Για βάναυση επιθετικότητα & ιμπεριαλισμό κατηγόρησε πριν λίγες μέρες τη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη στην DW αναφερόμενος στην εισβολή στην Ουκρανία. Ο γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ ξανά επιτυχημένη προσπάθεια μετατόπισης συνόρων με τη βία».
Ο καγκελάριος αντιμετωπίζεται ωστόσο ως διστακτικός, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Όσον αφορά για παράδειγμα την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία είναι οι συγκυβερνώντες Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, οι οποίοι ασκούν πιέσεις στην καγκελαρία για λήψη άμεσων αποφάσεων.
Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιοχάνες Βάρβικ από το Πανεπιστήμιο Χάλε περιγράφει τη στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως προσπάθεια «να ακολουθήσει τους εταίρους, παρά να ηγηθεί». Ως προς το εμπάργκο σε βάρος της Μόσχας καθώς και τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, «δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία, αλλά ασπάζεται αποφάσεις, οι οποίες λίγο νωρίτερα έχουν ληφθεί από σύμμαχες χώρες».
Ο Γιοχάνες Βάρβικ θεωρεί «σοβαρό λάθος να είμαστε προσδεμένοι στο άρμα της Ουκρανίας, μιας και η Γερμανία έχει και διαφορετικά συμφέροντα από την Ουκρανία, όπως είναι η αποφυγή ενός άμεσου πολέμου με τη Ρωσία, στον οποίο το Κίεβο θα ήθελε να μας παρασύρει για ευνόητους λόγους. Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία». Ο γερμανός ειδικός θεωρεί ότι «δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού να πιέζουμε την Ουκρανία να αναζητήσει συμβιβαστική λύση με τη Ρωσία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απώλεια μέρους της επικράτειάς της. Προς το παρόν, αυτό το σενάριο είναι προτιμότερο από μια μακροπρόθεσμη κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες».
Σε περίπτωση που οι όροι του Κιέβου για μια ειρήνευση είναι μη ρεαλιστικοί και η Ρωσία επιλέξει να συνεχίσει τον πόλεμο τότε η Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πόλεμο διαρκείας. Η κατάσταση αυτή θυμίζει την μακρόχρονη αποστολή στο Αφγανιστάν, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους δυτικούς συμμάχους χωρίς προοπτική τέλους. Είναι συνεπώς περισσότερο από εμφανές ότι ούτε η Μόσχα, ούτε το Κίεβο, αλλά ούτε και το Βερολίνο διαθέτουν στρατηγική εξόδου από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κρίστοφ Χάσελμπαχ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος