O AKAΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ…
O Aκάθιστος Υμνος θεωρείται ένα από τα εκπληκτικότερα και γνωστότερα δημιουργήματα της Βυζαντινής Υμνογραφίας.
Συνδέεται δε στενά με την Κωνσταντινούπολη.
Το 626, και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ήταν επικεφαλής εκστρατείας εναντίον των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνιδίως από τους Αβάρους
Γνωρίζοντας την απουσία του στρατού, οι Άβαροι νόμισαν οτι η Πόλη είναι απροστάτευτη και έτσι απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας και κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών.
Σε συνεργασία με τους Πέρσες, τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη και ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση.
Ο Πατριάρχης Σέργιος, για να εμψυχώσει λαό και στρατό, περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και τους ενεθάρρυνε να αντισταθούν σθεναρά.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα σηκώθηκε δυνατός ανεμοστρόβιλος ο οποίος προκάλεσε φοβερή τρικυμία.
Από την τρικυμία καταστράφηκε ο στόλος των πολιορκητών.
Οι υπερασπιστές της Πόλης ενθαρρυμένοι από αυτά που έβλεπαν πάνω από τα τείχη, αντεπιτέθηκαν με αποτέλεσμα να προξενήσουν τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες.
Αβαροι και Πέρσες με τον στόλο κατεστραμμένο και τρομακτικές απώλειες αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν ηττημένοι.
Κλήρος και λαός της Κωνσταντινούπολης απέδωσαν τα καιρικά φαινόμενα σε θεϊκή αρωγή,
Η Πόλη σώθηκε από τη μεγαλύτερη ως τότε απειλή στην ιστορία της.
Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδωσε στη συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών.
Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία:
«Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,
ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,
ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.
Ἀλλ’ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,
ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,
ἵνα κράζω σοι• Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε».
Για το ποιός συνέθεσε τον εκπληκτικό αυτό Υμνο υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, η παράδοση όμως αποδίδει τον Ακάθιστο ύμνο στον μεγάλο βυζαντινό υμνογράφο του 6ου αιώνα, Ρωμανό τον Μελωδό.