμμείνει στο γράμμα του νόμου, το 2002…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό δεν μπορεί να το κάνει γιατί δεν νομίζω ότι έχει τέτοια υλικά στην αποθήκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, δεν μπορεί να παραδώσει πλέον τέτοια υλικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκτός αν πάει να τα μαζέψει από την κεντρική Αφρική!
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αν υπάρχουν. Όλα αυτά σας τα αναφέρω για τις ρήτρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει σύγκλιση με τον Ο.Τ.Ε. για το ύψος του compensation;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όσον αφορά στο κομμάτι της εναρμόνισης των τιμών που σας ανέφερα, στα πλαίσια της Επιτροπής Αξιολόγησης έχει συμφωνηθεί και δέχθηκε η SIEMENS να καταβάλει το ποσό αυτό…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έχει αποδεχθεί και ο Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι, γιατί το αποτέλεσμα ουσιαστικά ήταν από την Επιτροπή του Ο.Τ.Ε. Από κει προέκυψε το αποτέλεσμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η πρόταση είναι από τον Ο.Τ.Ε. και την αποδέχθηκε η SIEMENS, άρα κανονικά έπρεπε να προχωρήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό είναι στη φάση υλοποίησης προσδιορισμού του υλικού που θα πάρει τελικά ο Ο.Τ.Ε., το οποίο θα είναι ασφαλώς νέας τεχνολογίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξυπακούεται ότι θα είναι νέας τεχνολογίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Το «εξυπακούεται» βέβαια δεν ισχύει στην περίπτωση της εφαρμογής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξυπακούεται σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Όταν μιλάμε για αξίες, κατά το κομμάτι αυτό εξυπακούεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Σαφώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κι όχι υλικά απαξιωμένα.,
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό είναι γεγονός. Απλώς ο όρος ενεργοποιήθηκε πάρα πολύ αργά, δηλαδή ο όρος «συμβατικά»…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άργησε δηλαδή ο Ο.Τ.Ε. να τον ενεργοποιήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί το αργότερο το 2000.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενώ τον ενεργοποίησε το 2007.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Το 2008 ξεκίνησε η συζήτηση της Επιτροπής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το 2009 δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Το 2009 κοινοποιήθηκε το αποτέλεσμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα το ξεκίνησε το 2008 ή το 2009;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Το 2008.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας είπατε το 2007 στην αρχή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, το 2008 σας είπα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για τις άλλες ρήτρες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Για τις άλλες ρήτρες, επειδή διάβασα την πρόθεση του Ο.Τ.Ε. για το θέμα του κοστολογικού, θεωρώ ότι στην προκειμένη περίπτωση στο θέμα της SIEMENS ο κοστολογικός έλεγχος είχε διενεργηθεί στο εργοστάσιο που είχε η SIEMENS στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η μονάδα δεν υφίσταται πλέον, συνεπώς δεν μπορώ να καταλάβω πού είναι δυνατό να γίνει πλέον ο κοστολογικός έλεγχος, πολύ περισσότερο σε μία εταιρεία που δεν έχει πλέον ούτε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Όπως ήδη σας είναι γνωστό, το κομμάτι της SIEMENS έχει αποσπαστεί στο θέμα των τηλεπικοινωνιών και έχει γίνει αυτή η νέα εταιρεία, η NOKIA SIEMENS NETWORKS. Μιλάμε και για κοστολογικούς ελέγχους παλαιών ετών, δηλαδή μιλάμε για την περίοδο 1998-2004 όπου λίγο-πολύ κοστολογικοί έλεγχοι είχαν πραγματοποιηθεί από τον Ο.Τ.Ε., όπως και το bench marking, δηλαδή η μόνη εκκρεμότητα που δεν υπήρχε ήταν το θέμα της εναρμόνισης των τιμών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ολοκληρώσατε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ αυτή η ρήτρα της εναρμόνισης των τιμών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Η ρήτρα της εναρμόνισης συμβατικά έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το 2002. Ο Ο.Τ.Ε. εγγράφως απευθύνθηκε στην εταιρεία το 2008 όπου συστάθηκε και μία ομάδα εργασίας από κοινού Ο.Τ.Ε., SIEMENS, INTRACOM, δεδομένου ότι αφορούσε και την άλλη εταιρεία γιατί έπρεπε να γίνει σύγκριση δύο τεχνολογιών. Το αποτέλεσμα κοινοποιήθηκε στο τέλος του 2008 με αρχές του 2009 και έκτοτε βρισκόμαστε «σε διαπραγματεύσεις» στον προσδιορισμό του νέου υλικού που θα πάρει ο Ο.Τ.Ε. με το ποσό που πλέον αποφασίστηκε, δηλαδή με το ποσό των έντεκα εκατομμυρίων ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Ρήγας έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, μας είπατε ότι στη SIEMENS εργαζόσασταν ενταγμένος στη διεύθυνση όπου προΐστανται ο κύριος Καραβέλας και ο κύριος Γεωργίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αρχικά, ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Με δεδομένο ότι τα δύο αυτά πρόσωπα, όπως προφανώς γνωρίζετε, βρίσκονται μέσα στην «καρδιά» του προβλήματος από πλευράς εμπλοκής εκ μέρους της SIEMENS σ’ αυτό το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη -και όχι μόνο- και το οποίο εξετάζουμε τώρα, ποια είναι η δική σας αίσθηση για όλη αυτή την υπόθεση ως συνεργαζόμενος με τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ως εργαζόμενος και στέλεχος αυτής της εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Καταρχήν θα σας πω ότι η σχέση μου τόσο με τον κύριο Γεωργίου και τον κύριο Καραβέλα όσο και μετέπειτα με την επόμενη «φουρνιά», δηλαδή από το 1998 και μετά με την άφιξη Χριστοφοράκου και Μαυρίδη, ήταν πάντα μία σχέση σε απόσταση. Εκ των υστέρων διαπιστώνω ότι υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι όπου ναι μεν είχα το δικαίωμα να δουλεύω στη SIEMENS, όμως η εξέλιξή μου μέσα στην εταιρεία ήταν τέτοια που με κρατούσαν πάντα μακριά από θέματα που είχαν σχέση με την τελική συζήτηση ή διαπραγμάτευση. Το δικαίωμα, αν θέλετε, που είχα εγώ να εμφανίζομαι στον Ο.Τ.Ε. ήταν πιο πολύ σε καθαρά θέματα εισπράξεως τιμολογίων, στο να διατηρώ μία καλή επικοινωνία με τον Ο.Τ.Ε. και κάποιοι εκμεταλλεύονταν –τολμώ να το πω αυτό πλέον- την καλή προϊστορία που είχε αφήσει ο πατέρας μου μέχρι το 1981 που είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ο.Τ.Ε. Αυτό πιστεύω ότι το εκμεταλλεύτηκαν με τον τρόπο που χρειάστηκε στο να εμφανίζεται ένα πρόσωπο το οποίο όμως δεν μπορούσε να έχει περαιτέρω επαφή και να ανήκει στο στενό «πυρήνα» εμπιστοσύνης. Το λέω αυτό γιατί το πρώτο χρονικό διάστημα μέχρι το 1997 ως νέος υπάλληλος τότε δεν είχα ιδιαίτερες απαιτήσεις και θεωρούσα ότι μέσα από τους διαγωνισμούς και απ’ όλα αυτά που γίνονταν θα μπορούσα να μάθω κάτι. Βέβαια έβλεπα και ένα κλίμα διαμορφωμένο έτσι όπως ξεκίνησα.
Το οριστικό «χαστούκι» μέσα στην εταιρεία που δουλεύω ακόμα και σήμερα το «έφαγα» επί Χριστοφοράκου. Αυτό μπορείτε ίσως να το διαπιστώσετε από τα έγγραφα της DEBEVOISE αλλά και από τις επιστολές που είχα ανταλλάξει με τον κύριο Χριστοφοράκο. Του είπα πολλές φορές ότι βλέπω πράγματα τα οποία δεν μου αρέσουν και δεν μιλούσα αφήνοντας υπονοούμενα για χρηματισμούς πολιτικών προσώπων ή ανθρώπων του Ο.Τ.Ε., αλλά περισσότερο για το πώς λειτουργούσε η SIEMENS από τη στιγμή που μπήκε η ομάδα Χριστοφοράκου και για το πώς υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπους που πραγματικά μπορεί καλή τη προθέσει να ήθελαν να συνεργαστούν με τη SIEMENS. Αυτοί σε τελική ανάλυση μπορεί να χρεώνονταν υπέρογκα ποσά –μου είχε περάσει τότε από το μυαλό- μόνο και μόνο επειδή μπορεί να υπήρχε μία απλή γνωριμία ή καλή σχέση ή, αν θέλετε, επειδή η SIEMENS διέθετε και διαθέτει πάρα πολύ καλά προϊόντα.
(SX)
(3PM)
Δηλαδή, το να είχα εγώ ένα γνωστό σε άσχετο τομέα, ένα φίλο γιατρό και να με βοηθούσε χωρίς να υπάρχει τίποτα από πίσω και να πήγαινα εγώ στη Γερμανία και να έλεγα ότι, ο κ. Παπαδόπουλος μου ζήτησε κλπ., αυτό μπορούσε να γίνει.
Δεν μπορούσα να το γνωρίζω, γιατί όλες αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονταν μέσα σε ένα πάρα, πάρα πολύ στενό πυρήνα ανθρώπων. Δηλαδή, ο πυρήνας τη 10ετία 1990 – 1997 ήταν Γεωργίου – Καραβέλας, αυτοί που ουσιαστικά διοικούσαν το com, το telecom κομμάτι κάτω από την επιστασία ενός Γερμανού τότε, ο οποίος δεν είχε ιδιαίτερο λόγο. Ο αντίστοιχος Γερμανός μετά, ήταν ο Χριστοφοράκος πλέον από το 1998. Ο Χριστοφοράκος ουσιαστικά ανέλαβε τη SIEMENS τη στιγμή που η SIEMENS είχε συνάψει όλες αυτές τις προγραμματικές με το Δημόσιο. Δηλαδή, την εποχή που ανέλαβε ο Χριστοφοράκος πλέον, ανέλαβε διαχείριση συμβάσεων. Δεν είχαμε την περίοδο 1998 – 2002 πλέον διαγωνισμούς τόσους με το Δημόσιο, όσο υλοποίηση του «κουβά» που έλεγα. Δηλαδή, είχαμε έτοιμες παραγγελίες, τις οποίες υλοποίησαν μέχρι το 2004, 2005. Οπότε μετά άρχισε και όλο αυτό που συνέβη πλέον με τη SIEMENS.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Έχουμε ως δεδομένο ότι πέρα από τις κορυφώσεις του τρόπου με τον οποίο η SIEMENS παρενέβαινε στην Ελλάδα, διαχρονικά υπάρχει μία συμπεριφορά της SIEMENS που ταυτίζεται με αδιαφανείς, τουλάχιστον, σχέσεις και διαδικασίες με το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είναι πάρα πολύ παλιά. Δεν ταυτίζεται ούτε με την περίοδο του Χριστοφοράκου, άσχετα αν εκεί έχουμε μία κορύφωση. Εσείς μας είπατε ότι δεν είστε, εν πάση περιπτώσει, από τους ανθρώπους του στενού κύκλου των αποφάσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτό σας έκανε και να μην έχετε, μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης, αντιληφθεί τίποτα σχετικά με το πώς λειτουργεί η εταιρεία στην οποία εργάζεστε; Δηλαδή, δεν είχατε πάρει μυρωδιά για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί αυτή η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Θεωρώ ότι όταν μπήκα εγώ στην εταιρεία -τουλάχιστον, το 1992- μπήκα σε ένα ήδη διαμορφωμένο κλίμα, το οποίο εκ των υστέρων, βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση, αποδεικνύεται ότι από το 1988 και μετά, ουσιαστικά, τουλάχιστον στο χώρο που βρισκόμουν, υπήρχαν αυτές οι δύο εταιρείες.
Εμένα κατά καιρούς μου είχε γεννηθεί το ερώτημα πώς οι αντιδράσεις άλλων ανταγωνιστών, μεγάλων ανταγωνιστών, μεγάλων εταιρειών δεν ήταν ιδιαίτερα έντονες. Διότι υπήρχαν τότε στο χώρο. Ειδικά όταν έγινε ο μεγάλος διαγωνισμός του 1994, οι αντιδράσεις, θα έλεγα, ήταν πάρα πολύ υποτονικές. Και ειδικά όταν πλέον φτάσαμε και στη σύναψη των προγραμματικών, από εκεί και πέρα νομίζω ότι το κομμάτι του ΟΤΕ είχε φύγει εντελώς από τη σφαίρα ενδιαφέροντος άλλων προμηθευτών.
Με είχε ρωτήσει και ο κ. Ζαγοριανός πέρυσι τέτοια εποχή που είχα καταθέσει, και του είχα πει ότι δεν ήταν δυνατόν να διαπιστώσουμε, τουλάχιστον στο επίπεδο που βρισκόντουσαν οι υπόλοιποι υπάλληλοι… Και κάτι πάντα που με ενοχλεί, και το λέω παρότι –σας μιλάω ειλικρινά- από τη SIEMENS περάσαμε, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι που έχουν παραμείνει σε αυτή την εταιρεία… Γιατί στιγματίστηκε μία ολόκληρη εταιρεία για τέσσερις, πέντε, δέκα ανθρώπους. Εγώ δεν ξέρω πόσοι είναι. Από εκεί και πέρα, όμως, πιστεύω ότι ένα δείγμα, το οποίο μπορεί να είχαμε σαν άτομα εκεί μέσα, ήταν ενδεχομένως ο διαφορετικός τρόπος ζωής συγκεκριμένων στελεχών σε περίπτωση που η εταιρεία δεν θα μπορούσε να τεκμηριώσει ότι από τα μπόνους, από τα ενδεχόμενα incentives κι ό,τι άλλο μπορεί να λάμβαναν, μπορούσαν να δικαιολογούν τον τρόπο ζωής τους και τίποτα παραπάνω.
Από εκεί και πέρα, το να ακούγονται ονόματα, ότι χρημάτισαν τον έναν, χρημάτισαν τον άλλο -ακουγόντουσαν κατά καιρούς πολλά- πιστεύω ότι πολλές φορές έβγαιναν στη φόρα για να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Θεωρώ ότι απαντήσατε.
Δύο επιμέρους ερωτήσεις: Δηλαδή, εσείς ως εργαζόμενος της SIEMENS όταν έγινε αυτή η αποκάλυψη της έκτασης του σκανδάλου, θα έλεγε κάποιος πέσατε από τα σύννεφα; Δηλαδή, δεν μπορούσατε να το διανοηθείτε;
Κάνω και τη δεύτερη ερώτηση, γιατί μας είπατε –και αυτό το δέχομαι και είναι απόλυτα φυσιολογικό, ένας άνθρωπος που συνδέει τη ζωή του ως εργαζόμενος με μία εταιρεία, προφανώς και την εκτιμά και την πονά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Είπατε ότι εξαιτίας της συμπεριφοράς τεσσάρων, πέντε ανθρώπων έφτασε εδώ που έφτασε, όταν η SIEMENS είναι πλέον παγκοίνως γνωστό ότι είναι μία εταιρεία, την οποία δεν την έβλαψαν οι τέσσερις, πέντε Έλληνες εργαζόμενοι, αλλά ήταν ουσιαστικά η πολιτική αυτής της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλαδή, εδώ δεν πρόκειται για τα τέσσερα, πέντε πρόσωπα που τυχαίνει να είναι Έλληνες και στην Ελλάδα μόνο έκαναν αυτή τη δουλειά. Εδώ μιλάμε για μία πολιτική της εταιρείας αυτής. Κι εδώ δεν είναι ανάγκη να επιχειρηματολογήσουμε τώρα. Αποκαλύπτεται συνέχεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Βλέποντας καθαρά την περίοδο του ΟΤΕ από το 1992 μέχρι και το 2004, δεν θα αρνηθώ αυτό που λέτε, ότι υπήρχε μία συγκεκριμένη πολιτική. Υπήρχε, όμως, μία πολιτική η οποία… Ουσιαστικά βρισκόντουσαν δύο προμηθευτές μέσα στον ΟΤΕ, οι οποίοι αν όχι μοιράζονταν, οι προμήθειες ήταν ανάλογα με τις τεχνολογίες. Δηλαδή, άλλος έπαιρνε άλλο κομμάτι, άλλος ήταν στο VSD, άλλος ήταν σε κάτι συγκεκριμένο που μπορεί να κατασκεύαζε η ERICSSON.
Θέλω να πω ότι δεν ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε, γιατί επαναλαμβάνω ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονταν μέσα στην εταιρεία, λαμβάνονταν από έναν ή το πολύ από δύο ανθρώπους και ίσως –και δεν αμφιβάλλω- και από τα κεντρικά. Δεν μπορεί να ήταν ερήμην κάποιων ανθρώπων στα κεντρικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Έχω, λοιπόν, δύο άλλες συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Μας είπατε, λοιπόν, ότι από τον κοστολογικό έλεγχο, ο οποίος έγινε το 2008 για την περίοδο 1998 – 2000, προέκυψε με κοινή πλέον συμφωνία, με αποδοχή της SIEMENS, μία υποχρέωση της SIEMENS να επιστρέψει με μορφή σύγχρονου υλικού 11.000.000 ευρώ. Επομένως, έχουμε ήδη από τον έλεγχο -που έστω και καθυστερημένα έγινε- ένα όφελος αυτή τη στιγμή για τον ΟΤΕ. Προκύπτει, δηλαδή, μία διαφορά, που αν δεν γινόταν ο κοστολογικός έλεγχος, πιθανόν δεν θα προέκυπτε ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Οι άλλες δύο ρήτρες, οι οποίες δεν ενεργοποιήθηκαν…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ενεργοποιήθηκαν. Θα σας πω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ενεργοποιήθηκαν λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Έδωσαν κάποια αποτελέσματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό πήγα να σας πω προηγουμένως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Για πείτε μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όσον αφορά τον κοστολογικό έλεγχο, καθόσον γνωρίζω, γιατί πάντα οι έλεγχοι αυτοί γίνονταν από κοινού και για τις δύο εταιρείες, θα σας πω το εξής: Στον μεν κοστολογικό έλεγχο, τον πρόσφατο, που διενήργησε ο Οργανισμός πριν από δύο χρόνια, προέκυψε ένα αποτέλεσμα εις βάρος αυτή τη φορά της ΙΝΤΡΑΚΟΜ της τάξεως των 4.000.000 ευρώ, πάλι για παροχή υλικού. Στο δε benchmarking, υποχρέωση για τη SIEMENS της τάξεως των 500.000 ευρώ. Και το πρόσφατο παράδειγμα, που σας είπα, είναι η εναρμόνιση –που είναι το τρίτο κομμάτι- στο οποίο η υποχρέωση πλέον της SIEMENS είναι για την καταβολή του ποσού των σχεδόν 11.000.000 ευρώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Και οι τρεις, λοιπόν, έστω και καθυστερημένα, ενεργοποιήσεις των ρητρών, είχαν άλλη περισσότερο κι άλλη λιγότερο -από 500.000 μέχρι τα 11.000.000- ένα ποσό το οποίο η εταιρεία οφείλει –ας το πούμε έτσι- στον ΟΤΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όλες οι ενεργοποιήσεις, όμως, έγιναν καθυστερημένα, κατά την άποψή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Για την τρίτη ρήτρα, για την εναρμόνιση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Οι άλλες δύο έγιναν στην ώρα τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Οι άλλες δύο γινόντουσαν χρονικά βάσει των συμβατικών όρων. Δηλαδή, ακολουθήθηκε η πορεία από 1998 ωε 2004 κανονικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Άρα, για να το ξεκαθαρίσουμε: Για τις δύο πρώτες ρήτρες, κατά την άποψή σας, έχει τηρηθεί η ενεργοποίηση των δύο ρητρών. Έχουν γίνει οι έλεγχοι. Έχουν αποδώσει αποτελέσματα. Επομένως, εσείς ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει καμία πλημμελής συμπεριφορά των στελεχών του ΟΤΕ όσον αφορά την ενεργοποίηση.
Το ρωτάω, αν και δεν είστε υπεύθυνος να μας το πείτε, από τη γνώση που έχετε. Θεωρείτε, δηλαδή, ότι οι δύο ρήτρες έχουν κανονικά ενεργοποιηθεί.
(TS)
(3 SX)
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όπως σας είπα και για την εναρμόνιση, εγώ μπορώ να διαβεβαιώσω ότι έγιναν οι έλεγχοι για τις δύο ρήτρες. Εάν το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο ή χειρότερο, αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ και γι’ αυτό υποτίθεται ότι ο ΟΤΕ και από κοινού οι δύο εταιρείες είχαν ορίσει και ανεξάρτητο σύμβουλο, που κατά τη γνώμη μου και αυτός φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό. Σαν διαδικασία τηρήθηκε. Τα αποτελέσματα εάν έπρεπε να είναι παραπάνω ή λιγότερο, δεν μπορώ να το πω.
Όσον αφορά στον τρίτο σκέλος, μετέχοντας αναγκαστικά στην επιτροπή για την εναρμόνιση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών της SIEMENS και έχω αναλάβει αυτό το κομμάτι με τις γνώσεις που έχω από το παρελθόν, μπορώ να σας πω ότι στο θέμα της εναρμόνισης, βλέποντάς το και λίγο συναισθηματικά ως εργαζόμενος τόσα χρόνια, με ενοχλεί σαν αποτέλεσμα, γιατί πιστεύω ότι κατ’ αρχήν αυτός ο έλεγχος έπρεπε να έχει γίνει μέχρι το 2002.
Εγώ εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου και μέσα στον ΟΤΕ, όταν είχαμε τη διαπραγμάτευση, γιατί θεωρώ ότι κακώς, κάκιστα ο ΟΤΕ δεν τον ενεργοποίησε. Έχει το δικαίωμα να τον ενεργοποιήσει ακόμα και σήμερα, από τη στιγμή που η σύμβαση παραμένει ανοικτή. Όπως σας είπα, επειδή παραμένει ανοικτή, το αποτέλεσμα είναι για την εταιρεία ένα κάρο έξοδα σε ανοικτές εγγυητικές κ.λπ..
Από εκεί και πέρα, το αποτέλεσμα είναι κάτι που πάλι δεν μπορώ να κρίνω εάν θα έπρεπε να είναι 11 ή 5 ή ενδεχομένως να είναι και η άλλη εταιρεία ακριβότερη από τη SIEMENS, γιατί και αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, από τη στιγμή που η SIEMENS τεχνολογικά πλέον δεν είχε ούτε το know how ούτε ανθρώπους να κάτσουν σε αυτή την επιτροπή και να κρίνουν εάν πραγματικά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι 11, 10, 5 ή 3.
Δεν αμφιβάλλω ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και σωστό, αλλά δεν είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Συμμετείχατε στη διαδικασία των εκτελεστικών συμβάσεων των προγραμματικών συμφωνιών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Μιλάτε για τις επιτροπές;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Στις επιτροπές αξιολόγησης αρχικά μετείχε, όταν ξεκίνησαν το 1998, 1999, ο Χριστοφοράκος, στη συνέχεια οι Μαυρίδης, Αθανασιάδης και σε μια, δύο απ’ αυτές είχα αντικαταστήσει τον Οικονομικό, εν προκειμένω τον κ. Αθανασιάδη. Σε μία μάλιστα από αυτές, που ήταν η τελευταία, το 2005, αποφασίστηκε και εγκρίθηκε –τελικά εγκρίθηκε με την τελευταία που κάναμε, αλλά είχε εγκριθεί από το 2005- το αποτέλεσμα που με ρωτήσατε πριν για το bench marking που είχε γίνει τότε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο όπου εξετάζουμε πάρα πολλές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η SIEMENS και τις εξετάζουμε σε σχέση με την εμπλοκή, όπως ο Πρόεδρος στην αρχή σας ανακοίνωσε, πολιτικών προσώπων, διερευνώντας την ύπαρξη ευθυνών όταν ασκούσαν την εξουσία και έπαιρναν αποφάσεις σχετικά με αναθέσεις, με υπογραφή συμβάσεων σαν κι αυτές που έγιναν στον ΟΤΕ.
Εσείς είτε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο είτε αφού ξέσπασε, λειτουργώντας σ’ αυτή την εταιρεία και πιθανόν έχοντας και κάποιες πληροφορίες παραπάνω απ’ ό,τι έχουμε εμείς που είμαστε εκτός των τειχών, έχετε κάποια στέρεα άποψη για το εάν αυτά που έχουν μαρτυρήσει πλέον στελέχη της SIEMENS περί χρηματοδότησης, δωροδόκησης συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων ή και υπηρεσιακών παραγόντων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και του ελληνικού πολιτικού συστήματος, έχουν δόση αληθείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό σίγουρα δεν μπορώ να το γνωρίζω. Σας είπα και προηγουμένως ότι ουσιαστικά την ευθύνη για όλη τη διαχείριση σε αυτό το επίπεδο την είχαν αποκλειστικά συγκεκριμένα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Σέκερη, μας μιλήσατε ακόμη και για τον τρόπο που λειτουργούσε ο κ. Χριστοφοράκος στη SIEMENS. Μας είπατε ότι με πάρα πολύ ερμητικά κλειστό τρόπο λειτουργούσε αυτό το σύστημα το διευθυντικό της SIEMENS στην Ελλάδα.
Από τη γνώση που έχετε και από τη συμπεριφορά, εάν θέλετε, μέσα στην εταιρεία, τι συμπεραίνετε μετά και απ’ αυτά που ακούστηκαν; Δηλαδή μπορείτε με κάποιον σταθερό τρόπο να μας πείτε τι πιστεύετε τελικά γι’ αυτή την υπόθεση γνωρίζοντας πλέον και τους χαρακτήρες και του κ. Χριστοφοράκου και του κ. Μαυρίδη και των προηγουμένων με τους οποίους συνεργαστήκατε ακόμη πιο στενά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Με τους πρώτους, όντας και πολύ νέος υπάλληλος, είχα, όπως και όλο το επιτελείο που δούλευε τότε για τις τηλεπικοινωνίες, πιο στενή συνεργασία, γιατί ήμασταν σε μια περίοδο που ήταν αλλεπάλληλοι οι διαγωνισμοί με τον ΟΤΕ. Τότε ήταν η περίοδος που ο ΟΤΕ διενεργούσε συνέχεια διαγωνισμούς.
Στη συνέχεια, όταν ο κ. Χριστοφοράκος ανέλαβε το 1998, που σας είπα ότι ήταν η περίοδος που πλέον τα θέματα με τον ΟΤΕ είχαν κλείσει, οι προγραμματικές είχαν ήδη υπογραφεί με τους προηγούμενους κυρίους Γεωργίου, Καραβέλα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μην μας το αναπτύξετε. Εγώ σας έθεσα ένα ερώτημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Θέλω να πω –και έχει σημασία αυτό- πως όταν ανέλαβε ο κ. Χριστοφοράκος το 1998, το πρώτο του μέλημα τοποθετώντας τον κ. Μαυρίδη, που ήταν ο πιο έμπιστος που διέθετε εκείνη την περίοδο, διότι τον έφερε από την άλλη εταιρεία από την οποία ήρθε, ήταν να ξηλωθούν όλοι από το com. Όλοι! Δηλαδή νέα στελέχη στα οποία η SIEMENS είχε επενδύσει στο εξωτερικό, άνθρωποι που τώρα δουλεύουν και είναι πετυχημένοι στην αγορά σε άλλες εταιρείες, η εταιρεία εκείνη την περίοδο, παρ’ ότι αυτά τα στελέχη είχαν δουλέψει για τη SIEMENS, θεώρησε σωστό να τα βγάλει στο περιθώριο.
Εξαίρεση αποτέλεσαν ελάχιστοι ή και αυτοί που πίστεψαν «ας μείνουμε λίγο στην άκρη. Μπορεί όντως τα πράγματα να είναι καλύτερα με έναν νέο άνθρωπο», έτσι όπως εμφανίστηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όσον αφορά την εφαρμογή των τριών ρητρών, μας είπατε για τον κοστολογικό έλεγχο, μας είπατε για την εναρμόνιση. Την εναρμόνιση που την τοποθετείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Η εναρμόνιση των τιμών είναι ανεξάρτητη από τα άλλα δύο. Αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο άρθρο της προγραμματικής, νομίζω στο 316, στο οποίο ουσιαστικά είχε μπει σαν ρήτρα από την αρχή, με απώτερο σκοπό –και δεν είναι τυχαία η επιλογή του 1998-2000 για τη χρονική περίοδο εκείνη…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι σημαίνει εναρμόνιση; Αυτό δεν παρακολούθησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Η εναρμόνιση ουσιαστικά ήταν η εξής: Έπαιρναν ένα ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας ΑXE ERICSON και ένα της SIEMENS και το έπαιρναν όσο το δυνατόν πιο ισοδύναμο. Δηλαδή έλεγαν το κέντρο Αμπελοκήπων και το κέντρο Νέου Ψυχικού, με 30.000 συνδρομητές ο ένας και 30.000 συνδρομητές ο άλλος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με όσο το δυνατόν πιο αντίστοιχες προδιαγραφές ή δυνατότητες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Και έβγαλαν ότι από τα δύο αυτά κέντρα ο ένας ήταν ακριβότερος από τον άλλον κατά 1 ευρώ και κάτι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έπρεπε, λοιπόν, εκεί να γίνει η εξίσωση. Αυτό εννοείτε ως εναρμόνιση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εξίσωση, ναι.
Και όταν έφταναν στην εξίσωση, έπαιρναν τον αριθμό των ports, των συνδρομητών για το χρονικό διάστημα 1998 – 2000 και το πολλαπλασίαζαν με τη διαφορά, δηλαδή έβγαλαν το 10,6 με το 1 εκατομμύριο και βγήκαν τα 10,6 διαφορά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όσον αφορά την ρήτρα της ανταγωνιστικής προσφοράς, είχε γίνει ποτέ έλεγχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Καθ’ όσον γνωρίζω…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μας ενδιαφέρει από το 1998 μέχρι το 2004, μέχρι τέλος εν πάση περιπτώσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Για την ανταγωνιστική προσφορά, το διάβασα νομίζω κάπου στα πρακτικά ότι το ανέφερε κάποιος παλιός Πρόεδρος του ΟΤΕ. Εγώ δεν το γνώριζα αυτό και για να είμαι ειλικρινής και κάποιους που ρώτησα από τον ΟΤΕ, ούτε οι ίδιοι το γνώριζαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί είπατε ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους ανταγωνιστές των δύο εταιρειών για τη διαδικασία με την οποία είχαν επιλεγεί οι δύο εταιρείες αυτές τόσο για τις παροχές όσο και για μετέπειτα για τις προγραμματικές συμβάσεις και τις εκτελεστικές.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως, με αυτή τη λογική μπορώ να υποθέσω ότι δεν υπήρχε και από κανέναν ανταγωνιστή το ενδιαφέρον να έρθει να καταθέσει κάποια ανταγωνιστική προσφορά και να πάρει την ίδια δουλειά; Εάν μπορείτε, πείτε μας και κάποια ονόματα ανταγωνιστών. Σε ποιους κάνατε αναφορά όταν είπατε «οι ανταγωνιστές»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Στο μεγάλο διαγωνισμό, που ξεκίνησα την κουβέντα για το 1994, που καταλήξαμε σε εκείνη τη σύμβαση, υπήρχαν τέσσερις ή πέντε, απ’ ό,τι θυμάμαι.
(3TS)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τις θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήταν η ALCATEL, η ΑΤ&Τ, που έγινε μετά LUCENT. Υπήρχαν δύο-τρεις τότε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μεγάλες, ισχυρές εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι, είχαν υποβάλει κανονικά. Ήταν και η NORTH&TELECOM τότε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά έχουμε και άλλες προσφορές.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι. Όταν όμως φθάσαμε στις προγραμματικές, ουσιαστικά στο κομμάτι που αφορούσε καθαρά τις ψηφιακές παροχές και μόνο και όχι την ευρυζωνικότητα ή άλλες νέες τεχνολογίες που επρόκειτο ο Ο.Τ.Ε. να πάρει από εκεί και πέρα, στο θέμα των ψηφιακών το ενδιαφέρον πλέον ήταν μηδαμινό, δεδομένου ότι με το ένα εκατομμύριο παροχές που πήρε ο Ο.Τ.Ε. από το 1998 έως το 2000 είχε καλυφθεί η ψηφιοποίηση της χώρας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είχε δρομολογηθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Μάλιστα. Άρα, δεν είχε και ενδιαφέρον πλέον. Όταν, μάλιστα, έχεις μια εγκατεστημένη βάση από πριν, είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν ανταγωνιστή να μπει μετά με τιμές…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως, αυτοί ουσιαστικά ήταν άνευ αντικειμένου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι. Στις νέες τεχνολογίες, από εκεί και πέρα, με τις οποίες…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε άρχισαν αυτές οι νέες τεχνολογίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Παράλληλα, μέσα στα πλαίσια της προγραμματικής, των εκτελεστών συμβάσεων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όταν λέτε «παράλληλα», μπορείτε να μας πείτε πότε άρχισαν να γίνονται αυτές, η ευρυζωνικότητα κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ξεκίνησε ο Ο.Τ.Ε. το 1997 με τα πρώτα ISDN και στη συνέχεια προχώρησε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τα ISDN είναι πιο προηγμένη τεχνολογία σε σύγκριση με την ψηφιακή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Η τεχνολογία ISDN θεωρείται ότι είναι λίγο πιο προχωρημένη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μετά το ISDN, είναι η ευρυζωνικότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Μετά είναι το ADSL. Λίαν προσφάτως ο Ο.Τ.Ε. ανακοίνωσε το VDSL, που πρόκειται να βγει στην αγορά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από πότε είπατε ότι είχαν αρχίσει αυτές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ουσιαστικά η υλοποίηση αυτή είχε αρχίσει από το 1999-2000.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνέχεια με τα ολυμπιακά έργα, γι’ αυτά υπήρχε πρόβλεψη στις προγραμματικές συμβάσεις; Προφανώς, όχι το 1997.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όσον αφορά το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι, από ό,τι θυμάμαι, η έκτη εκτελεστή, δηλαδή η τελευταία σύμβαση ήταν αυτή η οποία εμπεριείχε κάποια τεχνολογία που είχε σχέση με αυτά, με τη φορητότητα κ.λπ..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άλλο σας ρωτώ. Τα ολυμπιακά έργα ήταν η υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου και του Ο.Τ.Ε. να ανταποκριθούν σ’ ένα γεγονός πολύ μεγάλης σπουδαιότητας, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε, λοιπόν, χρειάστηκε να ικανοποιηθούν κάποιες ξεχωριστές και επιπλέον ανάγκες. Αυτές τις ανάγκες, λοιπόν, που τις συμπεριέλαβε η SIEMENS -σε συμφωνία προφανώς με τον Ο.Τ.Ε.- στην έκτη εκτελεστή δεν μπορούσε να τις έχει προβλέψει η προγραμματική της SIEMENS του 1997.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Η προγραμματική του 1997 ήταν, όπως σας είπα από την αρχή, ένας βασικός κορμός σε συγκεκριμένα θέματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ήταν μια συμφωνία-πλαίσιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και σ’ αυτήν τη συμφωνία-πλαίσιο τα επόμενα χρόνια αντιστοιχούσε κάθε χρόνο και μια εκτελεστή συμφωνία, που ήταν οι παραγγελίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Και στην πορεία των παραγγελιών ακολουθούσαν και διαπραγματεύσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γι’ αυτές τις παραγγελίες, που είχαν σχέση με τα ολυμπιακά έργα και που προφανώς δεν είχαν κανένα αντίκρισμα στην προγραμματική της SIEMENS του 1997, γιατί δεν έγινε ξεχωριστός διαγωνισμός;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να σας απαντήσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς ήρθατε σε επαφή με το δικηγορικό γραφείο Debevoise&Plimpton;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήρθε αναγκαστικά το γραφείο σε εμένα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εκεί τι έγινε; Ελεγχθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι. Πήραν το σκληρό δίσκο, ό,τι έγγραφα υπήρχαν και, καθ’ όσον γνωρίζω, μετά από ένα χρόνο, βγήκε ένα πόρισμα και από τα στελέχη της SIEMENS που ελέγχθηκαν, στη δική μου περίπτωση υπήρξε απόλυτη δικαίωση και απαλλαγή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Απαλλαγή, λοιπόν, από οποιαδήποτε ευθύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτός ήταν και ο λόγος –και αυτό πρέπει να σας το αναφέρω- ότι από το 2007, που άλλαξε εντελώς η διοίκηση της εταιρείας, η εταιρεία προέβη σε ανακατατάξεις. Όσοι εφέροντο ότι μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή απομακρύνθηκαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όταν λέτε απομακρύνθηκαν, απολύθηκαν ή έφυγαν από την Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, απομακρύνθηκαν από την εταιρεία. Δηλαδή, η εταιρεία έκανε πολύ μεγάλα βήματα εσωτερικά, εφάρμοσε και πρόγραμμα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτοκάθαρση δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ακριβώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μέχρι να αλλάξει σύστημα, βέβαια. Είχε αλλάξει το 1997, θα αλλάξει και τώρα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλάζουν αυτοί που τα δίνουν, να αλλάξουν και αυτοί που τα παίρνουν, κύριε συνάδελφε!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω, κύριε Πρόεδρε, ότι όταν άλλαξε ο νόμος στην Αυστρία, άλλαξε και η SIEMENS το σύστημα «λαδώματος». Τώρα που έγινε όλο αυτό, φαίνεται ότι επεξεργάζονται καινούργιο. Μπορεί να το κάνει μέσω δορυφόρου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Χωρίς να θέλω να πω κάτι για τον Ο.Τ.Ε. αυτή τη στιγμή, σας είπα στην αρχή -και αυτό αποδεικνύεται από όλη την πορεία μου και τα έγγραφα, γιατί δεν είναι μόνο λόγια- ότι είχα εκφράσει από την πρώτη στιγμή εγγράφως τη δυσφορία μου στον κ. Χριστοφοράκο για πάρα πολλά εσωτερικά θέματα. Βλέπω αυτή τη στιγμή την εταιρεία με καλή διάθεση να θέλει να αλλάξει, αναγκασμένη και από τα γεγονότα, γιατί δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς, αλλά βλέπω στην πράξη ότι και προγράμματα διαφάνειας έχει εφαρμόσει και τα στελέχη που έπρεπε να απομακρυνθούν απομακρύνθηκαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το διάστημα της ηγεσίας Χριστοφοράκου, εσείς είχατε καλή εξέλιξη ή ήσασταν παραγκωνισμένος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήμουν παραγκωνισμένος, επειδή έχω την κακή συνήθεια να στέλνω επιστολές, λέγοντάς του και το τι συνέβαινε εσωτερικά πάντα και ζητώντας του να αποκατασταθεί η υπηρεσιακή αρρυθμία που υπήρχε όσον αφορά το πρόσωπό μου. Ο Χριστοφοράκος δεν αρέσκετο να λαμβάνει επιστολές από εμένα, στις οποίες ουδέποτε, μα ουδέποτε ανταποκρίθηκε. Χαρακτηριστικό δε είναι το τελευταίο που συνέβη λίγες ημέρες πριν φύγει, ότι μου είχε πάρει και το δικαίωμα υπογραφής πλέον για οτιδήποτε είχε σχέση με την εταιρεία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Παφίλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση. Το στρατηγικό σημείο, που έκρινε πλέον ότι ο Ο.Τ.Ε. θα είναι στις δύο εταιρείες, είναι η Σύμβαση του 1992, που κατοχυρώθηκε το 1994.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Σαφέστατα. Γιατί και εκείνη την περίοδο ήταν μόνο τα ψηφιακά κέντρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, η έναρξη είναι το 1988-1989.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Το σημείο έναρξης είναι 1988-1989, που αποφασίζουν για δύο τεχνολογίες και στους διαγωνισμούς γι’ αυτές μετέχουν δύο εταιρείες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έρχεται η δεύτερη της οικουμενικής και η οριστικοποίηση, χωρίς γυρισμό, όπως καταλαβαίνω, είναι την περίοδο 1992-1994.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Το 1992 ο διαγωνισμός και το 1994 η υπογραφή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για την περίοδο 1992-1994 έχετε καθόλου γνώση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Το 1992-1994 ήταν η περίοδος που πρωτομπήκα στη SIEMENS. Ουσιαστικά έζησα μια περίοδο, στην οποία η SIEMENS και η INTRACOM ανανέωναν την ισχύ των προσφορών τους. Πρέπει να συνέβη αυτό πάνω από δεκατρείς φορές στα δύο χρόνια. Γίνονταν αλλεπάλληλες συναντήσεις για το πώς, το τι κ.λπ. και τελικά ένας λόγος –τουλάχιστον αυτό είχα εισπράξει εγώ σαν επίσημη θέση τότε- που βάρυνε στην απόφαση του Ο.Τ.Ε., ήταν και ο τρόπος πληρωμής που προσέφεραν οι δύο εταιρείες τότε, με χρηματοδότηση, σε μια περίοδο που το κόστος του χρήματος ήταν πάρα πολύ υψηλό.
Στο διάστημα αυτό –και απ’ ό,τι ακούω γενικότερα δεν έχει γίνει ποτέ λόγος γι’ αυτό- είχαν προηγηθεί και Συμβάσεις, οι οποίες ήταν εξίσου μεγάλες. Δηλαδή, μιλάγαμε τότε για το δακτύλιο της Αττικής, που ήταν ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο ήταν μεγαλύτερο και από το έργο αυτού του διαγωνισμού για τον οποίο μιλάμε. Αυτόν το διαγωνισμό τον κέρδισε τελικά η INTRACOM και ανέλαβε υπεργολάβος η SIEMENS.
(ΜL)
(2PE)
Δεν γινόταν και διαφορετικά, δεδομένου ότι είχαν ξεκινήσει από το 1988 την κοινή πορεία, άρα σε κάποια κέντρα θα έπρεπε να μπει πάλι η τεχνολογία που ανήκε στη SIEMENS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εμένα αυτή ήταν η ερώτηση μου, αν το στρατηγικό σημείο είναι αυτή η μεγάλη σύμβαση του 1 εκατομμυρίου, 1 εκατομμύριο η SIEMENS και 1 εκατομμύριο η INTRACOM, η οποία προκηρύχθηκε επί Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και κατοχυρώθηκε επί Κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι, το 1994. Το 1.000.000 ψηφιακές παροχές δεν ξέρω αν ήταν στο σύνολο. Εκεί έχω μια επιφύλαξη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ έχω την εντύπωση ότι ήταν 1.100.000 και έγιναν 1.000.000 και για τους δυο. Αυτά έχω εγώ στα χαρτιά μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενδεχομένως είναι αυτό. Ξεκινήσαμε από 470 και πήγαμε στο 1.000.000.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ακριβώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, ήταν 1.100.000 και κατέβηκε στο 1.000.000.
Καταθέτοντας ο κ. Μανασής –και παρακαλώ να το διασταυρώσουμε, κύριε Πρόεδρε, και στα Πρακτικά, γιατί εγώ έχω αυτή την εντύπωση- είπε ότι ενεργοποίησε και τις τρεις ρήτρες. Νομίζω ότι ήταν την περίοδο 1998-2000 ή 2000-2002.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Σε αυτή την περίπτωση όντως ενεργοποίησε. Σας είπα ότι η ρήτρα για την εναρμόνιση έπρεπε να έχει τεθεί μέχρι το 2002. Ήταν το χρονικό περιθώριο που είχε ο Ο.Τ.Ε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο κ. Μανασής μας είπε από την αρχή εδώ ότι ενεργοποίησε και τις τρεις ρήτρες με κάποια συγκεκριμένα κέρδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ο κ. Μανασής φαντάζομαι ότι δεν θα γνωρίζει πως υπήρχε και αυτή η ρήτρα, γιατί αυτή η ρήτρα –όπως σας είπα- ενεργοποιήθηκε με επτά χρόνια καθυστέρηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό θέλω να διασταυρώσω και γι’ αυτό σας ρωτάω. Είστε βέβαιος ότι δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όσα χρόνια είμαι στη SIEMENS για πρώτη φορά το άκουσα το 2008 καταρχήν που ο Ο.Τ.Ε. αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας για να προσδιορίσει μια ρήτρα του 2000.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μου προκαλεί τώρα εντύπωση και δεν ρώτησε και κανένας και ήθελα να ήξερα εάν είναι διεθνής πρακτική αυτή ότι η PRICE WATERHOUSE πληρωνόταν 50, 25 και 25.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εγώ το ανέφερα σκόπιμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, μου δώσατε και έναυσμα. Γιατί το ρωτούσαμε συνεχώς και μάλλον τώρα έχουμε οριστική απάντηση, κύριε Πρόεδρε. Έχουμε φάει τα σαμάρια –όπως λένε στο χωριό μου- να ρωτάμε συνέχεια ποιος πλήρωνε τη PRICE WATERHOUSE ενάμισι με δυο μήνες και τελικά έρχεται σήμερα να μας μιλήσει έγκυρα και υπεύθυνα ο κ. Σέκερης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας έδωσε και μια άλλη πληροφορία, ότι στο διαγωνισμό του 1.000.000 προσέφεραν και άλλοι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό ήταν γνωστό. Ήταν γραμμένο σε όλες τις εφημερίδες. Εγώ τουλάχιστον το ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά δεν είχαμε τις προσφορές. Πρέπει να ψάξουμε τις προσφορές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πάντως είναι γνωστό ότι συμμετείχαν πέντε εταιρίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι, ήταν πέντε οι εταιρίες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Επανέρχομαι, λοιπόν. Αυτό το σύστημα δηλαδή και ο Ο.Τ.Ε. και οι εταιρίες να έχουν τον ίδιο που κάνει την εκτίμηση, συνηθίζεται διεθνώς; Από την εμπειρία μου που έχετε. Φαντάζομαι ότι όταν ο ένας κοιτάει –γιατί υπάρχει δούνε και λαβείν- πόσα περισσότερα θα πάρει από τον άλλο, λογικά δεν βάζεις κοινό να τον πληρώνει και ο ένας και ο άλλος. Ο καθένας πληρώνει το δικό του σε τελευταία ανάλυση. Αυτό είναι διεθνής πρακτική;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Η δική μου λογική θα έλεγε ότι θα έπρεπε να τον πληρώνει ο Ο.Τ.Ε. ενδεχομένως, αν θέλει να πετύχει. Από εκεί και πέρα αυτό ήταν συμφωνία των τριών μερών. Δεν μετείχα ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό ήταν πάλι διαδικασία Μαυρίδη ουσιαστικά, λόγω και ρόλου που είχε μέσα στην εταιρία. Απλώς γνωρίζω ότι πληρώναμε τη PRICE WATERHOUSE συγκεκριμένα κατά το 25%. Υπήρξε, δηλαδή, ειδική σύμβαση που κάναμε. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι μια ρήτρα από τις οποίες μιλάμε κατά καιρούς, το Bench Marking, αν ψάξετε τη προγραμματική δεν αναφέρεται πουθενά. Το Bench Marking καθορίστηκε με τον ανεξάρτητο σύμβουλο, ο οποίος έκανε και τον έλεγχο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή με τη PRICE WATERHOUSE;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ακριβώς. Και μετέπειτα IBM. Νομίζω ότι είχε σπάσει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό τώρα δεν προκαλεί ερωτηματικά; Θέλω την εκτίμησή σας. Εύλογα θα μπορούσε κανένας να υποθέσει ότι αφού η SIEMENS πλήρωνε το 25% μπορούσε να κάνει και καμία γενικότερη συμφωνία ούτως ώστε η PRICE WATERHOUSE να δώσει τιμές που να είναι βολικές για τη SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εκεί λοιπόν εγώ θα έβαζα και την τρίτη εταιρία μέσα. Δεν το παίρνω πατριωτικά επειδή είμαι στη SIEMENS…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, και η SIEMENS και η INTRACOM. Ακόμα και να κάνουν συμφωνία οι δυο τους…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Κακώς ή καλώς, ήταν βίοι παράλληλοι. Στο θέμα του ανεξάρτητου συμβούλου η εικόνα που βλέπαμε εμείς στις επιτροπές όταν πηγαίναμε και όποτε είχαμε κληθεί και εμείς να είμαστε, μας παρουσιαζόντουσαν τα αποτελέσματα. Συνεπώς τα αποτελέσματα ετίθετο προς συζήτηση από το σύμβουλο σε επιτροπές αξιολόγησης, στις οποίες μετείχαν τεχνικά μέλη του Ο.Τ.Ε., τεχνικά μέλη της INTRACOM και τεχνικά μέλη. Γινόταν από κοινού η συζήτηση. Δηλαδή, δεν μετείχε ο ένας οίκος με την PRICE WATERHOUSE και τον Ο.Τ.Ε., ήταν όλοι μαζί, και ανεξάρτητα η μια πλευρά και η άλλη. Συνεπώς, υπήρχε το περιθώριο του διαλόγου και από πλευράς Ο.Τ.Ε. να αμφισβητηθεί κάτι ή να επανεκτιμηθεί κάτι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή ερχόταν η PRICE WATERHOUSE έφερνε τα αποτελεσματα και μετά συζητούσαν ο Ο.Τ.Ε., SIEMENS και INTRACOM, εκπρόσωποι, για το αν τα αποδέχονται ή όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδεχόταν κάτι, γινόταν επανεκτίμηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν μετείχα σε αυτά και γι’ αυτό δεν θέλω να σας δώσω μια ανακριβή απάντηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν ξέρετε δηλαδή αν υπήρχαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν ξέρω γιατί στην τότε περίοδο που γινόντουσαν αυτές οι επιτροπές δεν είχα την ευκαιρία…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο Ο.Τ.Ε. μπορούσε να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της PRICE WATERHOUSE;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Σαφέστατα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πώς; Αφού σε αυτή είχε αναθέσει να κάνει όλη την έρευνα. Είχε δικό του μηχανισμό ο Ο.Τ.Ε.; Δηλαδή είχε δυνατότητα ο Ο.Τ.Ε. να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της PRICE WATERHOUSE;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Σαφέστατα. Αλλά και το αποτέλεσμα μετά…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορούσε δηλαδή να κάνει έρευνα στη διεθνή αγορά ο Ο.Τ.Ε. και να αμφισβητήσει αυτά που του έφερνε η PRICE WATERHOUSE;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι. Θα μπορούσε όμως…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορούσε ή δεν μπορούσε; Πείτε μου γιατί έχει σημασία. Εδώ υπάρχει ένα σκεπτικό γενικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν ξέρω αν θα μπορούσε. Θα μπορούσε ενδεχομένως να μην έχει βάλει και σύμβουλο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εκεί θα κατέληγα. Με προλάβατε. Γιατί αν μπορούσε ο Ο.Τ.Ε. να κάνει μόνος του αυτή τη δουλειά γιατί έπρεπε να πληρώσει μαζί με τη SIEMENS και την INTRACOM; Ξαναρωτώ λοιπόν. Είναι συνήθης διεθνή πρακτική; Εσείς το έχετε ξανακούσει τόσα χρόνια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, αυτό που τουλάχιστον διέκρινα εγώ εκείνη την εποχή είναι ότι ζούσαμε σε μια περίοδο που οι σύμβουλοι ήταν της μόδας τότε. Ήταν μια περίοδος εκείνη που ο καθένας έβαζε ένα σύμβουλο για οτιδήποτε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλά, εγώ το λέω κάπως διαφορετικά. Δεν ήταν απλώς της μόδας, ήταν της μάσας. Είχαν βγει όλοι τότε και τρώγανε λεφτά από παντού. Δεν εννοώ ότι δούλευαν τσάμπα όλοι αλλά τέλος πάντων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Θέλω να πω ότι κάθε περίοδος έχει και κάτι χαρακτηριστικό. Ας πούμε σήμερα βρίσκω ότι περνάμε την περίοδο της απόλυτης διαφάνειας.
(ML)
Πριν από πέντε-δέκα χρόνια μιλάγαμε για τους συμβούλους. Σε τρία-τέσσερα χρόνια θα βρούμε πάλι κάτι άλλο. Άρα, εκείνη την περίοδο, όντως, οι σύμβουλοι ήταν μέσα σε όλα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είδατε ο καπιταλισμός τι έξυπνος που είναι; Βρίσκει, δημιουργεί…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για την αγορά μιλάμε, κύριε συνάδελφε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: … παραισθήσεις στον κόσμο. Αυτό είναι πολιτικό σχόλιο.
Επομένως, δεν μπορείτε να μας πείτε αν τελικά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, διότι θα σας πω κάτι που πραγματικά δεν μπορώ να το κρίνω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν ξέρετε, δηλαδή, αν υπάρχει διεθνής πρακτική.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν ήξερα αν εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρχε τέτοια πρακτική, γιατί θυμάμαι τότε και για τις προγραμματικές πάλι ο Ο.Τ.Ε. είχε ανατρέξει σε συμβούλους, για το αν θα πρέπει να πάει σε προγραμματικές ή να κάνει χρήση του δικαιώματος και να πάει σε διαγωνισμούς από το 1998. Απ’ ό,τι θυμάμαι, πάλι κάποιος σύμβουλος…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί να μην πήγαινε; Έτσι κι αλλιώς, ο ελληνικός λαός πλήρωνε. Δεν είχε κανένα κόστος δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αν με ρωτήσετε για τις προγραμματικές, θα σας πω ότι τελικά και η ίδια η SIEMENS την πλήρωσε, όχι η SIEMENS προσώπων, αλλά η SIEMENS σαν εταιρεία. Αυτό το λέω πάντα, χωρίς να θέλω να δώσω καμία δόση υπερβολής, ότι αυτή τη στιγμή η SIEMENS στην οποία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Οι υπάλληλοι της SIEMENS που βρέθηκαν στο δρόμο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Και αυτοί που θα παρευρεθούν ακόμη. Έτσι είναι. Εγώ σας μιλώ από μια θέση που έχω την πολυτέλεια να έχω μιλήσει όλα αυτά τα χρόνια και το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Μάλιστα, στο βιβλίο του ο κ. Τέλλογλου αναφέρει κάποια στιγμή ότι ο Χριστοφοράκος κατηγορούσε τον Ε.Σ. ότι ανοίγει πολύ το στόμα του. Και όντως το ανοίγω το στόμα μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς είστε ο Ε.Σ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εγώ είμαι ο Ε.Σ. που ανοίγω το στόμα μου.
Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι τη νύφη από όλη αυτή την ιστορία, θα την πληρώσουν όλοι αυτοί οι ταλαίπωροι, από εκεί που έρχομαι τώρα. Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς, στο βωμό όλου αυτού που έχει ξεσπάσει –που εγώ δεν αντιλέγω ότι κάποιοι έφταιξαν και κάποιοι πρέπει να πληρώσουν- θα βρεθούν στο δρόμο. Είναι δεδομένο.
Αν το θέλετε, αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται σε μια κατάσταση που με το δημόσιο είναι εντελώς αποκλεισμένη από όλα και τεχνολογικά σας το λέω –γιατί μια, δυο φορές έχω πάει πάλι στη Γερμανία- η SIEMENS στις υπόλοιπες χώρες, χωρίς να ασκεί απαραίτητα την πρακτική που συζητήσαμε προηγουμένως και την οποία δεν αποδέχομαι σε όλο το βαθμό, αυτή τη στιγμή κάνει βήματα μπροστά. Δηλαδή, μόνο εδώ έχουμε κολλήσει αυτή τη στιγμή στο θέμα αυτό, που δέχομαι κι εγώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό. Όμως, πρέπει να δείτε και την άποψη του τι συμβαίνει πλέον με τον πολύ κόσμο μέσα στη SIEMENS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ένας ελεύθερος κόσμος, έτσι δουλεύουν οι πολυεθνικές. Είναι και ευκαιρία να περάσουν και κάποιες απολύσεις εν όψει των σκανδάλων. Τελικά όμως ήταν στρατηγική της εταιρείας το «λάδωμα».
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Κάποτε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, κάποτε. Είναι σύστημα που το έχουν όλες οι εταιρείες.
Κύριε Σέκερη, η αίσθηση που έχετε ή από τις συζητήσεις που γίνονταν στα κλιμάκια ποια είναι; Βέβαια, σας είχαν «στην απέξω», απ’ ό,τι φαίνεται …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή μιλούσατε ή υπήρχε και άλλος λόγος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Κοιτάξτε, εγώ έχω χωρίσει την πορεία μου σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση ήταν 1990-1998 που βρέθηκα στην εταιρεία επί εποχής Γεωργίου Καραβέλα. Για εκείνη την περίοδο δεν μπορώ να πω πολλά, γιατί σας είπα ότι ήμουν πολύ νέος, μάθαινα την κατάσταση…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας παρακολουθώ, μην κουράζεστε να τα επαναλάβετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ο ανασταλτικός παράγων που δεν επρόκειτο –ακόμη και να μην ερχόταν ο Χριστοφοράκος- να προχωρήσω με τους συγκεκριμένους ανθρώπους ήταν η παρουσία του πατέρα μου μέχρι το ’81 στον Ο.Τ.Ε. που γνώριζαν ποια ήταν η πορεία του και θεωρούσαν επικίνδυνη και τη δική μου παρουσία, δεδομένου ότι γνώριζαν ότι ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν είχε εμπλακεί ποτέ αντιθέτως.
Μάλιστα, να σας πω χαρακτηριστικά το εξής: Όταν πήγα στον κ. Ζαγοριανό την πρώτη μέρα κατάθεσης, επειδή –δεν σας κρύβω- δεν μου είχε ξανατύχει να πάω σε ανακριτή, με συνόδευσε ο πατέρας μου στη Σχολή Ευελπίδων και μπαίνοντας μέσα με ρώτησε «ποιος είναι ο κύριος;». Απάντησα «ο πατέρας μου». Μου είπε «βλέπω ότι είστε αντάξιος συνεχιστής της ιστορίας που έχει γράψει ο πατέρας σας». Απάντησα «σας ευχαριστώ πολύ» και έτσι μετά έσπασε και ο πάγος στην όλη συζήτηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό για τα δεδομένα της SIEMENS δεν ήταν καλό την περίοδο που ήμουν εκεί για πολλούς λόγους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, με βάση το τι προέκυψε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν ήθελαν να γνωρίζω, δεν ήθελαν, δεν ήθελαν, όμως ήθελαν να έχουν μια αξιοπρεπή φιγούρα που να εμφανίζεται ως trouble shooter σε δεδομένες χρονικές στιγμές, με τον καλό λόγο, με το ένα, με το άλλο, κάτι που συνεχίστηκε και στην περίοδο μετά, από το 1998 έως το 2004/2005. Και εδώ θα σας μιλήσω με όλο το θάρρος. Πολλοί από εσάς ίσως το γνωρίζετε ότι τυγχάνει να έχω την ατυχία να έχουμε μια συγγένεια εξ αγχιστείας με τον κ. Σαμαρά.
Συνεπώς, επειδή κάποια στιγμή ενδεχομένως θα περίμενα να με ρωτήσετε, θα μπω και σε αυτό…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, εγώ δεν κάνω τέτοιες ερωτήσεις. Άλλοι μπορεί να τις κάνουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Θα σας πω ξεκάθαρα ότι και σε αυτή την υπόθεση η παρουσία και η συγγένεια με το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν πολύ ανασταλτικός παράγων για εμένα στην οποιαδήποτε εξέλιξη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάποια άλλη οικογένεια είχε κυριαρχική παρουσία, οπότε αντιλαμβάνεσθε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Οικογένεια, οικογένειες…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό δεν θα ήθελα να το σχολιάσω εγώ.
Σας μιλώ ειλικρινά σχετικά με όλη τη συγγενική σχέση και δεδομένου ότι πολλές φορές με είχαν πλησιάσει και με ρωτούσαν «αυτός τι κάνει εκεί;», τους είχα πει ότι η δουλειά του είναι άλλη και άλλη είναι η δουλειά μου. Ακόμη και γι’ αυτό το γεγονός, αν υπήρχε ένα στο εκατομμύριο να έχω μια εξέλιξη, εκεί ήμουν πλέον…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): «Πεθαμένος». Με συγχωρείτε, κιόλας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, καλά το λέτε. Πιστέψτε με ότι ακόμα και σήμερα που έχει αλλάξει η εταιρεία…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έκανα όμως την ερώτηση γιατί διεκόπην.
Η αίσθηση που είχατε εσείς είναι ότι η SIEMENS από τις προγραμματικές και συνολικά από την παρουσία της κέρδισε σε ποσοστά μέσου όρου ή ήταν καλή επιχείρηση συνολικά από τις προγραμματικές; Βέβαια, δεν είναι απλώς προγραμματικές. Η SIEMENS κυριαρχεί στην Ελλάδα στις τηλεπικοινωνίες, παντού. Για να είμαστε τώρα ειλικρινείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Βέβαια, πλέον οι τηλεπικοινωνίες σαν αντικείμενο δεν υφίστανται στη SIEMENS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, εντάξει. Κι εμείς διαβάζουμε και ξέρουμε. Είναι στα ενεργειακά τώρα. Δεν έχει ενδιαφέρον εκεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Πουλήθηκε το κομμάτι και πήγε στη ΝΟΚΙΑ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και μπήκε πλέον στα ενεργειακά, που είναι και το «ψωμί», είναι η πράσινη ανάπτυξη –καινούργια μόδα. Μετά το 2020, αν δεν έχει γίνει καμιά συνολική ανατροπή, θα συζητάμε για τα σκάνδαλα της πράσινης ανάπτυξης και πάλι τη SIEMENS –ή κάποια άλλη- θα έχουμε. Αυτό είναι δικό μου σχόλιο.
Η εκτίμηση της εταιρείας απ’ όλη αυτή την πορεία ήταν θετική ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αν ρωτήσετε τη δική μου άποψη, πιστεύω ότι για τη SIEMENS δεν ήταν θετική και πιστεύω ακράδαντα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λόγω του σκανδάλου που ξέσπασε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εγώ πιστεύω ότι οι προγραμματικές συμφωνίες δημιούργησαν προβλήματα πρώτα απ’ όλα στο ίδιο το εσωτερικό της SIEMENS. Γιατί για το θέμα του σκανδάλου –επαναλαμβάνω- δεν ήταν σε θέση ουδείς στην Ελλάδα να γνωρίζει την πορεία και την εξέλιξη που θα είχε η υπόθεση στο εξωτερικό. Αυτή η υπόθεση ξεκίνησε κάποια στιγμή από τη Γερμανία και την Αμερική.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από τον ανταγωνισμό ξεκίνησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Συνεπώς, από τη στιγμή που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συμβεί, εγώ βλέπω ότι οι προγραμματικές απλά δημιούργησαν εσωτερικά τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας αυτής. Η εταιρεία άλλαξε εντελώς πρόσωπο. Αυτό μπορώ να πω εγώ. Δεν μπορώ να πω τι γινόταν με τον έξω κόσμο, ποιες ήταν οι επαφές του εκάστοτε αρχηγού της SIEMENS ή των από κάτω που είχαν αυτή την ευθύνη. Σίγουρα όμως μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι μια εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε συρρίκνωση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πάντως, στρατηγικά αν το δείτε, η Deutsche Telekom ελέγχει τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Παραπομπή: Γερμανία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι, μόνο που η Deutsche Telekom δεν είναι βασικός προμηθευτής της SIEMENS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι, εντάξει, αλλά η SIEMENS έχει το 46% των εξαγωγών της Γερμανίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Η SIEMENS είναι πλέον σε άλλους τομείς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αφού σας το είπα πριν το πού πάει. Θα είναι τα επόμενα που θα συζητάμε για την πράσινη ανάπτυξη.
Τέλος πάντων, εγώ ήθελα να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Κατ’ αρχήν, για το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εκεί δεν έχω καμία εμπλοκή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήταν κομμάτι άλλου τομέα ευθύνης. Ήταν η SIEMENS 1.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κατανοητό, εντάξει.
Τελευταία ερώτηση. Εδώ ψάχνουμε να βρούμε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Εσείς εργαζόσασταν εδώ, στα κεντρικά της SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπαινόβγαιναν πολιτικά πρόσωπα στην εταιρεία; Και αν ναι, ποιοι; Δεν μου αρέσουν αυτές οι ερωτήσεις, γιατί δεν συνδέουν και τίποτα, αλλά επειδή –τέλος πάντων- υπάρχουν και ημερολόγια, υπάρχει «είσοδος-έξοδος», πρέπει να διαβάσουμε τώρα 3.000 σελίδες για να δούμε ποιος μπαινόβγαινε.
(XA)
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τουλάχιστον εγώ δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να κοιτάω ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Ήταν αδύνατον να το ξέρω αυτό. Δεν μπορώ να σας πω ότι μπήκε ή βγήκε κάποιος. Εγώ προσωπικά δεν είδα κανένα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τελευταία ερώτηση. Στη διαδικασία που εμπλεκόσασταν εσείς με τον ΟΤΕ επεδίωξαν πολιτικά πρόσωπα να έλθουν σε επαφή μαζί σας, σε διαπραγματεύσεις κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Θα σας πω όχι .Όπως σας είπα και λόγω της οικογενειακής σχέσης μου σε όλα αυτά ήταν όλοι απόμακροι σε όλη αυτή την ιστορία. Εγώ δεν είχα καμία επικοινωνία με όλο αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Προτού δώσω το λόγο στον κύριο Αϊβαλιώτη θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: Είπαμε για την αξία των υλικών και είπαμε ότι από το 2009 μέχρι το 2010 μηδενική αξία. Το αντίστοιχο όμως σημαίνει και με την αξία του υλικού. Το ίδιο συμβαίνει και με την τεχνολογία. Άρα αν μπούμε σε επτά χρόνια έχουμε μηδενική αξία, έχουμε πλήρη απαξίωση. Στη μέση περίπου, στα 2-3 χρόνια, έχουμε ραγδαία πτώση της τιμής λόγω της τεχνολογίας αιχμής. Αυτό δεν το διαπραγματεύθηκε ποτέ ο ΟΤΕ με τον προμηθευτή. Δηλαδή εφόσον προμηθεύομαι υψηλή τεχνολογία που απαξιώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς δεν έπρεπε να διαπραγματευθώ την πραγματική και ουσιαστική πτώση των τιμών που δεν χρειαζόταν και μεγάλη έρευνα στην αγορά για να το πετύχω; Το διαπραγματεύθηκε; Και μην πάμε μακριά. Ας πούμε η διοίκηση αυτή του 2004. Το λέω με την έννοια του ότι επιταχύνεται η τεχνολογία και στην εξέλιξη και προφανώς και στην απαξίωση, ιδιαίτερα η ψηφιακή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Από το 2004 και μετά ουσιαστικά σταματάνε πλέον οι προμήθειες. Ουσιαστικά το 1998-2000 ο ΟΤΕ καταφέρνει με την προγραμματική να πετύχει κάποιες καλύτερες τιμές και καλύτερους όρους απ’ αυτά που έπαιρνε το 1997 και από το διαγωνισμό. Από εκεί και πέρα όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία φτάνουμε κάποια στιγμή στο 100% της ψηφιοποιήσης της χώρας. Στα θέματα ευρυζωνικότητας ή οποιασδήποτε μορφής νέας τεχνολογίας γίνονταν επιτροπές πέραν των δύο επιτροπών αξιολόγησης και διαχείρισης στις οποίες οι τεχνικές υπηρεσίες όλων των εμπλεκομένων κάθονταν και διαπραγματεύονταν τις τιμές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα θεωρείτε ότι οι διοικήσεις του ΟΤΕ την περίοδο που συζητάμε διαπραγματεύθηκαν πραγματικά και πέτυχαν τις καλύτερες τιμές που μπορούσαν να πετύχουν από τη Siemens;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Η διαπραγμάτευση θέλει κάποιο ασφαλές έδαφος. Αν ο ΟΤΕ ήθελε να διαπραγματευθεί, τότε θα έπαιρνε το σύμβουλο δικό του. Γιατί αυτός που έπρεπε να προστατευθεί από ένα ολιγοπώλιο –στην πράξη μονοπώλιο ήταν- ήταν ο ΟΤΕ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Συμφωνώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο ΟΤΕ λοιπόν, δεν διαπραγματεύεται. Είναι προφανές ότι δεν διαπραγματεύεται. Βάζει ένα ενδιάμεσο διαπραγματευθεί του οποίου καλεί να μοιράσει τη νομιμοφροσύνη ανάμεσα και στον προμηθευτή και στον αγοραστή. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δεν έχετε αντίρρηση εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όσον αφορά το θέμα του ανεξάρτητου συμβούλου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι δεν μιλάω για ανεξάρτητο σύμβουλο. Μιλάω για τον σύμβουλο που έπρεπε να έχει ο ΟΤΕ για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του και δεν είχε. Άρα ο σύμβουλος από κοινού δεν είναι διαπραγματευτής προς όφελος του ΟΤΕ. Αυτό είναι αυτονόητο.
Άλλο ερώτημα. Αυτός ο σύμβουλος δεν είδε ποτέ ότι οι τιμές είχαν ένα καπέλο 10% πάνω; Γιατί με βάση τις ομολογίες των στελεχών της Siemens από τη Γερμανία και τις γερμανικές δικογραφίες, είναι εμφανές και γι’ αυτό γίνεται όλη η ιστορία και διασταυρώνεται πλήρως ότι πήγαινε ένα 10% επί των προμηθειών –είναι ο λόγος για τον οποίο και εσείς διαφωνήσατε- για να κάνει τον ΟΤΕ πιο φιλικό αγοραστή απέναντι στα προϊόντα της Siemens. Το τελικό όμως αποτέλεσμα αυτού του καπέλου 10% πάνω στις τιμές πήγαινε και το πλήρωνε, ερχόταν δηλαδή στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό ο σύμβουλος δεν έπρεπε αν ήταν σωστός να το επισημάνει; Δηλαδή στον έλεγχο των τιμών δεν έπρεπε να δει ότι εδώ υπήρχε ένα καπέλο 10% που δεν υπήρχε στην υπόλοιπη αγορά; Είναι το 8% του υπηρεσιακού επιπέδου συν περίπου 2% των κυβερνητικών παραγόντων. Δεν λέω αν το ξέρατε. Δανείζομαι ένα ερώτημα από τον κύριο Τζαβάρα που το θέτει συχνά. Μου κάνει όμως και μένα εντύπωση. Αυτός ο σύμβουλος αν είχε τουλάχιστον εξ ημισείας νομιμοφροσύνη, δεν έπρεπε να επισημάνει και στις δύο πλευρές ότι εδώ υπάρχει ένα καπέλο 10%; Γιατί ομολογείται από τον Σίκατσεκ, τον Κουτσενρόιτερ και τον κύριο Χριστοφοράκο ότι υπήρχε ένα καπέλο πάνω στις προμήθειες το οποίο χρηματοδοτούσε υπηρεσιακά στελέχη, κόμματα, και πρόσωπα. Αυτό υπολογίζεται grosso modo στο 10% το οποίο πήγαινε πάνω στις τιμές και το πλήρωνε ο ΟΤΕ. Αυτό είναι το ερώτημα και όχι αν γινόταν. Το ότι γινόταν, γινόταν. Αυτό δεν έπρεπε ο σύμβουλος να το επισημάνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Κατ’ αρχήν οι αρμοδιότητες του συμβούλου καθορίζονται ρητά μέσα στη σύμβαση. Δεν γνωρίζω απ’ έξω ποιες ήταν οι ακριβείς αρμοδιότητες και δεν μπορώ να πω κάτι που δεν γνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κύριος Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, ποια είναι ακριβώς η συγγενική σας σχέση με τον κύριο Σαμαρά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Είναι εξ αγχιστείας. Ουσιαστικά έχουμε παντρευτεί δύο αδελφές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μπατζανάκηδες
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Μπατζανάκηδες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Συνεχίζω αυτό που είπε πριν ο Πρόεδρος και πιο πριν ο κ. Παφίλης. Pricewaterhouse 50 – 25 – 25. Ποια διοίκηση του ΟΤΕ είχε επιλέξει αυτό το σύμβουλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό αναφέρεται –με επιφύλαξη το λέω αλλά έχω και εδώ την προγραμματική- στην αρχική προγραμματική συμφωνία που είχε συναφθεί το 1997. Νομίζω ότι ο κ. Παπούλιας είχε υπογράψει την προγραμματική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρω αν συμμερίζεστε την εκτίμηση που θα κάνω. Ήταν πιο πολύ συνέταιροι η Intracom, η Siemens και ο ΟΤΕ, με αυτό το σχήμα. Έτσι δεν είναι; Είναι υπερβολή να το ισχυριστείτε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό θα ήταν υπερβολή ίσως. Όχι συνέταιροι αλλά υποτίθεται ότι όταν κάνεις μία σύμβαση-πλαίσιο, θεωρείται ότι είσαι συνεργάτης πλέον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης):Προσχωρούν από κοινού σ’ αυτήν τη λειτουργία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άρα δίκιο είχε πριν ο Πρόεδρος που είπε ότι αν ήθελε ο ΟΤΕ να έχει μία αυτοτέλεια, θα επέλεγε ένα δικό του σύμβουλο και δεν θα επέλεγε από κοινού τριχοτομημένο σύμβουλο.
(XA)
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Το σύμβουλο -πάλι με επιφύλαξη, γιατί στο κομμάτι αυτό δεν είχα συμμετοχή- νομίζω τον επέλεξε ο ΟΤΕ. Απλά η σύμβαση όριζε ότι ένα μέρος των εξόδων θα το καλύπτουν οι άλλες δύο εταιρείες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Οι όροι των προγραμματικών, οι περίφημες ρήτρες, καθυστέρησαν να ενεργοποιηθούν.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Πιστεύω –θα επαναλάβω αυτό που είπα πριν- ότι στις άλλες δύο ρήτρες –δεν μπορώ να κρίνω τα αποτελέσματα να είναι σωστά ή λάθος- οι όροι είχαν ενεργοποιηθεί. Και ο κοστολογικός διενεργήθηκε και το Benchmarking από το 2005, που ήταν και το τελευταίο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Η ρήτρα του πλέον ευνοούμενου πελάτη.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): ‘Όχι. Η ρήτρα του πλέον ευνοούμενου πελάτη είναι άλλο. Το Benchmarking. Πάει και κοιτάει σε άλλη χώρα, στη Γαλλία για παράδειγμα, αν ο ΟΤΕ αγόραζε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ένα πρόγραμμα.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Ή πουλούσαμε εδώ 100 και στη Γαλλία 50.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν ο ΟΤΕ έβρισκε χαμηλότερες τιμές….
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό τον έλεγχο τον είχε -τουλάχιστον από τα αποτελέσματα που έχω στα χέρια μου- πραγματοποιήσει και είχε δει για συγκεκριμένη κατηγορία υλικών -δεν το έκανε για όλα τα υλικά-……
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επιλεκτικά.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Επιλεκτικά διάλεγε. Έλεγε «από τις δέκα κατηγορίες, θα πάρω τις τρεις». Κάπως έτσι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για διευκρινίστε μας. Το 2008 είδατε κάποια στιγμή για πρώτη φορά να ενεργοποιείται…
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Είπα απλώς ότι μία από όλες αυτές τις ρήτρες, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 3.1.6 της προγραμματικής ενεργοποιείται, ξαφνικά το 2008 είναι στη φάση υλοποίησης, γιατί στην επιτροπή αξιολόγησης, στην οποία αναγκαστικά μετέχω γιατί δεν υπάρχει πλέον κάποιος από τη SIEMENS, αποφασίστηκε και η SIEMENS αποδέχθηκε το αποτέλεσμα του 10,8 -είναι αυτό που είπα πριν- τη σύγκριση των δύο κέντρων, ότι η SIEMENS τελικά για το διάστημα 1998-2000 ήταν κατά 10,6 ευρώ ακριβότερη από την παροχή της INTRAKOM.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν ενεργοποιήθηκε το 2004, το 2005, το 2006, το 2007 και ξαφνικά το βλέπετε το 2008 να ενεργοποιείται. Ποιος ήταν στη διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια που ανέφερα στον ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Το 2004 ο κ. Βουρλούμη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άρα, όλα αυτά τα χρόνια δεν ενεργοποιείται και ξαφνικά το 2008 με καθυστέρηση –είπατε- δέκα ετών….
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Η σύμβαση αναφέρει ότι μέχρι 31.12.2002 ο ΟΤΕ πρέπει να κάνει χρήση του όρου αυτού. Και τον όρο αυτό τον ενεργοποιούν. Όσο εγώ είμαι στη SIEMENS επιστολή από τον ΟΤΕ που να μας καλεί από το 2002, το 2003, το 2004, το 2005, να διαπραγματευτούμε για αυτό τον όρο, δεν έχω πάρει ποτέ. Και μάλιστα το ανέφερα κιόλας στη διοίκηση εδώ, ότι τέτοια επιστολή από τον ΟΤΕ δεν υπάρχει, εκτός αν υπήρχε και κάπου έχει χαθεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άρα, η διοίκηση του ΟΤΕ είναι αυτή που ευθύνεται. Αυτό συνάγω από αυτά που λέτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι διοικήσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Οι διοικήσεις.
Είπατε ότι αλληλογραφήσατε με το Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Όσο ήταν ο Χριστοφοράκος στην εταιρεία μέχρι το 2007, από το 2003 και μετά -ξεκινώντας πάντα με το προσωπικό μου πρόβλημα, βλέποντας την καριέρα μου να πηγαίνει όλο και πίσω και βλέποντας να προωθούνται άλλα στελέχη μέσα στην εταιρεία, εκ των υστέρων λέω δόξα τω Θεώ που δεν είχα την εξέλιξη που έπρεπε- απευθυνόμουν στον κ. Χριστοφοράκο με επιστολές επισημαίνοντάς του τις υπηρεσιακές αρρυθμίες ως προς το πρόσωπό μου και παράλληλα λέγοντάς του ότι ορισμένα πράγματα, ότι με τον τρόπο που λειτουργούσε τότε το com, το κομμάτι που βρισκόμουν, έβρισκα ότι θα μπορούσαν να εκθέσουν και τον ίδιο. Δηλαδή, απευθυνόμενος σε αυτόν, του έλεγα ότι κάπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάτω, χωρίς όμως να γνωρίζω το τι συνέβαινε με τον έξω κόσμο. Το επαναλαμβάνω αυτό, γιατί εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσα να το ξέρω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν σας απαντούσε ο Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, ποτέ δεν έλαβα απάντηση και δεν υπήρξε και καμία εξέλιξη -όπως είπα και προηγουμένως- με την αποχώρησή του, διότι η εταιρεία αποφάσισε να μου στερήσει και το τυπικό δικαίωμα υπογραφής που είχα στην εταιρεία μέσα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι η SIEMENS έκανε κάθαρση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτοκάθαρση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτοκάθαρση λέει ο κ. Βαλυράκης.
Ανάλογη κάθαρση στον ΟΤΕ είδατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Όσον αφορά την κάθαρση που έκανε η SIEMENS, θα πω ότι η επιλογή να φέρει και έναν άνθρωπο από τη Γερμανία, ο οποίος ανέλαβε το τμήμα –νομικός είναι ο κ. Σικέλης που έχει έλθει, το όνομα του οποίου αναφέρεται και σε κάποιες δικογραφίες- πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό μπήκαν κάποιες βάσεις…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για τη SIEMENS λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ σας λέω για τον ΟΤΕ.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Στον ΟΤΕ δεν έχουμε πληροφορηθεί κάτι αντίστοιχο. Βέβαια το πρόβλημα το είχε η SIEMENS ουσιαστικά σε πρώτη φάση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, ο ΟΤΕ, που είναι η άλλη πλευρά του λόφου και η οποία είναι και ο παραγγέλων και ο πλερώνων που λένε κατά το κοινώς λεγόμενο, έχετε την αίσθηση ότι έκανε κάθαρση; Αφήστε τη SIEMENS. Λέτε ότι έκανε κάποια κάθαρση, αυτό κρίνεται. Τώρα μιλάμε για τον ΟΤΕ.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Για τον ΟΤΕ δεν μπορώ να ισχυριστώ κάτι, γιατί δεν γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν μάθατε τίποτα;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Όχι. Δεν γνωρίζω αν έχει αναλάβει κάποιες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, δημιουργώντας και κάποιο τμήμα αντίστοιχο, όπως δημιούργησε η SIEMENS εδώ στην Ελλάδα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τα στελέχη της SIEMENS που βλέπατε –και αναφέρατε τον Γεωργίου, τον Καραβέλα, το Χριστοφοράκο- πώς κρίνετε τον τρόπο ζωής τους; Ήταν μετρημένοι, ήταν πλούσιοι; Πώς θα τους κρίνατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Εγώ αυτό που πολλές φορές είχα πει στην εταιρεία -και δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανένα από όσους πέρασαν-…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε την εταιρεία. Ο κύριος συνάδελφος σας ρωτάει τι βλέπατε εσείς, όχι τι λέγατε στην εταιρεία.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό που έλεγα στην εταιρεία –θα το επαναλάβω- είναι ότι ουσιαστικά για τα περιουσιακά στοιχεία του οποιουδήποτε….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Για τον τρόπο ζωής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πώς τους βλέπατε; Μαζεμένους, ταπεινούς; Πώς τους βλέπατε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εγώ θεωρούσα ότι ήταν μία περίοδος που τουλάχιστον με τον τρόπο που ήταν γνωστό στους από κάτω οι αμοιβές, οι οποίες λίγο-πολύ ήταν γνωστές, θεωρούσα ότι δεν υπήρχε αντιστοιχία …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπήρχε αναντιστοιχία ανάμεσα στον τρόπο ζωής και στις αμοιβές τις επίσημες, τις νόμιμες.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Από εκεί και πέρα, τι συμφωνούσε η SIEMENS κατ’ ιδίαν, είναι θέμα που δεν μπορώ να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αυτό δεν είναι πολύ κολακευτικό. Κάποια στιγμή περίσσευαν τα χρήματα για το λάδωμα, κινείτο τόσο η μηχανή που ξεχείλισαν τα λάδια, δεν χρειαζόντουσαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για το λάδωμα, εκεί το εντοπίζω. Εσείς ξέρατε, είσαστε στέλεχος της SIEMENS, ξέρετε πόσα παίρνετε, ξέρετε πόσα έπαιρναν και οι υπόλοιποι και βλέπατε ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ αυτών των επισήμων αμοιβών που έδινε η SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Η θέση μου είναι ότι σε μία πολυεθνική, όσο και ψηλά και να φθάσεις, μπορεί να σου προσφέρει κάποιες συγκεκριμένες ανέσεις, αλλά δεν μπορεί να ζεις ως εφοπλιστής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για τις συμφωνίες αυτές που έκανε ο ΟΤΕ και έπαιρνε αποθέματα, παραπανήσιο υλικό, ξέρετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Όχι. Ουσιαστικά αυτά από κάποιες γκρίνιες κατώτερων στελεχών του ΟΤΕ, που δεν είμαι σε θέση όμως να γνωρίζω αν πραγματικά στις αποθήκες υπήρχε πολλές φορές υλικό, το οποίο ουσιαστικά δεν ήταν χρηστικό. Αλλά και αυτό με επιφύλαξη, γιατί δεν είχα εικόνα από το τι πραγματικά συμβαίνει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έλεγαν ότι πάλιωνε το υλικό και έμενε στις αποθήκες και απαξιωνόταν.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Έχει γραφεί κατά καιρούς ότι στις αποθήκες της Πάρνηθας υπάρχει υλικό, αλλά αυτό δεν το γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχετε ακούσει τίποτα για επίσκεψη ή εκδήλωση πολιτικού ή πολιτικών μέσα στις εγκαταστάσεις της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Είναι γεγονός –φαντάζομαι γιατί με ρωτάτε, είχε γραφεί κιόλας στον Τύπο- ότι μία φορά επί εποχής Μαυρίδη είχε έλθει μία πρόσκληση στα στελέχη της εταιρείας να κατέβουμε να ακούσουμε μία ομιλία του κ. Μαντέλη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν εκλογές τότε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Θα σας γελάσω, δεν θυμάμαι πότε ήταν. Πάντως ήταν…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πού έγινε η ομιλία;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Στο forum της SIEMENS, στο οποίο δεν παραβρέθηκα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Κρατούσατε αποστάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Σέκερης): Από όλα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ανεξαρτήτως και της συγγενείας που έχετε με τον κ. Σαμαρά…
(GM)
BA
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ακόμα και συγγενής να ήταν, δεν θα πήγαινα να τον ακούσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι η δήλωση της ημέρας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η SIEMENS είναι σε πορεία αυτοκάθαρσης. Ελπίζω να κινηθούμε κι εμείς σε αντίστοιχη πορεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό πραγματικά το πιστεύω, γιατί δεν έχει και άλλα περιθώρια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξ ανάγκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, το εργοστάσιο της SIEMENS ήταν στη Θεσσαλονίκη, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήταν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τώρα τι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τώρα μπορεί να έχει γίνει ποδοσφαιρική αλάνα. Νομίζω ότι πρέπει να πουλήθηκε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πόσοι δούλευαν σε αυτό το εργοστάσιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Στις καλές ημέρες επί τηλεπικοινωνιών είχαν φθάσει περίπου τα 1.000 άτομα. Η παραγωγή γινόταν εδώ και σε έναν βαθμό υπήρξαν περίοδοι που κάναμε και εξαγωγές σε άλλες χώρες για λογαριασμό της SIEMENS Γερμανίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σήμερα απειλείται με συρρίκνωση; Ουσιαστικά το υπαινιχθήκατε, αλλά το ρωτάω για να πάω και στην επόμενη ερώτηση: Πόσοι δουλεύουν σήμερα, πόσοι δούλευαν πέρυσι τέτοια εποχή και τι προοπτικές υπάρχουν, για να δούμε λίγο και την κοινωνική διάσταση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτή τη στιγμή η SIEMENS με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, πέραν της κάθαρσης που είπα πολλές φορές σήμερα, προς τα έξω έχει τεράστιο πρόβλημα. Είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων, από τη στιγμή που εδώ και δύο χρόνια παραγγελίες στην εταιρεία δεν υπάρχουν -αν υπάρχουν κάποια συμβόλαια, πράγμα που δεν γνωρίζω, φερ’ ειπείν στα θέματα των ιατρικών μηχανημάτων, υποστήριξης κλπ, αυτά κανονικά προχωρούν- από εκεί και πέρα δεν έχει την πολυτέλεια να μπορεί να διατηρήσει όλο αυτό το δυναμικό που είχε και σίγουρα αυτήν τη στιγμή η πορεία είναι φθίνουσα. Αυτήν τη στιγμή η SIEMENS στο Μαρούσι τουλάχιστον δεν πρέπει να έχει πάνω από 450 εργαζόμενους συν κάποιους άλλους που είναι εξωτερικοί ή που είναι με συμβάσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πέρυσι τέτοια εποχή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν πολλοί περισσότεροι. Έχει ανακοινώσει και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τώρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Στον κ. Ζαγοριανό καταθέσατε. Πέρυσι τέτοια εποχή περίπου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Κατέθεσα πέρυσι στις αρχές Μαρτίου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πως ήταν ο κ. Ζαγοριανός; Σας δέχθηκε μόνος του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Με δέχθηκε με κάποιον εισαγγελέα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τον κ. Σανιδά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι τον κ. Σανιδά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήταν μέσα εισαγγελέας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι και παρέμεινα από τις 8.30’ περίπου μέχρι τις 1.00’.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μήπως ο κ. Αθανασίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήταν νομίζω ο κ. Λεωνίδας Νικολόπουλος. Τον έχω σημειωμένο εδώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πως κρίνατε τον τρόπο που χειρίστηκε την ανάκριση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τουλάχιστον όσον αφορά στη συζήτηση που είχα εγώ μαζί του με ρώτησε ορισμένα πράγματα και μου έδειξε έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του. Τουλάχιστον τις ώρες που ήμουν εγώ μέσα και με την αναφορά που έκανε στην οικογένειά μου έσπασε λίγο τον πάγο που υπήρχε αλλά γενικά ο άνθρωπος τις λίγες ώρες που παραβρέθηκα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ζήσατε τον Γεωργίου, τον Καραβέλα και τον Χριστοφοράκο. Είπαμε ότι ο τρόπος ζωής τους δεν είχε αντιστοιχία με τις αμοιβές. Αλλά ήταν σίγουροι για τον εαυτό τους; Πως τους βλέπατε; Ήταν εμφανώς αλαζονικοί, ήταν άνετοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήταν απόμακροι. Παρότι ήταν οι άμεσοι προϊστάμενοι του τμήματος αυτού, δεν είχαμε ουδεμία επικοινωνία ούτε εγώ αλλά ούτε και όλοι οι υπόλοιποι αμιγώς σε συγκεκριμένα θέματα και πολλές από τις συναντήσεις που γίνονταν με υπηρεσιακά στελέχη από τη Γερμανία, γίνονταν πάντοτε χωρίς τη δική μας παρουσία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και οι τρεις ήταν απόμακροι; Είχαν κοινό χαρακτηριστικό να είναι απόμακροι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Θέλω να τονίσω ότι οι δύο συγκεκριμένοι, ο κ. Γεωργίου και ο κ. Καραβέλας, ήταν οι επικεφαλείς του επικοινωνιακού τομέα της SIEMENS μέχρι το 1998. Οι αντίστοιχοι που μιλάμε από το 1998 και μετά ήταν ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Αθανασιάδης, ο οικονομικός και ο τεχνικός διευθυντής. Ο κ. Χριστοφοράκος αντικατέστησε τον κ. Ντόμπεκ. Ήταν ένας Γερμανός ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ομίλου μέχρι το 1997, οπότε και αποχώρησε από την Ελλάδα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όλοι αυτοί είχαν το κοινό χαρακτηριστικό ότι ήταν απόμακροι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ο Αθανασιάδης και ο Μαυρίδης ουσιαστικά πήραν τη σκυτάλη από τους Γεωργίου και Καραβέλα. Ήταν καθαρά επιλογές του κ. Χριστοφοράκου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κανείς δεν σας πλησίαζε; Ήταν κλειστοί κάστα μόνοι τους με τους αμέσως επισταμένους τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Κανείς. Απλά η όλη συζήτηση που γινόταν, ήταν όταν έπρεπε να ετοιμάσουμε παρουσιάσεις για τους Γερμανούς, όταν θα έπρεπε να κυνηγήσουμε τον ΟΤΕ να μας πληρώσει ή δεν ξέρω εγώ τι, ή σε συζητήσεις που έπρεπε να πάμε λόγω της προγραμματικής συμφωνίας ουσιαστικά για τις επιτροπές που είχαν τότε συσταθεί, γιατί υπήρχε η αξιολόγηση που ήταν το ανώτατο όργανο και υπήρχε και η διαχείριση στην οποία μετείχαν τα χαμηλότερα στελέχη και οι τεχνικοί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, δώρα δίνει η SIEMENS, συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εγώ θα το έθετα ανάποδα. Πόσοι ζήταγαν δώρα από το SIEMEMS.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για πείτε μας, πόσοι ζήταγαν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, μας λέτε ότι απαιτούσαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν μιλάω για πελάτες. Μιλάω και σε φιλικό επίπεδο. Γνωρίζοντας κάποιος ότι δούλευε σε μία πολυεθνική, στην Ελλάδα ζούμε, ερχόταν και σου έλεγε «μου χάλασε ο απορροφητήρας». Σε τέτοιο επίπεδο πολλά ακούγαμε και λέγαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εις αντάλλαγμα υπηρεσιών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν θα το έλεγα έτσι εγώ. Δεν μπορώ να σας πω ξεκάθαρα τουλάχιστον στο δικό μας κομμάτι ότι υπήρχε τέτοιου είδους συναλλαγή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το εντάσσετε στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εκεί θα το έλεγα πιο πολύ, πραγματικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτά είναι μικροπράγματα, μικροεπισκευές, μικροεξυπηρετήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Διαβάζοντας για τους βραστήρες ή τις καφετιέρες πολλές φορές, το θεωρώ ότι …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν έχουμε τιμολόγια ύψους 130.000 και 140.000 ευρώ, αυτό είναι στην ίδια κατηγορία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν θα το έλεγα, όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης: Ούτε εγώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχει τόσο ακριβή καφετιέρα, κύριε Πρόεδρε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άρα, εσείς ακούγατε για δώρα για δημόσιες σχέσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων δεν το θεωρούσα ότι θα έπεφτα από τα σύννεφα. Όχι όμως ότι σε επίπεδο δώσαμε στον κύριο τάδε πολιτικό μία κουζίνα, κλπ. Αυτό δεν ακούστηκε ποτέ. Σε οποιονδήποτε και αν ήταν να σταλεί κάτι, δεν θα ακουγόταν τουλάχιστον σε μας. Δεν υπήρχε και λόγος να ακουστεί αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είστε σήμερα στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Δεν είστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Είμαι τα τελευταία δύο χρόνια πλέον.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιοι είναι από τον ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Είναι ο Διευθυντής Προμηθειών κ. Βλάχος, η κυρία Ευθημέρου που είναι η Διευθύντρια Τεχνολογίας και ο κ. Πασιάς. Γιατί στη δική μας περίπτωση σε αυτά που συζητάμε με τον ΟΤΕ υπάρχει η εξής ιδιορρυθμία, ότι κανονικά από το 2007 ο κλάδος όπως σας είπα των τηλεπικοινωνιών έχει αποσχιστεί από τη SIEMENS. Συνεπώς, η SIEMENS στην οποία εργάζομαι πλέον δεν διαθέτει τον κλάδο αυτό, ο οποίος έχει πάει στη NOKIA SIEMENS. Όμως, οι συμβάσεις που είχε συνάψει η SIEMENS μέχρι τότε και δεδομένης της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τον ΟΤΕ και με την κοινή γνώμη και όλο αυτό το σκάνδαλο έχουν παραμείνει. Τη νομική ευθύνη κρατάει ακόμα η SIEMENS. Είναι σε μία φάση που έχουν αναλάβει οι δικηγόροι κι εκεί δεν γνωρίζω και εγώ την κατάσταση της μεταφοράς των συμβάσεων στη ΝΟΚΙΑ πλέον και σε θέματα που μετέχει ακόμα η SIEMENS είναι στα θέματα τα διαδικαστικά όσον αφορά την ολοκλήρωση των προγραμματικών.
PM
(4GM)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κύριος Τροϊζος μετέχει στην Επιτροπή αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ο κύριος Τροϊζος μετέχει ως σύμβουλος του κυρίου Βλάχου. Είναι στη διεύθυνση προμηθειών του Ο.Τ.Ε. και έχει αναλάβει εδώ και περίπου ενάμισι-δύο χρόνια ως σύμβουλος έργου. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά έχει συνταξιοδοτηθεί. Έχει αναλάβει με σύμβαση έργου την παρακολούθηση ως γνώστης των συμβάσεων από το παρελθόν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κύριος Τροϊζος -τον οποίο κάλεσα για μάρτυρα- πιστεύετε ότι θα μας διαφώτιζε; Είπατε ότι ήταν στη διεύθυνση προμηθειών. Εγώ τον έχω καλέσει ως μάρτυρα. Τον κύριο Μπασιά τον ακούσαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ο κύριος Τροϊζος είναι πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι ο κύριος Βλάχος. Ο κύριος Βλάχος νομίζω ότι είναι τα τελευταία χρόνια στον Ο.Τ.Ε. Ο κύριος Τροϊζος ήταν στις προγραμματικές, ήταν και στο θέμα του διαγωνισμού το 1992-1994 που σας ανέφερα και ήταν και στις προηγούμενες συμβάσεις, δηλαδή ο κύριος Τροϊζος, απ’ όσο γνωρίζω, είναι πάρα πολλά χρόνια στη διεύθυνση προμηθειών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επομένως εγώ επαναβεβαιώνω το αίτημά μου να έλθει ο κύριος Τροϊζος στην Επιτροπή μας. Έχει ήδη καταγραφεί αυτό.
Η διαπραγμάτευση του Ο.Τ.Ε. με τη SIEMENS: Μιλήσατε για έντεκα εκατομμύρια. Έκλεισε αυτή; Πάμε στην υλοποίηση; Αν κατάλαβα καλά, χρησιμοποιήσατε τη λέξη «διαπραγμάτευση». Ή έκλεισε, ή είναι διαπραγμάτευση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δούλεψε για ένα χρόνο η ομάδα εργασίας, έβγαλε το πόρισμα, κατέληξαν στα δέκα εξακόσια που σας είπα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το δεχθήκατε εσείς, το δέχθηκαν και οι άλλοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): …και στα πλαίσια της Επιτροπής Αξιολόγησης κάθισαν η SIEMENS και ο Ο.Τ.Ε. και η SIEMENS αποδέχτηκε το αποτέλεσμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει πλέον ο Ο.Τ.Ε. να προσδιορίσει ποιες είναι οι ανάγκες του και τι υλικά χρειάζεται και να διαπραγματευθεί πλέον το υλικό αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πόσος καιρός είναι που έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, όμως από κει και πέρα το αποτέλεσμα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και ο Ο.Τ.Ε. δεν έχει κάνει ακόμα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ο Ο.Τ.Ε. έχει κάνει κάποια βήματα, δηλαδή έχει καλέσει τη SIEMENS για να προσδιορίσουν επακριβώς το υλικό. Η SIEMENS, όπως σας είπα, δεν έχει κλάδο αυτή τη στιγμή για να διαπραγματευθεί. Δεν μπορώ να το κάνω εγώ αυτό γιατί δεν γνωρίζω καν τα υλικά που διαθέτει η NOKIA SIEMENS πλέον. Αυτό το αντικείμενο το έχει αναλάβει η NOKIA SIEMENS με τις τεχνικές υπηρεσίες του Ο.Τ.Ε. όπου θα καταλήξουν σ’ ένα πλαίσιο σ’ ένα βάθος χρόνου που θα καθορίσει ο Ο.Τ.Ε. βάσει των αναγκών του για να εξαργυρώσει την επιταγή αυτή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Βλέπω παντού Ο.Τ.Ε. όμως, βλέπω μία καθυστέρηση που οφείλεται στον Ο.Τ.Ε.
Τον τρόπο λειτουργίας της Debevoise πώς θα τον κρίνατε; Τι άποψη έχετε σχηματίσει; Ήλθαν έχοντας γνώσεις, βλέποντας και κάνοντας, «στο γόνατο», ήταν μελετημένοι; Πώς τους κρίνετε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τουλάχιστον στην επίσκεψη που έκαναν σε μένα είχα την αίσθηση ότι γνώριζαν αρκετά πράγματα πριν έλθουν. Κάθισαν περίπου δύο μέρες σε μένα, πήραν το σκληρό δίσκο για κάποιες ώρες και στη συνέχεια έγινε ένας δεύτερος γύρος στον οποίο εγώ δεν εκλήθην. Στο δεύτερο γύρο είχαν προσκληθεί όσοι πλέον θεωρούντο ότι είχαν κάτι το οποίο έπρεπε να αναλυθεί περαιτέρω. Στη δική μου περίπτωση σταμάτησαν από την πρώτη στιγμή. Το πόρισμα δεν το πήρα αλλά με ενημέρωσε η εταιρεία ότι εγώ ήμουν εντελώς «καθαρός» απ’ όλη αυτή την ιστορία και μου τεκμηριώθηκε η συνέχιση της εργασιακής μου σχέσης με τη SIEMENS και ότι βγήκε «καθαρό» το πόρισμα, άρα η SIEMENS δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραμείνω. Από κει και πέρα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήσασταν «λευκός» τελείως. Εξάλλου στα τούρκικα «σεκέρ» σημαίνει ζάχαρη! Πάντως ήλθαν μελετημένοι. Αυτό με ενδιαφέρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τουλάχιστον εμένα μου έδωσαν την εντύπωση ότι γνώριζαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μας βοηθήσετε, κύριε μάρτυς, γιατί επισημάναμε με την κατάθεσή σας ότι ο Ο.Τ.Ε. για πολλά χρόνια καθυστέρησε την ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας η οποία θα του έδινε πολύ σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να μας βοηθήσετε για τη μέθοδο με την οποία θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τη ζημιά του Ο.Τ.Ε., δηλαδή το ότι δεν ενεργοποίησε για πολλά χρόνια αυτή τη ρήτρα, ενώ θα μπορούσε να έχει μία αντιστάθμιση σε υλικό πολύ νωρίτερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Θα σας το θέσω λίγο διαφορετικά. Εγώ σας ανέφερα το αποτέλεσμα της εναρμόνισης των τιμών και ότι η διαδικασία αυτή συμβατικά και μόνο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ή θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει το 2002. Το αποτέλεσμα το οποίο αναφέρατε κι εσείς ότι ήταν λίαν επιβαρυντικό για τη SIEMENS…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν ξέρω αν ήταν επιβαρυντικό για τη SIEMENS, πάντως ήταν λίαν επιβαρυντικό για τον Ο.Τ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Είναι επ’ ωφελεία του Ο.Τ.Ε. μετά από τόσα χρόνια. Για μένα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι. Αν είχε ενεργοποιηθεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Λέτε ότι είχε καθυστερήσει τόσα χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν είχε ενεργοποιηθεί τότε, θα ήταν επιβαρυντικό για τα συμφέροντα της SIEMENS, πάντως συμβατικά κινούμενος ο Ο.Τ.Ε. θα είχε οικονομικά οφέλη εξ’ αυτού. Συμφωνείτε μ’ αυτή την προσέγγιση. Εξάλλου εσείς μας το…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Εγώ διαφωνώ στο ότι ο Ο.Τ.Ε. δεν ενεργοποίησε τον όρο μέχρι το 2002. Επίσης διαφωνώ στο ότι όταν βγάζουμε δύο μοντέλα για να συγκρίνουμε κάποιες τιμές μονάδος, μπορείς να φορτώσεις τη μία ή την άλλη τεχνολογία όπως εσύ κρίνεις καλύτερα και να δημιουργήσεις το αποτέλεσμα. Χωρίς να θέλω να υπονοήσω κάτι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, η ερώτηση είναι απλή και σαφής. Αν είχε ενεργοποιηθεί η σχετική διαδικασία με τη ρήτρα που είπαμε, δεν θα είχε σημαντικό κέρδος ο Ο.Τ.Ε. και πώς προσδιορίζεται αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Υπάρχει όμως κάτι άλλο, ότι αν είχε ενεργοποιήσει ο Ο.Τ.Ε. τη ρήτρα αυτή τη 2002 ή το 2000 κάτω από μία άλλη ατμόσφαιρα, ενδεχομένως να μην είχε βγει το δέκα, να είχε βγει μηδέν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστώ.
Ο κύριος Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ παραιτούμαι για να διευκολύνω τους συναδέλφους. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Καμμένος έχει το λόγο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Γραμματέας της Επιτροπής κυρία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα είμαι πολύ σύντομος. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Οι προγραμματικές συμφωνίες προέβλεπαν δύο συστήματα, ένα της SIEMENS και ένα της ERICSSON INTRACOM. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το σύστημα ISS είναι το ίδιο με της ERICSSON ή είναι τρίτο σύστημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν γνωρίζω ποιο είναι το ISS.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
Δεύτερη ερώτηση: Μας είπατε προηγουμένως ότι ουσιαστικά το έργο της SIEMENS στον Ο.Τ.Ε. φθίνει και φθάνει στο μηδέν περίπου. Το ερώτημα είναι ποιοι έχουν μπει πλέον στον Ο.Τ.Ε. Είναι η αγορά της Κίνας ή και άλλοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Απ’ ό,τι ακούω πλέον –γιατί εμείς δεν έχουμε ενεργό πρόβλημα με τον Ο.Τ.Ε.- ακούγονται πάρα πολύ οι Κινέζοι. Τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια που βρισκόμαστε πλέον εκτός Ο.Τ.Ε. -γιατί αναγκαστικά βρισκόμαστε μόνο λόγω του θέματος της προγραμματικής- ακούγεται πάρα πολύ ότι οι Κινέζοι έχουν ουσιαστικά κερδίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των προμηθειών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γνωρίζοντας τα restrictions που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισηγμένες εταιρείες και στο DOW JONES και τα restrictions που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την ηθική –αν θα μπορούσαμε να το πούμε- διακυβέρνηση των εταιρειών, γνωρίζετε αν αντίστοιχες δεσμεύσεις υπάρχουν στην Κίνα ή η Κίνα είναι μία τρίτη χώρα η οποία δεν δεσμεύεται με τους όρους που βάζουν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η Ευρωπαϊκή Ένωση;
(SX)
(4PM)
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Θα σας γελάσω. Δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.
Αυτή τη στιγμή ξέρετε αν γίνονται διαγωνισμοί ή αν γίνονται απευθείας αναθέσεις στον ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Απ’ ό,τι διαβάζω από ανακοινώσεις που βγαίνουν –και μέσα από το internet- γνωρίζω ότι γίνονται διαγωνισμοί. Και αυτό το μαθαίνω κιόλας μέσω της NSN, που ουσιαστικά έχουμε ακόμα τη συνεργασία με τη NOKIA SIEMENS. Γνωρίζω ότι προτίθενται τώρα να βγάλουν κάποιο μεγάλο διαγωνισμό για τη μεγάλη τεχνολογία, για το VDLS. Γνωρίζω ότι τρέχουν, τέλος πάντων, κάποιοι διαγωνισμοί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είπατε ότι η SIEMENS σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει κι έχει κομμάτι της αγοράς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Πλέον όχι στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι στην Ελλάδα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ούτε στο εξωτερικό. Πλέον η νέα εταιρεία είναι η NOKIA SIEMENS NETWORKS, με συμμετοχή και της SIEMENS. Δηλαδή, πενήντα – πενήντα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορείτε να μας διαφωτίσετε για το θέμα του προγράμματος PATRIOT καθόλου; Έχετε ασχοληθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Καθόλου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Σε ένα email, το οποίο έχει ανοιχτεί από την Debevoise, φαίνεται ένα email από τον κ. Buchoholz Frank την Παρασκευή 15 Απριλίου του 2005 προς τον κύριο ή την κυρία Martin Kinne και Hans Ditjo με κοινοποίηση Michels Michael και προώθηση του μηνύματος που αφορά την επίσκεψη Μαυρίδη.
Εκεί λέει το συγκεκριμένο email: «Martin, ο Πρόδρομος θα θέσει τα κατωτέρω ζητήματα: VDF: Οι δουλειές πάνε καλά, οπότε πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες πληρωμένες. Έχω κανονίσει. COSMOTE: Πρέπει να γίνει συμφωνία 7 – 8 μονάδες. ATHK: Χρειάζονται 250 μετρητά. Θα το κανονίσω με τον Hans. Armentel: Πρέπει να καταβληθεί το υπόλοιπο από τη συμφωνία 28. Θα τα κανονίσω με τον Hans. Πρέπει να γίνει πληρωμή για τη νέα παραγγελία MSC 1.500.000. Θα το κανονίσω με τον Hans. GSM-R: Πρέπει να γίνει συμφωνία 7 – 8 μονάδες.
Κατ’ αρχήν γνωρίζετε αυτούς τους αποστολείς και τους…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Μαυρίδη τον γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τον κ. Μαυρίδη τον γνωρίζω. Όλοι οι υπόλοιποι προφανώς δεν είναι από το com κομμάτι. Πρέπει να είναι από άλλους τομείς της SIEMENS. Είναι ονόματα που ούτε καν τα έχω ακούσει ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Frank Buchoholz SIEMENS AG είναι Com MN…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήταν στο mobile networks, που εγώ δεν ήμουν. Εγώ ήμουν στο fixed. Δηλαδή, το κομμάτι που ασχολιόμουν με τον ΟΤΕ… Γι’ αυτό κι αναφέρεται και η COSMOTE που είπατε πριν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, εδώ πέρα υπάρχει ένα θέμα. Και αναφέρομαι στην κυρία Πρόεδρο.
Κυρία Πρόεδρε, από τη δικογραφία εδώ προκύπτει, από το email το συγκεκριμένο και από τη Debevoise, ότι συνέχιζαν να διαπραγματεύονται μίζες με την COSMOTE ακόμα και το 2005. Και την Armentel και το σύστημα GSM-R.
Γι’ αυτό το λόγο προτείνω –βλέπω ότι τελειώνει η εξέταση του μάρτυρα, κυρία Πρόεδρε- να ξανακληθεί ο κ. Βουρλούμης, διότι πλέον υπάρχουν σοβαρά θέματα και πρέπει να γίνει άμεσα η εξέταση κατ’ αντιπαράσταση του κ. Βουρλούμη με τον κ. Ιωαννίδη και τους υπολοίπους, Μπαριτάκη κλπ. Υπάρχει σοβαρό θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Να καταθέσετε το έγγραφο αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι στη δικογραφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Είναι έγγραφο της δικογραφίας. Επειδή, όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι το έγγραφο SAG ATHENS 00002032. Ευχαρίστως να το δώσω στη Γραμματεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Για ευκολία το λέω, για να καταχωρηθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς. Δεν έχω κάτι άλλο να ρωτήσω.
(Στο σημείο αυτό ο κ. Παναγιώτης Καμμένος καταθέτει το προαναφερθέν έγγραφο)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κύριε μάρτυς, θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις.
Εσείς όσο χρονικό διάστημα είστε στον ΟΤΕ, μετά το ξέσπασμα αυτού του σκανδάλου θα λέγαμε, γιατί περί σκανδάλου πρόκειται –και δεν μένει αμφιβολία ούτε και σε εσάς- ακούσατε ποτέ να διαπραγματεύεται κάποια συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς μεταξύ SIEMENS και ΟΤΕ ή SIEMENS και Ελληνικού Δημοσίου ή κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Δεν άκουσα τίποτα. Διαβάζω κατά καιρούς δημοσιεύματα. Η όλη υπόθεση, σε αυτό το κομμάτι, έχει ανατεθεί στο νομικό τμήμα της SIEMENS Ελλάδος, στο οποίο προΐσταται ο κ. Σικέλης, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον ΟΤΕ, με τον κ. Πασιά, και προφανώς και με τη SIEMENS AG στο Μόναχο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Υπάρχει, δηλαδή, κάποια προδικασία που έχει αρχίσει να κινείται έστω σε πεδίο ατύπων συζητήσεων μεταξύ νομικών συμβούλων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Επιφανειακά σας λέω ότι το μόνο που γνωρίζω είναι στο κομμάτι της μεταφοράς των συμβάσεων από τη μία εταιρεία στην καινούργια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Στη δική σας. Όπως είπατε. Αυτό ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τίποτε άλλο.
Τώρα, όσον αφορά τα άλλα, με τις καταγγελίες για τα ονόματα και όλα αυτά, είναι καθαρά θέμα των νομικών υπηρεσιών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Εσείς όσο καιρό ήσασταν εκεί, έχετε καταλάβει ότι κάτι πονηρό συμβαίνει στη Δανιμαρκία, όπως λέμε; Είχατε αντιληφθεί περίεργες κινήσεις, περίεργες συμβάσεις κλπ.; Είχε πάρει το αυτί σας, το μάτι σας κάτι; Σας είχε πονηρέψει κάποια συμπεριφορά; Βλέπατε κάτι περίεργο; Ήταν στη συνήθη πρακτική όλα αυτά που γίνονταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Περίεργο όχι με την έννοια… Ήταν αδύνατον… Δηλαδή, ό,τι περίεργο μπορεί να συνέβαινε, συνέβαινε πολύ πριν προηγείτο της όποιας συνάντησης μπορεί να είχαμε μετά στον ΟΤΕ. Συνεπώς, αν γινόταν κάτι τέτοιο, ήταν αδύνατον…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ακόμα, δηλαδή, και να ήταν επιλήψιμο, εσείς θα το ανεχόσασταν ή θα το καταγγέλλατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αυτό το ξέρουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ότι θα το καταγγέλλατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Άρα, ό,τι γινόταν, ήταν κρυπτό από εσάς ενδεχομένως. Διατηρούνταν στεγανά, όπως λέμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τουλάχιστον από εμένα… Σας είπα, κακώς κείμενα μέσα στην εταιρεία τα είχα καταγγείλει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Μία τελευταία ερώτηση.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ήσασταν εκεί στο τμήμα το αρμόδιο, σας είχε ανατεθεί κάποια αρμοδιότητα να έρθετε σε επαφή με Υπουργούς ή με Γενικούς Γραμματείς ή με Διευθύνοντες Συμβούλους κλπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ποτέ, παρότι γνώριζαν ότι μπορεί να είχα τη δυνατότητα να έχω επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Λόγω εμπειριών και γνώσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Και λόγω και του οικογενειακού μου, που ήξερα κάποιους ανθρώπους. Από εκεί και πέρα δεν μπήκαν ποτέ –αυτό σας το λέω- στη διαδικασία να μου ζητήσουν. Απλά ήθελαν πολλές φορές να παρευρίσκομαι σε επίσημες συναντήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Όταν, λοιπόν, είχαν λυθεί κάτω από το τραπέζι τα διάφορα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όταν είχαν λυθεί, που μπορεί να έμπαιναν τελικά υπογραφές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Θα πρέπει να σας έχει ρωτήσει ο κ. Τζαβάρας για την προσωρινή ανώτερη τιμή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ρωτήστε το.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Στην προγραμματική αρχική αυτή σύμβαση του 1997 γίνεται κουβέντα για την προσωρινή ανώτερη τιμή. Τι έννοια έχει και πώς είναι δυνατόν να γίνεται μία σύμβαση χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς τι εννοεί και να τίθεται το «ανώτερη» και όχι «η ελάχιστη» τιμή; Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή. Για τις προγραμματικές συμβάσεις του 1997.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι, την 8002. Δεν ξέρω σε ποιο κομμάτι αναφέρεστε, γιατί αυτό δεν το θυμάμαι τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κι αν είχε σχέση αυτή η ανώτερη τιμή από την ενεργοποίηση των ρητρών, αυτών που είπαμε, του κοστολογημένου κόστους, του ευνοούμενου πελάτη κλπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Από τον κοστολογικό έλεγχο φαντάζομαι ότι τα αποτελέσματα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Από τη ρήτρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τη ρήτρα, την οποία εφήρμοσε κανονικά ο ΟΤΕ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Από την ενεργοποίηση της ρήτρας, θέλετε να πείτε, του κοστολογικού ελέγχου…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): …ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αν οι τιμές ήταν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): …θα προσδιόριζαν αυτή την τιμή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι.
(TS)
(4 SX)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Και η ρήτρα αυτή ενεργοποιήθηκε μετά σχεδόν δεκαετία όπου προέκυψε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι. Ο κοστολογικός;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Τα bench marking ενεργοποιήθηκε κανονικά και όπως έπρεπε βάση της σύμβασης. Η εναρμόνιση των τιμών, που είναι η σύγκριση των δύο τεχνολογιών…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Όπου δεν υπήρχε, λέτε, αυτή η ρήτρα μέσα στις προγραμματικές. Υπήρχε; Γιατί δεν την έχουμε δει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Στο άρθρο 3.1.6.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Στο άρθρο 3. Δεν είναι στην 8,9,10.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, είναι στο άρθρο 3.1.6. Είναι μία πολύ μικρή παράγραφος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αυτή η ρήτρα, λοιπόν, είναι αυτή που λέτε ότι ενεργοποιήθηκε μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Και τουλάχιστον, δεν μπορώ να ξέρω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Η οποία, όπως μας λέτε, ήταν σε ζημία της SIEMENS και όχι του ελληνικού δημοσίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Σαφέστατα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Γιατί η SIEMENS δεν ζήτησε να ενεργοποιηθεί νωρίτερα; Μήπως ήταν μικρότερη; Είχε μικρότερα έσοδα τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, αλλά μεσολάβησε η επαύξηση του τιμήματος, εάν θυμάστε. Το 2002 κανονικά θα έπρεπε να τελειώσουν οι προγραμματικές. Λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων επεκτάθηκε μέχρι το 2004. Μέσα σε αυτό το διάστημα άλλαξαν στον ΟΤΕ, έγινε αυτό που έγινε με τη SIEMENS, έφευγαν στελέχη, έρχονταν καινούργιοι, δεν ασχολιόταν κανένας. Δηλαδή μπορεί να μην κρύβεται και τίποτα πίσω από όλο αυτό, αλλά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπήρξε επαύξηση του τιμήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Υπήρξε επαύξηση των προγραμματικών από το 2002 μέχρι το 2004.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Σε τι ποσοστό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Η προγραμματική συμφωνία της SIEMENS κατέληξε στα 680.000.000 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Επιπλέον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Όχι, στο σύνολο της. Ήταν λίγο κάτω από 700.000.000 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δηλαδή ξεκίνησε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ξεκίνησε σε 160.000.000.000 δρχ., που είναι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Και το 2004 κατέληξε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Στα 225.000.000.000 δραχμές, δηλαδή είχε μία αύξηση 70.000.000.000 δρχ., 25.000.000 ευρώ παραπάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ήταν λογική αυτή η αύξηση κατά την άποψή σας, κύριε Σέκερη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ήταν λογική με την έννοια ότι προσδιόρισε ο ΟΤΕ πως έχει και άλλες ανάγκες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ήταν, δηλαδή, επέκταση των προμηθειών στο μεταξύ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Ναι, και λόγω των έκτακτων αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Καλώς. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μπορείτε να πηγαίνετε.
Κύριοι συνάδελφοι, πριν αποχωρήσετε, σας διαβάζω δήλωση του Βουλευτή Ντίνου Ρόβλια της 16ης Μαρτίου 2010 σε σχέση με τη σημερινή κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS του κ. Παναγιώτου, υπαλλήλου του ΟΣΕ και επιφανούς στελέχους της ΔΑΚΕ.
«Δηλώνω τα εξής: Πρώτον, ουδέποτε συναντήθηκα ή μίλησα τηλεφωνικά με τον κ. Χριστοφοράκο, ούτε καν με ζήτησε ποτέ στο τηλέφωνο. Στις σημειώσεις της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, το όνομα «Ρόβλιας» εμφανίζεται μονίμως στις εκκρεμότητες, υπό την ένδειξη «to do». Για το θέμα αυτό υπήρξε δημοσίευμα στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» της περασμένης Πέμπτης, τεύχος 21 της 11ης Μαρτίου 2010, έστειλα δε αυθημερόν απάντηση προς τον κύριο Διευθυντή του περιοδικού.
Δεύτερον, ουδέποτε μετέφερα στον κ. Γιαννακό, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ ή σε οποιονδήποτε άλλον επιθυμία Υπουργού για ανάθεση οποιασδήποτε σύμβασης, ούτε γνώριζα να υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια υπουργική επιθυμία. Άλλωστε, η ανάθεση της σύμβασης στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτου, έγινε επί των ημερών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Τρίτον, είναι προφανής η επιχείρηση λασπολογίας σε βάρος μου και αποπροσανατολισμού της έρευνας.
Μόλις παραλάβω αντίγραφο των Πρακτικών της κατάθεσης του ως άνω μάρτυρα, θα ασκήσω εναντίον του μήνυση και αγωγή».
Το ανέγνωσα και παρακαλώ να καταχωρισθεί στα Πρακτικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης: 16.22΄