Η ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης επεκτείνεται εν μέσω «πρωτοφανών επιπέδων διακίνησης» και «ιστορικά υψηλής διαθεσιμότητας», ανέφεραν σε έκθεσήτους οι υπηρεσίες της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η ήπειρος γίνεται όλο και περισσότερο κόμβος παραγωγής και μεταφόρτωσης ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο.
Η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά καθοδηγείται από τα υψηλά επίπεδα παραγωγής στη Νότια Αμερική και τις νέες παραγωγικές δυνατότητες εντός της Ευρώπης, αναφέρει η κοινή έκθεση της Europol και του EMCDDA(Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα «επίπεδα ρεκόρ διαθεσιμότητας ναρκωτικών, αυξανόμενη βία και διαφθορά και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθυντής του EMCDDA, Αλέξις Γκούσντιλ.
Η κοκαΐνη είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ναρκωτικό στην Ευρώπη μετά την κάνναβη, με αγοραία αξία περίπου 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (11,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020, αναφέρει η έκθεση.
Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ηλικίας μεταξύ 13 και 64 ετών ανέφεραν ότι έκαναν χρήση του ναρκωτικού το περασμένο έτος. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς εμφανίζονται στην αγορά νέοι τύποι«προϊόντων για καπνό κοκαΐνης» με πρόσθετους κινδύνους για την υγεία, προσθέτει.
Ποσότητες ρεκόρ κοκαΐνης κατασχέθηκαν στην Ευρώπη επί τέσσερα συναπτά έτη, με το 2020 να σημειώνει αύξηση 6% από το 2019. Το 2020, κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει αναφερθεί ποτέ, 214,6 τόνοι. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο του 2021 θα είναι ακόμη υψηλότερο, καθώς έχουν ήδη αναφερθεί κατασχέσεις 240 τόνων.
Το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία αντιπροσώπευαν τα τρία τέταρτα του συνόλου των κατασχέσεων της Ευρώπης – αλλά μεγάλες ποσότητες κατασχέθηκαν και στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με την έκθεση.
Η αναφορά σε Ελλάδα-Τουρκία
Εν τω μεταξύ, νέα ρεκόρ σημειώθηκαν και αλλού το 2020, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (1,8 τόνοι) και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που δεν συνδέονται παραδοσιακά με τη διακίνηση ή την κατανάλωση κοκαΐνης, όπως η Βουλγαρία (1 τόνος), η Πολωνία (3,9 τόνοι) και η Τουρκία (2 τόνοι).
Αυτό δείχνει ότι τα σημεία εισόδου των αποστολών κοκαΐνης διαφοροποιούνται και ότι οι καταναλωτικές αγορές κοκαΐνης αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Συνολικά, ο αριθμός των κατασχέσεων κοκαΐνης που καταγράφηκαν στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Τουρκία, φαίνεται να έχει επηρεαστεί έντονα από τα μέτρα που ελήφθησαν κατά του COVID-19.
Οι 68.000 μεμονωμένες κατασχέσεις που αναφέρθηκαν το 2020 αντιπροσωπεύουν εκτιμώμενη μείωση 32% σε σύγκριση με το 2019.
Από τις 26 χώρες με επαρκή στοιχεία, μόνο η Βουλγαρία και η Ελλάδα, που αναφέρουν συγκριτικά μικρό αριθμό κατασχέσεων κοκαΐνης, δεν ανέφεραν μείωση μεταξύ 2019 και 2020.
Η έκθεση της ΕΕ προειδοποίησε επίσης για μια «μικρή, αλλά σταθερά αναπτυσσόμενη αγορά μεθαμφεταμίνης» στην ΕΕ. Η μεθαμφεταμίνη, το πιο διαδεδομένο συνθετικό διεγερτικό ναρκωτικό στον κόσμο, παράγεται στην περιοχή, για την τροφοδοσία εσωτερικών και εξωτερικών αγορών.
Η Ευρώπη είναι επίσης ένας προορισμός και ζώνη διέλευσης για το ναρκωτικό από άλλους κόμβους παραγωγής, στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, ανέφερε η έκθεση.
Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol Kάθριν Ντε Μπόλε, είπε ότι η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών παραμένει «βασική προτεραιότητα» για την ΕΕ και ότι «η κατανόηση της δυναμικής της αγοράς» είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών αντιδράσεων.