Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πάγωσε το πανελλήνιο ο δικηγορος του ΙΝΚΑ με όσα ειπε στον αέρα της ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαφτίσαμε το κρέας ψαρι, λέει ο δικηγορος του ΙΝΚΑ στον αέρα της ΕΡΤ καθως αποκαλύπτει οτι η Ρητρα Αναπροσαρμογής απλώς αλλάζει ονομα και θα μπαίνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού με νεο ονομα.

https://twitter.com/jeronymoboss2/status/1541711378179887104?s=21&t=spk5s594zRWzg5rLXiBaNw

«Η χρέωση θα μπαίνει κανονικά … θα δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν και να το βάζουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας κάτω από την αιτιολογία χρέωση προμήθειας ενέργειας. Δηλαδή του αλλάζουμε όνομα. Θα είναι τα ίδια νούμερα … Βαφτίσαμε το κρέας ψάρι, αυτό γίνεται», είπε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο κ.Αλεξόπουλος.

Και πρόσθεσε στον ίδιο τόνο: «Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς … Ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να ξέρει, ούτε να ελέγξει πόσο θα χρεώνεται … Η τροπολογία αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο γιατί αναφέρει ότι ο προμηθευτής δεν έχει καν υποχρέωση να ειδοποιεί τον καταναλωτή για τις όποιες αυξήσεις θα του βάζει. Η μόνη υποχρέωση του προμηθευτή – κατά την τροπολογία – θα είναι να αναρτά στον ιστότοπό του το πόση θα είναι η χρέωση που θα βάζει».

Ξεσπάθωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ κατά της κυβέρνησης!

«Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγησή μας να επιστραφούν 67.000.000 € στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης».

Νέο ράπισμα στην κυβέρνηση από Ανεξάρτητη Αρχή για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη, χθες τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας.

«Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67.000.000 ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης» είπε ο επικεφαλής της ΡΑΕ, κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες. Τη στιγμή δηλαδή που οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για να τους επιστραφούν 67.000.000 ευρώ!

Αν μη τι άλλο, η ηγεσία του ΥΠΕΝ πρέπει να εξηγήσει τους λόγους αυτής της κωλυσιεργίας, αλλά και την απουσία ελέγχων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνηγόρου του Καναναλωτή, σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι καταγγελίες για υποθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν τις 2.585. «Υπάρχουν τρελές χρεώσεις, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προ-συμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών» τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο κ. Ζαγορίτης.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανακοίνωσε επίσης την παραπομπή του φακέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παράλληλα, έχει ζητήσει από όλους τους παρόχους να στείλουν στη ΡΑΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου τα τιμολόγια των πελατών τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα. Ουσιαστικά η Αρχή προχωρά στη δημιουργία βάσης δεδομένων για τη λιανική αγορά ρεύματος, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά οι χρεώσεις για κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.

«Καρφιά» για ρήτρα και ΔΕΠΑ

Ερωτηθείς για τον νέο τρόπο τιμολόγησης των τελικών καταναλωτών και την αναστολή της ρήτρας, είπε πως εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία θα περιλαμβάνει τη μεταβολή της τιμής του φυσικού αερίου TTF και με βάση αυτή οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία επέλεξε άλλον τρόπο, δηλαδή την αναγγελία των χρεώσεων δύο μήνες πριν από την εφαρμογή τους.

Ο κ. Δαγούμας γνωστοποίησε επίσης ότι η ΡΑΕ θα απευθύνει ερώτημα προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την τροπολογία του υπουργείου, με την οποία καταργεί την αρμοδιότητα της ΡΑΕ για την πιστοποίηση των Ανεξάρτητων Διαχειριστών Διανομής Φυσικού Αερίου και επιλέγει άλλο μοντέλο διαχωρισμού, το οποίο ωστόσο δεν καλύπτεται από νομικό πλαίσιο, πλήττοντας παράλληλα την ανεξαρτησία της Αρχής.

«Εμφύλιος» με ΑΔΜΗΕ

Πέρα από το ΥΠΕΝ, στο στόχαστρο του κ. Δαγούμα βρέθηκε και ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ζητά από τη ΡΑΕ να αυξήσει την απόδοση επενδυτικού κεφαλαίου του, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. «Οι άλλοι διαχειριστές στην Ιταλία έχουν απόδοση 5%, στην Ισπανία 5,6% και στην Πορτογαλία 4,4%. Ο ΑΔΜΗΕ παίρνει 6,1%. Να πει “ευχαριστώ” και να δουλέψει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγούμας. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, με την οποία προειδοποιούσε για δυσμενείς επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα αν η ΡΑΕ δεν αναθεωρήσει την απόφασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ