Παρέμβαση Καραμανλή απέναντι στον Κυριάκο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • Ομιλία του πρώην πρωθυπουργού την 1η Ιουνίου για τα εθνικά θέματα
  •  Ποιους όρους θέτει για τη διαβούλευση με την Άγκυρα
  •  Διαφωνίες Μαξίμου με τον Δένδια μετά την Αμερική

cebacf89cf83cf84ceb1cf83 cebaceb1cf81ceb1cebcceb1cebdcebbceb7cf832

Tου ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ από την Κυριακάτικη Kontra News

Μετά τον Αντώνη Σαμαρά που παρουσίασε στο Συνέδριο της ΝΔ τις δικές

του θέσεις για το κόμμα, την κυβέρνηση και τα εθνικά θέματα, ήρθε και η στιγμή να παρουσιάσει τις δικές του ανησυχίες και ο Κώστας Καραμανλής. Θα το κάνει με τον δικό του συνήθη τρόπο με αφορμή μια ακόμα επετειακή εκδήλωση. Την Τετάρτη 1η Ιουνίου, θα μιλήσει στην εκδήλωση των 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή». Για να αναπτύξει τις δικές του θέσεις για το κόμμα, την κυβέρνηση και τα εθνικά θέματα. Είναι η τρίτη φορά μετά τη νίκη της ΝΔ το 2019 που με αφορμή μια εκδήλωση, παρουσιάζει τις θέσεις του. Αυτή τη φορά η συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία.

Το κλίμα στο κυβερνητικό κόμμα, είναι βαρύ, λόγω της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν για την ακολουθούμενη πολιτική του πρωθυπουργού Κυριάκου

Μητσοτάκη. Οι ενστάσεις, αν όχι διαφωνίες, για τα εθνικά ζητήματα, για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική είναι εντονότατες.

Φάνηκε με την ομιλία Σαμαρά στο Συνέδριο, φαίνεται και μέσα στην παράταξη από τις αντιδράσεις καραμανλικών στελεχών. Το πρόσφατο ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, πέρα από την ομιλία στο Κογκρέσο δεν ικανοποίησε το εσωκομματικό ακροατήριο όσο φαίνεται στα ΜΜΕ. Το εσωκομματικό ακροατήριο περίμενε πολύ περισσότερα από τα όσα τελικώς ειπώθηκαν και από τον Έλληνα πρωθυπουργό και από τους Αμερικανούς.

Τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά, λόγω της αφωνίας της αμερικανικής πλευράς για την ουσία, δηλαδή σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα και την στάση των ΗΠΑ έναντι της Άγκυρας. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών παρά το γεγονός ότι μετείχε στην αντιπροσωπεία και συναντήθηκε με τον ομόλογό του

Α. Μπλίνκεν δεν φάνηκε για μία ακόμη φορά να συμφωνεί με την όλη τακτική, ώστε να επιδιωχθεί μια απάντηση, μια κάποια θέση από την αμερικανική ηγεσία. Όλο το ταξίδι οργανώθηκε κυρίως από την πρέσβη στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού και άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Και σε αυτή την περίπτωση φάνηκε ότι η συνεργασία Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Και είναι αυτός ο λόγος που ο Καραμανλής δέχθηκε την πίεση-παρότρυνση των καραμανλικών να πάρει θέση. Ειδικά μετά την έντονη παρουσία του Α. Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ. Ειδικότερα μετά το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στην Αμερική.

Οι ενστάσεις για την εξωτερική πολιτική

Τον Ιανουάριο του 2021 η Κυριακάτικη KONTRAΝEWS είχε αναφερθεί στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Ένας από τους λόγους ήταν και οι ενστάσεις του με την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη, ειδικά στα ελληνοτουρκικά.

Τις οποίες ενστάσεις είχε κάνει γνωστές τον Οκτώβριο του 2019 –λίγους μήνες μετά

την εκλογική νίκη της ΝΔ– μιλώντας στη Θεσσαλονίκη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, όπου έλεγε μεταξύ άλλων: «Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Προκλήσεις που, ας μην έχουμε αυταπάτες, θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη.

Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία». Και συνέχισε: «Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να

συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα.

Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχιακών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων».

Είναι αλήθεια ότι έχουν συμβεί πολλά από το 2019 έως σήμερα. Είναι όμως η Τουρκία που έχει δημιουργήσει νέες καταστάσεις

πολλές εκ των οποίων είναι επιβαρυντικές για την Ελλάδα. Είναι η ουκρανική κρίση την οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία δημιουργώντας νέες εντάσεις με την Ελλάδα και με την Αμερική να συνεχίζει να κρατά ίσες αποστάσεις.

Ήρθε μάλιστα η απίστευτη πρόκληση της τουρκικής Αεροπορίας πάνω από την Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή (20.5) να δείξει ότι η Άγκυρα δεν προκαλεί μόνο την Αθήνα, αλλά και την Ουάσινγκτον. Και είναι ακριβώς αυτό που προέβλεπε και ο Κ. Καραμανλής. Και είναι ακριβώς σε αυτά στα οποία θα αναφερθεί και πάλι, δείχνοντας ότι πρέπει να υπάρξει επανεξέταση της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ακόμη και στο θέμα των εξοπλισμών καραμανλικοί παράγοντες εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τις αποφάσεις Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστική η θέση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος είπε πως πρόκειται για πολύ ακριβές αγορές, οι οποίες θα έρθουν στο τέλος της δεκαετίας και χωρίς ειδικούς όρους, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε κάποια ανατροπή στις αποφάσεις στην προώθηση των τουρκικών F-16 με το ανοιχτό ενδεχόμενο και για τα F-35. Επίσης, εκφράζει φόβους για νέες υποχωρήσεις σε Κυπριακό και Αιγαίο στο όνομα των αγωγών. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως οι μονομερείς αποφάσεις του πρωθυπουργού για τα εξοπλιστικά δεν έχουν περάσει όλες από τις νόμιμες και ουσιαστικές διαδικασίες, δηλαδή μετά από την γνώμη των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Όλο αυτό το κλίμα φτάνει και στον Κ. Καραμανλή από τον οποίο ζητούν μάλιστα να είναι και πάλι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Και φυσικά να κάνει εντονότερη την παρουσία του μιλώντας για τα μεγάλα θέματα.

Μένει όμως να δούμε την νέα παρέμβαση Καραμανλή, τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσεις ενστάσεις και προτάσεις.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ samaras-mitsotakis

Οι αναφορές Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ

Ο ΠΡΏΗΝ πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ έκανε συγκεκριμένες έντονες αναφορές στα εθνικά θέματα ειδικά στα ελληνοτουρκικά. Οι οποίες σηματοδοτούν τις διαφωνίες με την ακολουθούμενη πολιτική. Είπε μεταξύ άλλων:

«Τα νησιά και μέσα σε αυτά και το Καστελόριζο «έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική ΑΟΖ ακουμπάει την κυπριακή. Δεν μπορεί να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο, δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα τα εξηγήσει διεξοδικά στο ταξίδι του στην Αμερική».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη, ότι τα ενεργειακά ζητήματα συνδέονται με τα εθνικά και εκτίμησε ότι η Τουρκία «αβαντάρει το ρωσικό φυσικό αέριο» γι’ αυτό και εμποδίζει την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

«Η «Γαλάζια Πατρίδα» μπλοκάρει τον μόνο ανταγωνιστή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, τα κοιτάσματα αερίου που βρίσκονται εκεί που είναι και οι δικές μας ΑΟΖ. Γι’ αυτό η Τουρκία υπονομεύει τη συμμαχία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου», είπε ο κ. Σαμαράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ