Δεν έχει εγκριθεί ακόμη η πώληση των F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και η επιστολή προς το Κογκρέσο,  από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των F-16 στην Τουρκία και αυτή εκλαμβάνεται από το τουρκικό κοινό ότι μπορεί να ειπωθεί ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας πώλησης, ωστόσο δεν είναι έτσι, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Αϊντινλίκ.

Όπως είναι γνωστό, στην επίμαχη επιστολή τονίζεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εγκρίνει την πώληση, αυτή, όμως,  η πώληση θα πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου. Επειδή έτσι λειτουργούν οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η  επιστολή που απέστειλε η αμερικανική κυβέρνηση στο Κογκρέσο στις 17 Μαρτίου, η οποία αποτυπώθηκε στο κοινό ως πώληση των F-16 στην Τουρκία, γράφτηκε ως απάντηση στην επιστολή που απέστειλαν στο Υπουργείο τα μέλη του Κογκρέσου στις 4 Φεβρουαρίου.

A2EA8602 A54A 4AF0 B844 8514D1D5A201

Στην επιστολή, αναφέρεται ότι η Τουρκία, ως η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, ενεργεί μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, «η υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συνεργατικές αμυντικές σχέσεις είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας έναντι επιβλαβών στοιχείων στην περιοχή».

«Με την υπογραφή του Naz Durakoğlu»

Μάλιστα, η επιστολή που εστάλη στο Κογκρέσο με την υπογραφή του Αναπληρωτή Υφυπουργού Νομοθετικών Σχέσεων-Κονγκρέσου του Υπουργείου Εξωτερικών Naz Durakoğlu, υπενθυμίζοντας ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία έπληξε τις διμερείς σχέσεις και επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Άγκυρα για αυτό το λόγο, η Τουρκία «πλήρωσε σημαντικό τίμημα» με τις κυρώσεις.

Εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν αντιταχθεί στην απόφαση του Υπουργείου εντός 30 εργάσιμων ημερών, η διοίκηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με τη χώρα όπου εγκρίνεται η πώληση για το περιεχόμενο του πακέτου πωλήσεων.

Στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ προσφέρουν μια επιστολή προσφοράς στη χώρα αυτή. Εάν η προσφορά λάβει θετική απάντηση, πραγματοποιείται η διαδικασία της προμήθειας.

«Μπορεί να μπλοκαριστεί»

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ,  λόγω της στενής σχέσης του Προέδρου Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο  Βλαντίμιρ Πούτιν και των πολιτικών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν ευνοούν την πώληση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη μια σταθερή απόφαση σχετικά με την πώληση. Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν το δικαίωμα να επανεξετάσουν και να αντιταχθούν στην πώληση πριν τους δοθεί ειδοποίηση.

Στην πραγματικότητα, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε την ακόλουθη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο κορυφαίος γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ :

«Εάν δεν υπάρξει μια εντυπωσιακή επιστροφή στους S-400, δηλαδή αν δεν σταλεί το σύστημα στο εξωτερικό και συμβούν άλλα πράγματα, η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι επιθέσεις συμπάθειας του Ερντογάν δεν θα λειτουργήσουν. Η Επιτροπή έχει δικαιοδοσία για τις πωλήσεις όπλων στο Κογκρέσο».

Στο σημείο αυτό, το Κογκρέσο μπορεί να εγκρίνει ένα κοινό νομοσχέδιο για να «μπλοκάρει μια προτεινόμενη πώληση» ή να περάσει έναν νόμο που εμποδίζει ή επιβάλλει τροποποιήσεις σε μια προτεινόμενη αμυντική πώληση κατά τη διάρκεια της συνήθους νομοθετικής δραστηριότητας.

 Ως άλλη μέθοδος, ορισμένες διατάξεις μπορούν να προστεθούν σε περιεκτικούς νόμους σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό και τις πολιτικές, όπως ο νόμος περί εξουσιοδότησης για την εθνική άμυνα, ο οποίος εγκρίνεται κάθε χρόνο.

Οι χώρες που έχουν θέσει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Αν και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται να έχει δώσει το πράσινο φως για το θέμα των F-16, η απόφαση αυτή υπολείπεται των εμπάργκο κατά της Τουρκίας.

 Καταρχάς, 4 αεροπλάνα F-35A που αγόρασε η Τουρκία έναντι 1,4 δισ. δολαρίων έχουν σφετεριστεί από τις ΗΠΑ.

 Επιπλέον, ορισμένα από τα εμπάργκο που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι τα εξής:

Οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν την πώληση του Mk41 Vertical Launch System (VLS), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις φρεγάτες κλάσης STIF που έχει αναπτύξει η Τουρκία με εθνικούς πόρους. Αυτό το σύστημα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο καθώς εκτελεί την εκτόξευση πυραύλων αεράμυνας.

Οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν την πώληση του πυραύλου RAM Close Air Defense Missile, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στις κορβέτες κλάσης ADA που έχει αναπτύξει η Τουρκία με εθνικούς πόρους. Επί του παρόντος, κορβέτες κλάσης ADA πλέουν με τον ελάχιστο αριθμό φορτωμένων πυρομαχικών RAM.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II λόγω της προμήθειας του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Όχι μόνο δεν έδωσε τα 4 πληρωμένα F-35 μας, αλλά απέρριψε και τα 100 αιτήματα αγοράς μας.

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πώληση 30 ελικοπτέρων ATAK μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν. Δεδομένου ότι οι κινητήρες των ATAK’s κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις 1,5 δισ. δολαρίων βρίσκονται σε αναμονή.

Ο Καναδάς εφαρμόζει εμπάργκο σε συστήματα ηλεκτρο-οπτικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί η Τουρκία σε μη επανδρωμένες πλατφόρμες. Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα συστήματα που παραδόθηκαν στην Τουρκία τέθηκαν σε χρήση από τον Στρατό του Αζερμπαϊτζάν κατά την Επιχείρηση Καραμπάχ. Επιπλέον, ο Καναδάς επιβάλλει εμπάργκο στην Τουρκία σε πολλά διαφορετικά προϊόντα υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Η Γερμανία επιβάλλει εμπάργκο στην πώληση κινητήρων που θα χρησιμοποιηθούν στη μαζική παραγωγή του κύριου άρματος μάχης ALTAY, το οποίο έχει αναπτύξει η Τουρκία με εθνικούς πόρους. Το κύριο άρμα μάχης είναι η μόνη πλατφόρμα των Χερσαίων Δυνάμεων.

Παρά τις αναπτυσσόμενες διμερείς σχέσεις, η Ιταλία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προμήθεια ορισμένων αμυντικών προϊόντων που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η Τουρκία.

Η Γαλλία επιβάλλει εμπάργκο στην προμήθεια πολλών αμυντικών και αεροδιαστημικών υποσυστημάτων στην Τουρκία.

Η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν επίσης ότι σταμάτησαν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

aydinlik.com.tr

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ