Χωρίς εξοπλισμό στην πρώτη γραμμή οι εποχικοί πυροσβέστες – Δεν εχουν ούτε τα απαραίτητα οπως γάντια και άρβυλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που δεκάδες πυρκαγιές απειλούν καθημερινά τη χώρα, ο Στυλιανίδης εθελοτυφλεί μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις και στον εμπαιγμό των ανθρώπων που μάχονται με τις φλόγες

Με επικοινωνιακούς όρους δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρίσιμη θεσμική θέση του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που ασχολείται συνεχώς με μεγαλεπήβολα σχέδια και ευρωπαϊκά προγράμματα, και επικεντρώνεται στην παρουσία… 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, την ίδια στιγμή που χιλιάδες εποχικοί πυροσβέστες, όπως κάθε χρόνο, ρίχνονται στη φωτιά χωρίς να έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, όπως γάντια και άρβυλα.

Ο εξαφανισμένος επί μήνες υπουργός, που είχε δεχθεί έντονη κριτική τον χειμώνα που πέρασε λόγω των αστοχιών στον τομέα ευθύνης του, επανήλθε πρόσφατα στα φώτα της δημοσιότητας, κατηγορώντας τούς πάντες για τις πυρκαγιές και ρίχνοντας ευθύνη ακόμα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αντί για έναν απολογισμό της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, τον είδαμε μιλώντας στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής για την αντιπυρική προστασία να επιτίθεται στα ΜΜΕ, εγκαλώντας τα για τον τρόπο παρουσίασης των φωτιών. Απηύθυνε, μάλιστα, «έκκληση» στα μίντια να είναι «προσεκτικά» στον τρόπο κάλυψής τους, κάνοντας υποδείξεις να μη μιλούν για εκκενώσεις, αφού πρόκειται περί… προληπτικών οργανωμένων απομακρύνσεων πληθυσμού».

Οσο, όμως, ο κ. Στυλιανίδης ασχολείται με τα ΜΜΕ και με τους 28 Ρουμάνους πυροσβέστες, που θα επιστρέψουν στη χώρα τους προτού καλά καλά καταφέρουν να γνωρίσουν τον τόπο τον οποίο καλούνται να προστατεύσουν, η πραγματικότητα για τους Ελληνες εποχικούς πυροσβέστες είναι δραματική, καθώς αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν, εκτός από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, και τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών -καθώς 30 άνδρες καλούνται να κάνουν δουλειά για 50-, η παλαιότητα του στόλου της Πυροσβεστικής, που αποτελείται από ιδιαίτερα καταπονημένα οχήματα, μαζί με την ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνουν από την τσέπη τους, από τον μισθό που παίρνουν μόλις κάποιους μήνες τον χρόνο, για να μην… καταλήξουν σοβαρά τραυματισμένοι ή και χειρότερα, είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.

Οσα αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Στέφανος Βασιλάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εποχικών Πυροσβεστών, σχετικά με τον ελλιπή εξοπλισμό που παρέχεται στους συμβασιούχους πυροσβέστες είναι χαρακτηριστικά: «Επειδή υπάρχει δυσκολία στην έγκριση πιστώσεων, ο συμβασιούχος πυροσβέστης για την ασφάλειά του αναγκάστηκε να δαπανήσει χρήματα για να αγοράσει αρβύλες, κράνη, μάσκες και ούτω καθεξής». Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Αρχηγείου, κατόπιν εντολών του αρχηγού κ. Ράπανου, για να δοθεί σε όλους τους συμβασιούχους πυροσβέστες μια δεύτερη στολή, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το μοίρασμα ενός κανονικού δασικού κράνους. Σημειώνεται πως το δασικό κράνος δεν προβλέπεται να πάρουν οι οδηγοί των οχημάτων, παρά το ότι και αυτοί αντιμετωπίζουν σημαντικούς και απρόβλεπτους κινδύνους.

Εξίσου καυστικός, όμως, είναι και για τα υπόλοιπα ο κ. Βασιλάκης: «Τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου μας είναι σίγουρα η υποστελέχωση καθώς και η μεγάλη παλαιότητα του στόλου της Πυροσβεστικής, ο οποίος στη μεγάλη πλειονότητά του έχει ξεπεράσει τα 30 χρόνια. Η υποστελέχωση είναι εκείνη η οποία δημιουργεί προβλήματα τόσο στην αποτελεσματικότητα του πυροσβεστικού Σώματος όσο και στο μόνιμο προσωπικό, αφού εξαιτίας της έλλειψης σε έμψυχο δυναμικό υπάρχουν πλέον χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό». Την ίδια στιγμή και ενώ το πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει σαφές πρόβλημα υποστελέχωσης, οι διαδικασίες για την ενσωμάτωση των εποχικών πυροσβεστών σε αυτό δεν προχωρούν.

Στην απολύτως φυσιολογική ερώτηση γιατί δεν αξιοποιούνται οι εποχικοί πυροσβέστες, από τους οποίους, άλλωστε, προήλθε η συντριπτική πλειονότητα των 500 περίπου δασοκομάντος που προσελήφθησαν πρόσφατα, για να καλυφθούν αυτά τα προβλήματα η απάντησή του ήταν αποστομωτική: «Αυτό πράγματι είναι άξιο απορίας. Ενώ μας έχει εκπαιδεύσει και, μάλιστα, σύμφωνα με το Αρχηγείο, είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το επίπεδο των υπηρεσιών μας και το ίδιο θα επιθυμούσε την πρόσληψη μας, δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει προβεί στη 12μηνη αξιοποίησή μας, ώστε να μετριάσει τουλάχιστον σε ένα επίπεδο τη μεγάλη υποστελέχωση που διέπει το Σώμα. Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες καλύπτουμε ένα φάσμα ηλικιών από 20 έως 47 ετών. Εδώ, λοιπόν, βρίσκει η κυβέρνηση ένα πάτημα και θεωρεί ότι οι 40+ είναι αρκετά μεγάλοι για να απορροφηθούν στο πυροσβεστικό Σώμα, κάτι, φυσικά, το οποίο μάς βρίσκει εντελώς αντίθετους και το θεωρούμε και υποκριτικό σε μια τέτοια περίοδο, η οποία είναι και η πιο απαιτητική περίοδος για το πυροσβεστικό Σώμα, αλλά να μην είμαστε ικανοί λόγω ηλικίας για το υπόλοιπο εξάμηνο. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε μείνει σε μια εργασιακή ομηρία την οποία και, φυσικά, την εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, αφού κρύβεται πίσω από την ατάκα “έχετε υπογράψει 6μηνη σύμβαση και δεν έχουμε κάποια υποχρέωση απέναντί σας για κάτι παραπάνω”».

Ο πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νυν υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης φαίνεται ότι είναι «κολλημένος» με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αντί να υπάρξει η κατάλληλη προστασία και η απαραίτητη ενίσχυση των δυνάμεων της χώρας μας, δείχνει να έχει στραμμένη την προσοχή του στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και η κύρια απασχόλησή του φαίνεται να είναι το πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project). Παρά το ότι πρόκειται για ένα βήμα προς θετική κατεύθυνση, η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί των πυροσβεστών που θα έρθουν στη χώρα μας δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά σε πυρκαγιές σαν και αυτές που είχαμε πέρυσι. Ειδικά όταν η εναλλαγή πυροσβεστών από τις χώρες του εξωτερικού δεν επιτρέπει την εξοικείωση με τον χώρο τον οποίο θα πρέπει να προστατεύσουν. Αν δεν φτιάξεις πρώτα τα του οίκου σου, μπορείς να ελπίζεις σε «ευρωπαϊκή λύση»; Ή, μήπως, είναι απλά ο εύκολος τρόπος για θετική δημοσιότητα για τον υπουργό;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ