Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης – Ιδρυτικό Μέλος ΔΑΚΕ/ Ιδ. Τομέα Πτολεμαΐδα
29-4-2022
Το 14ο Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2022 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα, χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών. Αποκλείστηκαν καταστατικά οι συνδικαλιστές, μετά από ουσιαστική συμμετοχή δεκαετιών! Συμμετοχή με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, που προηγούμενα Συνέδρια (επί Κώστα Καραμανλή) έκαναν αποδεκτές.
Σύμφωνα με το ieidiseis.gr τις τελευταίες ημέρες γινόταν συζητήσεις να συμμετέχουν έστω οι επικεφαλής των δευτεροβάθμιων οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και κατατέθηκε πρόταση να επανέλθει η πρόβλεψη για τη συμμετοχή 101 συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και 101 στελεχών της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα. Κάτι τέτοιο όμως απορρίφθηκε (από ψηλά για την ώρα) και καταστατικό δικαίωμα συμμετοχής έχει μόνο ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΕ συν. Νίκος Κιουτσιούκης.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ, προέτρεψε τη δημιουργία της ΔΑΚΕ παρά τις αντιρρήσεις ισχυρών οικονομικών παραγόντων όπως ο ίδιος ομολόγησε το 1986, προσθέτοντας: «Αν δεν έχομε συνδικαλιστική παράταξη δεν πρόκειται ποτέ να πάρωμεν την κυβέρνηση». Την ίδια δεκαετία ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού δήλωνε πως είναι περήφανος για την φοιτητικής μας παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ από την εσχατιά που την παρέλαβαν με τον ευπατρίδη αείμνηστο πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Αβέρωφ, οδηγώντας την στην κορυφή!
Πολλοί θα βιαστούν να πούνε: «Άλλες εποχές τότε». Για να δούμε όμως:
Ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφοίτησε το 1995 από το Χάρβαρντ. Ο συνδικαλισμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ εθεωρείτο επαναστατική έως κουμμουνιστική πρακτική. Μάλιστα με δικαστική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (National Labor Relations Board, NLRB) το 2004 έβαλε ταφόπλακα στην ίδρυση σωματείων από εργαζόμενους στην έρευνα (φοιτητές, διδακτορικούς, κ.τλ.), αφού χαρακτήριζε τους εργαζόμενους ως φοιτητές, χωρίς δικαίωμα στην εκπροσώπηση και διαπραγμάτευση των συμβολαίων τους, πηγαίνοντας τον πολύχρονο αγώνα τους, πολλά βήματα πίσω.
Το 2014 οι διδακτορικοί εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ ανέτρεψαν την ντροπιαστική δικαστική απόφαση του NLRB του 2004. Η νίκη αυτή επέτρεψε να ιδρυθούν πολλά σωματεία διαφόρων ειδικοτήτων σε πρωτοκλασάτα πανεπιστήμια, όπως Stanford, Duke, Cornel, Yale και το Harvard δίνοντας σειρά και στο MIT.
Όλα αυτά στην Αμερική, στη χώρα αναφοράς της πρώτης μεγάλης απεργίας με νεκρούς απεργούς στο Σικάγο τον Μάιο 1886. Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που ο αγώνας για ίδρυση επαγγελματικών σωματείων μεταπτυχιακών, διδακτορικών, ερευνητών κ.α. ξεκίνησε δυναμικά από το δημόσιο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον στη Μινεσότα το 1969.
Οι μεταγενέστεροι συμφοιτητές σας κ Κυριάκο Μητσοτάκη, με το σωματείο του Χάρβαρντ (Harvard Union of Graduate Students) μετά από πολύμηνη απεργιακή μάχη (το 2020), στην οποία επέλεξαν όχι μόνο πορείες, αλλά τη γενική αναταραχή, με ντουντούκες, παρεμπόδιση
μαθημάτων, χτυπήματα κατά την διάρκεια τελετών, συνεδρίων, ομιλιών, με τους φοιτητές να δείχνουν απόλυτη αλληλεγγύη και τελικό αποτέλεσμα απίστευτα ανατρεπτικό! Στη διαπραγμάτευση με την διοίκηση του Χάρβαρντ κατάφεραν να κερδίσουν αυξήσεις μισθών καθολικά 5% τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, καλύτερη ασφάλιση υγείας, μέτρα για παρενοχλήσεις, διακρίσεις, εκφοβισμούς, αντίποινα (συμβαίνουν και στο Χάρβαρντ) από τους καθηγητές.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κι εσύ αγαπητέ Κυριάκο θα συμμετείχες ως φοιτητής στους απεργιακούς αγώνες του σωματείου σου το 2020 στο Χάρβαρντ. Ακόμα κι αν για κάποιους λόγους απουσίαζες, ένα «φιλικό χέρι» θα σε έσπρωχνε εκεί και μια τουλάχιστον φωτογραφία σου, με πανό στην εμπροσθοφυλακή της απεργιακής πορείας, θα κοσμούσε το πολιτικός σου άλμπουμ.
Οι ΝεοΔημοκράτες έμαθαν πλέον να συμμετέχουν σε εργατικούς, κοινωνικούς, λαϊκούς, εθνικούς αγώνες και κανείς την αγωνιστικότητα αυτή δεν μπορεί και ούτε πρέπει να τους την αμφισβητήσει.
Η συμμετοχή πολλών κοινωνικών εταίρων σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως θέλει να λέγεται η ΝΔ είναι απαραίτητο συστατικό δημοκρατικής λειτουργίας. Ιδού λοιπόν η Ρόδος Κυριάκο (το14ο Συνέδριο ΝΔ) – ιδού και το πήδημα (κάλεσμα Συνδικαλιστών) ….