Έπεσαν με τα μούτρα στον ταβλά με τα κουλούρια
Έκαναν το Υπερταμείο off shore με έδρα την … πλατεία Συντάγματος
Του Αργύρη Ντινόπουλου από το περιοδικό Επίκαιρα
O κουλουράς στην διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Καραγιώργη της Σερβίας στο Σύνταγμα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι λίγα μέτρα πίσω από τον πάγκο έχει στηθεί ένας χορός δισεκατομμυρίων.
Ούτε οι ανυποψίαστοι διαβάτες της πλατείας Συντάγματος.
Γιατί λίγο πίσω από τον κουλουρά η ταμπέλα στην είσοδο του κτιρίου με το ακρωνύμιο ΕΕΣΥΠ είναι τόσο διακριτική που περνάει απαρατήρητη.
Αλλά αν ανέβεις με το ασανσέρ και βρεθείς μπροστά στην θωρακισμένη πόρτα αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι κάτι συμβαίνει.
Μέσα στο προστατευμένο χώρο βρίσκονται καμμιά τριανταριά υπάλληλοι οι οποίοι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, διαχειρίζονται όλη την ελληνική δημόσια περιουσία.
Από τα ακίνητα–φιλέτα του παραλιακού μετώπου μέχρι τις…ψαρόσκαλες.
Αυτό, λοιπόν, το άγνωστο στους περισσότερους ακρωνύμιο Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή το ΕΕΣΥΠ, δεν είναι άλλο από το Υπερταμείο, το … σοφό δημιούργημα του Σόιμπλε και του Τσίπραπου προσφέρθηκε στον σημερινό πρωθυπουργό ως πραγματικά θείο δώρο.
Γιατί, εκτός όλων των άλλων, το Υπερταμείο, μετά το τέλος των μνημονίων, έχει μετεξελιχθεί σε «έξυπνο μηχανισμό» διαχείρισης δισεκατομμυρίων ευρώ ελλήνων και ευρωπαίων φορολογουμένων.
Μια off shore εταιρία με έδρα απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο
Το ακρωνύμιο του Υπερταμείου, δηλαδή το ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας) είχε αρχικώς επιλεγεί για να υποδηλώνει την μεταβίβαση όλης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας σε μια εταιρία «συρταριού» με γραφεία πίσω από τον κουλουρά της πλατείας Συντάγματος.
Πρόκειται δηλαδή στην ουσία για υπεράκτια εταιρία, άρα για offshore, η οποία δεν εδρεύει στις Παρθένες Νήσους, αλλά απέναντι από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ή ακριβέστερα σε απόσταση «βάδην» από το Μέγαρο Μαξίμου.
Έτσι ώστε να διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία των δις, από το,σήμερα πιά, 34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέχρι ένα κατασχεμένο από την Εφορία δυαράκι διαμέρισμα, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.
Για την ακρίβεια για να δίνει λογαριασμό μόνον σε δύο ΓρηγόρηδεςΔημητριάδηδες , θα εξηγήσουμε παρακάτω τι εννοούμε, στον Αλέξη Πατέλη και βέβαια στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Παλαιότερα, στην εποχή των μνημονίων, μιλούσαμε για «υποθήκευση» της δημόσιας περιουσίας δια του Υπερταμείου ώστε να εξοφληθούνε τα δάνεια προς τους δανειστές.
Τώρα, στην μετά-μνημονιακή εποχή, οι δανειστές έγιναν επενδυτέςκαι οι άνθρωποι του Υπερταμείου μεσίτες και διαμεσολαβητές διορισμένοι από το Μέγαρο Μαξίμου για να … αξιοποιήσουν την δημόσια περιουσία.
Δεν θα αφήσουμε τα 32 δις στα χέρια του κάθε υπουργού!
Αλλά εκτός από την όποια αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το Υπερταμείο προέκυψε και ως από μηχανής θεός, Deus ex Machina, ένα κρύο βράδι στην περίοδο του πλέον σκληρού λοκντάουν όταν, όμως, είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται κάποιο φως στην άκρη του πανδημικού τούνελ.
Αυτό το φως δεν ήταν , βέβαια , κάποια μείωση στον αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό, γι’ αυτούς κανείς δεν ενδιαφερόταν, αλλά η διανομή των δις του ταμείου ανάκαμψης που αποτελούσε, αυτή η διανομή των δις και το κύριο μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου.
Τότε ήταν που έπεσε η ιδέα η διαχείριση των δις του ταμείου ανάκαμψης να περάσει μέσα από τον μηχανισμό του Υπερταμείου (ταμείο το ένα ταμείο και το άλλο) έτσι ώστε να αποφευχθεί ο μεγάλος κίνδυνος.
Και αυτός ο κίνδυνος δεν ήταν άλλος από το ενδεχόμενο η διανομή του πακέτου των δις να εξαρτηθεί από τις υπογραφές εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού, δηλαδή… Υπουργών!
«Δεν θα αφήσουμε 32 δις στα χέρια του κάθε υπουργού» ειπώθηκε εκείνο το κρύο βράδι του λοκντάουν στο Μέγαρο Μαξίμου και έτσικλήρωσε η επιλογή του δεύτερου Γρηγόρη Δημητριάδη για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου.
Ο … αναπληρωματικός Γρηγόρης Δημητριάδης και το lobby Πατέλη
Ο πρώτος Γρηγόρης Δημητριάδης, δηλαδή ο ανιψιός και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού που κάνει την αθόρυβη, αλλά και σοβαρή δουλειά , δεν είχε αντίρρηση για την επιλογή του συνεπώνυμού του για την συγκεκριμένη θέση αφού, άλλωστε, ο Γρηγόρης Δημητριάδηςαναπληρωματικός, ανήκει στο λεγόμενο lobby του Αλέξη Πατέλη.
Έτσι ο διορισμός του Γρηγόρη Δημητριάδη, του δεύτερου, έγινεχωρίς την παραμικρή διαγωνιστική διαδικασία, σε κραυγαλέα αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις επιλογές ανώτατων στελεχών του ιδιωτικού τομέα.
Γιατί το Υπερταμείο μπορεί μεν να διαχειρίζεται όλη την ελληνική δημόσια περιουσία και τώρα τα 32 δις του ταμείου ανάκαμψης, αλλά λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια ακριβώς για να αποφεύγει τον δημόσιο έλεγχο.
Αλλά ούτε αυτά τα ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, δηλαδή η αξιολόγηση βιογραφικών από διεθνείς ιδιωτικούς οργανισμούς επιλογής στελεχών, εφαρμόστηκαν.
Μέτριοι managers αλλά πιστοί εντολοδόχοι
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης του Υπερταμείου, όπως και ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ή ο Αναστάσιος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ επελέγησαν με κριτήρια αμιγώς ρουσφετολογικά ως εντολοδόχοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι εξωπραγματικές αμοιβές τους, από 500 έως 1000 ευρώ την ημέραδεν δικαιολογούνται ούτε από τα βιογραφικά τους ούτε, πολύ περισσότερο, από τις μέχρι τώρα επιδόσεις τους που είναι μέτριες.
Η 13η Εκθεση αυξημένης εποπτείας της Κομισιόν είναι καταπέλτης για την (μη) αξιοποίηση από το Υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας.
Η ανικανότητα του ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται σε κάθε κακοκαιρία ενώ αρκεί να ερωτηθεί ο οποιοσδήποτε ιδιώτης πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας για τον χρόνο που χρειάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να συνδέσει ακόμη και ένα απλό διαμέρισμα με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης το οποίο διαχειρίζεται. Μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να καθυστερήσει για εβδομάδες!
Ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, γνωστός από την πολυτελή βίλλα που ανεγείρει στην Τζια εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, μετέτρεψε την ΔΕΗ, η οποία κατέχει το 64% της αγοράς ενέργειας, από δημόσια επιχείρηση σε βασικό παίκτη στο εγχώριο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Μέσα από αυτό το ιδιότυπο Χρηματιστήριο «αλά ελληνικά» περνάει το 100% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα που στην συνέχεια, διοχετεύεται στην λιανική αγορά. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνειπουθενά αλλού στην Ευρώπη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τους όλους τους ευρωπαίους εταίρους της.
Αλλά αυτοί που τοποθετήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως επικεφαλής των κρατικών επιχειρήσεων αμείβονται υπερβολικά ακόμη και με βάση τα στοιχειώδη δεδομένα της αγοράς προκειμένου να μην έχουν «άλλοθι» διαφωνίας με τους εντολείς τους.
Ούτε δικαιολογία για να μοιράσουν δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος με βάση και τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα. Χρυσοπληρώνονται για να κάνουν ό,τι τους λένε.
«Πουτινάκια» αλά ελληνικά
Ο Στάσης ή ο Μάνος μπορεί να παίρνουν, ο πρώτος 1000 και ο δεύτερος 500 ευρώ την ημέρα, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου τους έχει εμπιστευτεί για να διανείμουν τα 2,6 δις (περίπου όσος όλος ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι έλληνες κάθε χρόνο) τα οποία μάζεψαν από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Είναι ταϊσμένοι για να είναι υπάκουοι και για να ξέρουν ότι αν τυχόν στην διαχείριση αυτών των 2,6 δις εμφιλοχωρήσουν και δικά τουςπροσωπικά συμφέροντα κινδυνεύουν να χάσουν τα 1000 και τα 500 ευρώ την ημέρα. Που αλλού θα τα βρούνε;
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γρηγόρη Δημητριάδη του Υπερταμείουαπό τον οποίο κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν προσδοκά επιδόσεις στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως, άλλωστε, εγκαίρως διαπίστωσε και η Κομισιόν.
Τον πληρώνουν για να είναι ο καλός επιστάτης στην διαχείριση των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και κυρίως για να ξέρει και αυτός, όπως και οι Στάσσης και Μάνος, ότι αν κάνει «καμία τρέλα» θα χάσει τα «σίγουρα»που δεν πρόκειται να τα βρει ούτε «στα όνειρά του»
Αυτή η ιδιότυπη νομενκλατούρα του ελληνικού κρατικού καπιταλισμού λειτουργεί στα πρότυπα της Ρωσίας. Είναι ανεξέλεγκτη, δηλαδή εκτός οποιουδήποτε δημοσίου ελέγχου. Κανένας υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει. Η νομενκλατούρα υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μοντέλο αποτελεί πιστή αντιγραφή του συστήματος Πούτιν στον οποίο υπάγονται απευθείας όλοι οι επικεφαλής των ισχυρών κρατικών επιχειρήσεων (Gazprom κλπ)
Διορίζουν οι ίδιοι τους ελεγκτές που τους… ελέγχουν
Ο Χρήστος Σταϊκούρας που, τυπικά, προΐσταται, ως αρμόδιος υπουργός του Υπερταμείου, όταν γίνεται λόγος για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον δεύτερο και για τους υπόλοιπους της διοίκησης τηςΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) σηκώνει ψηλά τα χέρια, ακόμη και ως αυθόρμητη αντανακλαστική κίνηση παρακαλώντας τον συνομιλητή του να «μην τον ανακατεύει»
Η διάρθρωση του Υπερταμείου και των θυγατρικών του συνιστούνε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μνημονιακής εποχής γιατί η δημόσια περιουσία πέρασε στην ουσία σε μια off shore εταιρία στην οποία δεν ασκείται απολύτως κανένας δημόσιος έλεγχος.
Τόσο το Υπερταμείο, όσο και οι θυγατρικές του διοικούνται από διοικητικά συμβούλια στα οποία ορισμένα από τα μέλη (όχι του ίδιου διοικητικού συμβουλίου) είναι συγγενείς μεταξύ τους.
Ο τυπικός, αλλά στην ουσία ανύπαρκτος, έλεγχος των διοικητικών συμβουλίων ασκείται από εποπτικά συμβούλια. Πρόκειται για καθαρή απάτη αφού τα εποπτικά συμβούλια διορίζονται από τους ίδιους που διορίζουν και τα διοικητικά συμβούλια. Σε αυτά, μάλιστα, τα εποπτικά συμβούλια ορισμένα μέλη είναι συγγενείς μελών διοικητικών συμβουλίωνάλλων θυγατρικών του Υπερταμείου.
Άλλωστε και οι εσωτερικοί ελεγκτές είναι διορισμένοι από τουςδιευθύνοντες συμβούλους τους οποίους εντέλλονται να ελέγξουν.
Ο στόχος είναι κοινός για όλους.
Η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε εξωπραγματικές αμοιβές και προνόμια (εταιρικές κάρτες κλπ) με ταυτόχρονη σύναψη χρυσοφόρων ντήλς με .. επενδυτές της δημόσιας περιουσίας.
Ο νεποτισμός δεν περιορίζεται στους διευθύνοντες συμβούλους και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Αλλά επεκτείνεται και σε προνομιούχες διευθυντικές θέσεις με μέσο μισθό 5.000 ευρώ τον μήνα.
Οι πρώην και οι επόμενες
Στην θυγατρική του Υπερταμείου ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) έχει διοριστεί πρώην ερωμένη υπουργού της Νέας Δημοκρατίας η οποία στην συνέχεια συνήψε ερωτική σχέση με ανώτατο στέλεχος της ΕΤΑΔ που διορίστηκε επί… ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά στην ΕΤΑΔ βρίσκεται και η σύζυγος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από την νησιωτική Ελλάδα όπως και η σύντροφος μεγαλοστελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.
Και όμως! Με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου αυτή η ιδιότυπη offshore πίσω από τον κουλουρά της πλατείας Συντάγματος μαζί με τιςθυγατρικές της θα διαχειριστούνε τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης!
Στόχος είναι να παρακαμφθούν όλοι οι υπουργοί.
Πλην του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στον οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανατεθεί ο ρόλος του πολιτικού προϊσταμένου, δηλαδή του τοποτηρητή του ίδιου του πρωθυπουργού.
Το smart plan για την εξάλειψη του δημοσίου ελέγχου
Για να εξαλειφθεί κάθε δημόσιος έλεγχος στην διαχείριση των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης εκπονήθηκε ένα πολύ έξυπνο σχέδιο (smart plan).
To Υπερταμείο με τις θυγατρικές του θα επιλέξει εταιρίες συμβούλων οι οποίες θα εκπονήσουν τις μελέτες για την διοχέτευση των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης στη αγορά.
Αυτό σημαίνει ότι οι μελέτες θα «κουμπώσουν» με τους σχετικούς διαγωνισμούς οι οποίοι θα ακολουθήσουν αφού τους όρους των διαγωνισμών θα φωτογραφήσουν με ακρίβεια (πιο net δεν θα γίνεται!) οι ιδιώτες σύμβουλοι.
Δηλαδή το Υπερταμείο με τις θυγατρικές του θα επιλέγει χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες του δημοσίου τους ιδιώτες συμβούλους.
Αυτοί με την σειρά τους θα επιλέγουν, δια των όρων που θα βάζουν στις μελέτες και στους διαγωνισμούς, τους τυχερούς αναδόχους στους οποίους με αυτήν την… απλή διαδικασία θα μοιραστούνε τα 32 δις χωρίς να ανοίξει μύτη.
Και όλα αυτά κάτω από την μύτη χιλιάδων ελλήνων φορολογουμένων που καθημερινά διασχίζουν την πλατεία Συντάγματος χωρίς, βέβαια, να μπορούν να διανοηθούν ότι πίσω από τον ταβλά με τα κουλούρια λειτουργεί μια ελληνική offshore η οποία μοιράζει σε λίγους τυχερούς τα … δικά τουςλεφτά.