«Η Τουρκία διαπραγματεύεται την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να κερδίσει κάτι. Αν αυτό το κάτι είναι εις βάρος της Ελλάδας, εάν έχει σχέση με αυτά που διεκδικεί στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, οπωσδήποτε θα πρέπει να πάρουμε θέση», τόνισε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να κάνει η Τουρκία διαπραγματεύσεις για να μπουν οι δυο χώρες στο ΝΑΤΟ για τις οποίες δεν έχουμε φέρει καμία αντίρρηση και αυτό να είναι εις βάρος μας. Αν φανεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και εμείς το βέτο και να ασκήσουμε πίεση. Δεν βοηθάει πολύ η τόση συγκαταβατικότητα που έχουμε και η αίσθηση που δίνουμε σε όλους ότι είμαστε δεδομένοι στα θέματα των υποχρεώσεων μας απέναντι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να δείξουμε ότι πρέπει να προασπίζονται κατ’ ελάχιστο και τα συμφέροντα κυριαρχίας του τρόπου», διεμήνυσε.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, η αντίδραση του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακαρ δεν ήταν και πολύ ψύχραιμη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε έντονη λογομαχία με Έλληνες βουλευτές, λέγοντας μάλιστα ότι ο τούρκος αξιωματούχος αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, επικαλούμενος πίεση χρόνου. «Η προσπάθεια να γίνει το “μαύρο – άσπρο” και να νομιμοποιηθούν, να πάρουν νομική υπόσταση όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι παράνομες βλέψεις, είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Έχει τη δική του λογική που προκαλεί όχι μόνο τους Έλληνες αλλά τη διεθνή κοινή γνώμη», επισήμανε.
Ο ίδιος επέκρινε ότι ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει δείξει πολλές φορές πως έχει φιλικές διαθέσεις προς την Τουρκία, «αλλά οι τελευταίες του δηλώσεις δείχνουν και καθαρή θέση υπέρ της Τουρκίας». «Δηλαδή η προσπάθεια να αναδείξει ότι είναι λογικά όλα αυτά για τα οποία ανησυχεί η Τουρκία και θα πρέπει να την καταλάβουμε, αρχίζει και μας προβληματίζει. Θα περιμέναμε να προσπαθεί να εξομαλύνει τις εντάσεις και τα θέματα που προκύπτουν μεταξύ δυο κρατών συμμάχων, αλλά ο ίδιος είναι στη φιλοσοφία “βρείτε τα, βρείτε τρόπο να συνεννοηθείτε”. Αλλά έτσι δεν κάνουμε τίποτα. Δεν μας λέει κάτι καινούργιο, προσπαθούμε να συνεννοηθούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς γιατί κλιμακώνει τώρα ο Ερντογάν τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, ο πρώην υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι παίζει ρόλο το γεγονός ότι Ερντογάν πάει σε εκλογές, η δημοτικότητά του έχει πέσει, και έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα. «Δεν συμφωνώ με τις θεωρίες ότι είναι απομονωμένος και στριμωγμένος. Αλλά έχει θέμα με τις εκλογές. Διακυβεύονται και άλλα πράγματα αν τις χάσει. Έχει ένα στοιχείο ανησυχίας το γεγονός ότι τον στηρίζει και η αντιπολίτευση στις επιθετικές κορώνες που εκτοξεύει», πρόσθεσε.
«Επιπλέον, η συγκυρία είναι τέτοια που δίνει στην Τουρκία την αίσθηση ότι δεν θα της τραβήξει κανείς το αυτί, δεν θα την πιέσει κανείς ότι και αν κάνει, διότι θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.