Πληθαίνουν τα (αναπάντητα) ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του νέου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών 180.000.000 €
Tα ελληνικά νοικοκυριά είναι στα κάγκελα για τις εξωφρενικές τιμές ρεύματος και την κοροϊδία της κυβέρνησης με το Power Pass της ξεφτίλας. Η ΔΕΗ όχι μόνο τρέχει, απόλυτα εκτεθειμένη, πίσω στον «δαιμονοποιημένο» λιγνίτη, μάλιστα με ακατανόητη και προκλητική καθυστέρηση, αλλά επιπλέον ζητάει επίμονα να μειωθούν τα υπερκέρδη της από τη ΡΑΕ, ώστε να επιστραφούν ψίχουλα στους καταναλωτές.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Γαλούπης
Πρακτικά, τα golden boys της ΔΕΗ, αντί να ασχολούνται με το πώς θα ανακουφιστεί ο κόσμος που υποφέρει και υπερχρεώνεται εδώ κι έναν χρόνο με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, ενδιαφέρονται διαρκώς για τις μετοχές, τα μπόνους, τις αμοιβές τους, τους μετόχους και τα μερίσματα.
Στις 3 Αυγούστου η Γ.Σ. της ΔΕΗ θα κληθεί να δώσει την ψήφο της στο Δ.Σ. για ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Θα αγοράσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια 36.344.000 «κομμάτια», κάτι που σημαίνει ότι με τη σημερινή τιμή της μετοχής στα 5 ευρώ η δημόσια επιχείρηση θα κληθεί να δώσει περισσότερα από 180.000.000 ευρώ! Κι όλα αυτά στο πιο δύσκολο τάιμινγκ μεταπολεμικά για την ενέργεια.
Αυτή η απόφαση έρχεται μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων κύκλων άλλου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, συγκεκριμένα του προγράμματος μπόνους για τα στελέχη της ΔΕΗ, με 1.800.000 μετοχές αξίας άνω των 14.000.000 ευρώ, που ολοκληρώθηκε άρον άρον έναν χρόνο πριν από τη λήξη του μετά τον θόρυβο των δημοσιευμάτων της «δ».
Ασάφεια
Το αξιοπερίεργο είναι πως οι επίσημες ανακοινώσεις της ΔΕΗ για το θέμα δεν δίνουν σαφείς λεπτομέρειες. Από την 29η Ιουνίου που προτάθηκε στη Γ.Σ. δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς ο λόγος που θα πρέπει η ΔΕΗ να δώσει ακόμα 180.000.000 ευρώ για να αγοράσει μετοχές που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της!
Η λογική λέει, όπως γράψαμε και πρόσφατα, ότι αυτές οι μετοχές θα χρησιμοποιηθούν από την ίδια τη ΔΕΗ για ενίσχυση της καταρρακωμένης μετοχής στο Χρηματιστήριο και για να μεταπωληθούν αργότερα προκειμένου τα κέρδη να μπουν στο ταμείο της επιχείρησης. Επειδή, όμως, η λογική έχει πάει εδώ και πολύ καιρό περίπατο στην επιχείρηση, η ΔΕΗ οφείλει να ενημερώσει επίσημα και υπεύθυνα για ποιον λόγο είναι αναγκαίο να δαπανήσει τέτοια ποσά με ένα -νέο ή συμπληρωματικό;– πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Η δημιουργική ασάφειά της επιχείρησης δεν βοηθά, όταν διακυβεύονται τέτοια ποσά…
Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ απλά αναφέρει ότι «προτείνεται το πρόγραμμα επαναγοράς να θεσπιστεί προς επιδίωξη και υλοποίηση κάθε νόμιμου σκοπού». Αυτή η εξήγηση, όμως, δεν είναι αρκετή, όταν έχουν προηγηθεί τα μύρια όσα με το πρόγραμμα για το ανεκδιήγητο μπόνους των στελεχών της. Για ποιον λόγο η ΔΕΗ θα δαπανήσει 180.000.000 ευρώ για να πάρει κι άλλες μετοχές; Τι αφορά ακριβώς αυτό το πρόγραμμα και πού θα πάνε τα λεφτά, όταν πωληθούν οι μετοχές;
Οι μετοχές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει δεσμευτεί ότι «οι μετοχές για το μπόνους δεν πρόκειται να διατεθούν». Η ίδια η ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι «οι μετοχές για το μπόνους δεν έχουν διατεθεί στα στελέχη». Ομως, η ΔΕΗ -και το Υπερταμείο, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της- οφείλει να ξεκαθαρίσει ρητώς στη Γ.Σ. της 3ης Αυγούστου τι θα γίνει με τις 1.800.000 μετοχές που προορίζονται για μπόνους του Στάσση και των άλλων golden boys και για ποιον λόγο πρέπει να αγοραστούν ακόμα 36.000.000 μετοχές. Οσο οι διευκρινίσεις δεν δίνονται τόσο τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, με τη διοίκηση να είναι εκτεθειμένη λόγω των πεπραγμένων της.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποτύχει στο έργο της. Και ο εκλεκτός του Μητσοτάκη, Γιώργος Στάσσης, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Προκαλεί είτε με τα μπόνους για τον εαυτό του και τα άλλα «γαλάζια» στελέχη είτε με το… ανάκτορο στην Τζια. Και μόνο το γεγονός ότι στην τελευταία Γ.Σ. ο Στάσσης ανέφερε προκλητικά ότι «η διοίκηση έχει δεσμευτεί πως από το 2023 θα ξεκινήσει η διανομή μερίσματος και αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί» δείχνει ότι το μόνο που ενδιαφέρει πλέον το Δ.Σ. της ΔΕΗ είναι να μη δυσαρεστηθούν οι ιδιώτες μέτοχοι, και ειδικά οι ξένοι.
Ο βασικός χρηματοδότης, όμως, της ΔΕΗ δεν είναι τα funds από το εξωτερικό, που βάζουν ένα ευρώ για να βγάλουν 10 αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αλλά τα 5.000.000 νοικοκυριά που ματώνουν κάθε μήνα πληρώνοντας το ρεύμα τόσο ακριβά όσο κανένας άλλος στην Ευρώπη.