Όπως αναφέρει τούρκικο δημοσίευμα, στο έγγραφο που ετοιμάστηκε για τη διεξαγωγή της άσκησης Tiger Meet, που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα, υπάρχουν στοιχεία που στοχεύουν την Τουρκία και γίνεται εκμετάλλευση των διαφωνιών των δύο χωρών.
Σύμφωνα με αυτό η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αποχώρησε από την άσκηση αφού οι επίμονες απαιτήσεις της Τουρκίας για αλλαγή του τεχνικού κανονισμού που περιέχει στοιχεία κατά του διεθνούς δικαίου δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα.
Η άσκηση με την ονομασία «Tiger Meet» πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα προκειμένου να αναδειχθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των στόλων των χωρών που συμμετέχουν, των οποίων το κάλεσμα είναι Tiger (Τίγρης).
Η άσκηση, που φιλοξενήθηκε από την Τουρκία το 2005 και το 2015, προγραμματίζεται να φιλοξενήσει η Ελλάδα μεταξύ 9 και 20 Μαΐου φέτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από (τουρκικές) πηγές ασφαλείας, προγραμματίζεται στην άσκηση να συμμετάσχουν συμμαχικές χώρες.
Έτσι, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα, η οποία ετοίμασε το φετινό κείμενο του τεχνικού κανονισμού που συνέταξε ως χώρα υποδοχής για την εκτέλεση δραστηριοτήτων πριν από κάθε άσκηση, έκανε προσθήκες στο εν λόγω έγγραφο με μια προσέγγιση που στοχεύει την Τουρκία και εκμεταλλεύεται τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε δράση κατά αυτών των σκόπιμων προσθηκών και ζήτησε να αλλάξει ο τεχνικός κανονισμός που περιέχει παραγράφους αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Οι επίμονες απαιτήσεις της Τουρκίας δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα.
Αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει στην άσκηση με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα χειραγωγούσε τη δραστηριότητα Tiger Meet σύμφωνα με τα πολιτικά της συμφέροντα.
Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση που ελήφθη στις 22 Απριλίου να μην συμμετάσχουν τα στοιχεία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση εστάλη για να διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές.
Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι παρά τις προσπάθειες και τις συμφιλιωτικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα δεν μπορούσε να ανεχθεί ούτε τη συμμετοχή της γείτονος σε άσκηση.
Οι πηγές πρόσθεσαν ότι με αυτή τη στάση της, η Ελλάδα, απομάκρυνε την άσκηση από τον σκοπό της φιλίας και της διαλειτουργικότητας, επίσης, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την άσκηση ενάντια στα δικαιώματα, τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.
t24.com.tr
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος