Η «Συνοικία το όνειρο» είναι μια δραματική ταινία του 1961, που σκηνοθέτησε ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Το σενάριο υπέγραψαν ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Κώστας Κοτζιάς, ενώ πρωταγωνίστησαν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης και Αλίκη Γεωργούλη. Τη μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, στο ρόλο του σκηνοθέτη, αναλαμβάνει να δείξει μια Αθήνα πολύ μακριά από την «επίσημη», ωραιοποιημένη και «τουριστική» εικόνα της. Δημιούργησε μια ταινία, που φαινόταν, το λιγότερο, αριστερή και εξαγρίωσε τους λογοκριτές που την είδαν ως κομμουνιστική προπαγάνδα, ενώ θεωρούσαν και απαράδεκτο να αφήνεται να βγαίνει προς τα έξω μια αληθινή, ωμή, ρεαλιστική και πικρή εικόνα της Ελλάδας, αλλά πέρα για πέρα υπαρκτή.
Εξήντα ένα χρόνια μετά η εικόνα της Ελλάδας ειναι το ίδιο πικρή και ζοφερή. Μόνο που την αλήθεια αυτή την φορά δεν την βλέπουμε μεσα απο μια κινηματογραφική ταινία αλλα απο ένα δεκάλεπτο ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού δικτύου, euronews, στο οποίο καταγράφεται η ζοφερή πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι οι Έλληνες.
Το βίντεο έχει τον τίτλο « Οι ουρές επιστρέφουν στις κοινωνικές κουζίνες εξαιτίας του πληθωρισμού» και γίνεται εκτενής αναφοράς στην κρίση ακρίβειας και το μεγάλο σοκ που έχουν υποστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Το Euronews μιλάει με ένα ζευγάρι νεαρών που περιμένουν το δεύτερό τους παιδί. Ο Αλέξανδρος και η Αγγελική αναφέρουν «το ψυγείο μας είναι πάντα άδειο» και συμπληρώνουν ότι δεν έχουν λεφτά ούτε για πάνες. Ο Αλέξανδρος είναι άνεργος και το τελευταίο διάστημα έχει δώσει 180 αιτήσεις εργασίας χωρίς αποτέλεσμα, την ώρα που η οικογένεια κινδυνεύει με έξωση.
Στο δίκτυο μιλάει και ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία «Ο Άλλος Ανθρωπος», και τονίζει «πολλές οικογένειες έρχονται εδώ για να παίρνουν τρόφιμα» συμπληρώνοντας πως αρκετοί συνταξιούχοι τους ζητούν να τους βοηθήσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ή να τους αγοράσουν φάρμακα.
Το ρεπορτάζ του Euronews, όμως δεν μένει μόνο στην Αθήνα, μεταφέρεται και στη Νάξο, από όπου αγρότες καταγγέλλουν ότι η κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή, ενώ υπογραμμίζουν ότι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν λιπάσματα ή ζωοτροφές, την ώρα που οι ψαράδες δεν έχουν χρήματα για τα καύσιμα των σκαφών τους.
Με πληροφορίες απο το alt.gr και το efsyn.gr