Δείτε τις τιμές της Βενζίνης στις γειτονικές μας χώρες:
Στην Αλβανία 1,883 ευρω το λίτρο
Στην Βουλγαρία 1,526 ευρω το λίτρο
Στα Σκοπια 1,433 ευρω το λίτρο
Και στην Τουρκία 1,28 ευρω το λιτρο.
Κατερρευσε ο Ευαγγελατος οταν άκουσε πως η βενζίνη στην Τουρκία εχει μόλις 1,28 ευρω. #MegaLiveNews pic.twitter.com/5sxOxdSRdg
— Μαμά Μπρούνα (@mamaBRUNA) May 12, 2022
Ενώ αυτά συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες, στην Ελλάδα, η ζωή μας όλη, άδειο πορτοφόλι…
Σε διψήφιο νούμερο (10,2%), πλέον, ο πληθωρισμός στη χώρα μας, καθώς, το μπαράζ ανατιμήσεων του Απριλίου, έβαλε «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τους καταναλωτές να βλέπουν τα -έτσι κι αλλιώς πενιχρά- εισοδήματά τους να «ροκανίζονται» από την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα υγρά καύσιμα.
Και σαν να μην είναι αυτό αρκετό, οι ειδικοί προβλέπουν ότι είναι αρκετά πιθανό να συνεχιστεί το ράλι ανόδου και τους επόμενους μήνες. Για να σκαρφαλώσει ο πληθωρισμός, ανεβαίνοντας κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μόλις μήνα, στο ιστορικό υψηλό των τελευταίων 28 ετών, ανατιμήθηκαν μέσα σε έναν μήνα το φυσικό αέριο κατά 26,2%, το αρνί και το κατσίκι ελέω Πάσχα κατά 20,7%, τα πουλερικά κατά 8% λόγω ζωοτροφών -όπως το χοιρινό και το μοσχάρι που αυξήθηκαν κατά 6,5%– και το ψωμί λόγω των ανατιμήσεων στα σιτηρά και την ενέργεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.
Ο Απρίλιος του 2021 ήταν ο τελευταίος μήνας πριν αρχίσει ο πληθωρισμός να σκαρφαλώνει πάνω από το μηδέν. Το τελευταίο 12μηνο το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 122%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, τα καύσιμα κατά 29%, τα έλαια κατά 22%, τα κρέατα 14,1% και τα λαχανικά 13,8%.
Το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί το ράλι ανόδου στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Αντώνη Ζαΐρη, αναπληρωτή αντιπρόεδρο του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος). «Το ράλι ανόδου είναι το πιθανότερο να συνεχιστεί. Το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα, το κόστος πρώτων υλών, ειδών συσκευασίας, λιπασμάτων ζωοτροφών…», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ζαΐρης.
«Τσουρουφλίζει» το γέμισμα του ρεζερβουάρ
Στα καύσιμα οι τιμές πλέον κινούνται σε ύψη-ρεκόρ, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνονται ενδεικτικά στα 2 ευρώ και 17 λεπτά το λίτρο στην Αττική και στα 2 ευρώ και 16 λεπτά το λίτρο στη Θεσσαλονίκη.
Αν και οι πρατηριούχοι αναμένουν τις επόμενες ημέρες μικρή αποκλιμάκωσηστις τιμές, ωστόσο, οι οδηγοί των οχημάτων έχουν περικόψει τις μετακινήσεις, λόγω του ασύμφορου κόστους. «Παρατηρούμε μείωση στην κατανάλωση 30% στα πρατήρια», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος πρατηριούχων Αττικής.
Ως εκ τούτου, «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει και το συνεχές ράλι ανόδου των τιμών στα υγρά καύσιμα. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 2,168 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι ήταν στα 1.607 ευρώ το λίτρο και πρόπερσι στα 1.316 ευρώ. Στην περιφέρεια και τα νησιά η κατάσταση είναι ακόμα πιο ζοφερή. Στις Κυκλάδες η μέση τιμή η τιμή «εκτοξεύτηκε» στα 2,349 ευρώ, στα Δωδεκάνησα στα 2,291 ευρώ, σε Κέρκυρα – Κεφαλλονιά τα 2,214 ευρώ, στη Λευκάδα τα 2,217 ευρώ και στην Κρήτη τα 2,21- 2,22 ευρώ.
Η πορεία των τιμών λιανικής ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία, παρά τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, με τους πρατηριούχους να λένε πως αγοράζουν ακριβότερα και η τιμή ανεβαίνει μοιραία και για τον καταναλωτή. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ), αναμένει και νέες αυξήσεις στη βενζίνη. «Με κάθε επιφύλαξη, την Τρίτη 10 Μαΐου αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στη χονδρική τιμή διυλιστηρίου για τις νέες παραγγελίες στις βενζίνες, μειώσεις στο πετρέλαιο κίνησης ΒΙΟ και αύξηση στο υγραέριο κίνησης», αναφέρει στον δικτυακό της τόπο η ΠΟΠΕΚ.
Την επιβολή πλαφόν στα υγρά καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση
Το πλαφόν στη λιανική τιμή των υγρών καυσίμων εξετάζει, πλέον, η κυβέρνηση σαν ύστατη λύση απέναντι στην αύξηση των τιμών και την ενεργειακή κρίση, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει πάρει «φωτιά», ακολουθώντας την ξέφρενη κούρσα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
Η βασική αιτία είναι η διεθνής τιμή του πετρελαίου, που έχει κάνει μια «κούρσα» από τα 65 στα 105 δολάρια σήμερα. Οι αναλυτές δεν βλέπουν αποκλιμάκωση. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ο «μαύρος χρυσός» μπορεί να φτάσει ως τα 130 δολάρια, βάζοντας νέα «φωτιά» στις τσέπες μας.
Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ακόμη την πρόθεση για πλαφόν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «όχι επί του παρόντος», χωρίς να αποκλείουν όμως να επιβληθεί τελικά, εφόσον συνεχιστεί το ξέφρενο «ράλι» των τιμών.