«Η ουσία χορηγήθηκε πριν το χρόνο της ανακοπής»
Τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας σχολίασαν σε τηλεοπτική εκπομπή, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης και η αναισθησιολόγος, Μαρία Μπούσουλα.
«Η κεταμίνη χρησιμοποιείται τόσο στο χώρο του χειρουργείου όταν χρειάζεται, όσο και στη ΜΕΘ. Χρησιμοποιείται είτε για να καταστείλει έναν ασθενή για να διασωληνωθεί, είτε για να κρατήσουμε σε καταστολή έναν ασθενή, σε δόσεις που διατηρούν τις ζωτικές του λειτουργίες. Είναι ένα φάρμακο στη φαρέτρα αναισθησιολόγων και εντατικολόγων», ανέφερε αρχικά η κ. Μπούσουλα.
Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως τα φάρμακα που χορηγούνται στον ασθενή καταγράφονται με απόλυτη λεπτομέρεια. «Ένα φάρμακο που χορηγείται 15 ημέρες πριν, μεταβολίζεται. Δε γίνεται να πήρε κάποιος πριν ένα μήνα ένα φάρμακο και να μην το έχει μεταβολήσει ακόμα», συμπλήρωσε.
Στην συνέχεια η αναισθησιολόγος δήλωσε πως στην ενδοφλέβια χορήγηση της κεταμίνης, η δοσολογία είναι 1-2 ml ανά χιλιόγραμμο βάρους. «Στη Τζωρτζίνα μιλάμε για μια τεράστια δόση που χορηγήθηκε στο παιδί. Ακόμα και όσοι τη χορηγούμε όταν χρειάζεται, είμαστε σε εγρήγορση για τις παρενέργειές της, και την υποξαιμία. Όσο αυξάνονται οι δόσεις κεταμίνης, αυξάνεται και η πιθανότητα να προκαλέσεις αναπνευστική καταστολή», εξήγησε η κ. Μπούσουλα.
«Οι παρενέργειες παρουσιάζονται σε χρόνια χορήγηση της κεταμίνης. Ο κάθε οργανισμός που θα λάβει το φάρμακο αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Μία ομάδα ανακοπής όταν καλείται να αντιμετωπίσει έναν ασθενή είναι μια εξειδικευμένη ομάδα με διακριτούς ρόλους. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτή η ομάδα λειτουργεί υπό συνθήκες πίεσης. Το να χορηγηθεί κάτι από ατύχημα είναι πολύ σπάνιο, έως μηδενικό. Ακόμα και να έγινε χορήγηση από ατύχημα, η υπολογιζόμενη δόση για να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα στις τοξικολογικές, είναι πάρα πολλές αμπούλες. Η γνώμη μου είναι ότι από ατυχηματική χορήγηση δεν μπορεί να προέκυψε αυτό το θέμα», τόνισε η ίδια.
«Η ουσία χορηγήθηκε πριν το χρόνο της ανακοπής»
Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης εξήγησε πως η ουσία που βρέθηκε στη Τζωρτζίνα είτε προέρχεται από κτηνιατρικής χρήσης φάρμακα, είτε από παρεμπόριο, είτε από την ιατρική, είναι η ίδια δραστική ουσία.
«Η δραστική ουσία βρέθηκε και στα ούρα του παιδιού. Η ουσία χορηγήθηκε πριν το χρόνο της ανακοπής. Ο μεταβολισμός, όσο έγινε, δείχνει ότι η χορήγηση προηγήθηκε προ του χρόνου της καρδιακής ανακοπής», κατέληξε ο κ. Τσαντίρης.