Έτοιμη η Τουρκία να ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους για να πει το «ναι» σε Σουηδία-Φινλανδία!Θ
Σε άρθρο της με τίτλο «Νατοϊκή κρίση για τον Μπόρις (σ.σ. Τζόνσον) καθώς η Τουρκία θέλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς», η βρετανική ιστοσελίδα Express.co.uk κάνει αναφορά στην άρνηση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO και αποκαλύπτει ότι ένας από τους όρους που θα θέσει Ταγίπ Ερντογάν για να πει το «ναι», είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους!
Σύμφωνα με τους Βρετανούς, «μια διεθνής διαμάχη που περιλαμβάνει δύο βασικές βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, φαίνεται ότι θα γίνει το τελευταίο εμπόδιο στις ελπίδες του Μπόρις Τζόνσον να επεκτείνει το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει την απειλή από τη Ρωσία».
Το μεγάλο παζάρι που έχουν στήσει οι Τούρκοι με αφορμή τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αποσκοπεί στο να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν. Από τις ΗΠΑ (F-16, άρση κυρώσεων), από τις σκανδιναβικές χώρες (έκδοση Κούρδων, άρση εμπάργκο όπλων), από το NATO, από την ΕΕ, από οπουδήποτε βλέπει η Άγκυρα πως έχει έρεισμα για να πετύχει τους σκοπούς της.
Και ένας από τους σκοπούς της, είναι η αναγνώριση της εισβολής και κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους, με τη λύση των δύο κρατών που προωθεί στην Κύπρο. Σε αυτό τον στόχο της, η Βρετανία παίζει σημαντικό ρόλο και λόγω της επιρροής της ως εγγυήτρια δύναμη και λόγω των βάσεων που διατηρεί στην Κύπρο.
Γράφει μεταξύ άλλων η βρετανική εφημερίδα για το θέμα, αναφερόμενη στο ψευδοκράτος ως «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»:
«Η Express.co.uk έμαθε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει στο τραπέζι το καθεστώς της αποσχισθείσας Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως μέρος των διαπραγματεύσεων για να επιτραπεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες ανέτρεψαν την επί δεκαετίες εξαίρεσή τους από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απειλές που έκανε η Μόσχα και στις δύο χώρες.
Η Express.co.uk αποκάλυψε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι μια ανώτερη πηγή από την τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι τα σχέδια για επέκταση που προωθούνται από τον Μπόρις Τζόνσον θα «πάρουν πολύ χρόνο».
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η σουηδική κυβέρνηση με επικεφαλής την πρωθυπουργό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Άντερσον παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην κουρδική τρομοκρατική ομάδα PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και στη θυγατρική της YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού).
Η Σουηδία αρνήθηκε ότι παρέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια στο αμφισβητούμενο έδαφος (σ.σ. έτσι το χαρακτηρίζει) στη Συρία στα τουρκικά σύνορα.
Η Βρετανία προχώρησε και υπέγραψε σύμφωνο τόσο με τη Σουηδία όσο και με τη Φινλανδία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας εάν απαιτείται, αλλά οι κανόνες του ΝΑΤΟ σημαίνουν ότι ένα μόνο μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια άλλη χώρα που θα ενταχθεί στη συμμαχία.
Και τώρα έχει προκύψει ένα νέο ζήτημα στις ευρύτερες συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία που εξετάζει τη χρήση της διπλωματικής κρίσης ως μέσου πίεσης για λύση στην Κύπρο.
Πηγή κοντά στον Πρόεδρο της Βόρειας Κύπρου Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι το καθεστώς της επίσημα μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας στις συνομιλίες του ΝΑΤΟ.
Η πηγή είπε: «Ξέρω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος Tatar έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μόχλευση μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία».
Η πηγή κοντά στον Πρόεδρο Tatar είπε: «Αυτό είναι μια μακροχρόνια αδικία και πρέπει να επιλυθεί. Δεν μπορείς να έχεις έναν λαό και μια χώρα να μην αναγνωρίζονται διεθνώς για δεκαετίες».
Ο Πρόεδρος Tatar αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι να αναγνωριστεί η Βόρεια Κύπρος ως ξεχωριστή χώρα. Πιστεύει ότι οι προσπάθειες να έρθουν ξανά κοντά οι δύο κοινότητες από τότε που έγινε ο χωρισμός το 1974, είναι πλέον μάταιες.
Γίνεται κατανοητό ότι οι ανώτεροι Υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου συμφωνούν με την ιδέα καθώς και επιτρέπουν απευθείας πτήσεις προς τη Βόρεια Κύπρο, η οποία προς το παρόν εξυπηρετείται μόνο με δρομολόγια από την Κωνσταντινούπολη…».