Μεγάλες αναταραχές και ανακατατάξεις φαίνεται ότι λαμβάνουν χώρα στους σκληρούς της νύχτας, μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του 53χρονου Γιάννη Σκαφτούρου, την ώρα μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του, ανήμερα της Δευτέρας του Πάσχα και ενώ γλεντούσε στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια.
Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι πρόκειται για ένα αδίστακτο «χτύπημα», ένα σκληρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους δράστες να «γαζώνουν» με καλάσνικοφ τον «Θείο Τζο» -όπλο το οποίο χρησιμοποιείται πλέον στα συμβόλαια θανάτου- την ώρα που βρισκόταν περιτριγυρισμένος από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Αυτό και μόνο το γεγονός προκάλεσε ερωτηματικά, με κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν λόγο για «μήνυμα» με πολλούς παραλήπτες.
Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, ο Σκαφτούρος εκείνη τη μέρα ήταν «γυμνός», με τους άνδρες της που απαρτίζουν την φρουρά του να απουσιάζουν από το πλευρό του. Ο 53χρονος ο οποίος ήταν ένα από τα «βαριά» ονόματα της ελληνικής νύχτας κυκλοφορούσε πάντα με δυνατούς και έμπειρους σωματοφύλακες που ήταν η σκιά του. Την Δευτέρα του Πάσχα όμως, ο «Θείος Τζο» διασκέδαζε με φίλους και συγγενείς -παρέα περίπου 10 ατόμων- χωρίς του σωματοφύλακές του.
Αυτή την πληροφορία φαίνεται ότι γνώριζαν οι εκτελεστές του, είτε επειδή είχαν κάποια πηγή από την οποία πληροφορήθηκαν ότι ο 53χρονος θα ήταν μόνος του, είτε επειδή παρακολουθούσαν στενά κάθε του κίνηση και διαπίστωσαν ότι αυτή ήταν η «ευκαιρία» να τον βγάλουν από τη μέση. Άλλωστε, πηγές αναφέρουν, ότι εάν οι άνδρες του βρίσκονταν μαζί του, τότε δεν υπήρχε περίπτωση οι εκτελεστές να φύγουν από το σημείο αλώβητοί, αντιθέτως θα ακολουθούσε «μακελειό». Αυτός λοιπόν ήταν πιθανότατα ο λόγος που οι δράστες επέλεξαν να «χτυπήσουν» τον δυνατό της Greek Mafia στο εξοχικό του στα ∆ερβενοχώρια και όχι σε κάποια περιοχή της Αθήνας.
Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πρόκειται για «μισθωμένους» εκτελεστές που έχουν πραγματοποιήσει και άλλες τέτοιες επιθέσεις. Η έρευνα των αρχών επικεντρώνονται στον τρόπο διαφυγής τους, ενώ εκτιμάται ότι οι δύο από τους τέσσερις κινήθηκαν με τα πόδια, εφόσον εγκατέλειψαν την μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν. Όπως εκτιμούν, κάτι τους έβγαλε εκτός του σχεδίου τους, ωστόσο κατάφεραν να γίνουν καπνός, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για έμπειρους και οργανωμένους εκτελεστές.
Όσο για το ποιοι ήταν αυτοί που παρήγγειλαν το συμβόλαιο θανάτου, ο ταξίαρχος έν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, Θανάσης Κατερινόπουλος εκτιμά ότι η εντολή δόθηκε είτε από αντίπαλη ομάδα μέσα από τις φυλακές, είτε ακόμα και από άτομα που ανήκουν στην ίδια ομάδα και είχαν στόχο να πάρουν την θέση του: «Η μία εκδοχή είναι να δόθηκε μέσα από τη φυλακή, από αντίπαλη ομάδα που θέλει να κυριαρχήσει στον χώρο που δραστηριοποιούταν και αυτός. Η άλλη εκδοχή είναι να έχει δοθεί από την ίδια του την ομάδα. Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν τα ηνία της ομάδας και θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι την ομάδα ή να δημιουργήσουν νέα». Όπως εκτίμησε, εάν οι δράστες είναι από άλλη ομάδα, η δολοφονία του «θα μπορούσε να είναι και μήνυμα σε άλλους ανθρώπους», δήλωσε μιλώντας στο Star.
Ο 53χρονος μετά την αποφυλάκισή του 2019, όταν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων «έσπασε» τα δις ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα για την απαγωγή Παναγόπουλου και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη έξι ετών μόνο για το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, είχε στραφεί σε νόμιμες δραστηριότητες, ωστόσο το κίνητρο των δραστών εκτιμάται ότι προκύπτει από παρελθοντικές του εκκρεμότητες. Ο ίδιος γνώριζε ότι είναι στόχος και γι’αυτό φρόντιζε να λαμβάνει πολύ αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας. Οι αστυνομικοί αναζητούν απαντήσεις για το κίνητρο από το παρελθόν του.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 12.00 χθες το μεσημέρι στα Σκούρτα Βοιωτίας, όταν δύο με τρεις μηχανές με τουλάχιστον τέσσερις δράστες πέρασαν και τους «γάζωσαν» με καλάσνικοφ. Από την επίθεση τραυματίστηκαν η 22χρονη κόρη του και ο 45χρονος συμπέθερός του.
Κατά μία δεύτερη εκδοχή, οι εκτελεστές άφησαν μηχανή μεγάλου κυβισμού σε στενό, σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι του θύματος. Φορώντας κουκούλες έφτασαν στην αυλή και άρχισαν να πυροβολούν. Οπως λέγεται, το θύμα άρπαξε το όπλο του και ανταπέδωσε τα πυρά των δραστών, αλλά έπεσε νεκρός. Κάτοικοι δήλωσαν ότι την ώρα του εγκλήματος και άλλες μηχανές είχαν περικυκλώσει το χωριό. Αμέσως μετά την εκτέλεση οι δράστες εξαφανίστηκαν, ενώ σηκώθηκε ακόμα και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό τους, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Μετά τη δολοφονία, η άλλη κόρη του Γιάννη Σκαφτούρου, η Κατερίνα ανέβασε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας να μην ενοχλούν την οικογένειά της αυτές τις τραγικές στιγμές.
«Είμαι καλά, η αδερφή μου είναι αυτή που χτύπησε. Όλα είναι αλήθεια. Μην μας ενοχλείτε. Ευχαριστούμε» λέει στο βίντεο που δημοσίευσε η κόρη του.
Ο «θείος Τζο», όπως ήταν το παρατσούκλι του, είχε απασχολήσει κατ’ επανάληψη την Αστυνομία από την δεκαετία του 1990, με το όνομά του να… φιγουράρει σε σοβαρές υποθέσεις, όπως ανθρωποκτονίες και εκβιασμούς, ενώ τελευταία φορά είχε απασχολήσει τις Αρχές τον Φεβρουάριο του 2020, για οπλοκατοχή, σε τυχαίο έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ στη Γλυφάδα.
Ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε εξελιχθεί σε «δυνατό χαρτί» στον υπόκοσμο πριν από 20 χρόνια. Η πρώτη εμπλοκή του ήταν στην ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 2002 για το λεγόμενο «Συνδικάτο του εγκλήματος», που αφορούσε συμμορία εκβιαστών, λαθρεμπόριο πετρελαίων και τσιγάρων, με αρχηγό τον Βασίλη Στεφανάκο, με τον οποίο είχαν κάνει μαζί φυλακή στις Φυλακές Λάρισας.
Εμφανιζόταν ως τρίτος τη τάξει και εθεωρείτο «ταμίας» στο «Συνδικάτο του εγκλήματος». Ηταν από τους «πρωταγωνιστές» της λεγόμενης «Greek Mafia» και «δεξί χέρι» του Βασίλη Στεφανάκου, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018 και αυτός, έπειτα από «συμβόλαιο θανάτου».
Επίσης, υπήρξε συνεργάτης του Παναγιώτη Βλαστού, μαζί με τον οποίο είχε κατηγορηθεί για απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος φέρεται ότι συμμετείχαν έως το 2009 στην Greek Mafia σε σειρά εγκληματικών ενεργειών, όπως εκβιασμούς, απειλές, «προστασίες» σε νυχτερινά κέντρα, έχοντας ως «βιτρίνα» μια επιχείρηση με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στο Χαϊδάρι. Η οργάνωσή τους είχε δομή, ιεραρχία και εταιρίες. Είχε συνεργάτες εργολάβους, επιχειρηματίες, αστυνομικούς, διευθυντές φυλακών, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους, γιατρούς και ενδεχομένως σχέσεις ακόμα και με πολιτικά πρόσωπα, όπως θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς από κάποιες από τις υποκλαπείσες από την ΕΥΠ συνομιλίες μελών του κυκλώματος.
Το όνομα του Σκαφτούρου είχε εμπλακεί και στην πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Ομως, είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς. Είχε πέσει στα χέρια των αστυνομικών έπειτα από καταδίωξη τον Αύγουστο του 2007 στον Ασπρόπυργο. Ηταν η δεύτερη και «φαρμακερή» δολοφονική επίθεση που δέχτηκε. Τον Ιούνιο του 2018 είχε δεχτεί επίθεση με μαχαίρι στο αρχιφυλακείο των Φυλακών Κορυδαλλού από έναν Αλβανό συγκρατούμενό του, που όρμησε πάνω του τραυματίζοντάς τον στο πόδι.