Προκλητική, όπως αναμενόταν, είναι η γραμμή που ακολουθούν τα προφυλακισμένα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται έγκλειστοι μεταξύ άλλων για τη διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Πριν καλά καλά αρχίσει η δίκη στο Εφετείο ο δικηγόρος του ενορχηστρωτή της οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζήτησε αναβολή, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Οπως είπε στο δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαδέλλης προσκομίζοντας και σχετικά έγγραφα: «Νόσησε με κορωνοϊό, αλλά το αντιμετώπισαν αργά, μετά από 9 ημέρες. Νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ δύο μήνες και βρίσκεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης. Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση δεν ξέρει γιατί δικάζεται», υποστήριξε ο δικηγόρος του Μιχαλολιάκου.
Στη δικαστική αίθουσα είναι παρόντες μόνο 4 από τους πρώην βουλευτές της ΧΑ: Ο Χρήστος Παππάς, ο Αντώνης Γρέγος, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Ιωάννης Λαγός ο οποίος κατά την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων φώναξε: «Γιάννης Λαγός, πολιτικός κρατούμενος».
Η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε και τον κατάλογο των μαρτύρων, που φτάνουν τους 146. Πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα, οι οποίοι θα δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Εκτός από τη Μάγδα Φύσσα, που ζήτησε εκ νέου καταδίκη της Χρυσής Αυγής, στο δικαστήριο είναι παρών ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νίνα Κασιμάτη και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. «Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως και πρωτόδικα. Καταδίκη», είπε η Μάγδα Φύσσα κατά την είσοδο της στη δικαστική αίθουσα.
Η δίκη στο Εφετείο ξεκινά σχεδόν 20 μήνες από την πρωτόδικη ιστορική απόφαση για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, με σύσσωμη την ηγεσία της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βαρύτερης ποινής.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εφετείο Αθηνών έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ από το πρωί λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί από διάφορους φορείς και οργανώσεις ενόψει της δικής της Χρυσής Αυγής που ξεκινά σήμερα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ειδικότερα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη κάθοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και πραγματοποιεί εκτροπή των οχημάτων στο ύψος της Πανόρμου, ενώ κλειστές είναι και οι οδοί Κ. Λουκάρεως και Δέγλερη.
Οι υποθέσεις που δικάζονται
Η δίκη αφορά τρία κακουργήματα. Οι κατηγορίες αφορούν την δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, διαπράχθηκαν άλλα δύο κακουργήματα.
Πρόκειται για:
- Την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αργά τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 από ομάδα μελών , Τάγμα εφόδου, της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια οι οποίοι διευκόλυναν το στέλεχος της οργάνωσης Γιώργο Ρουπακιά να πλήξει θανάσιμα με μαχαίρι τον μουσικό. Η δολοφονία, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, δεν ήταν μία τυχαία, ασυντόνιστη στιγμή, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι . Επρόκειτο για «στοχευμένο και οργανωμένο σχέδιο επίθεσης σε βάρος του» αποφάνθηκαν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι οποίοι δέχονται πως «ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά».
Για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού λογοδοτούν ο Γιώργος Ρουπακιάς , καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και 14 έτη κάθειρξης και άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικασμένοι σε ποινές κάθειρξης από 7 έως και 10 έτη.
Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και «πυρηνάρχης» της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.
- Την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ στις 12 Ιουνίου 2012, όταν τάγμα εφόδου που απαρτίζονταν από μέλη της Τοπικής της ΧΑ Περάματος εισέβαλαν χαράματα στο σπίτι του θύματος και επιτέθηκαν στον ίδιο και σε άλλους συμπατριώτες του που κοιμόταν. Ο αλιεργάτης τραυματίστηκε πολύ σοβαρά καθώς τον χτύπησαν με κοντάρια και λοστούς στο κεφάλι.
Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων καταδικάστηκαν 5 κατηγορούμενοι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης 7 έως 10 ετών.
Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής
Αυτές είναι οι υποθέσεις που θα δικάσει το δικαστήριο παράλληλα με την εξέταση της συνολικής δράσης της Χρυσής Αυγής ως δομημένης και οργανωμένης ομάδας που επί σειρά ετών, όπως δέχθηκε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επέλεγε στόχους-θύματα με κριτήρια προερχόμενα από την φασιστική της ιδεολογία. Δεκάδες άλλα εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι επιθέσεις κατά των μελών κοινωνικών χώρων (Αντίπνοια, Συνεργείο κλπ) και άλλες ενέργειες θα εξεταστούν από το δικαστήριο και θα δοθεί λόγος σε θύματα, ώστε να σταθμίσει όλες τις παραμέτρους πριν αποφανθεί για τους κατηγορούμενους .
Στην πρώτη δίκη, υπήρχε ακόμη μία υπόθεση εγκληματικής δράσης η οποία αφορούσε την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος αφισοκολλητών του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, από την οποία είχαν τραυματιστεί εννέα άτομα. Η υπόθεση είχε εισαχθεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ωστόσο με την πρωτόδικη απόφαση η κατηγορία μετατράπηκε στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης το οποίο παραγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγο παρέλευσης 8ετίας. Για την υπόθεση αυτή είχαν καταδικαστεί τέσσερις εκ των κατηγορουμένων.
Σε συγκεντρώσεις σήμερα έξω από το Εφετείο, ενόψει της έναρξης της δίκης, έχουν καλέσει φορείς, οργανώσεις και αντιφασιστικά κινήματα, ανάμεσά τους ΑΔΕΔΥ, ΕΣΗΕΑ, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, ΚΕΕΡΦΑ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά καθώς και Λαυρίου, ΠΕΜΕΝ, Συνδικάτο Μετάλλου, φοιτητικές οργανώσεις.