Νεα αποκάλυψη: Αγόρασαν ήδη 700.000 μετοχές για το bonus Στάσση!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον ισολογισμό της ΔΕΗ «περασμένη» η πώληση-δώρο στα golden boys – Κατασπαταλήθηκαν ήδη 6.000.000 ευρώ.

Σε μείζον πολιτικό, οικονομικό και χρηματιστηριακό ζήτημα εξελίσσεται η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το σκανδαλώδες μπόνους ύψους τουλάχιστον 16.000.000 ευρώ που έδωσε, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η διοίκηση Γιώργου Στάσση στον εαυτό της και στα golden boys της ΔΕΗ.

Από τον Βασίλη Γαλούπη και το newsbreak.gr

Από την Παρασκευή έως και χθες οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται σε καθημερινή βάση μετά τα ψέματα της ανακοίνωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, προτού ακόμα κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα περίπτερα το Σάββατο λόγω της αργίας, η ΔΕΗ επιχείρησε, με πρωτοφανή ψεύδη, να προκαταβάλει την κοινή γνώμη, να παραπλανήσει το επενδυτικό κοινό, να απαξιώσει την αξιοπιστία της εφημερίδας, αλλά και να πλήξει την κυκλοφορία της την επόμενη μέρα, με ανακοίνωσή της που δημοσίευσαν όλα τα ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ ανέφερε: «Το πρόγραμμα Αγοράς και Διάθεσης Μετοχών ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ στις 4/06/2021, με εντολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να ξεκινήσει την επαναγορά μετοχών. Ωστόσο, λόγω της Ενεργειακής Κρίσης, το δικαίωμα δεν έχει ασκηθεί ούτε πρόκειται όσο διαρκεί η κρίση. Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα για bonus 1.856.000 μετοχών στα στελέχη της ΔΕΗ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Η ψευδής, επίσημη θέση της διοίκησης Γιώργου Στάσση, προκειμένου να παραπλανήσει σκόπιμα για την απόφαση αγοράς από το ταμείο της ΔΕΗ 1.856.000 μετοχών, αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ, προκειμένου να διατεθούν δωρεάν στον ίδιο και τα αδηφάγα golden boys της δημόσιας επιχείρησης, αποτελεί βάσιμο λόγο παρέμβασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ καθιστά υπόλογους την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπερταμείο.

Με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, δηλαδή του Στάσση και του Δ.Σ. του, την Παρασκευή η δημόσια επιχείρηση, αποδέχτηκε ότι πράγματι η γενική συνέλευση μετόχων έχει ήδη εγκρίνει από τον Ιούνιο αυτή την αμφιλεγόμενη -κατά το Harvard- πρακτική αγοράς και διάθεσης ιδίων μετοχών ως μπόνους σε στελέχη. Στη συνέχεια, όμως, η ΔΕΗ επιχειρεί να παραπλανήσει το επενδυτικό κοινό και την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενη ότι μέσα στην ενεργειακή κρίση το δικαίωμα αυτό δεν έχει ασκηθεί, ούτε και πρόκειται να ασκηθεί.

Η «δημοκρατία» φέρνει σήμερα στο φως το πλέον επίσημο έγγραφο προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ασκήσει το «δικαίωμα» αυτό, με συνέπεια να έχουν κατασπαταληθεί έως σήμερα τουλάχιστον τα 6.000.000 από τα 16.000.000 ευρώ του εν λόγω προγράμματος, αφού έχουν αγοραστεί πάνω από 700.000 μετοχές με λεφτά της δημόσιας επιχείρησης. Δηλαδή, με χρήματα που συγκεντρώνει η ΔΕΗ από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και στη συνέχεια τα διαθέτει στον Στάσση και την παρέα του.

Η Ετήσια Οικονομική Έκθεση

Στις 5 Απριλίου η ΔΕΗ δημοσιοποίησε την Ετήσια Οικονομική Έκθεση της επιχείρησης για την περίοδο 1/1/2021-31/12/2021. Η Ετήσια Οικονομική Έκθεση καταρτίσθηκε σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.3556/2007 και τις επ’ αυτού εκτελεστικές αποφάσεις του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στη σελίδα 222 για τη Νέα Πολιτική Αποδοχών υπάρχει ρητή αναφορά για τα εξής:

«Στις 4 Ιουνίου 2021, η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Μητρικής Εταιρείας ενέκρινε τη νέα Πολιτική Αποδοχών της ΔΕΗ Α.Ε., όπου καθορίστηκαν οι νέες αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών αυτού, καθώς και των αποδοχών των ανώτερων και ανώτατων στελεχών της Εταιρείας.

»Επιπρόσθετα, ορίστηκε για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Διευθύνσεων της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ανώτατο όριο του πρόσθετου κινήτρου (bonus), με τη μορφή ποσοστού επί των τακτικών μικτών αποδοχών τους συναρτώμενων από βραχυπρόθεσμη στοχοθεσία (οικονομικοί, στρατηγικοί/λειτουργικοί στόχοι και στόχοι που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη), καθώς και το πλαίσιο χορήγησής τους.

»Για την περίοδο 2020-2025 αποφασίστηκε η παροχή επιπλέον κινήτρου επιβράβευσης των στελεχών της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για τη συμβολή τους στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του Ομίλου, με τη μορφή τεσσάρων κυλιόμενων κύκλων προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών (equity settled stock awards). Ενώ εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο για να καθορίσει τους καίριους Δείκτες Αποδοτικότητας, οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με όρους αγοράς (market condition) για κάθε κύκλο προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών.

»Στο πλαίσιο των ανωτέρω προγραμμάτων δωρεάν διάθεσης μετοχών, ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία προέβησαν σε αγορά ιδίων μετοχών βάσει των διατάξεων του άρθρου 49 του Ν.4548/2018. Συγκεκριμένα, η Μητρική Εταιρεία εντός του Φεβρουαρίου 2022 απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 706.238 ίδιες μετοχές, με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης 8,541 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,1849% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας».

Με λίγα λόγια, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι όχι μόνο έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, προκειμένου να διατεθούν στα στελέχη της, αλλά ήδη έχει σπαταλήσει από το ταμείο της 6.000.000 ευρώ για αγορά 706.000 μετοχών. Απομένουν, δηλαδή, ακόμα για αγορά τουλάχιστον 1.100.000 μετοχές, αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ.

Κι όμως η ΔΕΗ με την ανακοίνωσή της αρνείται ότι έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «λόγω ενεργειακής κρίσης». Δηλαδή, η ανακοίνωση της ΔΕΗ του Στάσση την περασμένη Παρασκευή θεωρεί απαράδεκτο να ενεργοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Παρά ταύτα, το έτσι κι αλλιώς προκλητικό πρόγραμμα, είτε με είτε χωρίς ενεργειακή κρίση, «τρέχει» κανονικά…

Με την κυβέρνηση να σιωπά, τη ΔΕΗ να λέει ψέματα και το Υπερταμείο να έχει δώσει όλες τις εγκρίσεις για την κατασπατάληση της δημόσιας περιουσίας, τη στιγμή που κόβεται το ρεύμα σε χιλιάδες σπίτια.

deh psemata

Το Δ.Σ. που πήρε την απόφαση

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος από 2/1/2022 έχει ληφθεί στο τελευταίο Δ.Σ. της ΔΕΗ για το περασμένο έτος, όπως αποκαλύψαμε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και συγκεκριμένα στις 21/12/2021. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στις 24/12/2021.

Το Δ.Σ., που αποφάσισε για την ενεργοποίηση του προγράμματος, συγκροτείται από τους: Στάσση Γεώργιο, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο, Παπαδημητρίου Πύρρο, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Δοξάκη Δέσποινα, σύμβουλο, Θεοδωρίδη Στέφανο, σύμβουλο, Καρακούση Γεώργιο, σύμβουλο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Καραλευθέρη Παντελή, σύμβουλο, Καρδαμάκη Στέφανο, σύμβουλο, Παναγιωτάκη Μιχαήλ, σύμβουλο, Πατεράκη Αλέξανδρο, σύμβουλο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε., Φωτόπουλο Νικόλαο, σύμβουλο, εκπρόσωπο των εργαζομένων, Ψυλλάκη Μαρία, σύμβουλο.

Οι 12 συναλλαγές που η ΔΕΗ αρνείται ότι έγιναν

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ ουσιαστικά επιχειρεί να διαψεύσει μια απόφαση που έχει εγκριθεί από τη Γ.Σ., έχει ενεργοποιηθεί από το Δ.Σ. της επιχείρησης κι έχει ήδη υλοποιηθεί κατά σχεδόν 40%, έχοντας κατασπαταληθεί εν μέσω ενεργειακής κρίσης 6.000.000 ευρώ. Και απομένουν για φάγωμα ακόμα 10.000.000 ευρώ…

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι μία από τις αρμόδιες Αρχές που έχουν πλέον τον λόγο, αφού με την ανακοίνωσή της η ΔΕΗ επιχειρεί -εκτός όλων των άλλων- να παραπλανήσει το επενδυτικό κοινό. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άλλωστε, δεν είναι άγνωστη στη ΔΕΗ. Την 1η Οκτωβρίου 2021 η επιτροπή προέβη σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις καταγγελίες χειραγώγησης των μετοχώνκι εσωτερικής πληροφόρησης εν όψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα, τονίζοντας ότι «εφόσον διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις, επιβάλλονται οι δέουσες από τη νομοθεσία κυρώσεις».

Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η Βασιλική Λαζαράκου. Με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, λόγω του σκανδάλου Folli Follie, η επιτροπή έχει πλέον τα νομικά «υπερόπλα» ώστε να απομακρύνει ακατάλληλες διοικήσεις, ορίζοντας προσωρινά Δ.Σ. στο Πρωτοδικείο. Αποκτά, δηλαδή, τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης, όπου διαπιστώνονται φαινόμενα σημαντικής δυσλειτουργίας εισηγμένων εταιριών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα διαστρέβλωσης και εμπαιγμού του θεσμικού πλαισίου για την ορθή λειτουργία των εισηγμένων εταιριών αυτό της Follie Follie και της διοίκησής της.

Ανεξάρτητα από την έρευνα περί χειραγώγησης κι εσωτερικής πληροφόρησης, όταν το blue chip του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η ΔΕΗ, ισχυρίζεται με ανακοίνωση που δημοσιεύεται σε όλα τα ΜΜΕ ότι δεν έχει προβεί σε χρηματιστηριακές συναλλαγές για αγορά ιδίων μετοχών, εμπαίζει το επενδυτικό κοινό. Και επιχειρεί να παραπλανήσει για τελεσθείσες πράξεις τόσο τους επενδυτές όσο και την κοινή γνώμη. Και όλα αυτά από μια εταιρία υψηλού δημόσιου συμφέροντος κι ενδιαφέροντος.

Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει ότι η ΔΕΗ έχει ήδη πραγματοποιήσει 12 συναλλαγές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντός του 2022, προκειμένου να αγοράσει αυτές τις 700.000 ίδιες μετοχές αντί 6.000.000 ευρώ. Η διοίκηση Στάσση, όμως, και τα μέλη του Δ.Σ. είναι καταφανέστατα σε σύγχυση όταν το αρνούνται με την ανακοίνωσή τους.

Με συνέπεια η αξιοπιστία της ΔΕΗ να αμφισβητείται όχι μόνο από την κοινή γνώμη, που αποτελεί το βασικό πελατολόγιο της επιχείρησης και σχεδόν το αποκλειστικό της έσοδο, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως, βέβαια, και από το επενδυτικό κοινό, που δεν θα ξέρει τι να υποθέσει με το σημερινό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου.

deh psemataa

Υπόλογο το Υπερταμείο – Καμία μετοχή στις τσέπες των μεγαλοστελεχών

Το Δημόσιο, αν και δεν έχει πλέον την πλειοψηφία του 51%, παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, η ΕΕΣΥΠ ή πιο γνωστή ως Υπερταμείο κατέχει το 34% των μετοχών.

Μέχρι την αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750.000.000 τον περασμένο Σεπτέμβριο, που διερευνά ο οικονομικός εισαγγελέας και που άφηνε εκτός το Δημόσιο, το Υπερταμείο είχε το 34% και το ΤΑΙΠΕΔ το 17%, με συνέπεια το Δημόσιο να κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το Υπερταμείο έχει βάσει νόμου ως αντικείμενο τη συγκέντρωση, ενιαία διαχείριση και διαφανήαξιοποίηση ενός σημαντικού μέρους των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου.

Με καταστατικό στόχο να εξασφαλίσει την καλύτερη και πιο χρηστή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Το ανώτατο όργανο του Υπερταμείου είναι η γενική συνέλευση του μοναδικού μετόχου, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον (εκάστοτε) υπουργό Οικονομικών. Πρόεδρος Δ.Σ. του Υπερταμείου διορίστηκε από τον Φεβρουάριο 2020 ο Κωνσταντίνος Δερδεμέζης και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης.

Το Υπερταμείο είναι αυτό που το 2019 εισηγήθηκε στη Γ.Σ. της ΔΕΗ τον κ. Στάσση για μάνατζερ, συν ακόμα πέντε μέλη για το Δ.Σ., μία ημέρα πριν από την έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της επιχείρησης. Συγκεκριμένα τους Τάσο Βλασσόπουλο, Στέφανο Θεοδωρίδη, Στέφανο Καρδαμάκη, Πύρρο Παπαδημητρίου και Αλέξανδρο Πατεράκη. Ο μόνος που δεν βρίσκεται σήμερα στο Δ.Σ. είναι ο κ. Βλασσόπουλος, που παραιτήθηκε το 2020.

Με ποια αξιοκρατικά κριτήρια το Υπερταμείο επέλεξε τον κ. Στάσση; Πώςτο Υπερταμείο ψήφισε στη Γ.Σ. του Ιουνίου 2021 υπέρ της πρωτοφανούς απόφασης των μπόνους 16.000.000 ευρώ; Μάλιστα μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, άρα με «δεμένη» πλειοψηφία 51%; Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι δεν υπήρχε ακόμα τότε η ενεργειακή κρίση, πόσες φορές το Δημόσιο έχει χρησιμοποιήσει τις μετοχές του για να ψηφίσει τέτοια μπόνους προς όφελος στελεχών εταιριών δημόσιου συμφέροντος και κοινής ωφελείας; Να θυμίσουμε ότι το Υπερταμείο υποστήριξε με κλειστά μάτια την ΑΜΚ του Σεπτεμβρίου, που αποτέλεσε την αιτία να χάσει το Δημόσιο το 51%, κάνοντας λόγο για «όραμα της διοίκησης της ΔΕΗ».

Έπειτα από την προκλητική ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών εν μέσω ενεργειακής κρίσης, το Υπερταμείο, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της επιχείρησης, υποχρεούται να κινήσει άμεσα διαδικασίες. Για να ακυρωθεί το προκλητικό μπόνους των 16.000.000 ευρώ, τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής. Και κυρίως οι 700.000 μετοχές που έχουν ήδη κακώς αγοραστεί από λεφτά της ΔΕΗ να διακρατηθούν από την επιχείρηση ή να επιστραφούν άμεσα από τα golden boys, προκειμένου να πωληθούν σε συμφέρουσα τιμή προς όφελος της επιχείρησης και μόνο.

Διαφορετικά το Υπερταμείο, αντί να προστατεύει τη δημόσια περιουσία, όπως επιβάλλει ο νόμος, δίνει πράσινο φως για το άνευ προηγουμένου πλιάτσικοστη ΔΕΗ, ψηφίζοντας μπόνους που προκαλούν το κοινό αίσθημα και που γεννούν σοβαρά ερωτηματικά.

Ακόμα και μια μετοχή να καταλήξει οποιαδήποτε στιγμή στις τσέπες των εκλεκτών της κυβέρνησης και του Στάσση θα είναι σκάνδαλο, υπό την έγκριση του Υπερταμείου, όταν κάθε μήνα χαρατσώνονται 5.000.000 νοικοκυριά με ρήτρες. Ο νομοθέτης και μόνο όρισε το πλαίσιο που μπορεί να κινείται το Υπερταμείο, όχι η κάθε αχόρταγη διοίκηση της ΔΕΗ που μοιράζει ανακοινώσεις με ψέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ