Οικονομική ασφυξία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις – Λαίλαπα οι λογαριασμοί και η ακριβεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στους λογαριασμούς ρεύματος είναι πρωτοφανείς και το ενεργειακό κόστος είναι πλέον δυσβάστακτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πολλοί καταναλωτές και επιχειρηματίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα «τσουχτερά» τιμολόγια και η απόγνωση είναι γεγονός.

«Το ηλεκτρικό είναι τουλάχιστον 50% πάνω και δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να καθόμαστε να κρατάμε ένα μαγαζί και να προσπαθούμε να κρατήσουμε το προσωπικό, Πέρσι τέτοια εποχή πλήρωνα 600-700 ευρώ, φέτος είναι 1.100-1.400 ευρώ, ανάλογα», είπε στο Open ο Δημήτρης Νάκος, ιδιοκτήτης καφέ στο Γαλάτσι εδώ και 30 χρόνια.

«Είμαι με μια αναπηρική σύνταξη και προσπαθώ να κρατήσω τρία σπίτια στην ουσία, γιατί τα εγγόνια μου είναι χωρίς δουλειά, ο γιος μου έχει προβλήματα υγείας», λέει μια ηλικιωμένη που έσπευσε στη ΔΕΗ για να κάνει διακανονισμό των οφειλών της.

«Το έναντι μου ήρθε 300 ευρώ και ο εκκαθαριστικός μου ήρθε 530 ευρώ. Δεν μου ‘ρχόταν πάνω από 100», λέει με τη σειρά της μια άλλη γυναίκα.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Κομισιόν για τη φόρμουλα που θα φέρει «ψαλίδι» (πλαφόν) στους λογαριασμούς από τον Ιούλιο, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θέτει προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: «Να δοθεί ένα νομοθετικό τέλος στην αισχροκέρδεια των τελευταίων μηνών»

Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση για τη σταθερή χρέωση της κιλοβατώρας, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση της τιμής του ρεύματος από την χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, ζητάει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση «η ανεξέλεγκτη πορεία που ακολουθούν τα τιμολόγια ενέργειας τινάζουν στον αέρα κάθε οικογενειακό και επαγγελματικό σχεδιασμό… Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για σταθερή χρέωση Kwh, ώστε να παύσει η εξάρτηση της τιμής του ρεύματος από την χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, όταν μάλιστα το φυσικό αέριο συμμετέχει κατά 38% στην παραγωγή του ρεύματος».

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι πάροχοι ρεύματος διαταράσσουν τόσο την ελληνική, όσο και την ενωσιακή έννομη τάξη με την αυθαίρετη μεταβολή των χρεώσεων, ότι η συμπεριφορά παρόχων και προμηθευτών ενέργειας εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα, ενώ δηλώνει ότι αμφισβητεί την συμβατότητα της ρήτρας με το δικαίωμα προστασίας του καταναλωτή.

«Δεν είναι δυνατόν το τίμημα που ζητείται από τον καταναλωτή να είναι απροσδιόριστο και ο επιχειρηματικός κίνδυνος του προμηθευτή να μετακυλίεται στις πλάτες των πελατών. Ζητάμε τώρα την λύση του προβλήματος με αναδρομική οικονομική κάλυψη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας… πρέπει να δοθεί ένα νομοθετικό τέλος στην αισχροκέρδεια των τελευταίων μηνών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Απίστευτη αύξηση της βενζίνης

Την ίδια στιγμή που το ηλεκτρικό ρεύμα «καίει» τους πολίτες, το ίδιο κάνει και η βενζίνη, η οποία έχει φτάσει να πωλείται σε τιμές… Μονακό στη χώρα μας με την άνοδο να χαρακτηρίζεται ως «τσουνάμι».

Η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά έφτασε στις 12 Μαΐου στα 2,191 ευρώ/λίτρο, ενώ κάθε μέρα αυξάνεται έστω και λίγο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρατήριο στην Αθήνα με κάτω από 2 ευρώ/λίτρο ενώ στην επαρχία και ειδικά στα νησιά, η κατάσταση είναι εξωπραγματική.

Στις 12 Μαΐου συγκεκριμένα, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είδαν τη μέση τιμή βενζίνης να εκτινάσσεται στα 2,376 ευρώ/λίτρο και 2,319 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα!

Ενδεικτικά οι διακυμάνσεις της τελευταίας εβδομάδας:

Στις 11 Μαΐου, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 2.186 ευρώ/λίτρο
Στις 10 Μαΐου, η μέση τιμή πανελλαδικά ήταν στα 2,179 ευρώ/λίτρο
Στις 9 Μαΐου στα 2,171 ευρώ/λίτρο
Στις 8 Μαΐου στα 2,168 ευρώ/λίτρο
Στις 7 Μαΐου στα 2,167 ευρώ/λίτρο
Στις 6 Μαΐου στα 2,150 ευρώ/λίτρο
Στις 5 Μαΐου στα 2,138 ευρώ/λίτρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ