Η ιστορία μίας φωτογραφίας.
Ακολουθεί thread για την γνωστή φωτογραφία που όλοι ψάχνουν ποιά είναι η αυθεντική της εκδοχή. Δεν θα κάνω πολιτικό σχόλιο, θα ασχοληθώ μόνο με την φωτογραφία. (@steliossmar)
Πολύτιμος βοηθός μας σε αυτό το ταξίδι έρευνας είναι ο φίλος μας ο Όλεγκ.
Ο Όλεγκ είναι ο πρώτος που δημοσίευσε την φωτογραφία στο προφίλ του στο VK στις 18 Νοεμβρίου 2014 και είναι αυτός που κρατάει τις 2 σημαίες (link προφίλ vk.com/oleg_penya)
Στην συνέχεια ο Όλεγκ, έσβησε την φωτογραφία γιατί παρότι Ναζί, του έκοψε οτι έκανε μαλακία (είπες δεν θα κάνεις πολιτικό σχόλιο). Για καλή μας τύχη όμως το web archive είχε προλάβει να περάσει στις 27 Νοέμβρη. (link web.archive.org/web/2014112723…)
Οκ θα πει κάποιος, πως ξέρουμε οτι είναι Αζόφ, ναζί, πραγματική κτλ. Μπορεί να την βρήκε και να την πόσταρε. Πάμε να δούμε. Αρχικά ο φίλος μας ο Όλεγκ είναι ναζίσταρος του κερατά και δεν το κρύβει.
Ταυτόχρονα ήταν στους Αζόφ το 2014 και επίσης δεν το κρύβει.
Πάμε όμως να ανακαλύψουμε μερικά στοιχεία ακόμα της φωτογραφίας. Όπως μας βοηθάει να καταλάβουμε ο φίλος μας, η φωτογραφία είναι τραβηγμένη έξω απο κτήριο που χρησιμοποιούσαν οι Αζοφ.
Επίσης ο Όλεγκ (που θα έχει ήδη λόξιγκα αν ζει ακόμα) καμαρώνει δίπλα σε ένα Ουκρανικό Kraz Cobra με το σήμα του Αζόφ. Μικρή λεπτομέρεια, δίπλα βρίσκεται το φορτηγό που εμφανίζεται και στην αρχική μας φωτογραφία όπως φανερώνει το σκίσιμο στην τέντα.
Επόμενη φωτογραφία, το τρελό παρεάκι παίζει με ένα κάπως περίεργα βαμμένο όχημα. Που να το έχουμε ξαναδεί; Μα φυσικά στην αρχική μας φωτογραφία.
Ακόμα ο Όλεγκ όπως βλέπουμε στο προφίλ του, συνηθίζει να σβήνει τα πρόσωπα των συμμαχητών του, μάλλον για λόγους ασφαλείας, όπως έχει κάνει και στην φωτογραφία με τις σημαίες που ανέβασε.
Μέχρι εδώ έχουμε διαπιστώσει ποιος ανέβασε την φωτογραφία, ότι είναι Αζόφ, ναζί, έχει ανεβάσει κι άλλες φωτογραφίες με τα ίδια άτομα, ίδια οχήματα, στον ίδιο χώρο. Θα πρέπει να έχουμε ήδη καταλήξει σε συμπέρασμα, πάμε όμως να δούμε και κάποια ακόμα ζητήματα.
Σαν απόδειξη πως είναι πλαστή, έχει κυκλοφορήσει μια φωτογραφία όπου στην θέση της σημαίας του Αζόφ, βρίσκεται μια σημαία της Novorossiya
Αρχικά το οτι μεταξύ των δύο, έχουμε μόνο την μια σε υψηλή ανάλυση, μας υποψιάζει για το ποια από τις δύο είναι η αυθεντική. Αλλά ας πούμε ότι αυτός που την δημοσίευσε έχει την original και δεν την δημοσιεύει για κάποιο λόγο.
Εύκολα μπορούμε να δούμε οτι στο φωτοσοπάρισμα ξέχασαν να σβήσουν τις ουκρανικές σημαίες και το σήμα του Αζοφ από 2 στρατιώτες καθώς και το σήμα του Αζόφ που φαίνεται λίγο στο φορτηγό πίσω από τον φίλο μας που σηκώνει το χέρι για να χαιρετήσει αρχαιοελληνικά
Πάμε τώρα στην σημαία. Το ότι έχουμε μόνο μια εικόνα πολύ χαμηλής ανάλυσης δεν βοηθάει καθώς αυξάνει το ρίσκο οπτικές διαφορές να οφείλονται στο μέγεθος ή την συμπίεση, ας δούμε όμως κάποιες τέτοιες.
Αρχικά βλέπουμε πως στον στρατιώτη μπροστά από τη σημαία, στην εκδοχή της αυτονομιστικής σημαίας χάνεται μέρος του κράνους και του γιακά. Μπορεί να οφείλεται σε κακό κροπάρισμα ή σε υπερβολική συμπίεση.
Στην συνέχεια παρατηρούμε πως η σημαία μπαίνει αφύσικα μπροστά από την ναζιστική σημαία σε σχέση με την εκδοχή της αζοφικής. Και πάλι μπορεί να οφείλεται σε κακό κροπάρισμα ή σε υπερβολική συμπίεση.
Τρίτο σημείο που είναι εμφανές αλλά δεν βγάζει νόημα ύπαρξης είναι μια γραμμή στη μέση της σημαίας και μια αλλαγή τόνου.
Αν αρχίσουμε να εναλλάσσουμε τις 2 εικόνες μεταξύ τους, θα διαπιστώσουμε οτι αυτή η γραμμή και η αλλαγή τόνου συμπίπτει με την αλλαγή μπλε κίτρινου της ουκρανικής/αζοφικής σημαίας.
Με την γρήγορη εναλλαγή παρατηρούμε πως δεν είναι μόνο η αλλαγή κίτρινο μπλε εμφανής, αλλά ακόμα και οι τσακίσεις που υπάρχουν στην αζοφική έχουν μεταφερθεί και στην αυτονομιστική σημαία. Ταυτόχρονα στο κάτω μέρος φαίνεται να έχει ξεφύγει λίγο κίτρινο από πριν.
Με την γρήγορη εναλλαγή παρατηρούμε πως δεν είναι μόνο η αλλαγή κίτρινο μπλε εμφανής, αλλά ακόμα και οι τσακίσεις που υπάρχουν στην αζοφική έχουν μεταφερθεί και στην αυτονομιστική σημαία. Ταυτόχρονα στο κάτω μέρος φαίνεται να έχει ξεφύγει λίγο κίτρινο από πριν.
20/n
— estélios (@SteliosSmar) April 13, 2022
Συμπέρασμα, από την εξέταση των φωτογραφιών το άτομο που ανέβασε τη φωτογραφία έχει ανεβάσει κι άλλες στις οποίες εμφανίζεται στο ίδιο σημείο με τα ίδια άτομα κάτι το οποίο κάνει εξαιρετικά απίθανη την περίπτωση να ανέβασε μια πλαστή φωτογραφία με τον ίδιο μέσα.
Ακόμα όμως και αν η φωτογραφία που ανέβασε ο ίδιος ήταν πειραγμένη, η φωτογραφία με την σημαία των αυτονομιστών φαίνεται να είναι πλαστή και η σημαία να έχει μπει σε δεύτερο χρόνο πάνω από την σημαία του τάγματος Αζόφ.
Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε τον φίλο μας τον Όλεγκ για τις φωτογραφίες που ανέβασε και που συνεχίζει να ανεβάζει. Καθώς έχει να ανεβάσει από τις 15/3 ευχόμαστε να είναι σ̶τ̶ο̶ν̶ ̶π̶ά̶τ̶ο̶ ̶τ̶ο̶υ̶ ̶π̶η̶γ̶ καλά και να πάψει να είναι Ναζί.
ΥΓ:
Το προφίλ το βρήκα από εδώ.
ukraineatwar.blogspot.com/2014/11/nazis-…
Τις φωτογραφίες τις επεξεργάστηκα εγώ.
Το αρχείο της πρώτης φωτογραφίας στο VK βρίσκεται εδώ (η δημοσίευση κατέβηκε, το αρχείο της φωτογραφίας είναι ακόμα προσβάσιμο) pp.userapi.com/c624319/v62431…
Bonus.
Μπράβο στα παιδιά που αν και ναζί στηρίζουν την ΛΟΑΤ κοινότητα.
(aka μην πιστεύετε ότι βλέπετε)
Η ιστορία μίας φωτογραφίας.
Ακολουθεί thread για την γνωστή φωτογραφία που όλοι ψάχνουν ποιά είναι η αυθεντική της εκδοχή. Δεν θα κάνω πολιτικό σχόλιο, θα ασχοληθώ μόνο με την φωτογραφία.1/n pic.twitter.com/TwMsCTGHKu
— estélios (@SteliosSmar) April 13, 2022
Πηγη: https://twitter.com/steliossmar/status/1514234782170890240?s=21&t=3mKzcuecX8d2qghDGP1esg