Όταν ο δημόσιος πολιτικός λόγος επιβεβαιώνει και δικαιώνει τον δημόσιο ακαδημαϊκό λόγο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

​Στον απόηχο της ομιλίας του τ. Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την 1ηΙουνίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βρεθήκαμε ενώπιον παραδοχών που δεν επιτρέπουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η συγκεκριμένη ομιλία δεν ήταν άλλη μια συνηθισμένη πολιτική –προεκλογική ή μη- ομιλία. Ήταν μια ομιλία – παρέμβαση με ξεκάθαρα μηνύματα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις τα οποία εδράζονται όχι σε πολιτικές προσδοκίες, ευχολόγια και υποσχέσεις αλλά σε επιστημονικές θέσεις. Επιστημονικές θέσεις που εκφράζονται στον δημόσιο διάλογο, επιστημονικές θέσεις – παροτρύνσεις των οποίων η προβλεπτική ικανότητα έχει δοκιμαστεί και αποδειχθεί αληθής.

​Η θεματολογία που ανέπτυξε ο τ. Πρωθυπουργός είναι η προσφιλής θεματολογία που ο Καθηγητής Ι. Μάζης αναπτύσσει εδώ και χρόνια. Οι θέσεις αυτές του Καθηγητή Ι. Μάζη έχουν τύχει θερμής υποδοχής στο ελληνικό κοινό, αλλά παράλληλα έγιναν και στόχος αυτών που ο τ. Πρωθυπουργός υπέδειξε ότι εσφαλμένα ισχυρίζονται ότι «για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν».

8D165E9D 4E16 4B2C B90E DE56B192C448
Ιωάννης Μάζης

Συνεχίζοντας ο τ. Πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε και δικαίωσε τις θέσεις του Καθηγητή, ότι η παραπάνω άποψη είναι εσφαλμένη διότι «διαβάζει λάθος την Τουρκία». Γιατί «στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις», προσφιλείς εκφράσεις του Καθηγητή που χρησιμοποιεί κατά τον δημόσιο λόγο του, αλλά και κατά τις παραδόσεις του στο Πανεπιστήμιο όταν αναλύει την Συστημική Γεωπολιτική (του) Ανάλυση, που ο ίδιος την εισήγαγε και στην διεθνή βιβλιογραφία. Ο τ. Πρωθυπουργός στιγμάτισε έντονα «την ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων» στέλνοντας ευθέως ένα σαφές μήνυμα στη δεξαμενή σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία αποτελεί και απετέλεσε βάση στη χάραξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα.

Τεκμήριο αποτελούν οι επιθέσεις που δεχόταν ο Καθηγητής, την εποχή που εμφανιζόταν στα μεγάλα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια και εξέφραζε τις θέσεις αυτές που ο Κ. Καραμανλής συμπεριέλαβε στην ομιλία του. Συχνά, αν όχι πάντα έπρεπε να απαντήσει στο δίλλημα: «Και τι θέλετε κ. Μάζη, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία;». Οι θέσεις αυτές του Καθηγητή επαληθεύθηκαν. Και σήμερα, με την κατευναστική πολιτική που ακολουθήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες κατά την προσφιλή έκφραση του Καθηγητή, «χάιδευαν το θηρίο κατά την φορά του πέλους του», όλοι οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ή ακόμη και πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία. Ο τ. Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων».

​Στο Κυπριακό προβλήθηκαν επακριβώς οι θέσεις του Καθηγητού, ο οποίος εδώ και δεκαετίες στιγματίζει την «κατάφωρα υποκριτική αναντιστοιχία που εκθέτει σοβαρά όσους ομνύουν ότι μάχονται υπέρ αξιών και αρχών, και εγείρει την υποψία ότι η επιλεκτικότητα στις ευαισθησίες υπαγορεύεται όχι από αρχές αλλά από γεωπολιτικές επιδιώξεις».  Ο Καθηγητής πολύ συχνά στις συνεντεύξεις του, όχι μόνο δημοσιοποιεί την θέση αυτή, αλλά και την τεκμηριώνει με όλα τα διεθνή εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο από την ημέρα της Εισβολής μέχρι σήμερα, ένα-ένα, και με τους αριθμούς των αποφάσεων του ΣΑ καθώς και της ΓΣ του ΟΗΕ.

​Επίσης, «η σύνδεση του Κυπριακού με το Ουκρανικό», που τίθεται σε όλες ανεξαιρέτως τις συνεντεύξεις του Καθηγητή, από την 24η Φεβρουαρίου 2022, τέθηκε ευθέως και από τον τ. Πρωθυπουργό μαζί με «την πολιτική των ίσων αποστάσεων, και την αποδυνάμωση της Ευρώπης» λόγω της συνέχισης του Πολέμου.

​Όσο για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο τ. Πρωθυπουργός υπερθεματίζει στις θέσεις του Καθηγητή όσον αφορά στην χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, επισημαίνοντας ορθολογικά «ότι συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».  Πέρυσι, τέτοια εποχή, εκτός των άλλων πλείστων αναφορών, ο Καθηγητής, σε εκπομπή του κ. Σαχίνη (https://youtube.com/watch?v=Spf2cshxfT4&feature=share), για να υποστηρίξει την θέση αυτή, ανέφερε «το παράδειγμα του κοιτάσματος South Pars και North Pars, μεταξύ Ιράν και Κατάρ. Είναι σαφές το όριο του τι ανήκει στο Ιράν και τι ανήκει στο Κατάρ.

Με βάση τα ποσοστά κατοχής των δύο πλευρών, θα γίνει και η τελική διανομή των υδρογονανθράκων». Άρα, πρέπει πρώτα να λυθεί η μοναδική διαφορά με την Τουρκία, της ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδας, πράγμα που επισημαίνεται από τον Καθηγητή σχεδόν σε κάθε του συνέντευξη. Αυτό ακριβώς επεσήμανε και ο τ. Πρωθυπουργόςστην εν λόγω ομιλία του.

​Είναι σίγουρο ότι όλα τα παραπάνω δεν παρατίθενται για την δικαίωση ενός ακαδημαϊκού, ούτε ο ίδιος άλλωστε το έχει ανάγκη, αφού δικαιώνεται από τα γεγονότα τα ίδια. Το ότι όμως όλες αυτές οι επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις αποτελούν μέρος μιας πολιτικής ομιλίας ενός πολιτικού άνδρα της εμβέλειας και του κύρους του Κώστα Καραμανλή, από μόνο του είναι αισιόδοξο.

Θα ήθελα στον επίλογο του άρθρου αυτού να αναφερθώ επίσης στον επίλογο της ομιλίας του τ. Πρωθυπουργού, στον «Πατριωτισμό, κατά τον οποίο η αγάπη για τον λαό σου έρχεται πρώτη σε σχέση με τον Εθνικισμό όπου το μίσος για άλλους έρχεται πρώτο», θέση που ο Κ. Καραμανλής την αποδίδει στον Charles de Gaulle, κορυφαίο Γάλλο και ίσως Ευρωπαίο ηγέτη του 20ου αιώνα. Η ίδια αυτή ρήση παρατίθεται ως απόσπασμα της ομιλίας του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κατά την βράβευσή του Καθηγητή Ι. Μάζη, την 29η Απριλίου 2022, «στο όνομα της Δημοκρατίας, ως Αξιωματούχος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα». Με την μόνη διαφορά ότι η ρήση αυτή αποδίδεται στον Jean JAURES, αντί του Charles de Gaulle, ως παρακάτω:

Απευθυνόμενος ο Γάλλος Πρέσβης στον Καθηγητή Ι. Μάζη:

«Βραδινός επισκέπτης των Ελληνικών Κυβερνήσεων, μοιράζεστε πάντοτε με τον ίδιο ενθουσιασμό τον πατριωτισμό σας, που ο Jean JAURES διέκρινε σε σχέση με τον εθνικισμό, υποστηρίζοντας ότι ο πρώτος είναι αγάπη για τους δικούς μας, ενώ ο δεύτερος είναι μίσος για τους άλλους. Η διάκρισή σας στο βαθμό του Αξιωματούχου του Ακαδημαϊκού Φοίνικα τιμά ταυτόχρονα την αγάπη σας για τους δικούς σας και την αγάπη σας για τη Γαλλία. Θεωρείτε τον εαυτό σας «γκωλλικό». Αγωνιστήκατε για να καταστήσετε πραγματικότητα, χειροπιαστή την προγραμματική και προφητική ευχή του στρατηγού DE GAULLE όπως την εξέφρασε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων το Μάιο του 1963».

Ζηκόπουλος Ευστράτιος

Υπ. Δρ Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ

[email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ