Οι δηλώσεις του Σόρος για τους μετανάστες και την Τουρκία βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφού ο Σοϊλού έβαλε στο στόχαστρο τον Οζντάγκ με τη φράση «παιδί  του Σόρος», οι δηλώσεις του Σόρος για μετανάστες όταν ήρθε στην Τουρκία το 2015 ήρθαν ξανά στο προσκήνιο, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

B7907E19 0454 43B0 9FA6 F54290C674F0

Ο Σόρος είχε προτείνει η ΕΕ θα έπρεπε να δώσει χρήματα στην Τουρκία, με αντάλλαγμα να εμποδίσει τους μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη.

Καθώς η στόχευση του Προέδρου του Κόμματος της Νίκης, Ούμιτ Οζντάγκ, από τον υπουργό Εσωτερικών  Σουλεϊμάν Σοϊλού με τη φράση «παιδί  του Σόρος» αύξησε την ένταση στην πολιτική, αναφέροντας τα λόγια του γνωστού Αμερικανού  κερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος για τους μετανάστες και την Τουρκία.

Όταν έφθασε στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2015 – λίγο πριν από τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία προβλέπει την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που περνούν στην Ελλάδα, ο Σόρος συναντήθηκε με τις τουρκικές αρχές, μαζί με τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Ανοιχτής Κοινωνίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

Ο Σόρος υπερασπίστηκε τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι οι μετανάστες θα παραμείνουν στην Τουρκία με αντάλλαγμα η ΕΕ να δώσει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει παρά τις αντιδράσεις των πολιτών.

«Είναι φθηνότερο να κρατήσεις τους μετανάστες στην Τουρκία»

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal στις 8 Νοεμβρίου 2015, ο Σόρος δήλωσε ότι οι περισσότεροι μετανάστες πηγαίνουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, επομένως υπάρχει ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας και ότι η Ευρώπη, ιδιαίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ, είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία.

Στο ερώτημα «Πώς θα λειτουργήσει η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», ο γνωστός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό να κρατάμε τους πρόσφυγες εκεί που βρίσκονται» και επεσήμανε ότι ο στόχος της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες θα παραμείνουν στην Τουρκία.

«Διαχειρίσιμο το κόστος»

Στην ερώτηση «Τι είναι αυτό για την Τουρκία;» ο Σόρος είπε, «Προφανώς, το κόστος που βαρύνει την Τουρκία πρέπει να καλυφθεί».

Δηλώνοντας ότι αυτό το κόστος θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι στο παρελθόν, επειδή θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκπαίδευση για τα παιδιά, ο Σόρος είπε χαρακτηριστικά:

«Υπολογίζεται ότι κοστίζει 5 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο ετησίως και πρέπει να κάνετε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες συνοριακές χώρες, τον Λίβανο. και η Ιορδανία».

Πρόβλημα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Απαντώντας στην ερώτηση «Ανησυχείτε ότι η ΕΕ θα επιτρέψει την υποβάθμιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη βοήθειά της στη μετανάστευση;», ο Σόρος, αναφερόμενος στο Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας, είπε: «Το Ίδρυμα έχει επικρίνει έντονα την τουρκική διοίκηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εάν πράγματι πρόκειται να υπάρξει μια συμφιλίωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια στενότερη συνεργασία, μια ανοικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κάτι που νομίζω ότι θα χρειαστεί η Τουρκία, για παράδειγμα, εάν θέλει να ταξιδέψει χωρίς βίζα στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες της», είπε.

Στην πραγματικότητα, μετά τη συμφωνία για τη μετανάστευση, η ΕΕ μείωσε τον τόνο της κριτικής της για τις πολιτικές της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, ένα εκατομμύριο στην Τουρκία»

Όταν υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και ρώτησε πόσους ανθρώπους μπορεί να δεχτεί η ΕΕ, ο Σόρος είπε: «Ρεαλιστικά, θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να δεχτεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετανάστες επειδή μπορεί να γίνει αυτό μόνο σε εθελοντική βάση».

Όταν ρωτήθηκε, «Τι θα λέγατε εάν τα μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν να δεχτούν πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός σχεδίου επιμερισμού των βαρών;» ο Σόρος είπε, «Είμαι κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, είναι άχρηστες και είναι ενάντια στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και του διεθνούς σύμβαση για τους πρόσφυγες. «Υπάρχουν πολλές χώρες στην ΕΕ που δεν δέχονται οικειοθελώς πρόσφυγες», είπε.

Ο Σόρος κατατάσσεται στην 285η θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg με περιουσία 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

sozcu.com.tr

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ