- Ρυθμίσεις για να μην «ενοχλούν» τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
- Πυρά Κομισιόν για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα
- Τσιάρας: «Θα βγαίνουν οι κουκούλες όταν το κρίνει η δικαιοσύνη»
Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontra News
Ενα σχέδιο για τον έλεγχο και του ίντερνετ, κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες.
Οι προσεκτικοί παρατηρητές άκουσαν με έκπληξη τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στο θέμα και στην Ουάσινγκτον και στο Νταβός σε διάστημα λίγων ημερών.
«Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε να καταστούν, κοινωνικά, λιγότερο διαβρωτικά» είπε (17.5) μιλώντας στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
«Έχουμε ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να συνεργαστούμε και με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε ότι η ρητορική μίσους και η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση, δεν θα καθίστανται τμήμα του διαδικτυακού διαλόγου. Γιατί, δυστυχώς, αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» είπε λίγες μέρες αργότερα (25.5) μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Οι δυο αυτές αναφορές όχι μόνο δεν είναι τυχαίες άλλα έρχονται να συμπληρώσουν την πολιτική και την αντίληψη της κυβέρνησης για τα θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ. Μια πολιτική την οποία στηλιτεύει εντονότατα τους τελευταίους μήνες η Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο.
Όμως οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, Instagram, TikTok, και πολλά ακόμη) δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για την ελευθερία του λόγου. Κάτι τέτοιο δυστυχώς κάνουν κυβερνήσεις όπως αυτή του Ορμπαν στην Ουγγαρία, του Ερντογάν, του Πούτιν ή της Κίνας.
Δείχνει να μην αντέχει την κριτική που ασκείται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τον κοινωνικό διάλογο που αναπτύσσεται, και ο οποίος ξεπερνά τις κλασσικές διαδρομές επικοινωνίας.
Ειδικά η αναφορά του στην Ουάσινγκτον έρχεται να προκαλέσει πολλά ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την …κανονικότητα και τον καθώς πρέπει λόγο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (social media).
«Εύχομαι να είχα τις απαντήσεις στα περίπλοκα ερωτήματα της εποχής. Αλλά ξέρω από που πρέπει να ξεκινήσω. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς για να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες του θυμού και της δυσπιστίας των πολιτών μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε τον δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών μας.
Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε να καταστούν, κοινωνικά, λιγότερο διαβρωτικά. Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες σε αυτή τη νέα εποχή».
Είναι αυτή διατύπωση ενός φιλελεύθερου πολιτικού; «Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης..»; Ποιος θα το κάνει; Το κράτος; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτή η διαμόρφωση;
Η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου
Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ρυθμίσεις για τα social media αποδεικνύει τρία πράγματα:
- Επιβεβαιώνει την κριτική που του ασκούν Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο και το κράτος δικαίου.
- Δείχνει απόλυτη αδιαφορία για τις συνέπειες.
- Θέλει διακαώς να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στον χώρο που δεν μπορεί με την δύναμη της εξουσίας και του χρήματος να ελέγξει.
Στον κοινωνικό διάλογο
Εδώ και μήνες το ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν ζητούν από την κυβέρνηση εξηγήσεις για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, ειδικά μάλιστα για την ελευθερία του λόγου. Η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει, δίνει αόριστες υποσχέσεις ότι θα συμμορφωθεί ή θα τροποποιήσει τους νόμους που έφτιαξε, χωρίς να το πράξει.
Δεν είναι μόνο οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ή ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούν την κυβέρνηση.
Είναι οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές και πολλές ακόμα πολιτικές ομάδες, που ζητούν απαντήσεις από την Αθήνα για τη δίωξη της Τουλουπάκη, για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ ή για την Λίστα Πέτσα. Αλλά και για τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Οι 8 υποθέσεις που δημιούργησαν ερωτήματα και κατηγορίες σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι:
- – Το σκάνδαλο Novartis. Η εταιρία έχει καταδικαστεί στην Αμερική, ομολογώντας τις παρανομίες, αλλά στην Ελλάδα είναι… σκευωρία.
- – Η δίωξη όσων ερευνούν το σκάνδαλο της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, αλλά και η δίωξη δύο ερευνητών δημοσιογράφων που είχαν συμβάλει στην αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis.
- – Οι ενέργειες σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων.
- – Η άρνηση να νομοθετήσει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, λόγω των αντιρρήσεων μελών του υπουργικού συμβουλίου και στελεχών της κυβερνητικής παράταξης.
- – Η δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη.
- – Η Λίστα Πέτσα, τα κριτήρια της και η στόχευση της.
- – Αλλά και η μονοπωλιακή κατάσταση που επικρατεί στο μιντιακό τοπίο, στα ΜΜΕ, (Τύπος, Τηλεοράσεις κ.λπ.)
- – Οι υποθέσεις εξοντωτικών αγωγών κατά ιδιοκτητών ΜΜΕ και δημοσιογράφων, τα λεγόμενα SLAPPS, είτε αυτά στοχεύουν δημοσιογράφους ανοιχτά κριτικούς προς την κυβέρνηση είτε αποτελούν εταιρικές προσπάθειες φίμωσης ερευνητών δημοσιογράφων και των μέσων στα οποία εργάζονται ή ακόμα και πολιτών και οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών.
- – Παρεμβάσεις στην λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών.
Τον Ιούλιο του 2021 τέθηκε σε ισχύ ο Μηχανισμός για το Κράτος Δικαίου.
Στην πρώτη Έκθεση του οι αναφορές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυσμενείς.
Αναφέρεται:
- – Σε εμπόδια που μεθοδεύτηκαν με συγκαλυπτικές μεταρρυθμίσεις, στο νομοθετικό, ακόμη και στο συνταγματικό πλαίσιο.
- – Σε εμπόδια που στηρίχθηκαν στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού – φιλικού προς την κυβέρνηση Τύπου.
- – Σε μεθοδεύσεις με κυβερνητικές παρεμβάσεις και πιέσεις προς τη Δικαιοσύνη έτσι ώστε η διερεύνηση της διαφθοράς να αποθαρρυνθεί.
Πριν από λίγες μέρες η Επίτροπος Θεσμών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα συναντήθηκε με τον υφυπουργό παρά των πρωθυπουργώ Γ. Οικονόμου για τα θέματα αυτά, χωρίς να πάρει μια σαφή απάντηση, παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις.
Οι επισημάνσεις Μητσοτάκη σε Ουάσινγκτον και Νταβός δείχνουν ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμη χειρότερα.
Ο Τσιάρας ομολογεί
Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη αρνείται να υιοθετήσει την κοινοτική Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους κυβερνητικά στελέχη ονομάζουν «κουκουλοφόρους». Η άρνηση Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, εμπόδισε το υπουργικό Συμβούλιο, να περάσει την σχετική νομοθεσία.
Και ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται συνεχώς στην Κομισιόν ότι θα το πράξει, έρχεται ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Tσιάρας να δηλώσει (Manifesto): Ο Θεσμός (των προστατευόμενων μαρτύρων) δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καταχρηστικά… οι εισαγγελικές αρχές δύνανται κατά την ανεξάρτητη κρίση τους να αξιοποιούν τα νομικά εργαλεία προκειμένου να αίρεται η προστασία και να αποκαλύπτονται τα στοιχεία των μαρτύρων στους θιγόμενους». Μιλάμε για ανοικτή ομολογία ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει τον ευρωπαϊκό θεσμό, που χρησιμοποιείται κατά του οργανωμένου αλλά και του πολιτικού εγκλήματος σε Ευρώπη και Αμερική.