ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
«Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
Έγραψα το έργο «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», για την επέτειο των 100 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Για να θυμόμαστε, να τιμούμε, να δοξάζουμε αλλά και να αδράξουμε το ήθος, τις αξίες τις αρχές του Ελληνισμού της Ιωνικής γης.
Με αυτό το έργο, αποτίνω φόρο τιμής στους προγόνους μου, και σε όλους εκείνους που τίμησαν τον Ελληνισμό.
Θεώρησα αναγκαίο και σημαντικό, να διοχετευτεί στους νεότερους η ιστορική γνώση και να αφυπνίσει στους μεγαλύτερους την ιστορική μνήμη.
Στο έργο, διαδραματίζεται η μορφή, το έργο, και ο τραγικός θάνατος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Κατέγραψα σε αυτή την παράσταση, την Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας και που η μορφή του είναι συνυφασμένη με την Μικρασιατική καταστροφή.
Το κείμενο βασίζεται σε αληθινή καταγραμμένη μαρτυρία του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεράσιμου Χαροκόπου, ο οποίος ευρισκόταν κοντά του, όλα τα χρόνια της πεφωτισμένης δεσποτείας του.
Ευελπιστώ πως η συγκλονιστική αληθινή ιστορία του έργου,
θα διεγείρει συναισθήματα και θα αποτελέσει παράδειγμα για την πίστη, την αγάπη για την πατρίδα, την αγιότητα, την ταπεινότητα και την εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος.
Μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ακόμα, ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας.
Οι πυρπολήσεις, οι θηριωδίες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι σφαγές των Ελλήνων, από τους Τούρκους το 1922, γίνονται γνωστά μέσα από τους διαλόγους των προσώπων του έργου.
Το έργο «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», μεταφέρει στους θεατές γνώσεις και μηνύματα της πίστης, της ταπεινότητας, της αφοσίωσης στα ιδανικά και του αληθινού Πατριωτισμού.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
«μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», είναι το θεατρικό έργο που αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μέσα από την ζωή και το έργο του Αγίου Χρυσοστόμου του Μητροπολίτου Σμύρνης.
Του άγιου αυτού Εθνομάρτυρα, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να προσφέρει, να αγωνιστεί, να θυσιαστεί και να μαρτυρήσει στην Σμύρνη, το ματωμένο καλοκαίρι του 1922, για την πίστη και την Πατρίδα,
Ενός ανθρώπου, που το αίμα του πότισε τα καλντερίμια της Σμύρνης και που ο μαρτυρικός του θάνατος, από τον τουρκικό όχλο, είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες ώρες της Ελληνικής Σμύρνης και του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.
Ενός αγίου ανθρώπου, πραγματικού ήρωα, που αν και του προσφέρθηκαν ευκαιρίες να εγκαταλείψει την Σμύρνη και να σωθεί, προτίμησε να μείνει εκεί, στην Αγία Φωτεινή και να συμμεριστεί την τύχη του ποίμνιού του.
«Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα.
Κατά την διάρκεια του έργου, ξεδιπλώνεται ο βίος του Αγίου από τα νεανικά του χρόνια μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο, έρχονται στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, η δράση του, η στάση του απέναντι στην πολιτική εξουσία της Ελλάδας, η συμπεριφορά των ηγητόρων της εποχής του, προς το πρόσωπό του, ο Μακεδονικός Αγώνας, και οι ατελείωτες προσπάθειές του για την διάσωση του Ελληνισμού.
Ακόμα, μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας μας, έρχονται στις μνήμες μας, σκηνές από το ολοκαύτωμα και η αποτρόπαια σφαγή των Μικρασιατών και η δική του αυτοθυσία που αποδεικνύει περίτρανα, πως η ζωή του, έχει γίνει φάρος για την Χριστιανοσύνη.
Είναι ένα θεατρικό έργο που ξυπνά μνήμες και συνειδήσεις.
Κι όσο ζουν αυτές οι μνήμες, στην συνείδηση του Έλληνα, η Ιωνική γη θα είναι Ελληνική και τα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας, θα μείνουν στην σκέψη όλων μας, για πάντα αξέχαστα!
Ένα έργο που καθηλώνει τον θεατή, αναμοχλεύει συναισθήματα, αποτυπώνει την ιστορία, φέρνει στο φως αλήθειες, ενισχύει την πίστη…
Κατά την διάρκεια του έργου, προβάλλονται γεγονότα από ψηφιακό βίντεο-προβολέα, με κινούμενες εικόνες και με αφηγητή, ο οποίος εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα και παρουσιάζει την ροή της ιστορίας.
Ακόμα σε αυτό το έργο, η επιλογή των ηθοποιών έχει γίνει ούτως ώστε να είναι καλλίφωνοι και να ερμηνεύουν κατά την διάρκεια του έργου, σμυρναίικα μοιρολόγια και βυζαντινούς ύμνους. (Χρήστος Κάλοου, Τάνια Τρύπη, Παναγιώτης Πετράκης)
ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΒΡΗ
ΑΦΗΓΗΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΟΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ
ΧΡΥΣΑ ΔΑΠΟΝΤΕ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
ΟΙΚΟΣ ΤΡΑΝΟΥΛΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΤΑΚΗΣ ΦΑΒΙΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΙΕΤΤΟΥ