Βέτο στα Σκόπια: Η δύση προκαλεί ισχυρό αντιδυτικό κύμα στη Βουλγαρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βουλγαρία απειλείται από ένα ισχυρό αντιδυτικό κύμα εν μέσω της ρωσικής προπαγάνδας και του πολέμου στην Ουκρανία και η άρση του βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «βάναυσο πουτινισμό» στη Βουλγαρία, εάν τα Σκόπια δεν λάβουν πραγματικά μέτρα για να συμμορφωθούν με τα αιτήματα της Βουλγαρίας, δήλωσαν Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές στη EURACTIV.

Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές μίλησαν στη EURACTIV σχετικά με το τι θα σήμαινε για τη Βουλγαρία η άρση του βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και πώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιδείνωση της ευρωπαϊκής προοπτικής και στην άνοδο της ρωσικής προπαγάνδας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Απο το euractiv.gr

«Εάν τα Σκόπια δεν κάνουν παραχωρήσεις και η Βουλγαρία άρει το βέτο της, αυτό αναπόφευκτα θα ενισχύσει το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα. Οι Βούλγαροι θα καταλάβουν αμέσως ότι το κάνουμε υπό τις επιταγές των δυτικών εταίρων μας. Το κόμμα Vazrazhdane (Αναγέννηση) θα επωφεληθεί από αυτό, χωρίς αμφιβολία», δήλωσε στη EURACTIV ο Ντιμίταρ Γκάνεφ από το κοινωνιολογικό πρακτορείο «Trend».

Ο πολιτικός επιστήμονας Πάρβαν Σιμεόνοφ (πρακτορείο “Gallup International Balkan”) επανέλαβε τα αισθήματα του Γκάνεφ. Είπε ότι σχεδόν το 70% των Βουλγάρων είναι κατά της άρσης του βέτο για τα Σκόπια και αν συμβεί αυτό, η Δύση θα αποκτήσει «βάναυσο πουτινισμό» στη Βουλγαρία. Το κόμμα Vazrazhdane, το οποίο υπερασπίζεται τις απόψεις της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία στη βουλγαρική πολιτική, αυξάνει τη δημοτικότητά του. Ο ηγέτης του, Κοντσταντίν Κονσταντίνοφ, περιγράφει την υποστήριξη προς το κόμμα του ως «κύμα».

Οι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το Vazrazhdane να αποτελέσει τη δεύτερη πολιτική δύναμη μετά το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και αναπόφευκτο παράγοντα της βουλγαρικής πολιτικής σε περίπτωση νέων εκλογών. Αυτό θα συμβεί εάν η σημερινή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού Κιρίλ Πετκόφ, πέσει από την εξουσία.

Είναι πιθανό ότι το Vazrazhdane θα απομονωθεί ακόμη και στο επόμενο κοινοβούλιο, αλλά το κόμμα αυτό θα μπορούσε να συνεχίσει να αναπτύσσεται, χρησιμοποιώντας την αφήγηση κατά του συστήματος και υποστηριζόμενο από τη ρωσική προπαγάνδα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο για το ευρωπαϊκό σχέδιο στη Βουλγαρία. Το Vazrazhdane ζητά επίσης την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το ΝΑΤΟ και την επαναδιαπραγμάτευση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ενδεικτική είναι η έρευνα της GLOBSEC, η οποία έδειξε ότι πολύ περισσότεροι Βούλγαροι από ό,τι άλλες χώρες της ΕΕ της Ανατολικής Ευρώπης θα υποστήριζαν την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη Βουλγαρία το ποσοστό των Βουλγάρων που υποστηρίζουν την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος είναι αυξημένο κατά 13 μονάδες σε σχέση με το 2020, από 25% σε 38%. Προς το παρόν, το 40% των Βουλγάρων υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές Γκάνεφ και Σιμεόνοφ, το Vazrazhdane δεν αποτελεί μέχρι στιγμής άμεση απειλή για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ. Προειδοποιούν ότι η χωρίς αρχές άρση του βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία από βουλγαρικής πλευράς θα οδηγούσε σε μεγάλους κινδύνους. Επί του παρόντος, η υποστήριξη του Vazrazhdane βρίσκεται στο 10-12% περίπου. Όλα τα άλλα κόμματα δεν αμφισβητούν την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 60% των Βουλγάρων εκφράζουν θετική ή μάλλον θετική στάση απέναντι στην ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Γκάνεφ, επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία απειλή για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

«Η επόμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα σχηματιστεί με βάση τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας – Ανατολή εναντίον Δύσης», σχολίασε ο Γκάνεφ. Η σημερινή βουλγαρική κυβέρνηση εξελέγη με την υπόσχεση της καταπολέμησης της διαφθοράς και της δικαστικής μεταρρύθμισης, αλλά το σημερινό καυτό θέμα έχει αλλάξει σε Ρωσία.»

«Για τους Βούλγαρους, η ΕΕ είναι μια ορθολογική επιλογή, ενώ η θετική στάση απέναντι στη Ρωσία είναι συναισθηματική λόγω της ιστορίας, των πολιτισμικών ομοιοτήτων και του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν είναι γείτονας της Βουλγαρίας. Οι Βούλγαροι δεν την αντιλαμβάνονται ως άμεση απειλή”, σχολίασε ο Παρβάν Σιμεόνοφ.

Οι Γκάνεφ και Σιμεόνοφ αναγνώρισαν ότι η ρωσική προπαγάνδα στη χώρα έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες. «Η προπαγάνδα στα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα εργαλείο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και δεν έχει νόημα να εξασθενεί τα τελευταία χρόνια, αλλά μάλλον να εντείνεται», δήλωσε ο Γκάνεφ.

Η Μακεδόνισσα πολιτική αναλύτρια της Βόρειας Μαεδονίας Σλομποντάνκα Γιοβάνοφσκα σχολίασε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτή η κυβέρνηση θα επιβιώσει, αλλά «αισθανόμαστε όμηροι της μη λειτουργίας της Βουλγαρίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, που πηγαίνει από εκλογές σε εκλογές και δεν αποφασίζει τίποτα».

Σχολιάζοντας την επιρροή της Ρωσίας στη Βουλγαρία, σημειώνει ότι «όχι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην ίδια τη Βουλγαρία, υπάρχει η πεποίθηση ότι δομές που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία χρησιμοποιούν το διμερές ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία για να εμποδίσουν την πολιτική της ΕΕ και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Ο Βορειομακεδόνας δημοσιογράφος Ερόλ Ριζάοφ πρόσθεσε ότι το βουλγαρικό βέτο είναι ακόμη πιο ισχυρό μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή η ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία έχει αυξηθεί δραματικά. «Δεν υπάρχει ούτε ένας λεγόμενος “ρωσόφιλος” που να μην υπερασπίζεται σθεναρά το βουλγαρικό βέτο στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Ριζάοφ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η βουλγαρική κυβέρνηση κλονίστηκε μετά την ανακοίνωση του ηγέτη του λαϊκιστικού κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», Σλάβι Τριφόνοφ, ότι αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Παραιτήθηκαν επίσης τέσσερις υπουργοί του, μεταξύ των οποίων εκείνοι της ενέργειας και των εξωτερικών υποθέσεων. Η κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μένοντας με 109 βουλευτές από τους απαιτούμενους 121. Τη Δευτέρα (13 Ιουνίου), το κόμμα του Τριφόνοφ άρχισε να διαλύεται, με έξι βουλευτές να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους λόγω των κατηγοριών ότι ο Σλάβι Τριφόνοφ μπορεί να συνδέεται με τη μαφία.

Η διάσπαση του κόμματος του Τριφόνοφ δίνει στην κυβέρνηση του Πέτκοφ την ευκαιρία να επιβιώσει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά οι πιθανότητες άρσης του βέτο των Σκοπίων είναι ελάχιστες. Ένας άλλος σημαντικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο επίσης αντιτίθεται στις παραχωρήσεις προς τη Βόρεια Μακεδονία. Σε αυτή την κατάσταση, οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα προτιμήσει να επιβιώσει παρά να κάνει παραχωρήσεις στις γειτονικές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ