Ο Ισραηλινός πρέσβης «άδειασε» τη «φιλότουρκη» Νούλαντ για τον EastMed
«Σέβομαι πολύ την υφυπουργό κ. Νούλαντ, αλλά οι χώρες της περιοχής είναι αυτές που πρέπει να λάβουν την απόφαση. Και οι χώρες της περιοχής συζητούν», τόνισε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην «Καθημερινή» για τον EastMed.
Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε χαρακτηριστικά:
«Ας κοιτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα, ας συνειδητοποιήσουμε ποια περιουσιακά στοιχεία έχουμε ως χώρες και ως περιοχή και ας προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό όφελος».
Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος, επισημαίνοντας πως «συζητούμε για τον EastMed για 12-13 χρόνια, ώσπου οι Αμερικανοί μας είπαν ότι δεν οδηγεί πουθενά.
»Δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς εξεπλάγην, αλλά αν αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ας σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές».
«Είναι ώρα να σημειώσουμε μια κάποια πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν η Ευρώπη είναι ειλικρινής ως προς τη ρητορική της για την ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθειών αερίου, θα πρέπει να μετουσιωθεί η ρητορική αυτή των Βρυξελλών σε ενέργειες.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο πεδίο της ενέργειας η Αίγυπτος, επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή είναι εταίρος, παίκτης- κλειδί.
Έκανε, μάλιστα, αναφορά στην πρόσφατη σύνοδο Ισραήλ, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Σάρμ ελ Σέιχ, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα αυτά, επισημαίνοντας πως η ενέργεια δεν περιορίζεται μόνο στην τριμερή συνεργασία ή στην πρωτοβουλία 3+1, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, «αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες περιφερειακές διαστάσεις σ’ αυτό».
Νούλαντ: Ναι σε LNG, όχι σε αγωγούς στη Μεσόγειο
Σημειώνεται πως, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, έβαλε τέλος στα σενάρια περί EastMed ή άλλων αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη της Ουάσιγκτον.
Η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριέλαβε και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ενεργειακή μηχανή για τη Βόρεια Ευρώπη.
«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε δέκα χρόνια και να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα πράγματα.
»Πρέπει να μεταφέρουμε αέριο τώρα. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο σήμερα ως μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον.
»Σε δέκα χρόνια από τώρα δεν θέλουμε έναν αγωγό.
»Σε δέκα χρόνια από τώρα θέλουμε να είμαστε πράσινοι.
»Αλλά αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε το αέριο.
»Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε LNG και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα.
»Και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε όλα αυτά. Και αυτό είναι σημαντικό» είπε, μεταξύ άλλων. ribune.gr