Σιγή 7 λεπτών μετά την αλλαγή πορείας – Στο τραπέζι ακόμα και τα σενάρια μαύρης αγοράς όπλων, λόγω της εμπλοκής της ουκρανικής εταιρείας. Εκφράζονται πλέον ξεκάθαρα προβληματισμοί για την αθρόα και ανεξέλεγκτη παροχή όπλων στους Ουκρανούς που ουδείς γνωρίζει πραγματικά που θα καταλήξουν.
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το ευαίσθητο φορτίο του ουκρανικού αεροσκάφους Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα το βράδυ του Σάββατου, την ώρα που προκύπτουν πολλά ερωτηματικά γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων και αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Ευελπίδων Θεόδωρος Λιόλιος, μιλώντας στον Alpha έκανε λόγο για σοβαρά ερωτηματικά που έχουν προκύψει μετά τα όσα έχουν ανακοινωθεί για το φορτίο του αεροσκάφους αλλά και τον χρόνο των γεγονότων. Σύμφωνα με τον ίδιο «Τα περί μεγάλου κινδύνου από το φορτίο του Antonov που αναπαράγουν ΜΜΕ και διάφοροι αξιωματούχοι έρχονται σε λογική σύγκρουση με την ανακοίνωση ότι τα υλικά ήταν “γενικά ακίνδυνα” και “εκπαιδευτικής φύσεως».
Όπως επεσήμανε ο κ. Λιόλιος: «Ή υπήρχαν πυρομαχικά με χημικά εκρηκτικά (high explosives, TNT, composition P) ή ήταν εκπαιδευτικής φύσεως (που εκτοξεύονται με ολμοβόλο και μετά περισυλλέγονται, επιστρέφονται και ξαναχρησιμοποιούνται) ή φωτοβολίδες που δεν προκαλούν μεγάλες εκρήξεις .. Μέχρι τώρα έχουμε μόνο την ανακοίνωση των Σέρβων. Δεν ξέρω γιατί ήταν η σερβική κυβέρνηση που έκανε την ανακοίνωση. Πρόκειται για διακρατική συμφωνία μεταξύ Σερβίας και -ας υποθέσουμε- Μπαγκλαντές, ή ήταν συμφωνία εταιρείας με κάποια άλλη χώρα; Είναι τελείως διαφορετικό όταν ψάχνουμε νόμους και αποφάσεις. Έχουν άλλα καθεστώτα οι συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «αν ήταν φωτιστικά, ο κίνδυνος υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος όσο αν ήταν χιλιάδες βλήματα όλμου μάχης (έχουν μέσα 1-2 κιλά εκρηκτικά)». Μιλώντας για το σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος, ο κ. Λιόλιος ανέφερε: «βλέπω ότι δεν υπάρχει κρατήρας, δεν υπάρχει μονήρης έκρηξη μεγάλης ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξερράγησαν πολλά μαζί πυρομαχικά… αν έχουμε 11 τόνους πολεμικό υλικό, ίσως είναι 2, 3, 5 τόνοι εκρηκτικών μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο κρατήρα αν έχουμε όλμους μάχης. Πρέπει να βγει μια ανακοίνωση, ανεξάρτητα του τι είπαν οι Σέρβοι, ότι σε εκείνο το σημείο δεν έχει βρεθεί ούτε ένας όλμος με χημικά εκρηκτικά που να χρησιμοποιείται σε μάχη αν υπήρχαν, δεν υπάρχουν εκεί. Είτε έχουν διασκορπιστεί είτε έχουν απορριφθεί.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων διευκρίνισε ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να απορρίψει το φορτίο ενώ βρισκόταν στον αέρα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν βίντεο και στο διαδίκτυο που δείχνουν ότι Antonov 12ΒΚ έχουν δυνατότητα να ανοίξουν τον χώρο του φορτίου εν πτήσει και να απορρίψουν το φορτίο. Όπως σχολίασε: «Μια χαρά ανοίγει η πόρτα».
https://twitter.com/denkinte_2/status/1548438325475696640?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1548438325475696640%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=safari-reader%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Fellada%2F358990%2Fantonov-erotimatika-gia-ta-dedomena-poy-erchontai-se-antithesi-me-tis-anakoinoseis%2F
«Φανταστείτε ένας πιλότος που καταλαβαίνει ότι φλέγεται το αεροσκάφος και είναι γεμάτο πυρομαχικά. Είναι λογικό να σκεφτεί να το προσγειώσει ήρεμα; Ή ένας πύργος ελέγχου που γνώριζε ότι κουβαλάει πυρομαχικά, θα τον καλούσε να περάσει πάνω από κατοικημένες περιοχές, μια φλεγόμενη βόμβα;» δήλωσε και πρόσθεσε: «Σκεφτείτε για ποιο λόγο, στις 10.30 περίπου, το αεροσκάφος κάνει στροφή 180 μοιρών και μετά από αρκετά λεπτά ενημερώνει ότι υπάρχει κίνδυνος; Τόση ώρα δεν υπήρχε κίνδυνος;» αναρωτήθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η ενημέρωση ότι το αεροσκάφος άλλαξε πορεία λόγω προβλήματος έγινε στις 22.37, έγινε επτά λεπτά αργότερα, όταν δηλαδή το αεροσκάφος έφτανε δυτικά της Καβάλας, κοντά στις ακτές. Ο πιλότος σύμφωνα με την ανακοίνωση, έδωσε «may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα» την ώρα που πετούσε «ανατολικά της Χαλκιδικής», ωστόσο στην ειδική πλατφόρμα, φαίνεται ότι το αεροσκάφος βρισκόταν βόρεια της Χαλκιδικής και πολύ κοντά στις ακτές.
«Όταν ακούμε για εξουδετέρωση εκρηκτικών, για ποια εκπαιδευτικά μιλάμε; Αν έπεφτε π.χ. όλμος 81 χιλιοστών στην Ομόνοια, 270 μ. είναι η ακτίνα ασφαλείας για το ωστικό κύμα και πλησιάζει το χιλιόμετρο για τα θραύσματα. Αν υπάρχουν όλμοι μάχης εκεί, οι ζώνες ασφαλείας που έχουν καθοριστεί είναι μικρές. Αν δεν υπάρχουν, συμφωνώ, έχουμε εκπαιδευτικό υλικό, που δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλη έκρηξη» πρόσθεσε ο κ. Λιόλιος.
H σχέση του Antonov με την Κύπρο
Σύμφωνα με το SL Press, η εταιρεία που διαχειριζόταν το αεροπλάνο ήταν η ουκρανική Meridian με έδρα το Κίεβο, ωστόσο τόσο αυτό το αεροσκάφος όσο και τα άλλα δύο Antonov δεν τής ανήκουν ιδιοκτησιακά. Τα έχει μισθώσει με μακροχρόνιο συμβόλαιο από την εταιρεία DS-Air Cyprus με έδρα την Κύπρο. H πληροφορία διασταυρώνεται από το Ch-Aviation (28/09/21), το οποίο αναφέρει ότι επί του παρόντος η Meridian εκμεταλλεύεται τρία An-12 (ένα BP/δύο BK) με σχέδια να προσθέσει ένα τέταρτο αεροσκάφος πριν από το τέλος του έτους.
«Όλα είναι μισθωμένα από την DS Air Cyprus, σύμφωνα με τα αρχεία της ουκρανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Ο αερομεταφορέας ιδρύθηκε το 2003 και ανήκει εξ ολοκλήρου στον Oleksandr Bogdanovych» σημειώνει το δημοσίευμα.
Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του αεροσκάφους – Υποψίες για παράνομες πρακτικές
Διάβημα προς τη Σερβία αναμένεται να κάνει η Ελλάδα για το φορτίο που μετέφερε το μοιραίο Antonov που έπεσε στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου.
Την εντολή για το διάβημα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά και την πίεση της αντιπολίτευσης για απαντήσεις σχετικά με το φορτίο του αεροσκάφους. Η χώρα μας ζητά εξηγήσεις από τη Σερβία για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρότερη ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του Antonov.
Στο διάβημα της Ελλάδας προς τη Σερβία θα προχωρήσει άμεσα ο πρέσβης της χώρας μας στο Βελιγράδι.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του μηνύματος που έλαβε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) από τη σερβική εταιρεία Valir για το περιεχόμενο του φορτίου του Antonov 12 που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου αυτό ήταν πυρομαχικά 11,5 τόνων και πιο συγκεκριμένα:
Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62.
Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62.
Φωτιστικά βλήματα όλμων 8mm M67.
Διαψεύδουν ότι κατευθυνόταν προς την Ουκρανία
Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, στη δική του ενημέρωση ανέφερε ότι τελικός προορισμός του φορτίου ήταν το Μπαγκλαντές διαψεύδοντας κατηγορηματικά πληροφορίες ότι τα πυρομαχικά κατευθύνονταν, μυστικά, προς την Ουκρανία.
«Μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας στον τελικό πελάτη στο Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου, ο τελικός πελάτης είναι το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνοβιτς.
Υποψίες για πρακτικές παράνομης διακίνησης όπλων
Σημειώνεται πως πηγές της Πολιτικής Αεροπορίας που επικαλούνται τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι στο σχέδιο πτήσης του Antonov 12 αναγραφόταν ως αιτιολογία το Ferry Flight (απλή πτήση πτήση από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο) και όχι Cargo Flight (εμπορική πτήση) με τις ίδιες πηγές να υποστηρίζουν ότι η αποφυγή προσδιορισμού του φορτίου παραπέμπει σε πρακτικές παράνομης διακίνησης όπλων.
Δεδομένου ότι το Antonov μετέφερε πολεμικό υλικό θα έπρεπε να δηλωθεί και «η επικινδυνότητα του φορτίου» και να ληφθεί ειδική άδεια από τον αρμόδιο διευθυντή (Α1) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ή από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (γραφείο Α7), κάτι που τελικά δεν έγινε.