Ολοταχώς για τρίτο παγκόσμιο: Ο Μπάιντεν θα στείλει στρατό για να υπερασπίσει την Ταϊβάν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ξεκάθαρα σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι το βάρος για την προστασία της Ταϊβάν είναι «ακόμα ισχυρότερο» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήταν η πιο απειλητική δήλωση κατά της Κίνας από Αμερικανό πρόεδρο εδώ και δεκαετίες…

Ο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, είπε «ναι» όταν ρωτήθηκε αν ήταν διατεθειμένος να εμπλακεί στρατιωτικά για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν εάν η Κίνα εισβάλει. «Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε», πρόσθεσε και η δήλωση του προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις.

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά απέφευγαν να δώσουν μια τέτοια ρητή εγγύηση ασφάλειας στην Ταϊβάν, με την οποία δεν έχουν πλέον αμοιβαία αμυντική συνθήκη. Αντίθετα, συνήθιζαν να διατηρούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με το πόσο μακριά θα ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν εάν η Κίνα εισέβαλε στο νησί. Ο νόμος για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, ο οποίος διέπει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος, δεν απαιτεί από τις ΗΠΑ να παρέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας, αλλά καθιστά την αμερικανική πολιτική να διασφαλίζει ότι η Ταϊβάν έχει τους πόρους για να αμυνθεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή καθεστώτος στην Ταϊβάν από το Πεκίνο.

Τα σχόλια του Μπάιντεν ειναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μια οξεία απάντηση από την Κλινα, η οποία θεωρεί ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πάντως είπε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν δεν αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή πολιτικής. Προσπαθώντας μάλλον να μαζέψει την προκλητική δήλωση.

Μιλώντας μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Μπάιντεν είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Κίνας να χρησιμοποιήσει βία κατά της Ταϊβάν «απλώς δεν θα ήταν κατάλληλη», προσθέτοντας ότι «θα εκτοπίσει ολόκληρη την περιοχή και θα είναι μια άλλη ενέργεια παρόμοια με αυτή που συνέβη στην Ουκρανία».

Η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές της προκλήσεις κατά της Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια με στόχο να την εκφοβίσει ώστε να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του Πεκίνου και να ενωθεί με την κομμουνιστική ηπειρωτική χώρα. Το τελευταίο διάστημα όμως ανώτατοι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε πολύ σκληρές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ, που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν, ούτε στον ψυχρό πόλεμο!

Σύμφωνα με την πολιτική της «μίας Κίνας», οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το Πεκίνο ως κυβέρνηση της Κίνας και δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούν ανεπίσημες επαφές, συμπεριλαμβανομένης μιας de facto πρεσβείας στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα, και προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό για την άμυνα του νησιού.

Ο Μπάιντεν είπε ότι είναι “προσδοκία” του ότι η Κίνα δεν θα προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία, αλλά είπε ότι η αξιολόγηση “εξαρτάται από το πόσο ισχυρός ο κόσμος καθιστά σαφές ότι αυτού του είδους οι ενέργειες θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη αποδοκιμασία από την υπόλοιπη κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι η αποτροπή της Κίνας από το να επιτεθεί στην Ταϊβάν ήταν ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «να πληρώσει ακριβό τίμημα για τη βαρβαρότητά του στην Ουκρανία», μήπως η Κίνα και άλλα έθνη αντιληφθούν ότι μια τέτοια ενέργεια δεν είναι αποδεκτή.

Φοβούμενος την κλιμάκωση με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία, ο Μπάιντεν απέκλεισε γρήγορα το ενδεχόμενο να βάλει τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά έχει στείλει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που βοήθησε την Ουκρανία να προβάλει μια σκληρότερη από το αναμενόμενο αντίσταση στη ρωσική επίθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν δεσμεύεται να υπερασπιστεί την Ταϊβάν έναντι μιας κινεζικής επίθεσης, για να ισχυριστούν αργότερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης ότι δεν υπήρξε αλλαγή στην αμερικανική πολιτική. Σε προγενέστερη δήλωση του στο CNN τον Οκτώβριο, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε σχετικά με τη χρήση του αμερικανικού στρατού για την υπεράσπιση της Ταϊβάν και απάντησε: «Ναι, έχουμε δέσμευση να το κάνουμε αυτό».

Τα σχόλια του Μπάιντεν έγιναν λίγο πριν ξεκινήσει επίσημα ένα πολυαναμενόμενο εμπορικό σύμφωνο Ινδο-Ειρηνικού που αποκλείει την Ταϊβάν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Ταϊβάν δεν είναι μεταξύ των κυβερνήσεων που έχουν υπογράψει το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού, το οποίο έχει σκοπό να επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεργαστούν στενότερα με βασικές ασιατικές οικονομίες σε ζητήματα όπως οι αλυσίδες εφοδιασμού, το ψηφιακό εμπόριο. , καθαρή ενέργεια και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η συμπερίληψη της Ταϊβάν στο συγκεκριμένο σύμφωνο, θα είχε εκνευρίσει την Κίνα.

Εάν δεν ήταν άλλη μία ανοησία του Μπάιντεν, ας ετοιμαζόμαστε για σφοδρή κλιμάκωση στην σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ