Τι σημαίνει η ιταλική φραση Dolce far niente ήταν η ερώτηση με τον Γρήγορη Αρναούτογλου να κοιτάζει πονηρά σαν να λέει εδώ τωρα θα την πατήσει η παιχτρια. Έλα όμως που η γυναίκα που είχε απέναντι του ο Αρναούτογλου ήταν αστέρι και στα ιταλικά. Έκανε την μετάφραση και αποστόμωσε τον παρουσιαστη που του κόπηκε το σαρδόνιο γέλιο μέχρι την επόμενη ερώτηση.
Dolce far niente. #Ekatommyriouxos pic.twitter.com/t3NUZN0CQm
— Μαμά Μπρούνα (@mamaBRUNA) July 6, 2022
Dolce Far Niente: Η Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα
Με πληροφορίες απο το
Η γλυκύτητα του να μην κάνεις τίποτα “La dolce far niente”, μπορεί να φαίνεται σαν μια πολυτέλεια που προσφέρεται σε λίγους τυχερούς, αλλά οι Ιταλοί στη Φλωρεντία και την Τοσκάνη υποστηρίζουν ότι η αυτή η απόλαυση μπορεί να βρεθεί σε όλες τις στιγμές της ζωή μας.
Για όσους έχουν δει την ταινία Eat Pray Love (2010), υπάρχει μια σκηνή που οι Ιταλοί φίλοι της πρωταγωνίστριας
της περιγράφουν την έννοια του ” La dolce far niente” – τη γλυκύτητα του να μην κάνεις τίποτα. Καθόλου ρεαλιστικό για όλους εμάς που ζούμε στους τρελούς ρυθμούς της πόλης, να φύγουμε από τη δουλειά μας, να γυρίσουμε σπίτι και να πάρουμε το μεσημεριανό μας ύπνο.
Σκεφτείτε για λίγο τη ζωή σας. Ποια ήταν η τελευταία φορά που χαλαρώσατε πραγματικά;
Προσωπικά η γλυκύτητα του να μην κάνεις τίποτα με γύρισε πολλά χρόνια πριν και μου έδωσε μια παύση
να σκεφτώ εκείνες τις τεμπέλικες καλοκαιρινές μέρες των πρώτων διακοπών μου ως ενήλικη.
Η ανάπαυση κάτω από τον ήλιο, ένας περίπατος στην παραλία, μια βουτιά στη θάλασσα και μετά η επιστροφή
στο σπίτι ξαπλωμένη στην αιώρα παρέα με τις σκέψεις μου. Η ιδέα ότι «δεν κάνεις τίποτα» είναι στην πραγματικότητα ένα γεγονός από μόνο του.
Μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Είμαστε τόσο ριζωμένοι με την ιδέα της εργασίας ή της μελέτης για να ορίσουμε χρονικά πλαίσια και την ιδέα ότι πρέπει να κάνουμε συνεχώς κάτι, να φαινόμαστε απασχολημένοι, ακολουθώντας μια ρουτίνα, ακολουθώντας τα «πρέπει». Η καθημερινή μας ζωή είναι τόσο έντονα συνδεδεμένη με τις διαδικτυακές μας ζωές που η έννοια του «να μην κάνεις τίποτα» φαίνεται εντελώς μη ρεαλιστική.
Το να αφιερώσετε χρόνο για να καθίσετε και να μην προσέχετε τίποτα, είναι πραγματικά μια “πρόκληση. “
Οι περισσότεροι από εμάς αρχίζουμε τη μέρα μας “με τρέξιμο”.
Ετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, βούρτσισμα δοντιών, ετοιμασία για την τηλεδιάσκεψη,
επιστροφή των παιδιών από τις δραστηριότητές τους, ετοιμασία δείπνου και όλα αυτά μέσα στο άγχος.
Το να είσαστε πολυάσχολοι δεν σημαίνει ότι είστε και παραγωγικοί. Αντίθετα, όταν χαλαρώνουμε και δεν κάνουμε τίποτα, τότε μπορεί να βρούμε τους σωστούς μηχανισμούς για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα.
Ποια ήταν η τελευταία φορά που κλείσατε το κινητό τηλέφωνό για να απολαύσετε τον καφέ στη βεράντα του σπιτιού σας; ή πήγατε στην παραλία και ηρεμήσατε κοιτάζοντας μόνο τη θάλασσα; Ακούγετε τόσο εύκολη ” η ιδέα του να μην κάνεις τίποτα”, αλλά -υπάρχει πάντα αυτό το αλλά-η κοινωνία μας βασίζεται στους ανθρώπους που κάνουν διαρκώς πράγματα και η κουλτούρα μας κινείται γύρω από αυτό.
Πόσο διαφορετική θα ήταν η ποιότητα της ζωής σας αν είχατε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ζήσετε το “la dolce far niente”;
Στη ζωή οφείλουμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ξεκούρασης, μεταξύ δραστηριότητας και ηρεμίας, μεταξύ του γιν και του γιανγκ.
Εάν έχουμε μια αγχωτική δουλειά, είναι ακόμη πιο σημαντικό να προγραμματίσουμε χρόνο για να είμαστε ο εαυτός μας. Ίσως μια χαλαρή βόλτα στο πάρκο, μισή ώρα διαλογισμού, ή καθισμένοι σε ένα καφέ βλέποντας τους ανθρώπους που περνούν, χωρίς να σκεφτούμε τη δουλειά και όλα τα άλλα must στη ζωή και να μην ελέγχουμε εμμονικά το smart phone, για τυχόν ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Ή όπως προτείνεται στην ταινία, « ..πηγαίνετε στο σπίτι για μεσημεριανό γεύμα και κάντε έρωτα με τη γυναίκα σας».
Τέλος, είμαστε ανθρώπινα όντα και όχι ανθρώπινα πράγματα.
Και αν νομίζετε ότι το να αφιερώσετε χρόνο για να μην κάνετε τίποτα, θα σας κάνει να χάσετε το χρόνο σας – ξανασκεφτείτε το.
Νότα Θεοδωρίδου
Life & Business Coach