Έτσι εξηγούνται οι ανιστόρητες θέσεις του ινστιτούτου υπέρ της Τουρκίας!
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Brookings Τ. Άλεν παραιτήθηκε εχθές ημέρα Κυριακή εν μέσω ομοσπονδιακής έρευνας για το εάν άσκησε παράνομα λόμπι σε Αμερικανούς πολιτικούς για λογαριασμό του Κατάρ. Είναι μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που αφορά άμεσα και την χώρα μας, διότι το πανίσχυρο ινστιτούτο έχει διακριθεί για τις φιλοτουρκικές του θέσεις διαχρονικά, γεγονός που είχαμε αποκαλύψει και εμείς σε έρευνα μας.
Ο συνταξιούχος στρατηγός Τζον Άλεν έγραψε μια επιστολή παραίτησης προς το think tank λέγοντας ότι φεύγει με «βαριά καρδιά», αλλά δεν έδωσε κάποια άμεση εξήγηση για τους λόγους παραίτησης.
«Ξέρω ότι είναι καλύτερο για όλους τους εμπλεκομένους αυτή τη στιγμή», αναφέρει στην επιστολή του ο Άλεν, συνταξιούχος στρατηγός πεζοναυτών τεσσάρων αστέρων που ηγήθηκε των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Η ανακοίνωση του Άλεν ήρθε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου το Associated Press ήταν το πρώτο που ανέφερε για νέα δικαστικά αρχεία που έδειχναν ότι το FBI είχε κατασχέσει τα ηλεκτρονικά αρχεία του Άλεν στο πλαίσιο της έρευνας για παράνομο λόμπι υπέρ τρίτων κρατών.
Ο Άλεν δεν έχει κατηγορηθεί ακόμα για κανένα αδίκημα και, μέσω εκπροσώπου, αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη πράξη.
Το Brookings που είχε ήδη θέσει τον Άλεν σε διοικητική άδεια την επόμενη μέρα της αρχικής αναφοράς του AP, εξέδωσε μια δήλωση ευχαριστώντας τον Άλεν για την καθοδήγηση του Think Tank στην πανδημία του κορωνοϊού και άλλες του συνεισφορές. Το ίδρυμα είπε ότι πληροφορίες σχετικά με την αναζήτηση νέου προέδρου θα δοθούν προσεχώς.
Οι νέες δικαστικές καταθέσεις περιγράφουν τις παρασκηνιακές προσπάθειες του Άλεν να βοηθήσει το Κατάρ να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2017, όταν ξέσπασε μια διπλωματική κρίση μεταξύ της πλούσιας σε φυσικό αέριο μοναρχίας του Περσικού Κόλπου και των γειτόνων της.
Ένας πράκτορας του FBI είπε σε ένορκη κατάθεση προς υποστήριξη εντάλματος έρευνας ότι υπήρχαν «ουσιώδεις αποδείξεις» ότι ο Άλεν είχε παραβιάσει εν γνώσει του το νόμο περί ξένων λόμπι, είχε κάνει ψευδείς δηλώσεις και απέκρυψε «ενοχοποιητικά» έγγραφα.
Η υποτιθέμενη δουλειά του Άλεν περιελάμβανε ταξίδια στο Κατάρ και συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της χώρας για να τους δώσει συμβουλές για το πώς να επηρεάσουν την πολιτική των ΗΠΑ, καθώς και προώθηση της άποψης του Κατάρ σε κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και μέλη του Κογκρέσου, αναφέρει η ένορκη κατάθεση του FBI.
Η ομοσπονδιακή έρευνα στην οποία εμπλέκεται ο Άλεν έχει ήδη εγκλωβίσει τον Richard G. Olson, πρώην πρεσβευτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του στις κατηγορίες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και τον Imaad Zuberi, έναν λομπίστα που εκτίει τώρα ποινή φυλάκισης 12 ετών με κατηγορίες διαφθοράς. Πολλά μέλη του Κογκρέσου έχουν επίσης κληθεί για κατάθεση.
Το Brookings, μια από τις πιο διάσημες Δεξαμενές σκέψης στις ΗΠΑ, είχε αρχικά προσλάβει τον Άλεν ως ανώτερο συνεργάτη πριν τον ορίσει ως πρόεδρο στα τέλη του 2017 με αποδοχές περισσότερες από 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τα πρόσφατα φορολογικά αρχεία.
«Η ακεραιότητα και η αντικειμενικότητα της υποτροφίας του Brookings αποτελούν τα κύρια περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος και η Brookings επιδιώκει να διατηρήσει υψηλά ηθικά πρότυπα σε όλες τις δραστηριότητές της», ανέφερε η δεξαμενή σκέψης στην ανακοίνωσή της την Κυριακή. Η αναφορά αυτή φυσικά μόνο ως κλαυσίγελος ακούγεται, εάν διαβάσει κανείς τις προηγούμενες τοποθετήσεις του ινστιτούτου υπέρ της Τουρκίας.
Το Κατάρ υπήρξε εδώ και καιρό σημαντικός οικονομικός υποστηρικτής της Brookings, αν και ο Άλεν αποφάσισε το 2019 να σταματήσει να λαμβάνει νέες δωρεές από τη χώρα.
Αξιωματούχοι του Κατάρ δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την έρευνα κατά του Άλεν.