Μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας είναι πιθανό να εξοργίσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν επίσης στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στην 11ετή σύγκρουση της Συρίας, ωστόσο συνεργάζονται στενά στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η Ρωσία, από τους στενότερους συμμάχους της Δαμασκού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Οι μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης περιορίστηκαν σε έναν θύλακα στα βορειοδυτικά. Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές πως είναι αντίθετη σε μια τουρκική στρατιωτική εισβολή, σημειώνοντας ότι αυτή θα έθετε σε κίνδυνο τα κέρδη από τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πιθανώς βλέπει συγκυρίες -τόσο σε διεθνές όσο και σε εσωτερικό επίπεδο- που καθιστούν τη στιγμή κατάλληλη για μια επιχείρηση στη Συρία. Οι Ρώσοι είναι απασχολημένοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι Αμερικανοί θέλουν ο Ερντογάν να άρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Πολύ δύσκολη μια επιχείρηση στη Συρία, χωρίς τη συναίνεση της Μόσχας
«Οι Τούρκοι αισθάνονται ότι είναι ευκαιρία τώρα να επιχειρήσουν να αποσπάσουν παραχωρήσεις από τη Δύση», δήλωσε ο Ααρον Στάιν, επικεφαλής ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στη Φιλαδέλφεια. Ωστόσο μια επιχείρηση στη Συρία θα είναι πολύ δύσκολη, χωρίς την -έστω και σιωπηλή- συναίνεση της Μόσχας.
Σχετικά με αυτό το θέμα, στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι οι υποσχέσεις για την 30 χιλιομέτρων «ζώνη ελεύθερης από την τρομοκρατία», που του είχαν δοθεί το 2019, δεν έχουν τηρηθεί. Παράλληλα, Ερντογάν και Πούτιν «εφάπτονται» στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο.
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της δεν επιθυμεί μια νέα επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή, με το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο να είναι οι πιο αρνητικοί θεσμοί.