Μόνο ένας ασόβαρος και ανεύθυνος πρωθυπουργός θα έκανε εκλογές το Φθινόπωρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Πέτρου Αγρέβη Χασάπη

Όπως είναι γνωστό, δυστυχώς το ελληνικό πολιτειακό σύστημα, μεταξύ πολλών άλλων μεμπτών που έχει, είναι και το γεγονός ότι δεν έχει θεσμικά σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Μπορεί λοιπόν ο εκάστοτε πρωθυπουργός να προκηρύσσει εκλογές, όποτε εκείνος κρίνει ότι τον βολεύουν για την προσωπική του πολιτική επιβίωση. Βέβαια αυτό δεν βγήκε, σε γενικές γραμμές, σε καλό στους προηγούμενους πρωθυπουργούς όταν το επιχείρησαν. Το ορθό θα ήταν να υπάρχουν σταθερές βουλευτικές περίοδοι, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Το έχω πει και σε άλλο άρθρο μου, πως εάν ο κ. Μητσοτάκης μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, θα έκανε τις εκλογές στο τέλος της Άνοιξης, με αρχές Καλοκαιριού του 2021. Οι συνθήκες τότε ήταν ιδανικές για τον ίδιο. Επικοινωνιακά έδειχνε πως είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τον κορωνοϊό, ως νέος «Μωυσής», καμία κρίση δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή της και φυσικά ακόμα δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι καταστροφικές πυρκαγιές του Καλοκαιριού του 2021, όπου και αποδείχτηκε η πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης. Αυτό δεν το αποφάσισε τότε με κίνδυνο να εγκλωβιστεί, πράγμα το οποίο και συνέβη. Έκτοτε, όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης έδειχναν ότι προετοίμαζε το έδαφος να προκηρύξει τις εκλογές φέτος στο τέλος της Άνοιξης του 2022, μετά το συνέδριο της ΝΔ. Όμως οι συνθήκες δεν ήταν πλέον ίδιες με εκείνες της Άνοιξης του 2021, αλλά πολύ χειρότερες.

D4BBC542 42BC 4A62 891A 266FFFAE5B6D
Ο Πέτρος Αγρέβης Χασάπης

Η συνέχιση της πανδημίας και κυρίως η πλήρης αποτυχία αντιμετώπισής της από την κυβέρνηση, με τις εκατόμβες των νεκρών, δεν άφησαν περιθώρια για επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς.

Η έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, η αποστολή εν κρυπτώ ελληνικών όπλων στους Ουκρανούς, απογυμνώνοντας τα νησιά, η εμφάνιση των Ουκρανών ναζί στην ελληνική Βουλή και η εχθρική στάση της χώρας μας απέναντι στη Ρωσία που της στερεί φθηνούς ενεργειακούς πόρους, είναι λάθη που ήταν αποτρεπτικά για τυχόν προσφυγή στις κάλπες.

Η οικονομική κρίση που ενέσκηψε, κυρίως από τις λάθος επιλογές της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, αλλά και το θέμα της Ουκρανίας, ο πληθωρισμός, η έκρηξη του δημοσίου χρέους και η αχαλίνωτη αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που αύξησαν και συνεχίζουν να αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος δανεισμού, δεν δίνουν περιθώρια για επικοινωνιακό οικονομικό αφήγημα στην κυβέρνηση ώστε να προκηρύξει εκλογές.

Τέλος, η αυξανόμενη συνεχώς επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, λογικά αποβάλει από τo μυαλό ενός σοβαρού και όχι ευθυνόφοβου πρωθυπουργού τη σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Λόγοι που επιβάλλουν τις εκλογές το Φθινόπωρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως η Βουλή θα διαλυθεί στις 23 Αυγούστου, μετά την επιστροφή από τις θερινές διακοπές και οι εκλογές θα προκηρυχθούν για τον Σεπτέμβριο ή τις αρχές Οκτωβρίου, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και μάλιστα διαδίδεται από την κυβέρνηση πως εάν υπάρξουν προοπτικές για αυτοδυναμία, θα επακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές με τον εκλογικό νόμο της ΝΔ.

Όπως το έχω πει και άλλοτε, η ΝΔ είναι ένα «καρτέλ» πολιτικών τζακιών και πολιτικών οικογενειών που βασίζονται στον πολιτικό βιοπορισμό και στην πολιτική κληρονομική διαδοχή. Είναι αναμενόμενο λοιπόν, ο εκάστοτε πρωθυπουργός του κόμματος αυτού, να δέχεται ασφυκτικές εσωτερικές πιέσεις, προκειμένου να προσφύγει σε εκλογές, για να διακόψει την καθοδική πορεία του κόμματος, η οποία εάν συνεχιστεί θα θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντα των πολιτικών οικογενειών. Και πιθανότατα αυτές οι πιέσεις ασκούνται ήδη.

Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να κάμπτεται μέσα στον Χειμώνα, όπου και οι ανάγκες για ενέργεια θα είναι αυξημένες. Αντίθετα αναμένεται να ενταθεί. Η κρίση στην ενέργεια, ο πληθωρισμός και ο συνεχιζόμενος πόλεμος, αναπόφευκτα θα οδηγήσουν και σε επισιτιστική κρίση. Επομένως, κάθε περαιτέρω παράταση της κυβερνητικής θητείας, μόνο μείωση των ποσοστών του κόμματος της ΝΔ μπορεί να επιφέρει.

Το αναμενόμενο νέο κύμα της πανδημίας για τα τέλη του Φθινοπώρου, ήδη έκανε την εμφάνισή του από τώρα, με τις Ο4 και Ο5, χωρίς να αποκλείεται και νέο πιο θανατηφόρο στέλεχος, οπότε κανένα πολιτικό όφελος δεν μπορεί να προσδοκά η κυβέρνηση και από το μέτωπο αυτό.

Επίσης τα οφέλη από τον αναμενόμενο τουρισμό φέτος το Καλοκαίρι, είναι ένα επιπρόσθετο κεφάλαιο για άντληση πολιτικών κερδών από τη ΝΔ, οπότε και αυτό δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για επίσπευση των εκλογών, όταν δηλαδή τα αναμενόμενα χρήματα από τον τουρισμό θα είναι ακόμα «ζεστά» στις τσέπες των ανθρώπων του τουρισμού.

Η τουρκική επιθετικότητα αναμένεται να αυξηθεί, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και θερμό επεισόδιο, μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου για την Τουρκία, με ενδεχόμενες οδυνηρές συνέπειες για την πατρίδα, οπότε είναι προς το προσωπικό πολιτικό συμφέρον του κ. Μητσοτάκη να επισπεύσει τις εκλογές.

Γιατί ένας σοβαρός και υπεύθυνος πρωθυπουργός δεν θα έκανε εκλογές το Φθινόπωρο.

Μπορεί όλα τα ανωτέρω να καθιστούν σχεδόν βέβαιες τις εκλογές στις αρχές του Φθινοπώρου, όμως υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά έναν υπεύθυνο πρωθυπουργό.

Το πρώτο είναι ότι τυχόν διάλυση της Βουλής στις 23 Αυγούστου, ακριβώς πάνω στα μελτέμια και με το ενδεχόμενο τεράστιων πυρκαγιών στη χώρα, θα ήταν μια εντελώς ανεύθυνη πράξη από την πλευρά της κυβέρνησης. Αντίθετα μια σοβαρή κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει, να προστατέψει τη χώρα και τη δημόσια περιουσία και να δώσει τις μάχες της εναντίον των όποιων πυρκαγιών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων.

Το δεύτερο είναι ότι ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, που διαθέτει μάλιστα αυξημένη πλειοψηφία, θα έμενε να δώσει τις μάχες του ενάντια στην αναμενόμενη αύξηση της οικονομικής κλπ κρίσης και όχι να εγκαταλείψει το βυθιζόμενο σκάφος.

Το τρίτο είναι ότι τυχόν εκλογές τώρα, μετά το πρόσφατο παράδειγμα των γαλλικών εκλογών, θα επιφέρουν μάλλον κακά αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η συμπεριφορά του ελληνικού εκλογικού σώματος, ακολουθεί τη συμπεριφορά του γαλλικού, όταν οι εκλογές είναι κοντά.

Το σοβαρότερο όμως όλων είναι ότι, η πρόκληση μιας παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, ακριβώς πάνω στο απόγειο της τουρκικής επιθετικότητας, θα δώσει την ευκαιρία στον Ερντογάν να προκαλέσει σοβαρό θερμό επεισόδιο. Την ώρα που θα υπάρχει κενό εξουσίας στην Ελλάδα, χωρίς ουσιαστικά αντίπαλο από την πλευρά μας, ο πειρασμός για τον Τούρκο πρόεδρο, να αποκομίσει δικό του προεκλογικό τρόπαιο, εκ του ασφαλούς θα είναι μεγάλος.

Κάτι τέτοιο μόνο ένας ασόβαρος, αλλά και επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα Έλληνας πρωθυπουργός θα το έκανε, όταν έχει στη διάθεσή του όλο το χρόνο μέχρι τις 7 Ιουλίου του 2023 και όλη την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία, για να προστατέψει τη χώρα από κάθε τουρκική επιβουλή. Αντίθετα ένας σοβαρός και εθνικά υπεύθυνος πρωθυπουργός, θα άφηνε να γίνουν πρώτα οι τουρκικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2023, ώστε να κοπάσει η τουρκική έξαρση και να αρχίσει η δική τους εσωστρέφεια και μετά θα πήγαινε, εκ του ασφαλούς, σε εκλογές στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2023.

Είναι άραγε ο κ. Μητσοτάκης ο σοβαρός και υπεύθυνος πρωθυπουργός που θα μείνει επί των επάλξεων να δώσει τις μάχες του για την προστασία της πατρίδας και του λαού ή είναι εκείνος που θα θελήσει να αποδράσει μέσω της κάλπης, μεταθέτοντας τις ευθύνες του;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ