Η Αμερικανίδα πολιτικός, μέλος του Κογκρέσου, Κλόντια Τένι λέει ότι σκέφτεται να σχηματίσει συνασπισμό στο Καπιτώλιο για να εργαστεί για πιθανές κυρώσεις κατά της Βουλγαρίας, καθώς δεν αίρει το βέτο στις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.
Σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής», η Τένι εκτιμά ότι αρνούμενος τη μακεδονική ταυτότητα, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ράντεφ συμπεριφέρεται όπως ο Πούτιν και είναι ακατάλληλος για το αξίωμα, αλλά αμφιβάλει, επίσης, ότι υπάρχουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Βουλγαρία.
Η Τένι λέει ότι η επίσημη επιστολή που εστάλη από μια ομάδα μελών του Κογκρέσου στον Βούλγαρο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Τίχομιρ Στοϊτσεφ, δεν λειτούργησε και ότι ο σκοπός ενός τέτοιου συνασπισμού με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα ήταν να ενθαρρύνει τη Βουλγαρία να συμμετάσχουν σε διάλογο.
«Αν μπορούσαμε να βρούμε κάποιο είδος κυρώσεων που θα ήταν αποτελεσματικές για να τους φέρουμε στο τραπέζι ή κάτι που θα ενθάρρυνε μια λύση σε αυτή τη σύγκρουση και την αγενή συμπεριφορά, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθετικότητα και μελλοντικά προβλήματα σε αυτή την περιοχή», επεσήμανε η Τένι.
Εξέφρασε την ανησυχία της ότι αυτές οι συνομιλίες επισκιάζονται από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και ότι δεν είναι τόσο σοβαρές όσο θα μπορούσαν να είναι.
«Το βουλγαρικό ζήτημα εξακολουθεί να κρέμεται. Και προφανώς πρέπει να τους πιέσουμε να ξεκινήσουν διάλογο, να μιλήσουν και να ελαχιστοποιήσουν τις προσπάθειές τους να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση για την οποία πρέπει να βρούμε λύση. «Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια».
Ερωτηθείσα να σχολιάσει την επίσκεψη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Kiril Petkov στα εγκαίνια του βουλγαρικού συλλόγου «Βάντσο Μιχαίλοφ» στο Μοναστήρι είπε ότι είναι απογοητευμένη που βλέπει πώς η Βουλγαρία συνεχίζει να ενεργεί και είναι καιρός για πιο επιθετική δράση των ΗΠΑ από πλευράς διπλωματικής πίεσης επάνω τους και να τους φέρει στο τραπέζι.
«Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα το πάρουμε αυτό από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο για αυτή την περιοχή του κόσμου, η οποία νομίζω ότι είναι μια από τις πιο κρίσιμες περιοχές στον κόσμο. Ήταν πάντα μια πύλη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Και είναι πάντα πολύ, πολύ σημαντικό για εμάς ως χώρα να υποστηρίζουμε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή. Όπως γνωρίζετε, δεν είναι όλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και δεν είναι όλοι στην ΕΕ. «Έχουμε λοιπόν πολλή ιστορία και χρόνια αγώνα σε αυτή την περιοχή».
Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Βούλγαρου Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι πλαστοί, δηλαδή όπως λέει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ουκρανία είναι ένα φανταστικό κράτος, ο Τένι λέει:
«Δεν είδα αυτά τα σχόλια, αλλά μοιάζουν πολύ με τον Πούτιν. Ακούγεται σαν κάποιος που είναι δικτάτορας, ή που θέλει να είναι δικτάτορας, που θέλει να αποκτήσει εξουσία, όχι να παρέχει πραγματικά ηγεσία και να είναι πραγματικός ηγέτης για να προστατεύει και να προωθεί τα συμφέροντα των Βουλγάρων. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ανίκανος για δουλειά. Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι έχουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σε αυτή τη χώρα, όπως δεν έχουν στη Ρωσία, και είμαι βέβαιος ότι έχουν μια πολύ ισχυρή μηχανή προπαγάνδας που αποτρέπει τους ανθρώπους από το να μάθουν πραγματικά την αλήθεια. Είναι μέρος των προσπαθειών που θα μπορούσαν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ισχυρότερων διπλωματικών σχέσεων και ισχυρότερου διαλόγου για να δώσουν τους πόρους που χρειάζονται αυτές οι χώρες, ώστε να μπορέσουν να σταματήσουν την αποσταθεροποίηση και να δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία για ένα καλύτερο, πιο δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.
Ερωτηθείσα από τη VOA εάν η προσέγγιση των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια άλλαξε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εάν θεωρούν την ανάγκη για επείγουσα ένταξη στην ΕΕ λόγω κινδύνων για την ασφάλεια, είπε ότι πολλές χώρες βασίζονται στην υποστήριξη των ΗΠΑ ως βασικό σύμμαχο.
zurnal.mk
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος