F-35: Η… νέα επικοινωνιακή μπαρούφα του Κυριάκου Μητσοτάκη με απλά λόγια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάλυση netakias.com

F-35 είναι ουτοπική η απόκτησή τους στα επόμενα 5 με 10 χρόνια ακόμη κι αν βρούμε τα 3 δισεκατομμύρια που χρειάζονται για μόλις 20 αεροσκάφη. Εταίροι στο πρόγραμμα -εκτός των ΗΠΑ- είναι η Βρετανία, η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία, η Ολλανδία και η Τουρκία (η οποία αποκλείστηκε). Οι συμφωνίες των χωρών με την αμερικανική κυβέρνηση με τη «Λόκχιντ» υπεγράφησαν την περίοδο 2000-2002 και τα τελικά μνημόνια στις αρχές του 2007, αφού τον προηγούμενο χρόνο είχαν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι τελικές δοκιμαστικές πτήσεις.F-35 Lightning II plane rear view afterburner full thrust

Άρα στο ιδανικό σενάριο τα F-35 έχουν ορίζοντα που αγγίζει την 10ετια και είναι μια επικοινωνιακή πομφόλυγα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους παρακάτω λόγους

  1. Είναι όπλο πρώτου χτυπήματος κάτι που είναι εκτός των σχεδιασμών της Ελληνικής Άμυνας, εκτός αν θέλουμε να επιτεθούμε κάπου.
  2. Είναι το ακριβότερο οπλικό σύστημα στην ιστορία την εξοπλισμών που χωρίς τα όπλα και την εκπαίδευση κοστίζει 150 εκατομμύρια το ένα!
  3. Χρειάζονται 3 – 5 χρόνια για υποδομές. Δεν είναι απλό αερόπλανο που μπορείς να το αφήνεις απλά έξω ή σε απλό shelter. Χρειάζονται ειδικά “γκαραζ” με air condition γιατί έχουν ειδική βαφή, ενώ είναι πολύ αυστηρή η Lockheed στην προφύλαξή τους σε ειδικούς προστατευμένους χώρους, ειδική συντήρηση μετά από κάθε πτήση, αλλά και προστασία από την κατασκοπεία.
  4. Διαθεσιμότητα. Το F-35 δεν είναι απλό αεροσκάφος ούτε στη συντήρηση. Απαιτεί κόστος, ειδικές υποδομές, με μερικές από αυτές υποχρεωτικά εκτός χώρας σε ειδικά κέντρα. Και βέβαια έχει ήδη προβλήματα στη ροή ανταλλακτικών και κρίσιμων εξαρτημάτων καθώς η παραγωγή του είναι δαιδαλώδης, μοιρασμένη σε δεκάδες υποκατασκευαστές, σε όλο τον κόσμο.
  5. ΕΓΧΩΡΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Σήμερα και για αρκετά χρόνια ακόμη η Πολεμική μας Αεροπορία θα δρα με 4 τύπους αεροσκαφών: τα F-16 Viper, τα υπόλοιπα F-16, τα Rafale και τα Mirage 2000-5. Μιλάμε 6 διαφορετικούς κινητήρες, όπλα, κράνη, πύραυλοι, εκπαίδευση.
  6. ΕΓΧΩΡΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρνείται πεισματικά να κάνει προσλήψεις στην ΕΑΒ, κάτι που έχει δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα που τα Super Puma σκονίζονται στις αποθήκες αφού δεν υπάρχουν μηχανικοί να ασχοληθούν, αν και η εταιρία είναι μια από τις 5 παγκοσμίως που έχει πιστοποίηση για συντήρηση των C-130, ψάχνουμε ιδιωτικές εταιρίες αμφιβόλου ποιότητας για να στείλουμε στο εξωτερικό τα αεροσκάφη με…πλοιό (!!!) για να κάνουν συντήρηση! Τα Rafale με αυτή την προοπτική σε 2 – 3 χρόνια δεν θα μπορούν να πετάξουν, σκέψου να έχουμε πόλεμο ή τα F-35 που θέλουν μια ΕΑΒ μόνα τους!
  7. Σε stealth εκδοχή μεταφέρει μικρό οπλικό φορτίο, ίσως μη επαρκές για τις «ελληνικές» αποστολές και με μικρή αυτονομία, ενώ οι βομβαρδισμοί είναι μια αποστολή που μπορούν να εκτελέσουν άριστα ακόμη και τα αναβαθμισμένα F-4E με μεγαλύτερο φορτίο και φθηνότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ