Καλπάζει η πανδημια – Αδιαφορεί η κυβερνηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε διαμετρικά αντίθετη τροχιά φαίνεται πως κινούνται υπουργείο Υγείας και επιστήμονες. Την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων ζητεί την επαναφορά περιοριστικών μέτρων για να αποφευχθεί η πανδημική έξαρση και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση συνεχίζει να εφησυχάζει και να μιλάει για διαχειρίσιμη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο Θεοκλής Ζαούτης τόνισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σχεδόν στην κορύφωσή του, επανέλαβε πως δεν χρειάζεται αυτή την περίοδο να επιστρέψει το μέτρο της μάσκας, ενώ προέβλεψε πως το σύστημα υγείας δεν πρόκειται να πιεστεί όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Στον αντίποδα των εκτιμήσεων Ζαούτη βρέθηκε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως η κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος θα έρθει στα μέσα Ιουλίου. «Η πίεση θα αυξάνεται και προς το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τους 200 διασωληνωμένους, ενώ οι θάνατοι θα φτάσουν μεσοσταθμικά τους 27» είπε, καλώντας την Πολιτεία να μη φοβηθεί τη λήψη μέτρων.

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τόνισε πως η κορύφωση του νέου κύματος θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλον τον Ιούλιο. Οσον αφορά τα κρούσματα, ο καθηγητής τόνισε πως είναι πολύ περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, εκτιμώντας πως φτάνουν ακόμα και τις 50.000.

Τις εκτιμήσεις του Θεοκλή Ζαούτη διέψευσε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία τόνισε πως η κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Οπως εξήγησε η κυρία Λινού, δεν έχει εξασφαλιστεί ανοσία σχεδόν για κανέναν, ούτε για τους ανθρώπους που νόσησαν ούτε για τους ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλο αριθμό δόσεων εμβολίων. «Μπορεί να έχουμε κλιμάκωση και για εβδομάδες ακόμα, δεν θα έλεγα μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Το εντυπωσιακό είναι πως από αυτήν τη συζήτηση απέχει η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων που απαρτίζουν την επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εδώ και μήνες λειτουργεί ως άτυπος εκπρόσωπος Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος είπε πως δεν πρέπει η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη και τάχθηκε υπέρ της συζήτησης για την επιστροφή της μάσκας.

Και ενώ η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε φάση κορύφωσης, χωρίς καμία αιτιολογία ο ΕΟΔΥ αποφάσισε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης να ρίξει αυλαία στις καθημερινές ανακοινώσεις της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση αντιμετωπίστηκε από την πλειονότητα των επιστημόνων με έντονο σκεπτικισμό και καχυποψία. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του Θεόδωρου Λύτρα, ο οποίος με «βιτριολικά» tweets στράφηκε κατά του υπουργείου Υγείας. «Πολύ κακή κίνηση, η οποία αν μη τι άλλο δεν βοηθάει στην εμπιστοσύνη του κόσμου στις αρχές Δημόσιας Υγείας…Την καθημερινή ενημέρωση τη σταματάς σε φάση ηρεμίας και ύφεσης της πανδημίας, όχι σε φάση έξαρσης κρουσμάτων» έγραψε αρχικά.

Στη συνέχεια προχώρησε και σε μια διευκρίνιση, ότι δεν στρέφεται κατά του ΕΟΔΥ για τη συγκεκριμένη απόφαση, και όλοι καταλάβαμε ότι ο οργανισμός απλώς εκτελεί εντολές… «Δεν είμαι “κατά ΕΟΔΥ” επειδή κριτικάρω μια συγκεκριμένη απόφαση! Αντιθέτως, είμαι σύμμαχος και αρωγός του ΕΟΔΥ (όσο μ’ αφήνουν τουλάχιστον) και έχω εκτίμηση για την ηγεσία και τα περισσότερα στελέχη του οργανισμού» είπε.

Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας φαίνεται και στα δημόσια νοσοκομεία. Σε «νύχτες κόλασης» φαίνεται πως έχουν μετατραπεί οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας. Η κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας είναι δραματική. Μετά τις εικόνες ντροπής από το Λαϊκό, που πλημμύρισε με ράντσα, αντίστοιχη κατάσταση είχαμε σε μια σειρά κεντρικών νοσοκομείων της Αθήνας. Πανικόβλητοι γιατροί να τρέχουν για να καλύψουν τα κενά, ράντσα στους διαδρόμους και φυσικά ασθενείς στα όριά τους συνθέτουν το σκηνικό ντροπής στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής. Και όλα αυτά ενώ οι εισαγωγές ασθενών Covid-19 έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και η μετατροπή απλών κλινών σε Covid-19 έχει ήδη αρχίσει.

Ενδεικτική είναι η αναφορά της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη, η οποία, κόντρα στην πολιτική του εφησυχασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση, δήλωσε: «Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non Covid, αρχίσαμε να τα κάνουμε Covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών κορονοϊού. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι». Το αίτημα των γιατρών είναι σαφές: αναδιαμόρφωση του προγράμματος εφημεριών και προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Το εντυπωσιακό είναι βέβαια πως ακόμα και τώρα ο υπουργός Υγείας επιμένει να τιμωρεί τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς διατηρώντας τους σε αναστολή. «Οι υγειονομικοί θα συνεχίσουν να είναι σε αναστολή έως 31/12/2022… Η προσωπική μου θέση είναι ότι για τους συγκεκριμένους θα έπρεπε να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός για να υπηρετήσει κανείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όποιος δεν εμβολιάζεται να μην παραμείνει και να πάρει τη θέση του άλλος» δήλωσε μέσα στην εβδομάδα, επαναφέροντας στην τάξη και τη Μίνα Γκάγκα, η οποία δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζεται η επιστροφή τους στο σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ