Όλη η αρχιτεκτονική της κυβέρνησης έχει σχεδιαστεί πάνω στην αποφυγή των ευθυνών, στη μυστικότητα και την κούφια επικοινωνία από ΜΜΕ – αβανταδόρους. Το ζητούμενο για να κρύψει τη γύμνια της είναι ένα: όσο το δυνατόν λιγότερο έργο, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφήμιση.
Από τον Βασίλη Γαλούπη
Από την ακρίβεια και το «πάρτι» στην ενέργεια μέχρι την εξωτερική πολιτική και την πανδημία, η κυβέρνηση δεν βλέπει το αξίωμά της ως ευθύνη, αλλά σαν ένα «πάσο ελευθέρας» για να κάνει ό,τι θέλει – και να μη λογοδοτεί πουθενά.
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερτερεί η εξουσία από τον σκοπό. Δίνει την αίσθηση ότι πράττει με γνώμονα που βρίσκεται έξω και πέρα από το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον.
Πρώτος στόχος κάθε κυβέρνησης οφείλει να είναι η προστασία των συμφερόντων της χώρας στη διεθνή αρένα. Δεύτερος, εξίσου σημαντικός, η κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση απέτυχε και στους δύο.
Η εξωτερική πολιτική κάθε κυβέρνησης ανακλάται στις πράξεις του ηγέτη της, που έχει την ευθύνη να θέτει τους στόχους της. Ως έναν βαθμό, η ιδεολογία και η ιδιοσυγκρασία κάθε ηγέτη παίζουν ρόλο σε αυτό. Όμως, μια άνευ όρων πτυχή κάθε διακυβέρνησης είναι ότι όλες οι ενέργειες του πρωθυπουργού βασίζονται στο εθνικό συμφέρον, το οποίο είναι αντικειμενικό, ξεκάθαρο και υπερβαίνει τον εκάστοτε ηγέτη και τις προσωπικές απόψεις του.
Με καταλύτη τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβέρνηση ξύπνησε από την απραξία της με έναν ανεξήγητο τρόπο. Έσπευσε να απαντήσει στη Ρωσία στρατιωτικά και πρωτοστατεί σε κυρώσεις, που ανάλογες δεν τόλμησε να απαιτήσει ποτέ για την Τουρκία. Έτρεξε να «δωρίσει» στο διηνεκές την Αλεξανδρούπολη στους Αμερικανούς, χωρίς ανταλλάγματα. Καταστρατήγησε κάθε δημοκρατική πρακτική, επιμένοντας εμμονικά να μην ενημερώνει επί τόσους μήνες τους πολιτικούς αρχηγούς, να μη ζητά την έγκριση της Βουλής και να μην αποκαλύπτει τι οπλικά συστήματα στερεί από τη χώρα.
Κάποιος εύλογα θα φανταζόταν ότι, για να προβαίνει σε τέτοιες πρωτοφανείς αποφάσεις, η κυβέρνηση ζύγισε προσεκτικά τις κινήσεις της και διασφάλισε ιστορικά οφέλη για τη χώρα. Δυστυχώς, ήδη φάνηκε το μέγεθος του φιάσκου. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. συνεχίζουν την αδιάφορη πρακτική, με συστάσεις «βρείτε τα με την Τουρκία». Ο διεθνής παράγοντας δεν ασχολείται με το ότι η Άγκυρα διατυμπανίζει ανοιχτά πως ήρθε η ώρα να πάρει και μερικά ελληνικά νησιά.
Στην κοινωνική πολιτική της, η κυβέρνηση δρα περισσότερο σαν λομπίστας που κοιτάζει να μεταφέρει κομμάτια της οικονομικής πίτας από τον γενικό πληθυσμό στους «φίλους» της. Δεν αγγίζει τις εταιρίες ενέργειας, που απομυζούν τους πολίτες με την εξοντωτική ρήτρα, δεν φορολογεί τα υπερκέρδη τους, αποτυγχάνει να θίξει τους μεγαλεμπόρους και τους επιχειρηματίες για την ακρίβεια σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και καύσιμα.
Ταυτόχρονα, μοιράζει απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων, επαναφέρει τα μπόνους για τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη και καλύπτει πεισματικά τη διοίκηση Στάσση στη ΔΕΗ όταν αυξάνει τον μισθό της κατά βούληση και αγοράζει μετοχές εκατομμυρίων με δημόσιο χρήμα για να δωρίσει στον εαυτό της.
Στις φυσικές καταστροφές ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του βλέπουν… ευκαιρίες, πηγαίνοντας σε κατεστραμμένους τόπους και νοικοκυριά για να πουλήσουν φιέστες και υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν. Το επιτελικό κράτος και η Πολιτική Προστασία αποτυγχάνουν ακόμα και στο… ψιλόβροχο, με τους πολίτες να εκδιώκονται μέσω 112 από τις περιουσίες τους επειδή κανείς δεν πρόκειται να πάει για να τις προστατεύσει.
Στην πανδημία Covid-19, οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις για το «πότε κολλάει ο ιός» και το «πότε δεν κολλάει» προκάλεσαν χάος στην κοινωνία. Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι, αν η κυβέρνηση έδειχνε ενδιαφέρον, οργανωτικότητα και διέθετε περισσότερα κονδύλια για περισσότερες ΜΕΘ, δίχως να αφήνει τον κόσμο να ξεψυχάει σε ράντσα, οι νεκροί θα ήταν πολύ λιγότεροι από τους 30.000 συνανθρώπους μας που μπήκαν στη λίστα του πένθους. Η αγωνία της κυβέρνησης επί δύο χρόνια είναι να μη μαθευτεί ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώθηκαν και πέθαναν εκτός ΜΕΘ…
Η διοίκηση της χώρας από τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του συνιστά μια κυβέρνηση του τίποτα. Που είναι απρόθυμη να παλέψει για τους πολίτες της, που μοιράζει αναθέσεις και πόστα σε ημετέρους, που δεν λογοδοτεί πουθενά και δεν ενημερώνει καν τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων για μείζονα εθνικά θέματα. Στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται μόνο η στρατηγική απόκρυψης της αλήθειας.
Ακρίβεια: Στρατηγική επιλογή το… ξεπαράδιασμα των πολιτών
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε μέσα στην εβδομάδα την απάντηση στο γιατί δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές βενζίνης, που είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε, καμαρώνοντας, σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «εάν είμαστε φίσκα με 2,70 ευρώ, καλύτερα. Παίρνουμε και περισσότερους φόρους από τους τουρίστες. Αν μπορούμε να είμαστε φίσκα με υψηλότερους φόρους, αυτό σημαίνει μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος».
Η Ελλάδα είναι η 4η χώρα της Ε.Ε. με τον υψηλότερο φόρο στη βενζίνη, με 0,7 ευρώ/λίτρο. Κάτι που σημαίνει ότι το ίδιο το κράτος είναι ο πρώτος απ’ όλους τους κερδοσκόπους που ξεπαραδιάζουν τους πολίτες (και όχι, φυσικά, μόνο τους τουρίστες) σε αυτό το εφιαλτικό τάιμινγκ για κάθε νοικοκυριό. Για να έχει η κυβέρνηση να μοιράζει δισεκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις…
Ως γνωστόν, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει με «ψίχουλα» 40-50 ευρώ για ένα τρίμηνο τη βενζίνη, ενώ για τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ αποτυγχάνει να ελέγξει την αισχροκέρδεια και αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ.
Ενέργεια: «Φούσκα» η φορολόγηση στα υπερκέρδη
Από το βήμα της Βουλής, στις 23 Μαρτίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε για τις εταιρίες ενέργειας ότι «με διάταξη της κυβέρνησης, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό Προϋπολογισμό».
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, η ΡΑΕ παρέδωσε στην κυβέρνηση το πόρισμά της προσδιορίζοντας τα υπερκέρδη των παραγωγών και των παρόχων ενέργειας σε 927.000.000 ευρώ. Η ίδια η ΡΑΕ «ελάφρυνε» -αδικαιολόγητα- το ποσό, προτείνοντας να φορολογηθούν μόνο τα 591.000.000 ευρώ. Ωστόσο, ούτε αυτό το ποσό άρεσε στην κυβέρνηση. Έτσι, το πόρισμα επεστράφη από το ΥΠΕΝ στη ΡΑΕ για τα περαιτέρω.
Αν και η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών έχει περάσει από τις 26 Μαΐου, η κυβέρνηση βρίσκει κάθε τρόπο να κωλυσιεργεί. Και δεν δείχνει διάθεση να φορολογήσει το 90% όχι μόνο των 927.000.000 ευρώ, αλλά ούτε καν των 591.000.000 ευρώ. Μένει να φανεί τι ποσά θα επιστραφούν και πότε με την επιδότηση ρεύματος, μετά το όργιο αφαίμαξης των νοικοκυριών από τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που επέβαλαν συντονισμένα κυβέρνηση, ΡΑΕ, ΔΕΗ, πάροχοι.
Χιόνια: Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις οι εγκλωβισμένοι
Στις 24 Ιανουαρίου χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Μία ημέρα μετά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και εγγυήθηκε προσωπικά ότι «η Αττική Οδός θα πληρώσει 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό». Διαφημίστηκε, μάλιστα, ότι επικοινώνησε ο ίδιος με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρίας. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτημάτων άνοιξε στις 4 Φεβρουαρίου.
Έκτοτε έχουν περάσει περισσότεροι από τέσσερις μήνες και οι οδηγοί ακόμα περιμένουν τα 2.000 ευρώ που τους έταξε ο Μητσοτάκης. Έφτασε καλοκαίρι, αλλά η «Ελπίδα» εξακολουθεί να τους ταλαιπωρεί.
Από τις 12.000 αιτήσεις αποζημίωσης που κατατέθηκαν, μόνο οι 3.500 – 4.000 είναι αυτές που η εταιρία «Αττικές Διαδρομές» και το υπουργείο Υποδομών έκριναν ότι θα λάβουν το ποσό. Όμως, οι καταγγελίες των δικαιούχων ότι η εταιρία δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα στα δεκάδες e-mails και τα τηλέφωνά τους συσσωρεύτηκαν σε τέτοιον βαθμό που, αγανακτισμένοι πια, «βομβάρδισαν» με προσφυγές τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
Άλλοι δε προσέφυγαν ήδη στη Δικαιοσύνη με ομαδικές αγωγές, ζητώντας ποσά από 8.000 – 35.000 ευρώ. Σύμφωνα με δικηγόρο που εκπροσωπεί εγκλωβισμένους οδηγούς, αποζημιώσεις έχουν λάβει ελάχιστοι: «Ουσιαστικά, η Αττική Οδός προσπαθεί να μην πληρώσει μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων οδηγών».
Οικονομικό «ζόμπι» η Ν.Δ., υπερδιπλασίασε τα χρέη της
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας του κόμματος, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος» είναι η πάγια θέση της Ν.Δ. όταν επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα των χρεών της.
Ο εξορθολογισμός του Μητσοτάκη μοιάζει… εντυπωσιακός. «Τα χρέη της Ν.Δ. είναι 193.000.000 ευρώ. Εγώ δεν μπορώ να τα χρεωθώ, ούτε είμαι υπεύθυνος. Είναι χρέη που πολύ δύσκολα μπορούν να αποπληρωθούν», δήλωνε στο MEGA, αμέσως μετά την εκλογή του, το 2016. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς παρουσίασε το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της Ν.Δ. με το σύνθημα «Βάζουμε τάξη στο σπίτι μας».
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στον ισολογισμό της Ν.Δ., το χρέος του κόμματος έχει εκτοξευθεί στα 391.000.000 ευρώ. Υπερδιπλασιάστηκε επί Μητσοτάκη… Αν ήταν μια απλή εταιρία η Ν.Δ. θα μιλούσαμε για επιχείρηση «ζόμπι», από αυτές που κόπτεται να «σφαγιάσει» η κυβέρνηση επειδή διαρκώς απομυζούν το δημόσιο χρήμα.
Υπουργοί «φαντομάδες»: «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα…»
Όταν οι υπουργοί της Ν.Δ. πρόκειται να διαφημιστούν στα κανάλια με εύκολες ερωτήσεις, που ευνοούν το προμόσιον της κυβέρνησης, είναι πάντα παρόντες. Στα δύσκολα, πολύ απλά εξαφανίζονται…
Ο Στέλιος Πέτσας, της περιβόητης «λίστας», δεν εμφανίστηκε ποτέ στην εξεταστική επιτροπή για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ στην περίοδο της πανδημίας. Ήταν τολμηρός όταν μοίραζε σκανδαλωδώς το δημόσιο χρήμα σε σάιτ ανύπαρκτης επισκεψιμότητας, αλλά άτολμος να εμφανιστεί ενώπιον των συναδέλφων του βουλευτών και να υποστηρίξει την απόφασή του.
Ο δε Χρήστος Στυλιανίδης, το μεγάλο πουλέν Μητσοτάκη για την Πολιτική Προστασία, φαίνεται ότι έχει μπερδέψει τον λόγο για τον οποίο τον πληρώνει ο ελληνικός λαός. Όταν και όποτε εμφανίζεται ύστερα από καταστροφές έχει τον ρόλο… σχολιαστή για όσα συμβαίνουν. Ο κρατικός μηχανισμός, του οποίου ηγείται ο κ. Στυλιανίδης, αποτυγχάνει κάθε φορά να προστατέψει τους πολίτες και το περιβάλλον, όπως φάνηκε τόσο στα χιόνια και στις πλημμύρες, όσο και στην πρόσφατη πυρκαγιά της Βούλας.
Άλλοι υπουργοί, όπως ο Γεραπετρίτης, ο Σκέρτσος και ο Παναγιωτόπουλος, παίζουν «κρυφτό» σε σοβαρά θέματα. Ο Γεραπετρίτης αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί διατηρούσε επαφές με τον υπόδικο Φουρθιώτη, ο Σκέρτσος αν ο Μητσοτάκης διάβασε τη μελέτη Τσιόδρα για τις ΜΕΘ και ο Παναγιωτόπουλος τι όπλα, που έχουν πληρωθεί με δημόσιο χρήμα, στερεί με τις αποφάσεις του από τη χώρα για να τα στείλει σε έναν πόλεμο στον οποίο η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί.
Πυρκαγιές Εύβοιας: Ούτε ευρώ έναν χρόνο μετά
Στις 3 Αυγούστου 2021 άρχισε η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας. Η μισή Εύβοια έγινε αποκαΐδια. Η πυρκαγιά «έκαψε» και το «μαϊμού» επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη. Η Εύβοια αφέθηκε να καεί δίχως να πετά επί μέρες ούτε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο.
Ο πρωθυπουργός τόλμησε να εμφανιστεί στην Εύβοια τον… Δεκέμβριο, σε μια κλειστή εκδήλωση παρατρεχάμενων της Ν.Δ. στην Ιστιαία, με τη διαμαρτυρόμενη τοπική κοινωνία να αποκλείεται και να δέχεται επίθεση των ΜΑΤ. Το φιάσκο με την περιβόητη επιτροπή Μπένου, που δήθεν θα έσωζε την Εύβοια, δεν άργησε να αποκαλυφθεί.
Την περασμένη Κυριακή, ο «γαλάζιος» δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού αποκάλυψε το ανύπαρκτο έργο της κυβέρνησης στην κατεστραμμένη Εύβοια. Στη συνάντηση της επιτροπής Μπένου, ο οργισμένος Γιάννης Κοντζιάς κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι απούσα», ότι έχει αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς ασθενοφόρα, υποβαθμίζει τα σχολεία της περιοχής και, μολονότι εδώ και πέντε μήνες έχει τελειώσει η μελέτη του δήμου για τα αντιπλημμυρικά της Ιστιαίας, δεν έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση. «Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στον δήμο. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό σκυρόδεμα για να θωρακιστούμε», καταλήγει.
Βαρυμπόμπη: Καμιά αποζημίωση για τα καμένα σπίτια
Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βαρυμπόμπης και πυρόπληκτος Δημήτρης Κουτλής. Δέκα μήνες μετά την πυρκαγιά δεν έχει δοθεί καμιά αποζημίωση στους ιδιοκτήτες των 30 καμένων σπιτιών, που δεν έχουν καν κατεδαφιστεί, ενώ δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα ούτε τα καμένα δέντρα.
«Δεν έχει δοθεί άδεια κατεδάφισης των σπιτιών. Οπότε δεν γίνεται ούτε ανοικοδόμηση ούτε τίποτα. Έδωσαν μια μικρή αποζημίωση στην αρχή και μετά έμεινε στάσιμη η κατάσταση. Όλα πάνε πολύ αργά», περιέγραψε ο κ. Κουτλής.
Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί αμέσως την καμένη περιοχή, στις 4 Αυγούστου, και είχε δηλώσει on camera: «Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν και το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει».