Εθνική Χρεοκοπία σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο – Κατέρρευσε το Επιτελικό Κράτος Μητσοτάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωβαρόμετρο: 3 στους 4 Έλληνες αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του μήνα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία που επιδείνωσε τις οικονομικές συνθήκες.

Εχουμε μπει στο σπιράλ της χρεοκοπίας σε μόλις 2,5 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, σταματούν να καταναλώνουν, οι εταιρίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε μισθούς, φόρους και δαπάνες και στο τέλος έρχεται ο εφιάλτης της νέας κατάρρευσης με το χρέος να έχει εκτοξευθεί.

Ηχηρά μηνύματα στην κυβέρνηση και την Ευρώπη δίνουν οι πολίτες οι οποίοι εμφανίζονται πολύ περισσότερο απαισιόδοξοι από τους υπολοίπους Ευρωπαίους τόσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και για τα οικονομικά του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2022 και άρα δεν περιλαμβάνει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, οι Έλληνες δηλώνουν μεγάλη αδυναμία να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, εκφράζουν απαισιοδοξία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κρίνουν ως αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κρίσης που αυτή δημιούργησε.

Και τα ποσοστά, μάλιστα, στις απαντήσεις των Ελλήνων είναι συντριπτικά, παρουσιάζοντας μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Ενδεικτικά:

  • Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οι απαντήσεις αφορούν: την υγεία (ποσοστό 41,5%), την οικονομική κατάσταση (σε ποσοστό 40%), την ανεργία (ποσοστό 34%), με τέταρτο μεγαλύτερο πρόβλημα τον πληθωρισμό (ποσοστό 32%) και πέμπτο με διαφορά τη μετανάστευση σε ποσοστό 10%.
  • Εννέα στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητική, το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό σε αυτή την έρευνα για την Ε.Ε.
  • Το 85% δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση, το υψηλότερο ποσοστό της έρευνας. Παράλληλα, σε ποσοστό 55% πιστεύουν ότι σε βάθος χρόνου οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι χειρότερες, ενώ ένα 22% προβλέπει επιδείνωση. Αντίστοιχα ένα 37% εκτιμά ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι ίδια ή χειρότερα, ποσοστό που και σε ευρωπαϊκά επίπεδα κυμαίνεται στο 38%.
  • Ένας στους δύο Έλληνες αγωνιά για την κάλυψη των οικονομικών του νοικοκυριού, στην Ε.Ε. το ποσοστό είναι 26%.
  • Τρεις στους τέσσερις Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους τις περισσότερες φορές, ποσοστό εξαιρετικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το 66% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων απάντησε ότι δεν αντιμετώπισε δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών.
  • Δάφνες… δρέπει η κυβέρνηση και στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας με το 99% των Ελλήνων να εκφράζει αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.
  • Παράλληλα, το 64% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. να είναι στο 48%. Έλλειψη ικανοποίησης καταγράφεται και για τα μέτρα που ελήφθησαν από τις Βρυξέλλες, αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ