Ένα σκηνικό που θυμιζει αρκετά την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου απο την πρωθυπουργία το 2011. Ο Μπορις Τζονσον βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός.
Αναστάτωση επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών έκαναν πρόταση μομφής στον πρωθυπουργό. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 6/6, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922.
Αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας ο Μπόρις Τζόνσον. Το είπαν και το έκαναν οι Συντηρητικοί βουλευτές. «Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», γράφει ο Μπρέιντι σεεπιστολή του στους βουλευτές των Τόρις. Η σχετική πρόταση κατατέθηκε μετά και τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Partygate, το οποίο σύμφωνα με τους συντηρητικούς βουλευτές πλήγωσε την εικόνα του κόμματος, ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Ο Γκράχαμ Μπρέιντι επιβεβαίωσε ότι 54 βουλευτές ζήτησαν πλήρη ψηφοφορία και θα διεξαχθεί μεταξύ 6 μ.μ. και 8 μ.μ. (8 μ.μ. και 10 μ.μ ώρα Ελλάδος). Ο σερ Γκράχαμ δήλωσε σε δήλωσή του: «Το όριο του 15% του κοινοβουλευτικού κόμματος που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος έχει ξεπεραστεί». «Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Θα γίνει ανακοίνωση σε χρόνο που θα ενημερωθεί. Οι ρυθμίσεις για την ανακοίνωση θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα».
«Πιστεύω όντως ότι είναι πιθανό, αλλά δεν ξέρω», δήλωσε νωρίτερα στο Sky News ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Τζόνσον μπορεί να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής που θα προκληθεί από δυσαρεστημένους βουλευτές από τους κόλπους του κόμματός του. Ωστόσο ο Τζάβιντ πρόσθεσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται τώρα μια πρόκληση στον πρωθυπουργό. Ο βουλευτής των Συντηρητικών του Χέρεφορντ και του Νότιου Χέρεφορντσάιρ, επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε επιστολή δυσπιστίας στον Μπόρις Τζόνσον. Σε μια καταδικαστική επιστολή που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα το πρωί, ο κ. Norman είπε ότι δεν βλέπει «καμία περίπτωση» υπό την οποία θα μπορούσε να υπηρετήσει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού. Λέει ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ρουάντα είναι «άσχημη», προσθέτοντας ότι η απόφαση του κ. Τζόνσον να χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως «δικαιωμένο» από την έκθεση Σου Γκρέι είναι «γκροτέσκα».