Δύο πληρωμένοι δολοφόνοι – ο ένας τουρκικής καταγωγής
…και η Ελλάδα συνεχίζει να ψωνίζει φυσικό αέριο από τον παράφρονα τύραννο του Αζερμπαϊτζάν!
Μετά τη σύλληψη στη Γαλλία, στις 12 Ιουνίου, δύο ανδρών με την υποψία ότι στάλθηκαν για να σκοτώσουν τον Mahammad Mirzali, έναν ακτιβιστή μπλόγκερ από το Αζερμπαϊτζάν που είναι πρόσφυγας στη Γαλλία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζητούν αυτή την τελευταία προφανή απόπειρα δολοφονίας του Mirzali στη γαλλική επικράτεια να αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Αζερμπαϊτζάν στο ανώτατο επίπεδο.
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τους δύο ύποπτους δολοφόνους στις 12 Ιουνίου σε διόδια αυτοκινητόδρομου κοντά στην Ανζέ, 90 χλμ. ανατολικά της Νάντης, της βορειοδυτικής πόλης όπου ζει τώρα ο Μαχάμαντ Μιρζαλί – ένας σφοδρός επικριτής του δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
Ο ένας ήταν από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ήταν οπλισμένος με πιστόλι. Ο άλλος ήταν Μολδαβός τουρκικής καταγωγής. Και οι δύο οδηγούσαν αυτοκίνητα με πολωνική άδεια και είχαν ως προορισμό τους τη διεύθυνση του Mirzali στις συσκευές GPS τους.
Ο ένας είχε επίσης μια φωτογραφία του Mirzali στο τηλέφωνό του, όπως έμαθε η RSF από τον Mirzali, ο οποίος ενημερώθηκε από την αστυνομία για τις συλλήψεις και ο οποίος είπε στην RSF ότι ήταν ακόμα «σε κατάσταση σοκ». Ο ένας φέρεται να συνελήφθη με την κατηγορία της απαγωγής το 2018 στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν της εποχής.
«Όλα φαίνεται να δείχνουν ότι αυτή ήταν μια ακόμη απόπειρα δολοφονίας του Μαχάμαντ Μιρζαλί, η τρίτη απόπειρα, εξίσου τρομακτική με τις δύο προηγούμενες», δήλωσε η Jeanne Cavelier, επικεφαλής του γραφείου της RSF για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Εστάλη ομάδα δολοφόνων από το εξωτερικό για να στοχεύσει έναν μπλόγκερ στον οποίο δόθηκε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία λόγω της κριτικής του στον Ιλχάμ Αλίεφ. Αυτή η υπόθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί στο ανώτατο κρατικό επίπεδο».
Ο Mirzali είπε στο RSF ότι λαμβάνει «κατά μέσο όρο 2.000 απειλητικά μηνύματα την ημέρα, ειδικά στο YouTube». Είπε ότι η τυπική απειλή αποτελείται από μια φωτογραφία προφίλ με ένα καλάσνικοφ συνοδευόμενη από ορισμένες σαφώς απειλητικές λέξεις όπως «είμαι εδώ».
Ο Μιρζαλί χρειάστηκε να νοσηλευτεί μετά τη δεύτερη από τις δύο προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας, κατά την οποία μαχαιρώθηκε στο κέντρο της Νάντης τον Μάρτιο του 2021. Τέσσερις άνδρες – τρεις από τους οποίους γεννήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν και ένας γεννήθηκε στη Γεωργία – συνελήφθησαν σε σχέση με αυτό επίθεση και κατηγορήθηκαν για «απόπειρα ανθρωποκτονίας από οργανωμένη συμμορία».
Ο Πρόεδρος Αλίεφ καταστέλλει ανελέητα την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις απόπειρες δολοφονίας του Μιρζαλί, ο οποίος ωστόσο έχει μηνυθεί από τους συμμάχους του Αλίεφ στη Γαλλία. Μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που άσκησε ένας πρώην υφυπουργός Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν κατά του Μιρζαλί κρίθηκε απαράδεκτη από γαλλικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δικτάτορας φαίνεται να συνδέεται περιέργως με δολοφονίες δημοσιογράφων. Είχε προηγηθεί η δολοφονία της ηρωίδας δημοσιογράφο από τη Μάλτα, της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιθία, Η οποία είχε αποκαλύψει τους μαύρους λογαριασμούς του δικτάτορα και την φερόμενη δωροδοκία αρκετών δυτικών αξιωματούχων με το ιλιγγιώδες ποσό των 4 δις ευρώ.
Με τόσα λεφτά μίζας, μην απορείτε πως η Ελλάδα ψωνίζει ακόμα πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τον δικτάτορα Αλίεφ, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο αίσχιστο επίπεδο προκλήσεις, να ταπείνωση τον Έλληνα πρέσβη στο Μπακού για λογαριασμό της Τουρκίας.
Μεγάλη δικαίωση για την ηρωΐδα που αποκάλυψε το μαύρο χρήμα των Αζέρων σε δυτικούς πολιτικούς!
Μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης σε ότι αφορά τον Παντελή Βαρνάβα, σύζυγο της πληροφοριοδότριας Μαρίας Εφίμοβα, σχετικά με την έκδοσή του στην Κύπρο καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του δικηγορικού γραφείου της Ευαγγελίας Αμπάζη – συνηγόρου του Παντελή Βαρνάβα – το Συμβούλιο Εφετών με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως αποφάσισε να μην εκδοθεί στην Κύπρο.
Με πληροφορίες απο το documentonews.gr
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, με την ελληνική Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η Μαρία Εφίμοβα υπήρξε πληροφοριοδότρια της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 εργαζόταν (για περίπου δυόμισι μήνες) στην Pilatus Bank στη Μάλτα. Την τράπεζα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία η οποία υποψιαζόταν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα λειτουργούσε ως βιτρίνα για το αζέρικο μαύρο χρήμα.
Η δολοφονηθείσα δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ότι το 60% του κεφαλαίου της τράπεζας προερχόταν από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η σύζυγος του πρωθυπουργού της Μάλτας φερόταν να είχε πάρει 1 εκατ. δολάρια από τους Αζέρους μέσω εταιρείας-βιτρίνας στον Παναμά. Η Εφίμοβα αρχικά εργάστηκε ως βοηθός του πρόεδρου της τράπεζας Αλί Σαντρ Χασεμί Νετζάντ, ο οποίος συνελήφθη στις ΗΠΑ κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να μεταφέρει σε αμερικανικές τράπεζες περί τα 115 εκατ. δολάρια, παραβιάζοντας το οικονομικό εμπάργκο της Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης.
Διαβάστε την ανακοίνωση της δικηγόρου Ευαγγελίας Αμπαζή:
Από το Δικηγορικό Γραφείο Ευαγγελίας Αμπάζη και Συνεργατών, ανακοινώνεται πως το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέα, αποφάσισε να μην εκδώσει τον Παντελή Βαρνάβα, σύζυγο της Μαρίας Εφίμοβα.
Υπενθυμίζουμε πως για τη Μαρία Εφίμοβα και τον Παντελή Βαρνάβα είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την Interpol, τα οποία η διεθνής υπηρεσία ανακάλεσε και διέγραψε από τα αρχεία της. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δίκασε δίκαια και αμερόληπτα, αποδεικνύοντας ότι οι θεσμοί λειτουργούν. Η υπόθεση αυτή είναι ένας δείκτης για ανάλογες υποθέσεις, καθώς το ζήτημα του whistleblowing και της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα της δημοκρατίας διεθνώς.
Τα εντάλματα σύλληψης και η ακύρωση
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δολοφονία της Γκαλιζία εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα εναντίον της Εφίμοβα το 2017. Το πρώτο αφορούσε υπεξαίρεση, παράνομη απόκτηση περιουσίας, διακεκριμένη κλοπή, απάτη ή κατασκευή ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου και παραβίαση περιοριστικών όρων.
Το δεύτερο ένταλμα αφορούσε δημιουργία ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου, ψευδή κατηγορία κατά άλλου προσώπου και καταστροφή φήμης άλλου προσώπου. Τον Ιούνιο του 2018 ο Άρειος Πάγος έλαβε την απόφαση να μην εκδοθεί η Μαρία Εφίμοβα στη Μάλτα.
Ένταλμα σύλληψης είχε όμως εκδοθεί από την Ιντερπόλ και κατά του συζύγου της, το οποίο πριν τον Νοέμβριο του 2021.