Στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία επέστρεψε για άλλη μια φορά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, γράφει η αλβανική Gazeta Dita.
Γράφει το δημοσίευμα:
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο Δένδιας ρωτήθηκε εάν μετά την εκλογή του νέου Αλβανού προέδρου ενδέχεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την υπογραφή της κοινής συμφωνίας για τον καθορισμό της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με την Αλβανία στο δικαστήριο της Χάγης, απήντησε:
«Όπως είναι γνωστό, υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η οποία επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψή μου στα Τίρανα τον Οκτώβριο του 2020».
«Ο πρωθυπουργός κ. Ράμα έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας», είπε ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι η υποβολή της κοινής συμφωνίας αποτελεί νομικό-τεχνικό μέρος αυτής της πολιτικής συμφωνίας και η σύνταξη της έχει ανατεθεί στους αρμόδιους υπηρεσίες και των δύο χωρών που βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία».
«Θα επιλυθεί το θέμα με τον Πρόεδρο Μπεγκάι; Δένδιας: Συμφωνία για τη θάλασσα, το συντομότερο δυνατό στη Χάγη» |
«Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στα Τίρανα, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, συζητήσαμε με την αλβανική πλευρά τις δυνατότητες και τους τρόπους προώθησης αυτής της διαδικασίας. Στόχος είναι να μπορέσει να παρουσιαστεί αυτή η κοινή συμφωνία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να κλείσει μια υπόθεση που εκκρεμεί τόσα χρόνια, αλλά και να δώσουμε ένα παράδειγμα «Είναι ξεκάθαρο σε όλες τις χώρες της περιοχής συνολικά πώς να επιλύουν τις διαφορές μεταξύ κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο Δένδιας.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Υπουργέ, η Ελλάδα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως έδειξε η τελευταία σας περιοδεία στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για τη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πόσο μπορεί να συμβάλει η χώρα μας στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ;
Δένδιας:
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ειδικό βάρος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε το παλαιότερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή. Η πιο ώριμη δημοκρατία και η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της περιοχής. Νιώθουμε το ιστορικό χρέος να βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να κινηθούν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, στον δρόμο προς την ΕΕ.
Γιατί είναι αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξαν οι άνθρωποι της περιοχής, η σταθερότητα και η ευημερία, γιατί υπαγορεύει, σε τελική ανάλυση, το συμφέρον της περιοχής, το συμφέρον της Ευρώπης, το συμφέρον της Ελλάδας.
Να ενταχθεί η περιοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενστερνιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες, να αφήσει πίσω τους βαλκανικούς εθνικισμούς, να γυρίσει την πλάτη στους παράγοντες οπισθοδρόμησης, που προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ήμασταν πρωτοπόροι στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, με την υιοθέτηση της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» κατά την Ελληνική Προεδρία, το 2003.
Γι’ αυτό συνεχίσαμε να διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, ακόμη και σε μια εποχή που η πολιτική διεύρυνσης δεν ήταν, για να το πω ωμά , η πιο δημοφιλής συζήτηση εντός της Ε.Ε.
Και γι’ αυτό εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου, υποστηρίζοντας άμεσα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Και πρέπει να πω ότι αυτή η συνεπής στάση και ο ρόλος της Ελλάδας αναγνωρίζεται από όλους στην περιοχή. Αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας στην ΕΕ, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Γερμανού Καγκελαρίου στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.
Επισκεφθήκατε πρόσφατα την Αλβανία. Μετά την εκλογή του νέου προέδρου στη χώρα, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την υπογραφή της κοινής συμφωνίας για τη διευθέτηση της ΑΖΟ με την Αλβανία για την παραπομπή της διαφοράς μας στη Χάγη;
Δένδιας:
Ο κ. Ψύλος, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη την πολιτική συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας να παραπέμψει το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η οποία επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψή μου στα Τίρανα.
Τον Οκτώβριο του 2020, ο Πρωθυπουργός Ράμα έπαιξε βασικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας από την αλβανική πλευρά των δύο χωρών που βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στα Τίρανα, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, συζητήσαμε με την αλβανική πλευρά τις δυνατότητες και τους τρόπους προώθησης αυτής της διαδικασίας. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να προσάγουμε τους συναυτουργούς στο Διεθνές Δικαστήριο το συντομότερο δυνατό.
Gazeta Dita
–
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος