Του Νίκου Σταματάκη
Την περασμένη Κυριακή, 1η Μαϊου, μετά την παρέλαση στη Βοστώνη πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εκδήλωση, πιθανότατα πιο σημαντική και από την ίδια την παρέλαση. Υπό την αιγίδα και με δαπάνη του Ποντιακού συλλόγου Παναγία Σουμελά Βοστώνης υπό την ηγεσία του επιφανούς ομογενή Γιώργου Γιαλτουρίδη έγινε στην αίθουσα καπετάνιου της ιστορικής φρεγάτας USS Constitution παρουσίαση του ημερολογίου του Marine Private William Fleming που υπηρέτησε στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο στα χρόνια 1824 έως και 1828. Στισ σελίδες του ημερολογίου ο Φλεμινγκ αναφέρεται στην επίσκεψη του Κωνσταντίνου Κανάρη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο πλοίο στις 11 Μαίου και στην 1η Ιουνίου του 1827.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ο κ. Γιαλτουρίδης στην εξαιρετική εισήγησή του στην ομήγυρι…
ΦΩΤΟ: Ο Γιώργος Γιαλτουρίδης (δεξιά) με τον υπ.Δικαιοσύνης κ.Τσιάρα
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης κ.Κώστας Τσιάρας που επισκεπτόταν την Βοστώνη για την παρέλαση, ο έλληνας πρόξενος στην πόλη κ.Στράτος Ευθυμίου, η καθηγήτρια και μέλος του προεδρείου της Παμμακεδονικής κα.Νίνα Γκατζούλη, μέλη του Ποντιακού Συλλόγου και άλλοι ομογενείς. Επίσης η ομήγυρις επισκέφθηκε το μουσείο του ιστορικού πλοίου USS Constitution Museum, όπου οκ.Γιαλτουρίδης είναι διακεκριμένο μέλος.
(USS Constitution Museum)
Admiral Canaris accompanied by some other Greek officers visited our ship. He is a man of about 35 years of age of small stature, but well made with dark penetrating eyes, and of a very mild, modest department. He’s one of the bravest men that the Greeks possess, and his gallant exploits have endured his name dear to his countrymen.
Ο William Fleming, πεζοναύτης στο USS Constitution, έγραψε πολλές φορές στο προσωπικό του ημερολόγιο. Σύμφωνα με τον Fleming, στις 11 Μαΐου 1827, το πλήρωμα δέχθηκε στο πλοίο τον ναύαρχο Constantine Canaris. Ο στρατιώτης των πεζοναυτών Γουίλιαμ Φλέμινγκ έγραψε: “Ο ναύαρχος Κανάρης συνοδευόμενος από κάποιους άλλους Έλληνες αξιωματικούς επισκέφτηκε το πλοίο μας. Είναι ένας άντρας περίπου 35 ετών με μικρό ανάστημα, αλλά καλοφτιαγμένος με σκούρα διαπεραστικά μάτια και με πολύ ήπιο, σεμνό τμήμα. Είναι ένας από τους πιο γενναίους άντρες που έχουν οι Έλληνες και τα γενναία κατορθώματά του έκαναν το όνομά του αγαπητό στους συμπατριώτες του».
(Courtesy of British Museum, Creative Commons Attribution-Non-Commercial-
Lithograph of Konstantinos Kanaris (1793–1877) by Adam de Friedel (1780–?), 1830.
Lithograph of General Theodoros Kolokotronis (1770–1843) by Karl Krazeisen (1794–1878).
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος (έργο του Διονυσίου Σολωμού) αναγνωρίζει τη συμβολή των Αμερικανών Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση:
She remembers firsthand.