Οι υπουργοί Γεωργίας της G7 επέκριναν το Σάββατο την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού μετά από το πρόσφατο κύμα καύσωνα, λέγοντας ότι «θα επιδεινώσει μόνο την κρίση» στον εφοδιασμό σιτηρών, η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Εάν όλοι αρχίσουν να επιβάλλουν τέτοιους περιορισμούς στις εξαγωγές ή ακόμα και να κλείνουν αγορές, αυτό μόνο θα επιδεινώσει την κρίση και θα επηρεάσει επίσης την Ινδία και τους αγρότες της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ σε συνάντηση με τους ομολόγους του στη Στουτγάρδη.
«Καλούμε την Ινδία να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος της G20», είπε απαντώντας στην ανακοίνωση του Νέου Δελχί.
«Έχουμε μιλήσει ενάντια στους περιορισμούς των εξαγωγών και απαιτούμε να παραμείνουν ανοιχτές οι αγορές», δήλωσε ο Ozdemir, σύμφωνα με το agerpres.ro .
Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές το Σάββατο εκτός αν δοθεί ειδική κυβερνητική άδεια, αυξάνοντας τους φόβους για παγκόσμια προσφορά σιτηρών.
Η G7 αποδοκιμάζει έντονα την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού καθώς η Ουκρανία διακόπτει τις γεωργικές δραστηριότητες
Όταν άρχισε η ρωσική στρατιωτική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου, διέκοψε σοβαρά τη γεωργική δραστηριότητα στην αγροτική Ουκρανία, η οποία πριν από την εισβολή ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και έμελλε να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού.
Λόγω του αποκλεισμού στα λιμάνια της χώρας, περίπου 20 τόνοι σιτηρών περιμένουν σε σιλό για εξαγωγή και η φετινή σοδειά κινδυνεύει.
Η Ινδία αποφάσισε να απαγορεύσει την «διατροφική της ασφάλεια» μετά τη μείωση της παραγωγής λόγω της υπερβολικής ζέστης και της αύξησης των τιμών ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, που περιπλέκει την προσφορά στην παγκόσμια αγορά.
Οι συμβάσεις εξαγωγών που έχουν συναφθεί πριν από την έκδοση του διατάγματος μπορούν να τηρηθούν, καθώς το μέτρο ισχύει μόνο για μελλοντικές εξαγωγές.
Αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με την ειδική άδεια του Νέου Δελχί, το οποίο θα αποφασίζει κατά περίπτωση να εγκρίνει αιτήσεις από άλλες χώρες «για να εξασφαλίσει την επισιτιστική τους ασφάλεια».
Οι υπουργοί Γεωργίας που συνήλθαν στη Στουτγάρδη «σύστησαν» να τεθεί αυτό το θέμα στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 τον Ιούνιο, όπου η Ινδία θα είναι παρούσα ως προσκεκλημένη.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιδεινώσει την ευθραυστότητα των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ρωσικές και ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών ή λιπασμάτων, ειδικά στην Αφρική, όπου η επισιτιστική ανασφάλεια βρίσκεται ήδη σε υψηλό επίπεδο λόγω των συγκρούσεων, της κλιματικής κρίσης και των οικονομικών καταστάσεων.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος