Για πρώτη φορά κλονίζεται η παγκοσμιοποίηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μισός πλανήτης ήδη λειτουργεί με εναλλακτικό νόμισμα και εναλλακτικό διατραπεζικό σύστημα!

Η μονομερής ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται για πρώτη φορά. Η Ρωσία στέκεται ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας νέα πιθανά μέλη (Ουκρανία, Γεωργία, Φινλανδία και Σουηδία) να ενταχθούν στη συμμαχία. Μέλη τα οποία οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς να τα εντάξουν στην στρατιωτική συμμαχία της Δύσης.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα, τουλάχιστον όσον αφορά την Ουκρανία, προκειμένου να αποτρέψει την επέκταση της δυτικής συμμαχίας προς ανατολάς.

Αυτή η κατάσταση πυροδότησε τις δυτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, οι οποίοι επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία (από το 2014), συμπεριλαμβανομένης της απένταξης από το Διατραπεζικό σύστημα SWIFT, αρνούμενοι τη χρήση του από τις ρωσικές τράπεζες. Το σύστημα Swift έχει τη λειτουργία να ενημερώνει τους χρήστες πότε έχουν αποσταλεί και φθάσει οι πληρωμές και συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλών διεθνών εμπορικών συναλλαγών για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και τους αντιπροσώπους του. Ωστόσο, υποτίθεται ότι δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε «όπλο», που θα χρησιμοποιείται σε διαμάχες μεταξύ εθνών. Υποτίθεται ότι θα παραμείνει διαθέσιμο αφού η χρήση του είναι συνυφασμένη με την ίδια την οικονομική λειτουργία της παγκοσμιοποίησης.

Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ (που περιλαμβάνουν τη λειτουργία του SWIFT) κατά της Κούβας, της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Ρωσίας δίνουν ένα σοβαρό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι πρέπει να βρει εναλλακτικές μεθόδους διατραπεζικής επικοινωνίας και μεταφοράς κεφαλαίων. Αυτή η κινητοποίηση ενδέχεται να συμβάλει αποτελεσματικά στην αποδυνάμωση της κυριαρχίας των ΗΠΑ. Η Κίνα και η Ρωσία μάλιστα πρωτοστατούν ώστε το δολάριο να γίνει πιο αδύναμο και το SWIFT να αντικατασταθεί.

Το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) επιτρέπει – 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα – τη διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων και είναι το κλειδί για τα παγκόσμια αμερικανικά και δυτικά οικονομικά εργαλεία. Το SWIFT δημιουργήθηκε το 1973 και εδρεύει στο Βέλγιο, ενώ συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες. Στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα (περίπου 10 δισεκατομμύρια μηνύματα το χρόνο) καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ ατόμων, εταιρειών και κυβερνήσεων. Οι τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ δημιούργησαν το Swift για να διατηρήσουν τον έλεγχο της ροής χρημάτων, να εμποδίσουν τα ιδρύματα να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα και να εμποδίσουν αυτά τα ιδιωτικά συστήματα να αναπτύξουν μονοπωλιακή δράση.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ ελέγχουν άμεσα τη SWIFT, ακόμη και αν ασκούν σημαντική επιρροή στο διοικητικό της όργανο, θεωρητικά, με την επιφύλαξη του βελγικού δικαίου. Ανήκει από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εποπτεύεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου, σε συνεργασία με μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας. Έδωσε όμως τον πράσινο φως στην αμερικανική διοίκηση καταρχήν, μέσω του συστήματος SWIFT, ώστε να μπορεί να διαγράψει οποιοδήποτε πρόσωπο ή κυβέρνηση από αυτό το τραπεζικό σύστημα και, με αυτόν τον τρόπο, να ακρωτηριάσει τις οικονομίες των εθνών. Σε περίπτωση κυρώσεων, εμποδίζει τις εξαιρούμενες τράπεζες να πραγματοποιούν συναλλαγές πελατών τους με ξένες χώρες, ιδιώτες ή εταιρείες, να εκπληρώνουν υποχρεώσεις, να λαμβάνουν πληρωμές για εξαγωγές ή να παρέχουν βραχυπρόθεσμη πίστωση για εισαγωγές.

Το 2015, η Κίνα – μετά τις κυρώσεις ΗΠΑ-ΕΕ στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Σουδάν και τη Ρωσία (μερικώς) το 2014 και την απειλή να αρνηθεί την πρόσβαση στο SWIFT στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – αισθανόμενη ότι η απειλή των ΗΠΑ μπορεί να στραφεί και ενάντια στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημιούργησε ένα παράλληλο διεθνές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που ονομάζεται CIPS.

Ο στόχος του CIPS είναι να διευκολύνει τη χρήση του Κινεζικού νομίσματος ως διεθνούς εμπορικού νομίσματος και να παρέχει ένα επίπεδο προστασίας από δυτικές κυρώσεις, μειώνοντας έτσι την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου και επιδιώκοντας μια συνολική αποδολαριοποίηση. Η Κίνα προωθεί το σύστημα CIPS σε όλη την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.

Πράγματι, περισσότερα από 1.280 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 103 χώρες έχουν συνδεθεί στο σύστημα CIPS. Το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία νομίσματα και καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως μετά τη βρετανική λίρα, το ευρώ και το δολάριο.

Όταν οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018, ακόμη και η ΕΕ άρχισε να αναπτύσσει το δικό της σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, το Μέσο Υποστήριξης των Εμπορικών Ανταλλαγών (INSTEX), προκειμένου οι ευρωπαϊκές εταιρείες να μην παγιδευτούν στις επιβληθείσες κυρώσεις των ΗΠΑ. Αν και το INSTEX δεν μπορεί να προστατεύσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σε περίπτωση συναλλαγών με το Ιράν και τη Ρωσία, είναι ένα σύστημα που μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική εάν η ΕΕ αποφασίσει να απογαλακτιστεί από την τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ που ζημιώνει βάναυσα τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Χώρες που απέρριψαν την κυριαρχία των ΗΠΑ, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, έχουν αποκοπεί εδώ και καιρό από το SWIFT, όπως και η Βενεζουέλα από το 2019. Όμως, τα έθνη με πλούσιους φυσικούς πόρους τείνουν να προσαρμοστούν και να βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις – όπως έκανε το Ιράν για πάνω από σαράντα χρόνια – αλλά όχι χωρίς πρόσθετο οικονομικό κόστος και καθυστερήσεις στις συναλλαγές. Αλλά αυτές οι συνέπειες είναι ένα τίμημα που πρέπει να «καταβληθεί» όσο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το SWIFT (και άλλα σκληρά μέσα κυρώσεων) σε μια προσπάθεια να σπάσουν τη βούληση ενός λαού και της αντίστοιχης κυβέρνησής του.

Μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και το Μπρα Ντε Φερ ΗΠΑ-Ρωσίας, στις 26 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι αρκετές ρωσικές τράπεζες θα αποβληθούν από το σύστημα SWIFT.

Στις 2 Μαρτίου, η ΕΕ ανακοίνωσε τις επτά ρωσικές τράπεζες που είχαν αποκλειστεί από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT σε συντονισμό με τους δυτικούς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επτά ρωσικές τράπεζες που αφαιρέθηκαν από το SWIFT ήταν οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, Vnesheconombank (VEB) και VTB Bank.

Εκεί λοιπόν που θα περίμενε κανείς να δει το ρούβλι να καταρρέει και την κινεζική οικονομία να καταγράφει υστέρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Το ρούβλι καταγράφει ιστορικό υψηλό πενταετίας, ενώ η Κίνα βοηθώντας την Ρωσία να συνεχίσει να πουλά τον ορυκτό της πλούτο εκτός δολαρίου, κάνοντας όμως το ίδιο και με την Σαουδική Αραβία, θέτει την πρώτη σοβαρή απειλή στην παντοδυναμία της παγκοσμιοποίησης.

Για την ακρίβεια, ο μισός πλανήτης έχει τεθεί πλέον εκτός της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, γεγονός που προφανώς η Δύση αρνείται να το δεχτεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ