«Τι εφιάλτη ζω μαμά» ήταν τα πρώτα λόγια της 8χρονης μόλις αντιλήφθηκε ότι ακρωτηριάστηκε το δάχτυλό της. Όπως περιγράφει ο πατέρας του κοριτσιού, Δημήτρης Χατζηαθανασίου, έφτασε στην παιδική χαρά μόλις πληροφορήθηκε από την μητέρα του παιδιού τι έχει συμβεί και τότε αντίκρυσε το παιδί του να αιμορραγεί ακατάσχετα και να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.
«Όταν έφτασα γίνονταν ένας χαμός από κόσμο, έβλεπα παντού πρόσωπα τρομαγμένα και το παιδάκι να τσιρίζει», αναφέρει, σημειώνοντας ότι προσπαθούσε να καταλάβει τι έχει συμβεί και ότι ήξερε πως ο χρόνος ήταν πολύτιμος.
«Το παιδί έλεγε στη μητέρα του “τι εφιάλτη ζω μαμά”, κατάλαβε τι έγινε και ρωτούσε συνέχεια τι θα γίνει με το δαχτυλάκι του», συμπληρώνει ο πατέρας της 8χρονης.
Όπως είπε, το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εισήχθη στο χειρουργείο το οποίο κράτησε από τις 11.45 μέχρι τις 5.30 το πρωί, με τους γιατρούς να προχωρούν σε συγκόλληση του δαχτύλου. Καθοριστική ήταν και η βοήθεια ενός γιατρού, που βρέθηκε στο σημείο και επενέβη προσπαθώντας όπως μπορούσε να δέσει το τραύμα.
Ο κ. Χατζηαθανασίου επεσήμανε ότι επικοινώνησε μαζί του τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λεκάκης, οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους.
Πώς έγινε το ατύχημα
Σύμφωνα με όσα είπε ο πατέρας του κοριτσιού αλλά και από την εικόνα που παρουσιάζει η τσουλήθρα η οποία είναι μέρος μιας παιδικής κατασκευής, η λαμαρίνα της βάσης είναι αποκολλημένη από το πλαϊνό τοίχωμα σχηματίζοντας ένα κενό. Όπως κατέβαινε το κοριτσάκι, το δάχτυλο του μπήκε στο κενό, έκλεισε η λαμαρίνα και το δάχτυλο πετάχτηκε στον αέρα, με το αίμα να ξεπηδά σαν συντριβάνι.
«Η μεταφορά του δαχτύλου έγινε με τον σωστό τρόπο και παρόλο που ήταν μια δύσκολη εφημερία, με πολλά χειρουργεία, κατάφερε το παιδί να μπει στον σωστό χειρουργικό χρόνο και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε» είπε από την πλευρά του, ο πλαστικός χειρουργός – επιμελητής Α’ στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μανώλης Αντωνίου. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι γιατροί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το τμήμα του δαχτύλου που είχε κοπεί, καθώς μεταφέρθηκε με τον τρόπο που προβλέπεται, μέσα σε πάγο, και η επανασυγκόλληση ξεκίνησε σε λιγότερο από έξι ώρες από τη στιγμή που έγινε το ατύχημα.
Παράλληλα, η Ευτέρπη Δεμίρη, καθηγήτρια πλαστικής χειρουργικής και Διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Παπαγεωργίου, τόνισε: «η επέμβαση έγινε με όλους του κανόνες της επανασυγκόλλησης, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Επειδή, όμως, πρόκειται για μια νεαρή ασθενή τα αγγεία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ μικρά και πάντα ο μηχανισμός της κάκωσης επηρεάζει την έκβαση της επέμβασης. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ καλά και πολύ αισιόδοξα, το δαχτυλάκι έχει επαναγγεωθεί σωστά, έχει επαναφυτευτεί σωστά, είναι ζωντανό, “ματώνει” όπως λέμε στη γλώσσα μας. Εν τούτης, πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα 24ωρα, είναι αρκετά κρίσιμα, για να καταλήξουμε και να πούμε ότι η έκβαση θα είναι τελικά θετική. Το παιδάκι είναι σε καλή κατάσταση, είναι ήρεμο, είναι καλά και δέχεται την φροντίδα που πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις».