Σε σταθερά ανοδική πορεία η τιμή της βενζίνης – Στο ναδίρ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος να το φανταζόταν πως θα φτάναμε στο σημείο να μας απασχολεί περισσότερο η τιμή της βενζίνης, από το πόσο θα μάς έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ, αλλά να που η ακρίβεια στα υγρά καύσιμα βρίσκεται, πλέον, τόσο εκτός ελέγχου, που παρασύρει σε ντόμινο ανατιμήσεων εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Για «καύσιμα – φωτιά» κάνουν λόγω πολίτες στο OPEN, εξηγώντας ότι σκέφτονται αν θα πάνε κάπου λόγω των συνεχών ανατιμήσεων, με τους με τους οδηγούς να δηλώνουν πως αδυνατούν, πλέον, να καλύψουν το κόστος της βενζίνης. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη η τιμή του λίτρου έχει ήδη πατήσει τα 2,40 ευρώ, όμως σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η μέση τιμή της αμόλυβδης πλέον φλερτάρει με τα 2,5 ευρώ το λίτρο, όπως στη Φωκίδα. Στη Λακωνία η μέση τιμή βρίσκεται 2,45 ευρώ όπως και στη Μαγνησία και στην Αιτωλοακαρνανία. Στην Ξάνθη η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 2,44 ευρώ, όπως και στην Καστοριά, περιοχές όπου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η τιμή αναμένεται να έχει ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ.

Επαγγελματίες οδηγοί εξηγούν ότι «έχουμε γίνει “δούλοι” στο TAXI, γιατί για να καλύψουμε το κόστος του καυσίμου, δουλεύουμε περισσότερες ώρες». Τα χειρότερα όμως τα ζουν οι κάτοικοι των νησιών, κυρίως στις Κυκλάδες, με το κόστος της αμόλυβδης πλέον να πλησιάζει ακόμα και τα 3 ευρώ! Στη Φολέγανδρο η ανώτερη τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται 2,83 ευρώ, στη Μήλο στα 2,80 όπως και στη Σαντορίνη, στην Αντίπαρο τα 2,76 και στη Μύκονο τα 2,71 ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους πρατηριούχους, με τέτοια ακρίβεια στα καύσιμα έχουν πολλαπλασιαστεί (και) εκείνοι που μένουν στο δρόμο από βενζίνη. Την ίδια ώρα, η περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου έσβησε τις ελπίδες για αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων που δημιουργήθηκαν λόγω της μείωσης στη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 119 δολάρια το βαρέλι.

Υποφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο έλεος του φαύλου κύκλου της ακριβείας βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, όπως ανέφερε ο Βασίλης Σπανός στο ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το εκρηκτικό μείγμα ανατιμήσεων ανάμεσα στις οποίες και τα καύσιμα, με αποτέλεσμα να «εκτοξεύεται» το λειτουργικό κόστος τους, εξαναγκάζοντάς τες σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 89,8% στην ενέργεια, 70,3% στα καύσιμα, 48.20% για πρώτες ύλες και εμπορεύματα και 35% σε ό,τι αφορά στον νέο εξοπλισμό. Κι ενώ οι επιχειρήσεις περιμένουν να εισπράξουν, για να παραμείνουν ζωντανές, λόγω της αχαλίνωτης ακρίβειας έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Ως εκ τούτου έχουν αυξηθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν εισπράττουν τα αναμενόμενα με μία στις δύο επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή είτε στο δημόσιο είτε σε τράπεζα είτε σε κάποιο ιδιώτη ενώ τρεις στις 10 δηλώνουν περισσότερες από μία ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Και, στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν εισπράξεις, οι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι οποίες, ωστόσο, πέφτουν στο κενό, από τη στιγμή που… κυνηγούν τους πελάτες με το τουφέκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ