Εντονες αντιδράσεις εχει προκαλέσει η αποκάλυψη της έγκυρης Καθημερινής για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σύμφωνα με την οποια πανεπιστημιακή αστυνομία θα αναπτυχθεί στους κάμπους των μεγαλων πανεπιστημίων, ξεκινώντας από το καλοκαίρι.
Θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο η παρουσία των μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα είναι πιο λειτουργική και αποτελεσματική, αφού στα μεμονωμένα κτίρια των ΑΕΙ είναι εύκολο να κληθεί η ΕΛ.ΑΣ. για παράνομες πράξεις που διενεργούνται μέσα στα ιδρύματα.
Φήμες που θέλουν το Πέρα στους Πέρα Κάμπους να αποτελέσει τον ύμνο του νέου σώματος, δεν επιβεβαιώνονται απο το αρμόδιο υπουργείο.
Του Απόστολου Λακασά απο το kathimerini.gr
Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός αυτός βγάζει από το κάδρο τα κτίρια του ΕΜΠ στο κέντρο της Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναμένει και το σύστημα της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ. Ηδη, τα ΑΕΙ έχουν καταθέσει τα σχέδια ασφαλείας τους βάσει των οποίων θα τοποθετηθούν τα τουρνικέ και θα εγκατασταθούν τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα μέλη Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) της Ελληνικής Αστυνομίας θα περιπολούν μέσα στα μεγάλα κάμπους του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου, στην Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ επίσης στην περιοχή του Ζωγράφου και στο κάμπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος των αστυνομικών θα είναι να επεμβαίνουν στις περιπτώσεις εγκλημάτων όπως κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. Η παρουσία τους μέσα στις μεγάλες εκτάσεις των κάμπους κρίνεται απαραίτητη. Από την άλλη, ο σχεδιασμός αποκλείει τα πανεπιστημιακά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, καθώς στην περίπτωσή τους είναι εύκολο να κληθεί και να επέμβει γρήγορα η αστυνομία. Ενδεικτική είναι, όπως ανέφερε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, η επέμβαση της αστυνομίας στις περιπτώσεις που εξωπανεπιστημιακοί επιχείρησαν καταστροφές μέσα στο ΟΠΑ. Τα «στέκια»-κατειλημμένοι χώροι από εξωπανεπιστημιακούς, άλλωστε, στα ΑΕΙ έχουν εξαλειφθεί με παρέμβαση της αστυνομίας την τελευταία διετία (π.χ. σε κτίριο Γκίνη ΕΜΠ, κτίριο Βανκούβερ ΟΠΑ, Φαρμακευτική ΑΠΘ). Να διευκρινισθεί ότι τα «στέκια» διαφοροποιούνται από τους χώρους που έχουν παραχωρηθεί από το ίδρυμα σε φοιτητικές παρατάξεις. Με την παρουσία των ΟΠΠΙ μόνο μέσα στα κάμπους, ξεπερνιέται ο σκόπελος των αντιδράσεων από φοιτητές για την παρουσία των ΟΠΠΙ μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο.
Ουσιαστικά αποκλείονται τα κτίρια ΑΕΙ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς είναι εύκολο να κληθεί και να επέμβει γρήγορα η αστυνομία.
Τοποθέτηση τουρνικέ
Τα μέλη των ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν στα ιδρύματα μέσα στο καλοκαίρι, αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, όπως προβλέπεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Την ίδια περίοδο αναμένεται να τοποθετηθούν τα τουρνικέ στα κτίρια των ΑΕΙ για τον έλεγχο της εισόδου. Τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν στις εισόδους των κτιρίων με βάση τα σχέδια ασφαλείας που έχουν καταθέσει τα ΑΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το υπουργείο Παιδείας τα σχέδια των ΑΕΙ κρίθηκαν άρτια, έστω και αν κάποια ξεχωρίζουν για τη λεπτομέρειά τους, όπως αυτό ΑΕΙ της Δυτικής Ελλάδας.
Φοιτητές και καθηγητές από Ουκρανία
Πάνω από 100 φοιτητές και καθηγητές ουκρανικών ΑΕΙ αναμένεται να υποδεχθούν τα ελληνικά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οπως ανέφερε χθες (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Αγγελος Συρίγος, αναζητούνται οι φοιτητές και οι καθηγητές των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ώστε, σε συνεργασία με τα επτά Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας της χώρας μας, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Ερωτηθείς ο κ. Συρίγος για το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων ΑΕΙ απάντησε ότι τα ιδρύματα έχουν καταθέσει προτάσεις –λιγοστές πάντως– και η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα εισηγηθεί με βάση τα κριτήρια που έχει ορίσει (απορρόφηση πτυχιούχων στην αγορά εργασίας, κορεσμός τμημάτων συναφούς αντικειμένου κ.ά.). Τέλος, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι στα Συμβούλια ΑΕΙ που θα θεσμοθετηθούν η πλειοψηφία θα είναι καθηγητές του ΑΕΙ και η μειοψηφία εξωπανεπιστημιακοί, ενώ θα θεσμοθετηθεί και οικονομικός διευθυντής σε κάθε ίδρυμα.