Η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς το ελληνικό Κοινοβούλιο και την εμφάνιση μαζί του δύο μελών του διαβόητου «τάγματος Αζόφ» :
1. Είχαμε αποδεχθεί το γεγονός, η χτεσινή προγραμματισμένη ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να λειτουργήσει ως ένδειξη συμβολικής αλληλεγγύης δια του εκπροσώπου του, σ’ ένα λαό που δέχεται επίθεση. Τη ρωσική εισβολή, την έχουμε εξαρχής καταδικάσει ως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και ως απαρχή δεινών όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και την ίδια τη Ρωσία και την Ευρώπη στο σύνολό της. Μια επιλογή που πανηγυρίστηκε δεόντως από τους Αμερικανούς που την επιδίωξαν και επίμονα την προκάλεσαν, με τον πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη να δηλώνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ στη συμμαχία του ΝΑΤΟ». (Συνέντευξη στο MSΝBC).
2. Η επίθεση αυτή πρέπει αμέσως να σταματήσει και να αποκατασταθεί δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, στη βάση λύσης κοινής αποδοχής.
3. Έχουμε εξαρχής εκτιμήσει, ότι τα συμφέροντα του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού κατεστημένου, που βρίσκονται πίσω από την κυβερνώσα συστημική πτέρυγα του αμερικανικού «Δημοκρατικού Κόμματος» και τον Πρόεδρο Μπάιντεν, που ακολουθεί την επεμβατική και φιλοπόλεμη πολιτική του ζεύγους Κλίντον και του Ομπάμα, επιθυμούν την αναβίωση του «Ψυχρού Πολέμου», προκειμένου να βρεθεί λόγος το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να υπάρχει, να τονωθεί το εμπόριο όπλων, η Ρωσία να απομονωθεί και η Ευρώπη να εξαρτηθεί πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από τις ΗΠΑ.
4. Στη λογική αυτή, με την αμερικανικής έμπνευσης λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» του 2014, επιβλήθηκε στην Ουκρανία, πίσω από τον φιλοευρωπαϊκό και φιλοδυτικό μανδύα, σκληρό εθνικιστικό καθεστώς, στη βάση της ουκρανικής εθνικής καθαρότητας και με περιορισμό των μειονοτήτων, ιδίως της πολυάριθμης ρωσόφωνης στα ανατολικά. Τούτο προκάλεσε την αυτοανακήρυξη ανεξαρτησίας αυτονομιστικών οντοτήτων στο Ντονμπάς και πολεμική σύγκρουση ουκρανικών δυνάμεων και αυτονομιστών, που με μικρά διαλείμματα συνεχίστηκε, με χιλιάδες νεκρούς. Ήταν ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που κλιμακώθηκε επικίνδυνα με την άμεση ρωσική εμπλοκή τον περασμένο Φεβρουάριο.
5. Περιμέναμε να δούμε και να ακούσουμε τον κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όμως, η εθελοδουλεία και ο απεριόριστος ενδοτισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκαναν το «θαύμα» τους. Διαφορετικά, δεν θα εύρισκε ο κ. Ζελένσκι την άνεση, από καλεσμένος να αυτοδιοριστεί «νοικοκύρης» στο σπίτι μας. Και με όλη του την άνεση, να μας φέρει ακάλεστους μαζί του, έστω και διαδικτυακώς, δύο δικούς του «μουσαφιρέους» του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ. Και ανταπέδωσε τα θερμά λόγια αλληλεγγύης του Προέδρου της Βουλής, χωρίς να πει κουβέντα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
6. Διεκτραγώδησε ο κ. Ζελένσκι τα καταγγελλόμενα εγκλήματα των Ρώσων στη Μπούτσα κα μας δήλωσε ότι κάθε πρωί που ξυπνά έχει στο νου του τη μαρτυρική Μαριούπολη. Και ταυτόχρονα μας παρουσίασε πρόσωπα με την ιδιότητα των μελών μιας στρατιωτικής μονάδας, η οποία επίσης είναι ύποπτη για εγκλήματα πολέμου και που ο ρόλος της στις συμφορές των Μαριουπολιτώνκατά τη ρωσική επίθεση, επίσης απομένει να διευκρινιστεί.
7. Εμείς από το ξέσπασμα της ρωσικής επίθεσης έχουμε ανακοινώσει ότι τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας πρέπει να τιμωρηθούν, απ’ όπου κι αν προέρχονται, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι ο κάθε επιθετικός πόλεμος ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» των φρικαλεοτήτων. Ήδη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, βασιζόμενο στη δήλωση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι θα δεχόταν τη δικαιοδοσία του από το 2013 και μετά στην επικράτειά της, έχει ξεκινήσει προδικαστική έρευνα με εισήγηση του εισαγγελέα ΚαρίμΧαν για διερεύνηση όσων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί σε ουκρανικό έδαφος από το 2013 μέχρι σήμερα.
8. Μεταξύ πολλών άλλων, από το 2016 με δύο εκθέσεις του, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει κατηγορήσει το τάγμα του Αζόφ για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου όπως μαζικές λεηλασίες, παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια. Κατά συνέπεια, εφόσον καταστεί δυνατόν να γίνει ανεξάρτητη έρευνα και εφόσον προχωρήσει δίκη (πράγμα αμφίβολο γιατί ούτε η Ρωσία αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, ούτε η Ουκρανία έχει επικυρώσει την υπογραφή της), θα συμπεριληφθούν σε αυτή τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται το Τάγμα Αζόφ.
9. Ο ιδρυτής του Τάγματος και πρώτος επικεφαλής της μονάδας Αντρέι Μπιλιέτσκι, από το 2010 έχει διακηρύξει ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των κατώτερων φυλών». Η δράση των παραστρατιωτικών ομάδων νομιμοποιήθηκε από το 2014 με διάταγμα του τότε υπουργού εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, διότι ο τακτικός ουκρανικός στρατός δεν είχε τη διάθεση και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές. Κατά διαστήματα, τα πρώτα χρόνια του καθεστώτος Μαϊντάν, λειτούργησαν και ως αστυνομική υπηρεσία του υπουργείου εσωτερικών. Στη συνέχεια, συμπεριλήφθηκαν στον τακτικό ουκρανικό στρατό. Χάρη σ’ αυτούς η Μαριούπολη διατηρήθηκε υπό ουκρανικό έλεγχο και δεν παρέμεινε στον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που την είχαν αρχικά καταλάβει. Όπως και η «Χρυσή Αυγή» κατά την τελευταία περίοδο της δράσης της, έχουν επιχειρήσει να εμφανίσουν ότι αποστασιοποιούνται από τη νεοναζιστική ιδεολογία, χωρίς ωστόσο να πάψουν οι σχετικές αναφορές, όπως το χαρακτηριστικό έμβλημα που διατηρούν, το «Βόλφσάγκελ». (πλάγιος «Ρούνος» που σημαίνει «λυκοπαγίδα»).
10. Η καταδίκη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και των εγκλημάτων της ρωσικής πλευράς είναι δεδομένη. Όμως, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο, ούτε για αποσιώπηση και «ξέπλυμα» των εκδοχών του νεοναζισμού και του εθνικιστικού μίσους στην Ουκρανία, ούτε για συγκάλυψη των όποιων αντιδημοκρατικών εκτροπών του καθεστώτος της. Από «παρωνυχίδα» που πήγαν κάποιοι να υποβαθμίσουν το ζήτημα, εξελίχθηκε σε «δοκό» μπροστά στα μάτια μας, μέσω της ηλεκτρονικής οθόνης. Η ουκρανική πρεσβεία με την ανακοίνωσή της κάλυψε πλήρως την διαπλοκή της κυβέρνησής της με τη νεοναζιστική ένοπλη ομάδα.
11. Το ελληνικό Κοινοβούλιο, την περίοδο 2015-2019 είχε αποτρέψει την ανάληψη της αντιπροεδρίας του από τους Έλληνες νεοναζί, όταν αυτοί ήταν 3ο κόμμα. Κι ενώ τους έκλεισε την «πόρτα», η ουκρανική εκδοχή της «Χρυσής Αυγής» πέτυχε να μπει στην ελληνική Βουλή από το (τηλε)«παράθυρο», ελέω κυβέρνησης Μητσοτάκη και με βαρειά ευθύνη του Προέδρου του σώματος.
12. Το χτεσινό επικοινωνιακό «Βατερλό» δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου των ολέθριων συνεπειών του ενδοτισμού και της απεριόριστης υποτέλειας στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.