Καταρρέουμε σε όλα τα επίπεδα: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα σε ψηφιακές απειλές!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους κινδύνους που συνδέονται με το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, μόλις μία θέση πίσω από την Ουκρανία, βρίσκεται η Ελλάδα

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους κινδύνους που συνδέονται με το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, μόλις μία θέση πίσω από την Ουκρανία, βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του KSN (Kaspersky Security Network) τα οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), σχεδόν ένας στους δύο (44,4%) Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου ήρθε αντιμέτωπος με κάποια μορφή διαδικτυακής απειλής την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, κάθε φορά που οι χρήστες συνδέονται στο Διαδίκτυο είναι πιθανό να εκθέτουν τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον υπολογιστή τους σε ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα. Αυτά μπορούν να διεισδύσουν στον υπολογιστή ενώ ο χρήστης κατεβάζει δωρεάν λογισμικό ή περιηγείται σε ιστοτόπους που έχουν παραβιαστεί από εγκληματίες ή ορισμένα network worms. Τα τελευταία μπορούν να διεισδύσουν στον υπολογιστή μόλις αυτός συνδεθεί στο Διαδίκτυο, ακόμη και πριν ο χρήστης ανοίξει μια ιστοσελίδα ή κατεβάσει ένα αρχείο.

Αυτές οι κακόβουλες επιθέσεις, που συμβαίνουν μέσω προγραμμάτων περιήγησης, ονομάζονται διαδικτυακές απειλές. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να διεισδύσουν σε συστήματα. Οπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, μία από τις πιο συνηθισμένες είναι η εκμετάλλευση ευπαθειών σε προγράμματα περιήγησης και στα plugin τους (drive-by download). Η «μόλυνση» σε αυτή τη μορφή επίθεσης λαμβάνει χώρα κατά την επίσκεψη σε «μολυσμένο» ιστότοπο, χωρίς καμία παρέμβαση από τον χρήστη και εν αγνοία του.

Μια άλλη συχνή μέθοδος είναι η κοινωνική μηχανική. Αυτές οι επιθέσεις απαιτούν τη συμμετοχή του χρήστη: ο χρήστης, δηλαδή, πρέπει να κατεβάσει ένα κακόβουλο αρχείο στον υπολογιστή του. Αυτό συμβαίνει όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κάνουν το θύμα να πιστέψει ότι κατεβάζει ένα νόμιμο πρόγραμμα. Oι χρήστες θα πρέπει να προχωρούν, μεταξύ άλλων, σε σάρωση των λήψεών τους για κακόβουλο λογισμικό. kathimerini.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ